Noi reglementari legislative
Ordonanta de Urgenta aprobata la finele lui 2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului a adus noi reglementari pentru viitorii parinti.
In acest context, femeile care nasc incepand cu 1 ianuarie 2011 vor trebui sa opteze pentru unul din cele doua tipuri de concediu instituite de Guvern:
- Un concediu de 1 an si o indemnizatie de 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni, cu mentiunea ca aceasta nu poate fi mai mica de 600 lei, dar nici mai mare de 3400 lei
- Un concediu de 2 ani, cu plafon maxim de 1200 lei/luna
In cazul copilului cu handicap, concediul pentru parinte se acorda tot pentru 3 ani (asa cum era prevazut si in vechea lege), iar indemnizatia este de 75% din venitul pe ultimul an. Si in aceasta situatie, plafonul ramane stabilit la minim 600 si maxim 3400 lei.
De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care in ultimul an anterior nasterii copilului s-au aflat in concediu medical, frecventeaza cursurile la zi ale invatamantului universitar, au beneficiat de indemnizatie de somaj, ori s-au aflat in concediu cu sau fara plata de crestere a copilului.
Pentru parintii care au optat pentru concediul de 1 an, statul le ofera posibilitatea sa mai ramana acasa pana ce copilul va implini varsta de 2 ani (exceptie face copilul cu handicap), insa in concediu fara plata.
Stimulentul de insertie
Pentru a convinge mamele sa se intoarca mai repede la serviciu, Guvernul a instituit un stimulent in bani pentru cele care opteaza pentru un concediu de 1 an, dar revin mai devreme la munca.
Astfel, parintele care alege concediul de 1 an, primeste de la stat o prima de 500 lei lunar (pana ce copilul implineste varsta de 2 ani) pentru reintoarcerea la serviciu, daca acest lucru are loc inainte de expirarea celor 12 luni de concediu. In toata aceasta perioada, plata indemnizatiei va fi suspendata.
In cazul in care se opteaza pentru a doua varianta, de 2 ani, stimulentul nu se va acorda in cazul revenirii mai devreme a mamei la serviciu.
O lege discriminatorie
In Codul civil este stipulat ca „un copil conceput este considerat ca exista".
Luand in calcul aceasta prevedere, Ordonanata in vigoare incalca drepturile copilului, a egalitatii de sanse si duce la discriminare.
Firesc ar fi ca toti copiii conceputi pana la data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante sa beneficieze de vechea lege, cea noua urmand sa se aplice incepand cu octombrie 2011.
Indiferent de decizia pe care o va lua mama, fortata sau nu de actualele imprejurari, cu siguranta va fi din dragoste pentru copilul sau.
Dintre toate drepturile femeilor, cel mai mare este dreptul de a fi mama.