„Nici o boală care poate fi tratată prin dietă, nu ar trebui tratată prin alte mijloace", spunea un filosof din Evul Mediu. Și avea perfectă dreptate. Alimentele și plantele medicinale pot fi cel mai eficient remediu pentru multe afecțiuni, mai ales pentru cele care își au cauza într-o dietă deficitară. În plus, nu au efectele secundare ale medicamentelor, nici nu sunt așa neplăcute că tratamentele alopate. Constipația este o astfel de afecțiune, care poate fi diminuată sau eliminată complet dacă știi combinația alimentară potrivită. Cauzele ei cele mai frecvente sunt dieta săracă în fibre, deshidratarea, unele boli și medicamente. Există o serie de alimente care au efecte laxative și stimulează tranzitul intestinal. „Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a pune în mișcare intestinul este să consumi o mulțime de fibre", arată Amy Gorin, unul dintre nutriționiștii cunoscuți din New York. Se recomandă 25 de grame pe zi de fibre, preluate din dietă și nu din suplimente alimentare.
Câteva alimente se vor regăsi întotdeauna pe lista tratamentelor naturiste pentru constipație, având, se pare, un efect mai eficient decât orice laxativ.
1. Prunele
În formă uscată, ele conțin o cantitate mare de fibre, cam 2 grame la trei prune consumate. Stimulează tranzitul intestinal, cresc cantitatea de apă din scaune și le îmbogățesc cu acizi grași, care le echilibrează compoziția și greutatea. „Prunele sunt o sursă naturală de sorbitol, care stimulează digestia, crescând conținutul de apă în intestinul gros", spune Gorin. Cantitatea de fibre preluată din trei-patru prune reprezintă 8% din necesarul zilnic. Fibrele insolubile din prune sunt cele care cresc conținutul apos al scaunului, în vreme ce fibrele solubile sunt fermentate în colon și produc acizii grași, care cresc greutatea scaunului. Componentele fenolice din prune și sorbitolul mențin sănătatea gastrointestinala. În plus, prunele stimulează dezvoltarea unor bacterii intestinale bune, care sporesc efectele laxative. Cu numai 10 prune pe zi, consumate pe termen lung, constipația poate deveni o amintire. Sucul de prune, precum și caisele uscate pot fi de asemenea utile pentru combaterea constipației.
2. Merele și perele
Un singur măr de de dimensiuni medii conține 4,4 g de fibre, în vreme ce o pară are circa 5 g de fibre, reprezentând între 18- 22% din necesarul de fibre zilnice. Un măr sau o pară pe zi trebuie să devină o „regulă de aur" pentru a preveni constipația și a obține în plus alte beneficii importante. Coaja fructelor conține fibre insolubile, cu rol de laxativ natural, iar miezul este bogat în antoxidanți și vitamine. Ambele conțin o cantitate crescută de apă, facilitând tranzitul conținutului intestinal. Pectina din mere este benefică pentru că face scaunul mai greu și mai neted, astfel încât eliminarea sa este mai rapidă. Un studiu pe 80 de persoane, suferind de constipație, a arătat că pectina poate accelera mișcarea scaunului prin intestin, crește numărul de bacterii „bune" și ameliorează simptomele constipației. Un alt studiu pe șoareci de laborator a demonstrat că pectina crește greutatea și frecvența scaunelor, în ciuda administrării de morfină, care are un efect constipant. Pe de altă parte, perele sunt bogate în fructoză, care stimulează intestinul și sorbitol, cu efect laxativ.
3. Kiwi
Efectul său laxativ a fost demonstrat în cadrul mai multor studii. De exemplu, într-un astfel de studiu pe 38 de persoane peste 60 de ani, cu constipație cronică, au fost administrate 2-3 fructe de kiwi pe zi, în funcție de greutate. S-a constatat o frecvența crescută și ușurarea defecației, cu scaune mai netede și mai dense. Consumul a două fructe pe zi timp de patru săptămâni a îmbunătățit simțitor funcționarea intestinului. Kiwi conține o enzima numită actidină, care stimulează de asemenea mișcările gastrointestinale. Într-un studiu pe 54 de persoane cu sindromul intestinului iritabil, administrarea fructelor de kiwi a avut un efect benefic în creșterea motilității intestinale și frecvenței defecărilor.
4. Fasolea, mazărea și lintea
Primele înmoaie scaunul și îi dau o consistență mai netedă, celelalte îi sporesc densitatea și îl fac să alunece mai ușor prin intestin. O farfurie de fasole gătită poate asigura până la 80% din necesarul zilnic de fibre. Efectul laxativ al leguminoaselor este binecunoscut. În plus, sunt ieftine, ușor de procurat și pot fi gătite într-o varietate de moduri, de la supe și mâncăruri, până la folosirea lor că adaos la salate sau în combinații de legume.
5. Spanacul și alte verdețuri
Spanacul, broccoli, varza de Bruxelles au un conținut ridicat de fibre, vitamine C și K și folati, conferind consistență scaunului și făcându-l mai ușor de eliminat. Spanacul conține, pe lângă fibre, și magneziu, un mineral care este încorporat în medicația laxativa. Broccoli este bogat în sulforafan, care ușurează tranzitul scaunului prin intestin și menține sănătatea sistemului digestiv. O porție de spanac poate furniza până la 17% din necesarul de fibre de fiecare zi, iar o porție de broccoli, circa 16%.
6. Fructele de pădure
Mănânci semințe micuțe cu fiecare înghițitură, astfel încât îți crești aportul de fibre, arată nutriționiștii. Jumătate de cană de mure sau zmeură înseamnă circa 4 g de fibre și un conținut crescut de apă, ceea ce ameliorează simțitor constipația. Au un conținut mare de vitamina C și calciu, astfel încât sunt foarte sănătoase
7. Citricele
Și ele au efect laxativ notabil. Conțin, de asemenea, pectină și naringenină, un tip de compus care crește proprietățile anti-constipație. Studiile au arătat că naringenina stimulează secreția de fluide în colon, explicând o parte din efectul laxativ al citricelor. Fie că este vorba de portocale, mandarine sau grapefruit, acestea pot furniza între 10-13% din necesarul zilnic de fibre. În plus sunt o sursă valoroasă de vitamina C, sunt mai ușor de consumat și sunt preferate de copii și vârstnici.
8. Pâinea integrală de secară
Două felii de pâine integrală echivalează cu 15% din necesarul zilnic. Cercetările au arătat că pâinea integrală consumată regulat are un efect anticonstipant mult mai pronunțat decât pâinea albă sau chiar decât unele laxative. Într-un studiu pe 53 de adulți cu constipație, care au consumat la fiecare masă 2 felii de pâine de secară, s-a constatat o reducere a duratei tranzitului intestinal cu 23% față de persoanele din grupul de control, care nu au consumat pâine integrală. Adaosul de nuci sau semințe crește conținutul de fibre, densitatea scaunului și frecvența eliminărilor.
9. Smochinele
Și ele au un conținut crescut de fibre; jumătate de cană de smochine uscate poate furniza până la 30% din cerința zilnică de fibre. Studiile au arătat că smochinele și chiar pasta de smochine cresc viteza tranzitului în colon, greutatea scaunului și consistența lui, alinând totodată suferințele digestive. Smochinele conțin o enzima, numită ficaina, similară actidinei din kiwi, care ar putea să contribuie la efectul laxativ al acestor fructe, împreună cu fibrele.
10. Semințele de in
Au fost utilizate de secole în acest scop, având un pronunțat efect laxativ, datorită combinației de fibre solubile și insolubile. O singură lingură de semințe furnizează 11% din necesarul zilnic; acestea cresc densitatea scaunului și frecvența mișcărilor intestinale. Acționează ca un adevărat burete, absorbind apă și umidificând scaunul. În plus, stimulează bacteriile bune și cresc cantitatea de acizi grași, cu consecințe laxative pentru organism. Totuși, nu oricine trebuie să consume semințe de in; femeile însărcinate și cele care alăptează sunt sfătuite să nu folosească semințele de in, care stimulează menstruația.
În concluzie sunt o multitudine de fructe, legume, semințe și chiar alimente preparate care combat constipația și au efect laxativ. Pe lângă alimentele menționate mai sus, pot fi adăugate tărâțele de ovăz, kefirul, semințele de Chia, cartofii dulci, rubarba, anghinarea, nucile, cafeaua. Dietele cu fibre cresc densitatea scaunului, stimulează mișcările intestinului, ușurează tranzitul intestinal. Există, însă, persoane la care dieta bogată în fibre poate agrava constipația, de aceea este necesar sfatul unui nutriționist, pentru a avea cele mai bune rezultate. În plus, este vital consumul unei cantități mari de apă și exerciții fizice moderate.
Surse: https://www.powerofpositivity.com; https://www.healthline.com; https://www.womenshealthmag.com