1. O buna gestionare a stresului
Emotiile negative si incarcatura de stres cresc nivelul hormonului cortizol, urmand drept consecinta suprimarea functiei imunitare. Medicina moderna a inceput chiar sa accepte legatura dintre emotii si sanatatea corpului, o varietate mare de imbolnaviri, inclusiv deranjamente stomacale, urticarie si chiar boli de inima fiind strans legate de efecte ale stresului emotional. Se pare ca situatiile stresante pot reduce diverse aspecte ale raspunsului celular imunitar. O echipa de cercetare de la Universitatea de Stat Ohio, care a analizat aceste implicatii, sugereaza ca stresul psihologic afecteaza sistemul imunitar prin tulburarea comunicarii dintre sistemul nervos, cel endocrin (hormonal) si cel imunitar. Acestea sunt interconectate prin mesaje de natura chimica si trebuie sa colaboreze indeaproape pentru a functiona eficient.
2. Odihna adecvata
In ceea ce priveste odihna, ati observat ca aveti sanse sa raciti sau va confruntati cu vreun alt tip de infectie cand nu dormiti suficient (mai exact, pentru adulti este indicat un interval de somn de 7-9 ore). De asemenea, o cantitate insuficienta de somn poate conduce la nivele ridicate ale hormonului de stres mentionat si mai sus, dar si la un nivel suplimentar de inflamatie in organism. Studiile au condus la concluzia ca persoanele care s-au odihnit corespunzator si au primit vaccinul antigripal, au beneficiat de protectie sporita impotriva acestei boli. Dimpotriva, privarea de somn poate creste riscul de raceala; astfel, in cazul proaspetelor mame al caror somn este deranjat de bebelus, vor aparea mai multe infectii respiratorii, mai ales daca cei mici se afla in colectivitate. Un ultim studiu desfasurat in aceasta directie a implicat inocularea in nas a unor virusuri (la barbati si femei) care obisnuiau sa doarma mai putin de 8 ore pe noapte si care au prezentat de 3 ori un risc mai ridicat de a contacta o raceala comparativ cu restul persoanelor.3. Evitatea fumului de tigara
Fumul de tigara submineaza functia de baza a sistemului imunitar si creste riscul de imbolnaviri. Se intampla acest lucru deoarece declanseaza inflamatia, creste nivelul mucusului de pe tractul respirator si inhiba cilii (proiectiile siimilare firelor de par) din nas in functia lor de curatare a mucusului. Copiii si adultii expusi la fum de tigara prezinta un risc crescut de infectii respiratorii, inclusiv raceli, bronsita, pneumonie, sinuzita si infectii ale urechii medii.
4. Un consum corespunzator de legume, fructe, nuci si seminte
Toate aceste alimente confera organismului nutrimentele de care sistemul imunitar are nevoie. Un studiu ce a implicat adulti varstnici a demonstrat ca un aport sporit de legume si fructe a ameliorat raspunsul anticorpilor la vaccinul care protejeaza impotriva tulpinii de Streptoccocus pneumoniae. Exista de asemenea dovezi ca diverse deficiente de micronutrienti, de exemplu de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic si din vitaminele A, B6, C si E altereaza raspunsurile de tip imunitar la animale, conform unui test de laborator. Consumand mai multe fructe si legume, bogate in nutrimente precum vitaminele C si E, plus betacaroten si zinc nu aduceti decat beneficii organismului; este cu atat mai bine cu cat optati pentru fructe si legume puternic colorate, inclusiv fructe de padure, citrice, kiwi, mere, struguri rosii, kale, ceapa, spanac, cartofi dulci si morcovi. Un alt aliment binecunoscut a contribui la sanatatea sistemului imunitar este usturoiul care poate combate virusurile si bacteriile si, desigur, supa de pui care grabeste eliminarea secretiilor din tractul respirator.
Laptisorul de matca pur cu aroma de mango de la Apiland este o sursa de ACID 10 HAD (substanta cu rol antibacterian, antifungic si antivital) care mareste rezistenta organismului si contribuie la eliminarea radicalilor liberi; are in compozitie si complexul de vitamine B, fiind sursa naturala de Vitamina B5 (cu rol antistres) si acetilcolina (mediator in procesul de transmitere a fluxului nervos). In plus, mango contine si el vitamine (A, B6, C si E), fiind si o buna sursa de proteine si carbohidrati. Laptisorul de matca pur este recomandat pentru urmatoarele probleme: imunitate scazuta, capacitate de concentrare, invatare, memorare, epuizare fizica si psihica, probleme cu somnul, stres, hipertensiune, colesterol marit, afectiuni endocrine si ale ficatului.
5. Consumul de probiotice
Studiile indica faptul ca suplimentele de probiotice reduc incidenta infectiilor respiratorii si gastrointestinale, dar o sursa naturala de microorganisme lactice vii este chiar laptele fermentat. Anumite bacterii ce colonizeaza tractul gastro-intestinal, conform cercetatorilor de la Scoala de Medicina Harvard, pot influenta dezvoltarea unor aspecte ce tin de sistemul imunitar, precum corectarea deficientelor si cresterea numarului unor anumite celule T (limfocite cu rol semnificativ in imunitate). Dupa cum ati aflat anterior, echilibrul dintre toate sistemele corpului contribuie la buna functionare a organismului.6. Expunerea la soare
Lumina soarelui contribuie la producerea de vitamina D la nivelul pielii; cand radiatiile UVB ating pielea, reactioneaza cu uleiuri din ea pentru a produce vitamina D care este lent asimilata in corp. Astfel, daca vara o expunere de 10-15 minute la soare este suficienta (soarele este cea mai buna si, de altfel, naturala sursa), in sezonul rece este mai dificil de realizat acest lucru, soarele fiind mai putin prezent, iar alimente cu vitamina D nefiind prea multe. Un nivel redus al acestei vitamine a fost corelat cu un risc crescut de infectii respiratorii; conform unui studiu din 2010, un aport zilnic de 1200 UI de vitamina D la copii a redus riscul de a contacta gripa de tip A. Putine persoane cunosc faptul ca un nivel extrem de redus din aceasta vitamina la nivelul intregului corp poate avea un impact grav asupra sistemului imunitar si a echilibrului hormonal.
7. Practicarea exercitiilor fizice
Exercitiile fizice realizate in mod regulat constituie unul dintre pilonii necesari unui organism sanatos. Ele imbunatatesc sanatatea cardiovasculara, scad tensiunea, ajuta la controlul greutatii si protejeaza de diverse imbolnaviri. In mod direct, miscarea ajuta prin stimularea unei bune circulatii sanguine care permite celulelor si substantelor implicate in functionarea sistemului imunitar sa circule prin corp nestingherite si sa-si exercite functiile. Activitatea fizica moderata poate elimina tensiunea si stresul si imunatateste sistemul imunitar; conform unui studiu din anul 2006, cercetatorii au analizat 115 femei obeze, sedentare, aflate in perioada postmeopauza si le-au solicitat sa efectueze o data pe saptamana exercitii de stretching, iar celeilalte jumatati 45 minute de exercitii de intensitate moderata-intensa de 5 ori pe saptamana. La finalul studiului de un an, primul grup a prezentat un risc de 3 ori mai mare de a contacta raceli comparativ cu cel de-al doilea.
Surse:
www.everydayhealth.com; www.health.harvard.edu; www.webmd.com; www.motherearthnews.com; http://life.gaiam.com