Concediul de paternitate
Concediul paternal, acordat in conformitate cu prevederile Legii 210/1999 si a Hotararii 244/2000, are scopul de a asigura participarea tatalui la ingrijirea nou-nascutului.
Acest tip de concediu, solicitat de tata, se poate acorda indiferent daca parintii sunt casatoriti legal, sau copilul s-a nascut in afara casatoriei ori este adoptat.
|
Concediul paternal se acorda pe o perioada de 5 zile lucratoare (platite integral) printr-o cerere scrisa inaintata angajatorului in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
La cerere se anexeaza si o copie de pe certificatul de nastere al copilului, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.
Pe perioada concediului paternal, tatal beneficiaza de o indemnizatie egala cu salariul sau. Indemnizatia se plateste din fondul de salarii si se include in veniturile impozabile ale acestuia.
Pe perioada concediului paternal, indemnizatia acordata tatalui se calculeaza pe baza salariului brut realizat si include sporurile si adaosurile la salariul de baza.
Cursul de puericultura
Cursul de puericultura se tine, de obicei, de catre medicul de familie, sau de o institutie specializata care, in urma verificarii notiunilor dobandite, va elibera tatalui atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
Acesta consta in prezentarea unor notiuni privind ingrijirea copilului, menite sa il ajute pe tata in cresterea nou-nascutului.
Cursul se deruleaza pe o perioada de 10 zile lucratoare si ii permite tatalui sa isi majoreze astfel concediul paternal la 15 zile. Cursul de puericultura se face o singura data, deci tatal nu il va putea solicita si la urmatorii copii.
Concediul pentru crestere a copilului
Desi concediul pentru cresterea copilului este cel mai adesea solicitat de mama, legea nu ii impiedica si pe tati sa opteze pentru acest drept. De obicei, aceasta varianta este intalnita in situatiile in care mamele au un loc de munca mai bine platit.
|
De asemenea, daca la nastere sau in perioada de lauzie intervine decesul mamei, tatal va avea dreptul atat la concediul neefectuat de mama, cat si la indemnizatia aferenta.
OUG 111/2010 prevede ca, incepand cu anul viitor, „cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului" va fi alocata celeilalte persoane care nu a solicitat acest drept. Astfel, daca mama a inaintat cerere pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului, tatal va fi cel care va beneficia de perioada de o luna de concediu prevazuta de lege.
Tatii ce parere au? Cunosteati aceste drepturi?