10 boli ale oamenilor supraponderali

10 boli ale oamenilor supraponderali

Irina Olteanu - Redactor Senior

Supraponderabilitatea nu reprezintă doar o neplăcere de ordin estetic, ci poate cauza o mulțime de probleme de sănătate, precum boli ale inimii, diabet, dar și probleme respiratorii sau cu articulațiile corporale. Îți prezentăm în continuare zece dintre bolile cu care se confruntă persoanele care sunt supraponderale.

Supraponderabilitatea, informații importante

Există multiple modalități prin care poate fi evaluată sănătatea unei persoane în raport cu greutatea, însă cea mai des folosită metodă este indicele de masă corporală (IMC). Acesta îți indică practic dacă ai o stare bună de sănătate pentru greutatea ta. Pentru majoritatea adulților, un indice de masă corporală cuprins:

- Între 18.5 și 24.9 înseamnă o greutate sănătoasă
- 25 și 29.9 înseamnă supraponderabilitate
- 30-39.9 înseamnă obezitate
- 40 sau mai mult înseamnă obezitate morbid

Specialiștii nu folosesc doar acest indice pentru a diagnostica obezitatea deoarece se întâmplă ca persoanele cu o masă musculară mare să aibă un IMC crescut fără grăsime în exces. Pentru majoritatea persoanelor, IMC este un indicator util al unei greutăți sănătoase sau dimpotrivă. Un alt parametru care poate fi corelat cu acesta constă în circumferința taliei, utilizată pentru evaluare suplimentară în cazul persoanelor supraponderale sau moderat obeze. În general, bărbații care au o circumferință a taliei de cel puțin 94 cm și femeile cu o circumferință a taliei de cel puțin 80 cm au șanse tot mai mari să dezvolte probleme de sănătate asociate obezității.

Boli ale oamenilor supraponderali

Este extrem de important să acționezi împotriva supraponderabilității deoarece, pe lângă schimbările fizice evidente, greutatea corporală în plus poate conduce la o serie de probleme grave și potențial fatale.

1. Atac de cord 

Greutatea suplimentară te expune unui risc mai mare de hipertensiune și hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului). Ambele cresc în consecință riscul de atac de cord. Din fericire, prin scăderea în greutate s-a demonstrat că acest risc poate fi redus.

2. Boală cardiacă ischemică

După cum am menționat, persoanele supraponderale sau obeze se confruntă adesea cu probleme de sănătate care pot crește riscul de boli cardiace. Aceste probleme de sănătate includ respectiv nivel crescut al tensiunii arteriale, al colesterolului și nivel crescut al glicemiei. În plus, greutatea în exces conduce la modificări la nivelul inimii care îngreunează procesul de transmitere al sângelui către toate celulele din corp.

3. Hipertensiune

O tensiune arterială crescută este asociată supraponderabilității și obezității în modalități multiple. Atunci când corpul are o dimensiune mai mare decât în mod normal, tensiunea arterială poate crește deoarece inima trebuie să pompeze cu putere mai mare sângele către celulele. Grăsimea în exces poate de asemenea să afecteze modul de funcționare al rinichilor, implicați în procesul de reglare al tensiunii.

boli ale oamenilor supraponderali

4. Colesterolemie (nivel crescut al colesterolului)

Ca urmare a unei greutăți corporale în exces, apare și un nivel anormal al grăsimii de la nivelul sângelui, crescând respectiv colesterolul total, trigliceridele, lipoproteinele de densitate redusă (LDL) și lipoproteinele de densitate foarte redusă (VLDL). Ultimele două tipuri de colesterol sunt clasificate drept colesterol rău, ce conduce la un risc crescut de boli cardiace. Dimpotrivă, colesterolul bun, respectiv lipoproteinele de densitate ridicată sunt scăzute la persoanele supraponderale.

5. Boli respiratorii

Apneea în somn este o afecțiune respiratorie asociată supraponderabilității. Aceasta poate determina un sforăit puternic și scurte perioade de oprire a respirației în timpul somnului. În timpul zilei poate cauza somnolență și crește, de asemenea, riscul de boli cardiace și vasculare. Se întâmplă acest lucru deoarece o persoană supraponderală are o cantitate mai mare de grăsime în jurul gâtului, ceea ce îngustează căile respiratorii, respectiv îngreunează respirația sau o face zgomotoasă (uneori chiar o oprește). În plus, grăsimea depozitată în gât și în corp cauzează inflamație, un factor de risc pentru apnee. Embolismul pulmonar este un blocaj fatal al unei artere; greutatea corporală excesivă conduce la un nivel redus de activitate, ceea ce poate cauza un embolism.

6. Accident vascular cerebral

Supraponderabilitatea și obezitatea conduc la hipertensiune, cauza principală pentru accidente vasculare cerebrale.

7. Cancer

Este vorba despre cancer de colon, mamar (după menopauză), endometrial (al mucoasei uterine), renal și esofagian. Unele studii au raportat legături între obezitate și cancerele vezicii urinare, ovare și pancreas. Nu se cunoaște exact motivul pentru care apare cancerul asociat greutății suplimentare, însă este posibil ca celulele de grăsime să elibereze hormoni care afectează creșterea celulară, conducând la cancer. De asemenea, stilul de viață (legat de alimentație și nivel de activitate fizică) pot contribui la supraponderabilitate, respectiv cancer.

8. Diabet

Nu este clar motivul pentru care persoanele supraponderale au șanse mai mari de a dezvolta diabet, dar este posibil ca celulele să se schimbe, devenind rezistente la hormonul insulină (transportă zahăr din sânge către celule, unde este folosit pentru energie).

boli ale oamenilor supraponderali

9. Boli ale vezicii biliare

Bolile și pietrele la nivelul vezicii biliare sunt mai comune în rândul persoanelor supraponderale. În mod paradoxal, scăderea bruscă sau masivă în greutate te expune unui risc mare de pietre ale vezicii biliare. Legătura de cauzalitate dintre supraponderabilitate și bolile acestui organ vizează nivelul crescut de colesterol, o cauză a pietrelor biliare.

10. Artrită
Artrita este o afecțiune a articulațiilor genunchiului, șoldului sau spatelui. Atunci când corpul trebuie să susțină kilograme în plus, se imprimă presiune asupra articulațiilor și le slăbește cartilajul, care în mod normal le protejează. În plus, persoanele cu mai multă grăsime corporală au în sânge un nivel crescut de substanțe cu efect inflamator, iar articulațiile inflamate cresc riscul de osteoartrită.

Nu toate persoanele supraponderale se confruntă cu aceste probleme de sănătate; riscul crește dacă există și un istoric familial în acest sens. De asemenea, contează și greutatea. Dacă este distribuită în principal în jurul stomacului (forma de corp măr), șansele sunt mai mari decât la forma de corp pară (unde greutatea este în special în jurul coapselor și al feselor).

Surse: www.nhs.uk; www.webmd.com; www.niddk.nih.gov; https://articles.mercola.com

Articolul urmator
Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută
Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

    Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice...

    Părintele Mihail Milea din Buzău s-a dedicat trup și suflet oamenilor în nevoie! A construit de la zero centre și cantine sociale pentru copii orfani și victime ale abuzurilor de orice fel
    Părintele Mihail Milea din Buzău s-a dedicat trup și suflet oamenilor în nevoie! A construit de la zero centre și cantine sociale pentru copii orfani și victime ale abuzurilor de orice fel

    Un exemplu de bunătate, de dăruire, de iubire de oameni și de divinitate, părintele Mihail Milea din Buzău a construit numeroase așezăminte pentru copii orfani, bunici abandonați și...

    Părintele Calistrat critică mamele care au copii supraponderali. „O fi având poftă de mâncare, dar tu du-te și controlează, bagă-l la un sport”
    Părintele Calistrat critică mamele care au copii supraponderali. „O fi având poftă de mâncare, dar tu du-te și controlează, bagă-l la un sport”

    Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași), face parte dintre cei mai apreciați duhovnici, obișnuind să vină cu numeroase sfaturi pentru credincioși. În...

    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor
    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor

    În ciuda celor mai bune intenții ale noastre, cu toții avem tendința de a judeca. Shannon Willardson, o mămică de peste Ocean, se plânge, într-un clip pe TikTok, că...

    Am trecut prin 8 operații de cezariană. Când le spun oamenilor, mă sfătuiesc să-mi leg trompele
    Am trecut prin 8 operații de cezariană. Când le spun oamenilor, mă sfătuiesc să-mi leg trompele

    La doar 30 de ani, o femeie a trecut prin opt operații de cezariană și refuză să facă pe plac celor din jur și să își lege trompele! Cel mai mare copil are 13 ani, iar cel mai...

    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?
    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?

    Prânzul sau cina în familie cu copiii mici la restaurant este o reală provocare pentru părinții care se simt adesea umiliți de privirile celor din jur și judecați pentru...

    Cum îți dai seama că a venit momentul să pleci din viața oamenilor nepotriviți, în funcție de zodie
    Cum îți dai seama că a venit momentul să pleci din viața oamenilor nepotriviți, în funcție de zodie

    Una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poți trece este să îți dai seama că nu ai lângă tine persoana potrivită. Chiar dacă, o perioadă, nu iei nicio decizie...

    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților
    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților

    Problema bacteriilor la stomac rămâne una deosebit de importantă, având in vedere obiceiurile culinare pe care tot mai mulți dintre noi obișnuim să le adoptăm în ziua...

    © 2024 Qbebe