9 expectorante naturale pentru eliminarea tusei

9 expectorante naturale pentru eliminarea tusei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Tusea este o problemă de sănătate care ne poate afecta oricând, indiferent de vârsta pe care o avem. Putem trece mai ușor peste ea dacă nu ne vom feri să utilizăm și unele soluții naturale.Cu toate acestea, trebuie să știm că ele nu sunt întotdeauna eficiente, cu precădere dacă tusea este însoțită și de alte simptome. În aceste condiții, ar trebui să consultăm în prealabil un specialist, mai ales dacă manifestările avute sunt persistente și numai după aceea, în cazul în care ni se va confirma că nu este vorba de ceva prea serios, putem să recurgem și la remedii precum acelea din articolul de mai jos.

Ce este un expectorant

Indiferent în ce constă acesta, rolul său trebuie să fie să te ajute să scapi de mucus, eliminându-l. Acest proces va fi posibil pentru că va crește cantitatea de apă din el, mucusul se va subția, iar tusea va deveni productivă.
Expectorantul nu va trata infecția, dar cel puțin îți va mai calma tusea și te va ajuta să te odihnești, în timp ce organismul va avea și el răgazul să lupte cu boala. El va fi eficient numai pentru tusea care apare ca urmare a acumulării de flegmă și nu pentru cea uscată, când te va ajuta mai bine ceva care va suprima tusea.

Pentru a putea să gestionezi mai bine situația în care ai nevoie de o tuse cu expectorație, ar fi bine să ții cont de următoarele aspecte:
• Trebuie să-ți menții o bună hidratare- Consumă cât mai multe lichide, în special apă și ceaiuri călduțe pentru că numai așa mucusul se va putea elibera mai rapid din bronhii
• Expectorația va fi favorizată de combinația dintre căldură și umezeală- Spre exemplu, să stai la baie în abur sau să ai un umidificator în camera în care-ți petreci mare parte a timpului va influența în mod pozitiv eliminarea naturală a mucusului, reducând treptat din tuse

Citește și: Tratamentul tusei productive la copii

Cum poți proceda acasă pentru a-ți ușura procesul de expectorație

Înainte de a te apuca să recurgi la diverse remedii pentru a stimula eliminarea mucusului, ar trebui să te gândești că tusea ta ar putea fi provocată și de alte afecțiuni decât o răceală sau o infecție virală. Iată ce alte boli mai determină acumularea de mucus:
• Alergiile (Inclusiv astmul)
• Infecții sinusale
• Boala de plămâni obstructivă cronică (Aceasta face parte dintr-un grup de boli caracterizate prin limitarea fluxului de aer, ceea ce va duce la apariția unei respirații dificile)
• Fibroza chistică

Mai ales dacă ai și alte simptome este nevoie să te duci la un consult de specialitate. Iată ce  ar trebui să te pună  în alertă:

• Febra (38 sau mai mare de atât)
• Stările de epuizare
• Lipsa apetitului
• O flegmă galbenă, verzuie sau cu urme de sânge
• O tuse ce persistă de aproximativ 3 săptămâni
• Senzația de sufocare
• Respirația șuierătoare
• Pierderea în greutate
• Inflamarea membrelor inferioare sau a abdomenului
Dacă nu ai niciuna dintre aceste manifestări, poți încerca să găsești soluții naturale  pentru a-ți stimula expectorația. Din rândul lor pot face parte:

Mierea
Este cunoscută drept unul dintre cele mai eficiente remedii contra tusei, favorizând expectorația și calmând iritațiile din gât și din piept. Studiile din domeniu au arătat că mierea poate să fie de mare ajutor în cazul infecțiilor de pe tractul respirator superior, inclusiv în rândul copiilor.
Spre exemplu, un studiu american din 2012 a urmărit cum trei remedii naturale cu miere (inclusiv miere cu eucalipt sau cu lămâie) au acționat asupra a 300 de copii (cu vârsta între 2 și 5 ani) pe timpul nopții, timp de 2 zile consecutiv. Lor li s-au dat câte 10 g din oricare dintre remediile menționate, cu 30 de minute înainte de culcare. Ei au fost comparați cu un alt grup de copii, de aceleași vârste, cărora nu li s-a dat niciun remediu contra tusei înainte de somn. Pentru a se vedea ce influență va avea mierea asupra stării de sănătate a copiilor, s-au avut în vedere următoarele aspecte: frecvența episoadelor de tuse, severitatea tusei, calitatea somnului părinților și copiilor. La sfârșitul perioadei analizate, s-a constatat că părinții și copiii care au folosit mierea erau într-o stare mai bună și s-au putut odihni mai bine decât aceia care nu au avut parte de niciun tratament.
Pentru siguranța copilului, mierea nu îi va fi dată mai devreme de vârsta de 1 -2 ani, din cauza riscului de a contacta toxina botulinică.

Menta
Datorită mentolului, este și ea o variantă pentru ameliorarea tusei prin stimularea expectorației, întrucât va subția mucusul.
În funcție de starea ta de sănătate, mai exact de predispoziția la alergii, poți opta pentru ceaiul de mentă sau pentru inhalațiile cu ulei esențial de mentă sau pentru aplicații direct pe piept. Ca să te convingi de faptul că poți să te masezi cu acest ulei fără a te pune în pericol, vei amesteca uleiul esențial cu un ulei purtător (de măsline, de migdale, de cocos etc.) și îl vei pune doar pe o suprafață mică a pielii. Dacă într-un interval de 24-48 de ore nu apare nicio reacție alergică, înseamnă că îl poți utiliza cu încredere.

Ceaiul de lumânărică
Calitatea acestui ceai este să subțieze mucusul și să curețe bronhiile și plămânii. Grație saponinelor (substanțe vegetale care, în contact cu apa, pot forma o „spumă”) și a unui mucilagiu gelatinos, ceaiul va putea inclusiv să calmeze mucoasele iritate după o tuse persistentă.
Pentru a beneficia de efectele sale pozitive, ar trebui să procedezi așa: vei bea trei căni dintr-un amestec de apă fiartă și două lingurițe de lumânărică uscată. Cel mai bine va fi ca acest ceai să stea la infuzat cam 15 minute.

Planta si ceaiul de lumânărică

Uleiul de oregano
Este renumit nu numai pentru proprietățile sale de antibiotic natural, ci și pentru capacitatea de a ameliora inflamația și congestia din zona pieptului, fie că este vorba despre infecții bacteriene, virale, fie că  este vorba despre răceli obișnuite.
Ca să încurajezi și expectorația, poți să te folosești de oregano în oricare dintre aceste feluri:
• Să amesteci 1 picătură de ulei de oregano cu 1 picăturiă de ulei de măsline și să-ți pui acest amestec sub limbă. După aceea te vei clăti cu apă
• Poți lua capsule cu ulei de oregano, de cel mult 4 ori pe zi sau așa cum se recomandă pe un prospect

Inhalațiile cu aburi, cu uleiuri esențiale
Când vrei să-ți mai calmezi tusea și să expectorezi, poți să faci inhalații cu aburi, în combinație cu ulei esențial de mentă sau de eucalipt. Oricare dintre ele te pot ajuta să scapi de o tuse cronică și să-ți eliberezi bronhiile de excesul de mucus.

Ridichea neagră cu miere
Nu poate fi nici ea exclusă când vine vorba de prezența tusei supărătoare. Pe lângă faptul că ridichea neagră are proprietăți antimicrobiene și de întărire a sistemului imunitar, prin combinația cu miere va stimula eliminarea mucusului și calmarea tusei.
Poți să folosești acest remediu natural atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Pentru efecte optime, se recomandă să procedezi astfel:
• O ridiche neagră (de dimensiune medie) va fi spălată și se va tăia o bucată din partea ei superioară. Aceasta va fi păstrată drept „capac"
• Vei îndepărta miezul ei și apoi vei turna 2 lingurițe de miere. Vei acoperi cu „capacul" rămas
• După aproximativ 12 ore, se va forma în interiorul legumei un suc
Copiii vor primi câte 1 linguriță din acest suc de trei ori pe zi, iar pentru adulți se vor oferi câte 3 linguri pe zi, după mese. Zeama de la ridiche nu va fi păstrată mai mult de 3 zile!

Miere si ridiche neagra

Ceaiul de salvie
Face și el parte dintre cele mai recomandate ceaiuri pentru încurajarea expectorației. Ideal este să se bea cam 2-3 căni pe zi, inclusiv îndulcit cu miere.
De asemenea, unii specialiști cred că, pentru un efect mai bun al salviei asupra tusei persistente, aceasta ar trebui să fie combinată cu cimbrișorul în ceaiuri. Se recomandă însă prudență în cazul femeilor însărcinate.

Iedera
Un studiu realizat în Germania, pe un număr de pacienți cu vârsta medie de 50 de ani, ce sufereau de diferite afecțiuni care au determinat excesul de mucus (precum răceli, bronșite sau infecții virale/bacteriene), a arătat faptul că iedera poate fi de folos pentru că va încuraja apariția tusei productive. Mai mult decât atât, s-a observat că, dacă este asociată și cu alte plante, precum cimbrul, nalba sau anasonul, efectele sale vor fi mai bune, inclusiv în tusea cronică.

Lemnul-dulce
Pe de o parte, această plantă va favoriza expectorația, iar pe de altă parte va calma inflamația din gât și va calma mucoasele iritate din cauza tusei. Pentru cele mai bune efecte, se va prepara ceai din rădăcină de lemn dulce. Acesta va fi consumat de 2-3 ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor neplăcute legate de tuse.

Tu ai încercat până acum asemenea expectorante naturale, numai bune pentru ameliorarea tusei?

Citește și: Siropuri de tuse homemade

Surse:
www.epainassist.com, www.great-beemaster.blogspot.com, www.healthline.com, www.healthyfocus.org, www.livestrong.com, www.medicalnewstoday.com, www.verywellhealth.com

Articolul urmator
Sauna umedă vs. sauna uscată: ce beneficii are fiecare
Sauna umedă vs. sauna uscată: ce beneficii are fiecare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?
    Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?

    Siguranța sănătății rinichilor este esențială pentru bunăstarea generală a organismului. Una dintre problemele cel mai des întâlnite ale rinichilor sunt pietrele la...

    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile
    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile

    Printre cele mai cunoscute vorbe din popor se regăsește și aceasta: „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere”. Fie că te raportezi la bunicii tăi, fie că te raportezi...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu
    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu

    Mă numesc Adriana și am trei copii. Fiecare naștere a avut particularitățile și greutățile ei. Am ales ca prima dată să nasc natural. Eram destul de tânără, aveam 23 de ani...

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

    Copiii mici tușesc cel mai adesea atunci când mucoasa traheei devine iritată, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de infecții respiratorii. De asemenea, se pot...

    Ceaiuri pentru plămâni pe care să le administrezi copilului când este bolnav
    Ceaiuri pentru plămâni pe care să le administrezi copilului când este bolnav

    Când copiii sunt bolnavi, mai ales cu afecțiuni respiratorii, părinții caută soluții naturale pentru a le ameliora simptomele și a le întări imunitatea.

    15 fructe care ajută ficatul
    15 fructe care ajută ficatul

    Fructele joacă un rol crucial în menținerea și îmbunătățirea sănătății ficatului, oferind o modalitate naturală și delicioasă de a susține unul dintre cele mai...

    © 2025 Qbebe