Ce trebuie să știi despre bolile vaginului
Vaginul unei femei creează o scurgere care are un aspect transparent sau ușor tulbure; în acest mod se curăță singur. Această scurgere nu are miros și nici nu conferă senzația de mâncărime, iar cantitatea și aspectul său pot varia pe durata ciclului menstrual. Acest lucru este perfect normal.
Infecțiile vaginale sau vaginitele pot fi definite drept "scurgerile vaginale însoțite sau nu de senzație de mâncărime și arsură, cu sau fără miros neplăcut", conform medicului ginecolog-obstetrician Gregory Moore, director al Serviciului de Sănătate din cadrul Universității Kentucky. Unele femei par mai predispuse să dezvolte boli ale vaginului comparativ cu altele, din motive care nu sunt prea evidente.
Un vagin sănătos conține multe tipuri de bacterii, cunoscute sub denumirea de floră vaginală. Există o serie de factori care pot perturba echilibrul acesteia precum: dușurile vaginale, modificările de la nivel hormonal, antibioticele și diverse medicamente, lenjeria intimă prea strâmtă și din materiale sintetice, contraceptivele, relațiile sexuale și bolile cu transmitere sexuală, sistemul imunitar slăbit, leziunile de la nivel vaginal, schimbarea partenerilor sexuali, stresul, sarcina și alăptarea, ovulația, menopauza.
Cele mai comune tipuri de boli ale vaginului
Există trei tipuri de infecții vaginale, conform medicului și profesorului de obstetrică și ginecologie de la Școala de Medicină Mount Sinai, Cynthia Krause, după cum urmează:
1. Candidoze: cel mai des întâlnit tip de vaginită, cauzat de una dintre speciile de fungi cunoscuți sub denumirea de Candida. Candida trăiește în mod natural în corpul uman într-o cantitate restrânsă, inclusiv în vagin, și de obicei nu provoacă nicio problemă de sănătate. Însă se poate dezvoltă într-un mediu cald, umed și anaerob, cauzând o infecție vaginală. Specia cea mai comună este Candida albicans. Simptomele specificie acesteia includ: scurgerea groasă, de culoare albicioasă, cu aspect brânzos. Poate fi însoțită de mâncărime vaginală și înroșirea vulvei și a vaginului.
2. Vaginoză bacteriană: alături de Candida, mai există în flora vaginală și specii prietenoase de bacterii, precum lactobacili vii. Când numărul acestora scade prea mult, poate fi declanșată o afecțiune denumită vaginoză bacteriană. Nu se cunosc motivele pentru care nivelul bacteriilor se modifică, însă lactobacilii normali pot fi înlocuiți de către bacterii cauzatoare de infecții care se proliferează excesiv; cel mai adesea este vorba despre Gardnerella. Simptomele specifice acesteia includ: o scurgere vaginală groasă sau albicioasă sau una transparentă și alunecoasă. De obicei nu apare senzația de mâncărime sau arsură. Poate fi observat un miros neplăcut, în special în timpul raportului sexual
3. Trichomonas vaginalis: aceasta este cu adevărat o infecție cu transmitere sexuală, conform specialiștilor. Este cauzată de un parazit monocelular și este transmisă de la un partener la altul în timpul sexului. Simptomele specifice acesteia sunt similare altor infecții vaginale: senzație de arsură, iritație, înroșire și inflamație a vulvei, scurgere vaginală gri-gălbuie sau verzuie, eventual însoțită de un miros neplăcut. Unele femei pot experimenta durere în timpul urinării.
Ale infecții și boli ale vaginului
4. Infecție cu Chlamydia / clamidioza - o boală cu transmitere sexuală care poate cauza inflamația vaginului. Unele femei vor observa o scurgere, în timp ce altele nu. Un simptom comun este reprezentat de sângerare, în special în timpul actului sexual. Specialiștii recomandă ca femeile active sexual cu vârsta de până la 26 de ani să fie testate anual pentru Chlamydia deoarece adesea apare fără simptome și poate persista și conduce la probleme cu fertilitatea.
5. Vaginita neinfecțioasă - această boală apare atunci când pielea din jurul vaginului devine sensibilă la iritanți precum tampoane parfumate, săpunuri parfumate, detergenți, spermicide/spray-uri vaginale sau balsamuri de rufe. Uneori poate apărea ca urmare a unui nivel redus de hormoni (menopauză sau îndepărtarea chirurgicală a ovarelor). Aceasta nu este o infecție, ci o reacție alergică, iar soluția este simplă: să nu te expui la substanțele care pot cauza o reacție.
6. Vulvodinia - este o boală în care femeile se confruntă cu durere cronică sau disconfort la nivelul vulvei, fără vreo cauză cunoscută. Simptomele sunt similare celor specifice infecțiilor vaginale: arsură, înțepătură, durere și inflamație și pot apărea în mod constant sau ocazional.
7. Vaginita virală - virusurile cauzează nu doar infecții respiratorii, ci și vaginale. Majoritatea virusurilor se răspândesc prin contact sexual. Herpes simplex este o cauză comună pentru vaginita virală. Simptomele acesteia presupun: durere în zona genitală de la leziuni sau ulcerații (sunt de obicei vizibile pe vulvă sau vagin, dar pot fi ascunse privirii și observabile doar în timpul unui consult medical ginecologic).
Multi-Gyn FemiWash - spumă concentrată bio activă pentru igiena zilnică
- Nu conține săpun, parfum, conservanți
- Curăță delicat fără să afecteze sistemul natural de apărare al țesutului
- Conține complexul 2 OR care împiedică alipirea bacteriilor de țesutul vaginal
- Previne disconfortul vaginal (iritații, mâncărimi, inflamații)
- Recomandată și pentru o piele uscată și foarte sensibilă
Multi-Gyn Femiwash protejează și menține țesuturile sănătoase. Curăță/dezinfectează foarte eficient fără să perturbe sistemul natural de apărare al vaginului. Conține acid lactic care permite formarea și îmbunătățirea acidității vaginale. Aciditatea ridicată a vaginului reprezintă un mod de protecție naturală importantă, întrucât majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvoltă într-un mediu acid. Creșterea lactobacililor este stimulată și, prin urmare, flora vaginală este îmbunătățită.
Prevenirea bolilor vaginului
Pentru a preveni aceste afecțiuni încearcă să urmezi o alimentație echilibrată și sănătoasă (care să includă multivitamine și exerciții fizice). Menține o igienă bună a zonei intime, fără a apela la spray-uri vaginale sau săpunuri intens parfumate. Și dușurile intime pot cauza iritații și pot ascunde sau contribui la răspândirea unei infecții. Evită să porți haine care mențin căldura și umezeala, precum lenjeria de nylon, blugii strâmți și colanții sau chiloții fără dublură din bumbac. Folosirea prezervativelor reprezintă cea mai bună modalitate de a preveni transmiterea infecțiilor între partenerii sexuali. Efectuează anual un examen ginecologic, inclusiv un test Papanicolau, dacă medicul consideră necesar.
Tratament pentru bolile vaginului
Toate aceste infecții pot fi tratate, însă este important să existe o diferențiere clară pentru a stabili tratamentul corespunzător. Acordă mare atenție simptomele pentru a le descrie medicului și nu efectua un duș vaginal înainte de consultul medical; de obicei ți se recomandă să eviți relațiile sexuale cu 24-48 ore înainte de consult. Nu încerca medicația disponibilă fără rețetă pentru boli ale vaginului, chiar dacă ești destul de sigură de afecțiunea cu care te confrunți. Conform unui studiu al Asociației Americane Sociale de Sănătate, 70% dintre femei au apelat la automedicație și cel mai adesea au confundat o vaginoză bacteriană cu candidoza. Cel mai indicat să beneficiezi de un consult medical specializat.
Surse: www.everydayhealth.com; https://ccli.org/2; www.webmd.com; www.emedicinehealth.com