8 lucruri pe care femeile ar trebui să le facă fără rușine

8 lucruri pe care femeile ar trebui să le facă fără rușine

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă nu vrem să recunoaștem întotdeauna, cu siguranță că ni s-a întâmplat, cel puțin o dată în viață, să ne fie rușine să facem anumite lucruri. O mare parte dintre acestea se leagă de ceea ce ne definește pe noi, ca femei, dar pe care ne străduim să le evităm de teama de a nu fi ridicole față de cei din jur. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, experții ne recomandă să nu ne rușinăm nicicând de ele, întrucât nu lucruri normale legate de viața de femeie și nu ne pun cu nimic în inferioritate. Iată doar câteva exemple de lucruri firești, pe care ar trebui să le facem fără rezerve!

Nu ar trebui să-ți fie rușine că ești femeie

Nu de puține ori ni s-a întâmplat nouă sau altor femei pe care le cunoaștem să ne simțim/să se simtă stânjenite, în anumite situații (de exemplu, la un interviu de angajare pentru un anumit loc de muncă, la o competiție sportivă etc.), de faptul că suntem femei.
Psihologii ne sfătuiesc să renunțăm la o asemenea atitudine, întrucât nu este „sănătoasă" nici pentru noi, nici pentru cei din jur. Astfel, trebuie să fim conștiente de faptul că anumite activități se bazează, de pildă, pe forța fizică și pe rezistența unui bărbat, dar și noi, femeile, avem numeroase calități de care trebuie să fim mândre. În plus, stă în puterea noastră să ne implicăm în acele activități despre care știm că ne vor pune în valoare și că ne vor face să ne simțim în stare de a face orice.
Iar în situația în care, din păcate, am fi martore sau ne-am confrunta noi însene cu discriminarea de gen, atitudinea noastră nu ar trebui să fie una ostilă, ci îndreptată în direcția unei depline valorificări a calităților de care dispunem.
Așa că fiți mândre de feminitatea voastră, întrucât să fii femeie nu este în niciun caz un fapt de care ar trebuie să ne fie rușine!

Nu ar trebui să-ți fie rușine cu corpul tău

De câte ori nu ne-am trezit în fața oglinzii, uitându-ne cu tristețe sau poate cu dezămăgire la corpul nostru și începând să enumerăm tot felul de defecte pe care le vedem? Este un lucru normal, spun experții, în contextul în care, în ultimii ani, mass-media încearcă să promoveze pe scară largă imaginea unei femei cu chip și cu trup perfect.
Dar tot ei ne îndeamnă să începem să avem o atitudine mai „prietenoasă” față de noi înșine, față de propriul corp. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să avem o atitutine de delăsare, de indiferență, ci că pur și simplu trebuie să ne străduim să ne acceptăm imperfecțiunile și să ne punem în valoare calitățile.
În acelați timp, este necesar să știm că fiecare dintre noi este unică și că însăși ideea de frumusețe este ceva relativ. Spre exemplu, pentru cineva poți părea nu prea frumoasă sau chiar banală, în timp ce altcineva îți poate spune că ești incredibil de frumoasă.
Ca idee, pentru a-ți fi mai ușor să te accepți și să te accepți așa cum ești, poți ține cont de următoarele aspecte:
Există anumite particularități fizice de care, oricât de nemulțumită ai fi, nu vei putea scăpa de ele, fiind dobândite pe cale genetică (de pildă, forma feței sau structura osoasă). Așa că nu este cazul să te superi mereu pe ceva ce nu se poate schimba!
În general, cei din jur nu sunt interesați de modul în care arăți. Iar dacă ar fi, acest lucru s-ar întâmpla pentru un timp limitat și poate pentru a-ți găsi „nod în papură” din diferite motive. În principiu însă, fiecare este orientat mai mult către sine.
Pune în balanță calitățile fizice pe care le ai, alături de cele morale. Astfel, gândește-te: ce este mai important, să ai un chip și un trup de invidiat sau să fii generoasă, muncitoare, inteligentă, modestă, capabilă să le dăruiești dragoste celor din jur, tenace etc. ? Cu siguranță că știi deja care este răspunsul potrivit!
Gândește-te la o persoană pe care o iubești foarte mult (poate fi vorba despre un părinte, despre copilul tău, despre soțul/iubitul tău etc). și întreabă-te: oare dacă ar arăta diferit l-aș/aș iubi/iubi-o mai puțin? Firește, răspunsul va fi „nu". Așa că, dacă poți face acest lucru pentru ceilalți, de ce nu l-ai face și pentru tine, iubindu-te pentru ceea ce ești?
• Deși face parte dintre lucrurile normale să te compari cu ceilalți, acest fapt nu înseamnă că îți este și benefic. Dacă vei proceda așa, vei ajunge să te consideri neînsemnată, îți vei pierde încrederea și stima de sine și te vei afla într-o „cursă" fără sfârșit: aceea de a reuși, în final, să fii ca ceilalți. Mult mai bine este să faci lucruri pentru tine și nu pentru a ajunge să fii la fel ca și ceilalți. Numai așa vei ajunge să te iubești și să te pui adecvat în valoare!

Unei femei nu trebuie s-i fie rusine de corpul sau

Unei femei nu ar trebui să-i fie rușine de ideea de menstruație

Cu siguranță că am auzit că în trecut, dar și în zilele noastre, există încă locuri unde o femeie aflată în timpul menstruației este izolată, supusă la tot felul de ritualuri de „purificare" sau pur și simplu obligată să-ți părăsească locuința pentru câteva zile.
Din păcate, inclusiv într-o societate modernă, se întâmplă adesea ca ideea de menstruație să fie ținută cât mai departe de sfera publică, iar femeia aflată în această condiție fiziologică să fie considerată „altfel" și să fie, într-un fel sau altul, influențată pentru a se ține departe de anumite activități într-o anumită perioadă a lunii. Să nu mai vorbim de faptul că, uneori, simpla achiziționare a absorbantelor dintr-un hipermarket te poate face să ai senzația că toată lumea se uită la tine și să te simți stânjenită!
Medicii ne îndeamnă să continuăm să fim noi însene inclusiv în acea perioadă mai specială din lună, întrucât:
Menstruația face parte dintre lucrurile normale și este un fenomen care nu face altceva decât să arate starea aparatului nostru reproducător
• Datorită menstruației vom avea privilegiul să devenim mame
• Menstruația le va părea ceva ieșit din comun celor ce nu înțeleg/nu vor să înțeleagă cum funcționează corpul uman
Menstruația nu te va „invalida" ca femeie- De aceea, nu trebuie să-i lași pe cei din jur, care spun că te comporți într-un anumit fel să spună că acționezi așa pentru că ești la „ciclu". Dacă vei lua în seamă aceste constatări, înseamnă că ești gata, într-un fel, să renunți la o parte din feminitate. Cel mai important este să te accepți așa cum ești, iar ceilalți vor învăța și ei, în timp, să facă acest lucru, întrucât menstruația nu este ceva ce ar trebui ascuns și care ne face să fim altfel. Este doar unul dintre atributele corpului nostru!

Citește și: 9 lucruri pe care nu le stiai despre menstruatie

Nu ar trebui să-ți fie rușine că nu vrei să ai copii

Dacă în vremurile mai vechi o femeie avea oarecum un „drum” al vieții stabilit, în sensul în care trebuia să devină în primul rând soție și mamă, în prezent lucrurile stau altfel. Acum avem libertatea de a alege dacă dorim să devenim mame sau ne dorim să avem alte preocupări în viață. Iată de ce nu ar trebui să ne fie rușine dacă nu ne dorim copii.
De altfel, așa cum sunt de părere și experții, face parte dintre lucrurile normale din viața unei femei să decidă dacă își dorește copii sau mai degrabă să-și construiască o carieră.
Desigur, să iei o asemenea decizie nu este întotdeauna simplu, dar de tine depinde ca, în final, să descoperi ceea ce este mai bine pentru tine. Pentru ca acest demers să nu fie atât de complicat, psihologii ne recomandă să avem în vedere următoarele două aspecte:
Întreabă-te de ce ai vrea o familie, copii și de ce ai vrea o carieră- De exemplu, crezi că ai vrea o familie și copii pentru că simți din plin „ticăitul" „ceasului" biologic sau pentru că altfel nu te imaginezi trăind? Sau ai vrea o carieră pentru că vrei să-ți demonstrezi ție ceva anume sau pentru că pur și simplu ești pasionată de un anumit domeniu?
Crezi că este într-adevăr posibil să îmbini cariera cu viața de familie?- Pentru a-ți oferi un răspuns în acest sens, gândește-te la următoarele lucruri: cât timp ai fi dispusă să dedici familiei (inclusiv copiilor) și cât ai vrea să dedici pentru cariera ta, cât timp ai fi dispusă să-ți lași copilul/copiii în grija altora, cum ai proceda dacă, la un moment dat, ar trebui să sacrifici viața de familie în favoarea carierei sau invers?
Desigur, răspunsul la această ultimă întrebare ar trebui să fie unul afirmativ, întrucât există suficiente exemple de femei care au reușit să îmbine viața de familie și statutul de mamă cu cel de femeie cu o carieră de succes. Dar, desigur, numai tu știi cel mai bine cum ai vrea să fie viața ta și nu trebuie să-ți fie în niciun caz rușine dacă vei decide că nu ești făcută să fii mamă, ci femeie de carieră.

Citește și: Viata de mama si viata profesionala in balanta

Nu ar trebui să ne fie rușine să ne alăptăm copiii în public

Așa cum știm deja, alăptatul pe cale naturală are numeroase beneficii, atât pentru copilul nostru, cât și pentru noi.
Din păcate însă, ni s-a întâmplat chiar nouă, am fost martore sau am auzit de cazuri în care o femeie ce-și alăptează copilul în public este blamată, are parte de tot felul de priviri ostile, de comentarii răutăcioase și chiar i se fac observații în mod direct. Trebuie să știm însă că alăptatul face parte dintre lucrurile normale ale vieții unei femei și că este unul dintre darurile importante pe care i le oferim copilului nostru.
Trebuie să conștientizăm însă că mai este nevoie de timp pentru ca societatea să renunțe la a mai privi sânii doar ca pe niște părți ale corpului destinate special erotismului, precum vedem în filme și reclame, ci să-i perceapă și ca pe niște organe menite să susțină viața.
Independent de acest fapt, suntem libere să ne alăptăm copilul oricând și putem face acest lucru inclusiv în mod discret, datorită unor accesorii și articole de vestimentație. Important este să ne simțim confortabil și să nu renunțăm la a-i oferi copilului laptele matern, atât de recomandat pentru a-i asigura o dezvoltare optimă.

Alaptarea este un lucru normal si nu trebuie sa ne fie rusine sa alaptam in public

Nu ar trebui să ne fie rușine de corpul nostru de după naștere

După ce devenim mame, ni se întâmplă adesea să fim profund nemulțumite de aspectul corpului nostru și, uneori, chiar rușinate.
Specialiștii ne avertizează însă că, înainte de a demara orice acțiuni legate de pierderea kilogramelor, în plus, să ne gândim la:
Efectuarea unor exerciții fizice prea curând după naștere ne poate afecta regiunea pelviană, ne va epuiza și poate crește riscul apariției osteoporozei (oasele nu și-au refăcut încă rezerva de minerale după naștere)
Gândul de a pierde kilograme ne poate face mai stresate, anxioase și poate determina apariția depresiei
Dietele drastice vor duce la diminuarea volumului de lapte matern
• În general, va dura cam 6 luni până când îți vei redobândi silueta după naștere. Efectuarea unor exerciții fizice la momentul nepotrivit nu va face altceva decât să te facă să pierzi mai degrabă țesut muscular și nu țesut gras.
De altfel, medicii recomandă să începem treptat să ne reluăm activitatea fizică mai susținută și să facem acest lucru numai când medicul curant ne dă „undă verde". În niciun caz nu va trebui să începem să ne urâm excesul de grăsime de pe abdomen, abdomenul lăsat, vergeturile etc. întrucât acestea sunt lucruri normale pentru o femeie care a născut.
Și, nu în ultimul rând, trebuie să conștientizăm faptul că, întrucât am devenit mame, suntem cu adevărat speciale și merităm să ne iubim pe noi înșine!

Nu ar trebui să ne fie rușine să consultăm un medic ginecolog

Probabil că te-ai aflat și tu în situația, cel puțin o dată în viață, în care să te simți rușinată să mergi la medicul ginecolog. Poate uneori ți-a fost atât de rușine să faci acest lucru, încât ai preferat să-l amâni, pe cât posibil.
Conform unor studii, se pare că femeilor le este rușine să consulte un medic ginecolog din următoarele motive:
Se sfiesc să dea detalii legate de viața sexuală- De pildă, poți fi întrebată cât de des ai folosit prezervativul, dacă în prezent ai un partener, dacă simți un anumit disconfort în timpul actului sexual etc. Aceste întrebări sunt firești în timpul unui consult, așa că nu ai de ce să te simți stânjenită.
Se tem să nu li se spună că este ceva iritat, inflamat sau că există un miros suspect- Acestea sunt indicii ale stării de sănătate ale vaginului și vulvei, așa că nu este cazul să te rușinezi dacă medicul îți va spune că ceva este în neregulă.
Nu vor să audă cum arată vulva- Fiecare femeie este unică, așa că și vulva este unică. Nu trebui să te sfiești când medicul îți va face o descriere a acesteia.
Nu vor să recunoască faptul că nu au o viață sexuală perfectă- Întrebările legate de modul în care decurge viața sexuală sunt firești când mergem la medicul ginecolog. Acestea nu sunt în scopul să ne simțim vinovate de faptul că nu avem o viață sexuală ideală, ci pentru a ne ajuta să ne rezolvăm anumite probleme ce ne împiedică să facem acest lucru.
Nu vor să li se ceară să facă analize pentru identificare unor boli cu transmitere sexuală- Nu înseamnă că ești văzută ca trăind în promiscuitate dacă ți se cer astfel analize. Medicul nu vrea decât să elimine orice suspiciuni și să se asigure că vei fi tratată corect, în cazul în care se va descoperi ceva în neregulă.
Suntem sfătuite să trecem peste astfel de „bariere" și să fim deschise în a consulta un medic ginecolog, întrucât trebui să știm că suntem sănătoase și din acest punct de vedere.

Vizita la ginecolog este un lucru normal, asa ca nu ar trebui sa ne fie rusine sa facem acest lucru

Nu ar trebui să-ți fie rușine de stilul tău vestimentar

Să abordezi un anumit stil vestimentar face parte dintre lucrurile normale ale vieții.
Indiferent de cât de îndrăzneț va fi stilul pe care ți-l alegi, trebuie să știi că esențial este să te simți tu bine. Deși te poți alege cu critici de la cei din jur, dacă tu te simți confortabil în pielea ta abordând stilul respectiv, atunci ignoră-i.
Gusturile sunt ceva subiectiv și se schimbă adesea, dar ceea ce rămâne constant este modul în care ne raportăm la noi înșine, la imaginea pe care vrem să ne-o construim printr-un anumit stil vestimentar.
Așa că lasă-te în voia imaginației și dorințelor tale pentru a-ți crea un stil propriu, care să te facă să te simți oricând în largul tău!

Tu mai știi și alte lucruri pe care noi, femeile, ar trebui să le facem fără să ne fie rușine?

Surse
www.healthguidance.org; www.hiddenhurt.co.uk;www.inspiration.allwomenstalk.com; www.nowthatslingerie.com;
www.parent24.com;www.psychcentral.com;www.womanitely.com

Articolul urmator
„Nu este o rușine să am fire de par alb la 31 de ani”. Mărturiile femeilor care aleg să nu își vopsească părul
„Nu este o rușine să am fire de par alb la 31 de ani”. Mărturiile femeilor care aleg să nu își vopsească părul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu este de părere că numai femeile ar trebui să facă cumpărăturile pentru casă
    Soțul meu este de părere că numai femeile ar trebui să facă cumpărăturile pentru casă

    Cine face cumpărăturile pentru casă? Femeia, bărbatul, amândoi? Sau…poate, o a treia persoană? Cert este că fiecare cuplu este diferit. Astăzi vorbim despre un cuplu...

    Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!
    Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!

    În ziua de azi, ideea conform căreia bărbații se ducdoar la muncă și fac bani nu mai este de actualitate. În schimb, din ce în ce mai mulți bărbați își...

    Am 21 de ani și sunt însărcinată cu al patrulea copil. Oamenii spun că ar trebui să îmi fie rușine
    Am 21 de ani și sunt însărcinată cu al patrulea copil. Oamenii spun că ar trebui să îmi fie rușine

    Are 21 de ani, trei copii și încă unul pe drum. Christa, o tânără de peste hotare, povestește, pe TikTok, despre cât de greu îi este ca mamă. Și nu pentru că...

    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează
    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează

    Divorțul e unul dintre cele mai dificile evenimente de viață prin care poate trece o persoană și totodată, un subiect sensibil pe care ar trebui să îl tratăm cu grijă. Dacă...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni
    Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni

    „Sunt gemeni?”, „Nepoata verișoarei mele are gemeni!”, „Sunt identici?”, „Aveți gemeni în familie?”, „Când tace unul,...

    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși
    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși

    Un medic stomatolog a dezvăluit care sunt cele trei lucruri pe care nu îl lasă niciodată pe fiul său să le facă pentru a avea dinți sănătoși. Medicul a explicat inclusiv de...

    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?
    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?

    Prânzul sau cina în familie cu copiii mici la restaurant este o reală provocare pentru părinții care se simt adesea umiliți de privirile celor din jur și judecați pentru...

    © 2025 Qbebe