10 porunci in ingrijirea urechilor

10 porunci in ingrijirea urechilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Poate cunoasteti deja o parte din aceste recomandari legate de ingrijirea urechilor, insa un decalog special destinat acestor organe delicate este important de retinut, valabil atat pentru adulti, cat si pentru copii alaturi de domnul doctor Masri Hassan.

A avut amabilitatea de a participa la realizarea articolului domnul doctor Masri Hassan, Medic primar ORL, Medic coordonator al Ambulatorului de Specialitate, Spitalul Angelescu al Ministerului de Justitiei, pe care il puteti gasi si la Centrul Medical Apolo, Str. Coriolan Caius Marcius nr 41, Bucuresti sector 5, Tel. 021.410.16.15, 021.410.17.70 sau la www.hassan-masri-orl.ro:

Cu totii ne dorim urechi curate, dar putini dintre noi stiu ca o ureche sanatoasa nu inseamna neparat o ureche curata. Oricat de mult ne-ar placea sa ascultam muzica, trebuie sa intelegem ca aceste pretioase organe ale auzului, denumite de Voltaire drumul catre inima, sunt foarte sensibile si necesita o ingrijire speciala. Astfel, trebuie sa le tratam cu aceeasi importanta cu care tratam fata si restul corpului, trebuie sa le menajam la piscina, la soare si la frig, dar si in timpul calatoriilor cu avionul si in timpul activitatilor sportive.

 

porunci

 

1. Nu abuza de sunete puternice

Urechea este un organ extrem de sensibil si poate si fi grav afectata de zgomote puternice. Conform unui studiu desfasurat in SUA, 28% din scolari dau volumul mai tare, in timp ce un procent de 17% au experimentat tinitus (tiuit in urechi), unul dintre simptomele afectarii auzului (poate fi vorba si de auz infundat)-se altereaza gradual. Desi castile sunt indicate celor care lucreaza in medii zgomotoase pentru protectie, dispozitivele cu casti intraauriculare in plus transmit sunetele direct in ureche, iar expunerea pe termen lung la volum ridicat poate distruge treptat celulele mici de par din urechea interna care convertesc sunetul in semnale nervoase care ajung in creier. Regula de respectat in acest sens, conform medicului Bruce Maddern, sef al sectiei ORL al Academiei Americane a Pediatrilor, este ca daca altcineva poate auzi ce asculti, volumul este prea tare. Nivelul de 60 decibeli este al unei conversatii normale, o masina de tuns iarba genereaza 90 decibeli, un fierastrau electric sau un concert rock 110-140 decibeli si o pusca 165 decibeli.

Domnul doctor Masri Hassan: "Castile introduse in urechi fac rau din 2 motive: imping cerumenul mai aproape de timpan (vezi mai jos) si produc mici traume sonore care pot conduce la scaderea auzului si la aparitia unui zgomot suparator numit tinitus. Expunerea prelungita la zgomote, indiferent daca sunt generate prin casti sau boxe, poate conduce chiar si la surditate. Studii recente au aratat ca 28% dintre adolescentii americani sufera de afectiuni ale auzului induse de ascultarea muzicii la volume ridicate." 

dopuriDopuri de spuma pentru urechi QuiesPentru atenuarea zgomotelor puternice (<35 dB) 

Instructiuni de folosire
1. Modelati dopul cu degetele
2. In timp ce tineti apasat dopul, introduceti-l in canalul auditiv
3. In cateva secunde dopul se va ajusta dupa forma canalului dumneavoastra auditiv 

2. Nu introduce nimic in ureche

Multi nu cunosc faptul ca ceara din urechi/cerumenul joaca un rol in functionarea urechii, mai exact o protejeaza. Dupa ce este produsa, avanseaza lent catre deschiderea urechii unde cade sau este indepartata. Conform unei zicale, nu ar trebui introdus in ureche nimic mai mic decat cotul, fapt total adevarat. Nici betisoarele de urechi nu sunt indicate de specialisti deoarece pot impinge si mai mult ceara in canalul auditiv, unde se poate bloca si chiar cauza o infectie. Sub nicio forma nu introduceti obiecte ascutite in urechi deoarece poate aparea hemoragie sau afectarea ireversibila a auzului (perforarea timpanului sau lezarea canalului auditiv).

Domnul doctor Masri Hassan: "Cerumenul este foarte important pentru sanatatea urechii externe; ofera protectie, lubrifiere si are proprietati antibacteriene. Daca ne curatam urechile in exces obtinem urechi uscate si mancarimi auriculare. Modul in care am fost crescuti de mici sa avem urechile curate ne poate face mai mult rau decat bine. Curatarea conductului auditiv extern trebuie sa fie ocazionala la adult (de 2 ori pe saptamana), la copii si sugari dupa fiecare baita si se face cu ajutorul unui prosop din bumbac inmuiat sau se folosesc betisoare cu opritor speciale pentru ingrijirea pavilionului auricular.
Putem folosi solutii uleioase din comert, special create pentru igiena auriculara, pentru inmuierea cerumenului astfel incat acesta sa se fluidifice si sa se elimine singur. O alta varianta o reprezinta solutiile saline (ser fiziologic/apa de mare) care pot fi folosite pentru clatirea urechilor. Aceste solutii sunt de regula conditionate in recipiente sterile prevazute cu dispensere speciale si trebuie folosite la temperatura camerei. O mentiune importanta este ca acest mod de curatare sa fie folosit numai de catre persoanele fara perforatie de timpan.

DOCULYSE - spray auricular
Indicatii: pentru igiena canalului auditiv la persoane cu hipersecretie de cerumen si pentru persoane purtatoare de aparat auditiv. Poate fi utilizat la copii de peste 6 luni si adulti.

Instructiuni de utilizare:

• Introduceti capatul spray-ului in canalul auditiv extern si pulverizati.
• Pentru eliminarea unui dop de ceara proaspat format:
Se pulverizeaza 1 data sau de 2 ori si se lasa sa actioneze 15 minute, tinand capul usor inclinat.doculyse
• Pentru inlesnirea extractiei dopului de ceara, inainte de interventia medicului ORL-ist:
Cu 3-4 zile inainte de extractia dopului de ceara: 1 sau 2 pulverizari de 3 ori pe zi;
se lasa sa actioneze 15 minute, tinand capul usor inclinat.
Intretinere si preventie:
1-2 pulverizari in fiecare ureche o data pe saptamana.
• Curatati partea de intrare in canalul auditiv extern cu un betisor de ureche Otospoon.
• Clatiti capatul spray-ului sub jet de apa fierbinte dupa fiecare utilizare

Precautii: otite, perforatii de timpan, drenaj timpanic, interventii chirurgicale la nivelul urechii medii. 

La fel de importante ca efectuarea corecta a igienei sunt si sfaturile despre practicile "neortodoxe" de curatare a urechilor. Astfel, pe cat de surprinzator poate parea, este interzisa folosirea betisoarelor pentru urechi, intrucat acestea imping cerumenul catre timpan si totodata pot crea leziuni si pot introduce bacterii in ureche. Nu folosim bete de chibrit invelite in vata, lumanari sau conuri auriculare."

Citeste si: Totul despre ceara din urechea bebelusului 

3. Nu minimiza importanta infectiilor!

In cazul in care este prezenta o infectie la nivelul urechii, urmati intocmai recomandarile medicului. Administrati corespunzator tratamentul, iar daca este vorba de antibiotic, trebuie urmat intreaga perioada (in caz contrar poate aparea rezistenta la antibiotic; tulpinile bacteriene sunt mai greu de tratat). In cazul copiilor, este de ajutor mentinerea ridicata a barbiei; astfel trompa lui Eustachio va drena in spatele gatului. Puteti amplasa o sursa de caldura (usoara) pe urechea afectata si administra acetaminofen in caz de temperatura crescuta si/sau durere (nu adminstrati aspirina copiilor sub 18 ani; poate cauza sindromul Reye)
porunci

4. Nu neglija piercing-ul

Lobul urechii trebuie intotdeauna folosit pentru piercing deoarece dispune de o rezerva buna de sange pentru a combate infectiile. Un piercing mai sus ajunge in cartilaj, care nu are mult sange si unde o infectie puternica poate persista/este dificil de tratat. Trebuie acordata atentie deosebita unui piercing recent; mainile se spala inainte de atinge zona care trebuie dezinfectata constant cu alcool sanitar/solutie antiseptica. Daca observati inrosirea zonei sau aparitia unei senzatii de mancarime, poate fi vorba de o infectie, care uneori impune indepartarea cercelului. Unele persoane pot prezenta in plus alergie la nichel; poate fi inlocuit in majoritatea cazurilor cu aur sau otel inoxidabil.

Domnul doctor Masri Hassan: "Gaurile pentru cercei este indicat sa fie facute doar la nivelul lobului urechii, acea zona fara cartilaj, pentru ca este mai bine vascularizata si poate lupta cu usurinta impotriva infectiilor. In alte zone creste riscul de aparitie al unor infectii foarte dureroase, numite condrite."

5. Nu dormi in timpul zborului cu avionul

Bebelusii si copiii de varsta mica se pot confrunta in special cu problema ce poarta denumirea medicala de barotita (presiunea nu este egalizata in urechi in timpul zborului). De obicei, apare la aterizare si in cazuri grave poate fi insorita de durere severa, sangerare sau chiar perforatie a timpanului. Medicul Richard Rosenfeld considera ca mestecatul, cascatul si inghititul (orice indeparteaza presiunea de la alterizare) pot ajuta; este util si un decongestionant cu administrare orala, dar exista si doape speciale de urechi cu filtre. In cazul copiilor, nu trebuie lasati sa doarma in timpul aterizarii, este chiar de preferat sa planga in acest moment; medicul Maddern considera ca poate ajuta suzeta sau bautul apei, nerecomandand pentru cei mici guma de mestecat.

Domnul doctor Masri Hassan: "Cand calatorim cu avionul, variatiile bruste de presiune atmosferica din cursul decolarilor si aterizarilor pot cauza traume ale timpanului similare cu cele din lovituri. De aceea este bine sa avem nasul desfundat in timpul zborului si este indicat sa inghitim in sec si sa cascam frecvent. Aceasta practica ajuta la egalizarea presiunii dintre cele 2 cavitati separate de timpan, intrucat intre nas si urechea medie exista un conduct numit trompa lui Eustachio care se deschide in timpul acestor manevre." 

6. Nu uita de inot

Multi inotatori se confrunta cu o problema denumita urechea inotatorului. Pentru a evita aceasta problema, este important de evitat inotul in apa murdara (unde pot exista mai multe bacterii), scurgerea apei din urechi dupa inot/dus, folosirea unor picaturi de urechi antiseptice in cazul in care va confruntati frecvent cu aceasta problema, la recomandarea medicului. Poate ajuta si purtarea unei casti de inot sau a doapelor care previn patrunderea apei in canalul auditiv. Pentru scufundatori, este importanta deprinderea tehnicilor de egalizare graduala a presiunii.

Domnul doctor Masri Hassan: "A inceput sezonul estival! Cati dintre noi stim cum ne afecteaza mersul la piscina urechile? Otita de piscina este cea mai frecventa afectiune a urechii in acest sezon si se manifesta prin mancarimi auriculare, senzatie de plenitudine auriculara (ureche plina) si secretii numite otoree. Pentru a reduce cat mai mult riscul aparitiei acestei afectiuni este bine sa avem grija sa evacuam apa din urechi dupa baie, pentru ca stagnarea acesteia ar duce la modificarea ph-ului, fapt ce favorizeaza aparitia infectiilor."

Dopuri din silicon pentru inot Quies dopuri

Recomandate pentru inot in mare si piscine, in timpul practicarii sporturilor de apa si la dus.
• Reutilizabile!
• Fabricate din silicon etans!

Instructiuni de folosire:
• Se modeleaza dopul sub forma de disc.
• Se acopera urechea curata si uscata, cu dopul.
• Se apasa marginile dopului pana adera perfect.

7. Nu neglija preventia!

Daca experimentati mancarime, durere sau auzul este modificat, apelati imediat la medic pentru a stabili tratamentul potrivit. De asemenea, scurgerile din urechi nu sunt normale si pot sugera o infectie (alte simptome pot fi febra, greata, varsaturi). Un copil mai mare se poate plange de durere, mancarime sau infundare, insa unul mai mic se va trage/freca de urechi si va plange mai mult. Riscul de agravare al problemelor asociate urechii poate fi redus prin tratarea infectiilor superioare respiratorii in mod prompt (gat, nas, urechi); suflarea/curatarea corecta a nasului pentru copii joaca un rol semnificativ. Unele medicamente pot afecta auzul, de aceea este bine sa urmati tratamentele cum va sunt indicate de medic si sa comunicati daca aveti probleme cu auzul, de echilibru sau tiuit in urechi.

Domnul doctor Masri Hassan: "Pielea urechilor este la fel de importanta ca si pielea fetei cand vine vorba de expunerea la soare, de aceea este necesar sa aplicam o crema cu factor de protectie ridicat si la nivelul pavilionului auricular, dar fara a introduce crema profund in ureche. Expunerea indelungata la soare a urechilor a fost asociata cu cresterea incidentei cancerelor de piele la acest nivel.
Nu doar vara trebuie sa avem grija de urechile noastre, ci si iarna, de aceea e indicat sa le acoperim cu ce ne este la indemana (caciula, fular, esarfa), intrucat urechile fac parte din extremitatile corpului si in consecinta sunt slab vascularizate si sunt predispuse la degeraturi.
Daca ne temem de intepaturile insectelor e bine sa stim ca putem aplica solutii speciale impotriva acestora in acelasi mod in care le aplicam pe restului corpului, dar avand grija ca solutiile sa nu patrunda in interiorul urechilor. Acest aspect este cu atat mai important cu cat s-a demonstrat ca tantarii sunt atrasi de temperatura timpanului care este mai crescuta cu 1 grad fata de in restul corpului
Daca mergem cu bicicleta, schiem sau practicam orice activitate sportiva este bine sa purtam casca de protectie pentru ca o lovitura la nivelul urechii poate duce la sangerari sau chiar ruperea timpanului." 

porunci

8. Nu fuma in preajma copiilor

Copiii care traiesc cu fumatori sunt mai susceptibili la infectii ale urechiei medii decat cei care traiesc in camine fara fum. Fumul de tigara irita mucoasa pasajelor nazale si cavitatea urechiei medii, care in schimb perturba functionarea normala a trompei lui Eustachio. Copiii fumatorilor (cei care au fost expusi la fum de tigata in primii 3 ani de viata) au sanse de 2 ori mai mari de a contacta infectii persistente si de a suferi de efuziune pe termen lung (scurgerea lichidului), iar cei care locuiesc cu 2-3 fumatori au un procent cu 85% mai mare de infectii recurente ale urechii. Pentru situatia unei mame fumatoare, riscul creste semnificativ la copil cu privire la infectii ale urechiei medii ce necesita interventie chirurgicala, conform unui studiu din 2012. In cazul in care nu este posibila renuntarea la acest obicei, este de preferat sa fie realizat in afara locuintei.

Citeste si:

Ingrijirea urechilor la copil: 5 reguli pentru mame responsabile 

9. Nu hrani copilul in pozitie orizontala

Evitati sa oferiti biberon copilului cand este intins pe spate deoarece lichidul poate curge in trompa lui Eustachio (care se afla la aceasta varsta intr-un unghi orizontal ce permite patrunderea cu usurinta a materialelor straine) in timpul inghitirii si se poate acumula in acest loc, creand un teren prolific pentru organisme de tip infectios. S-a observat in urma studiilor ca bebelusii hraniti cu lapte praf sunt in special vulnerabili la infectii ale urechiei medii, fiind vorba de inclinatia mentionata (la copiii hraniti la san unghiul de inclinare este de 45 grade sau mai mare din ratiuni evidente de pozitionare). In plus, pozitiile de hranire verticale sunt de mare ajutor in cazul copiilor care sufera de reflux gastro-esofagian.
porunci

10. Nu uita de vizita la medic

Sfatul este valabil in mod special pentru cei care intampina probleme cu auzul si poseda deja eventuale aparate auditive. Acestia necesita verificarea/ monitorizarea constanta a starii de sanatate a urechilor. Insa, controlul medicului este important atat pentru leziuni/umflaturi in zona externa, cat si pentru urmatoarele simptome: dificultate in auzul conversatiilor (in special in prezenta zgomotului de fundal), solicitarea de a repeta cuvintele, slaba intelegere a vorbelor celorlalti si raspunsul nepotrivit, dificultate in auzul la telefon, cresterea volumului televizorului/radioului, senzatia ca cei din jur mormaie cand vorbesc, dificultate in auzul sunetelor ambientale (ale pasarilor), aprobarea in lipsa unei intelegeri, retragerea din conversatii din cauza dificultatii de a auzi, cititul pe buze pentru a urmari vorbele, straduinta de a auzi, zgomote in urechi sau cap (tinitus). In cazul unei leziuni la urechi, durere acuta, apelati de urgenta la medic.

Multumim domnului doctor Masri Hassan pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol. 

Surse:

http://my.clevelandclinic.org; http://kidshealth.org; www.webmd.com; http://health.howstuffworks.com; http://everydaylife.globalpost.com; www.quit.org.au; http://edition.cnn.com/

Articolul urmator
Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii
    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii

    Este esențial ca educația copiilor noștri să includă valori și principii care să-i ajute să devină adulți responsabili și empatici. Una dintre cele mai cunoscute liste de astfel...

    Mama mea mi-a pus nume de dansatoare la bară. Am fost afectată și nu voi face aceeași greșeală cu copiii mei
    Mama mea mi-a pus nume de dansatoare la bară. Am fost afectată și nu voi face aceeași greșeală cu copiii mei

    O femeie de peste granițe povestește că a ajuns să își urască prenumele „special” atât de mult, încât și-a jurat că atunci când va deveni la...

    Cât de tare poți să asculți muzică în căști?
    Cât de tare poți să asculți muzică în căști?

    Căștile, atât cele supraauriculare, cât și cele intraauriculare, pot avea un impact puternic negativ asupra auzului la copii și la tinerii adulți, pe măsură ce...

    Dăm sau nu găuri în urechi bebelușelor? O influenceriță din showbiz-ul românesc a fost aspru criticată în online după ce fetița ei de câteva luni a apărut cu cercei
    Dăm sau nu găuri în urechi bebelușelor? O influenceriță din showbiz-ul românesc a fost aspru criticată în online după ce fetița ei de câteva luni a apărut cu cercei

    O tânără cunoscută în mediul online a stârnit rumoare în mediul online după ce a publicat o postare cu fiica ei de doar 9 luni cu cercei în urechi. Ce...

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

    Vacanța mare se apropie, iar vremea caldă te îmbie să petreci timp alături de copilul tău și la piscină. În afară de faptul că nu trebuie să-l scapi din ochi când...

    Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?
    Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?

    Urechile clăpăuge sunt cea mai întâlnită diformitate la nivelul capului. Acestea există în egală măsură atât la fete, cât și la băieți. În...

    Fiica mea este agresată din cauza numelui ei. I-am spus că mama ei l-a ales
    Fiica mea este agresată din cauza numelui ei. I-am spus că mama ei l-a ales

    Un tată de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit.com, că a fost nemulțumit de numele pe care soția lui l-a ales pentru fiica lor încă de când l-a auzit...

    © 2025 Qbebe