Informații despre majorarea alocației pentru copii la 100 euro
Deoarece costurile impuse de creșterea și de educarea unui copil nu sunt proporționale cu suma pe care părinții o primesc în prezent din bugetul de stat, iată că parlamentarii iau un considerare să le ofere acestora un ajutor financiar mai consistent.
Astfel, domnul senator Ioan Agrigoroaei, responsabil de altfel și pentru alte proiecte de lege similare din domeniul social și educațional (precum proiectul ce viza stimularea participării mamelor gravide la consultații prenatale) a inițiat un proiect de lege care stipulează faptul că acei copii care se află în ciclul de învățământ școlar pot primi o alocație de 100 de euro, în condițiile în care nu au nicio absență la școală. Alocația nu va fi acordată sub forma unor bani/ virament bancar, ci a unor tichete cu destinație precisă care vor putea fi utilizate pentru alimente, haine și rechizite. De asemenea, această suma va fi alocată cu frecvență lunară, din momentul nașterii copilului și până la definitivarea studiilor. Singura condiție pentru a beneficia de această alocație constă, după cum am menționat, în frecventarea fără absențe a școlii.
Domnul senator Agrigoroaei a declarat cu privire la motivația din spatele proiectului legislativ următoarele: "Ce poate face un copil, o familie cu 85 de lei lunar? Nimic. Dacă ar primi măcar 100 de euro, atunci, cu acei bani într-adevăr se poate face ceva. Nu toți vor primi acești bani, ci doar cei care nu au absențe la școală. În acest fel îi stimulăm pe tineri să facă copii și pe copii să învețe. Dacă fiecare copil va frecventa grădinița, școala primară, liceul și o facultate, nivelul de educație va crește simțitor".
Conform informațiilor disponibile în domeniu la nivel statal și european, elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de alocații în valoare de 84 lei, comparativ cu alte state europene precum Belgia unde cuantumul acestora atinge un nivel de 77 euro pentru primul copil, 143 euro pentru al doilea, respectiv 212 pentru al treilea, în timp ce în Olanda copiii în vârstă de până la 6 ani beneficiază de alocații în valoare de 58 euro, 70 euro pentru cei cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani, respectiv 82 euro pentru cei cu vârsta între 12-17 ani.
În ceea ce privește efortul bugetar pe care îl implică implementarea unei asemenea măsuri, inițiatorul proiectului de lege consideră că se pot găsi resursele financiare necesare majorării alocațiilor. În acest sens, domnul senator Agrigoroaei susține că în primul rând trebuie recuperați banii de la Curtea de Conturi, respectiv cele peste 80 milioane de euro care au fost investite în panseluțe, apoi o accizare a taxei de viciu cu 0,05 bani.
În prezent legea este considerată a avea șanse de aprobare și promulgare, fiind susținută atât de parlamentari PSD, cât și de cei de la PNL. Guvernul României a declarat faptul că adoptarea propunerii legislative în forma propusă nu va fi posibilă, din cauza lipsei fondurilor financiare corespunzătoare, Comisia juridică de disciplină și imunități respingând proiectul. După alegerile din această toamnă se estimează o reiterare a acestui proiect de lege, dat fiind faptul că acest ajutor financiar este necesar multor familii din România. Se pare că există șanse mari ca prevederile sale să devină aplicabile spre finalul acestui an în contextul unui guvern politic care o va susține.
Proiectul de lege urmărește, după cum putem observa, atât ajutorarea familiilor cu școlari în ceea ce privește achiziționarea de îmbrăcăminte, rechizite și hrană, cât și încurajarea natalității (date fiind costurile crescute pe care le impune creșterea unui copil), precum și reducerea absenteismului de la nivel școlar, în creștere considerabilă, comparativ cu perioada trecută, respectiv sporirea gradului de implicare a elevilor în activitățile școlare.
Citește și: Alocatia de stat pentru copii
Surse:
www.eskape.ro; www.libertatea.ro; www.dcnews.ro; www.portalinvatamant.ro