Contractul individual de munca vs. Contract colectiv de munca
Regula, in Romania, este ca orice contract individual de munca se supune contractului colectiv de munca. Si, per a contrario, toate clauzele din contractul colectiv de munca sunt valabile, chiar daca sunt sau nu mentionate si in contractul individual de munca.
Aceasta inseamna ca toti angajatii din Romania beneficiaza de drepturile stipulate in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National (CCMUN), indiferent de clauzele stipulate in contractul individual de munca.
Contractele colective de munca
Exista mai multe tipuri de contracte colective de munca: la nivel de unitate, de ramura, institutie publica, grup de unitati si la nivel national.
Orice unitate angajatoare trebuie sa aiba la baza unul din aceste contracte colective de munca, fara de care nu poate functiona. Nicio societate, indiferent de marimea sa, nu poate avea un contract colectiv care sa se afle sub nivelul celui unic la nivel national ca prevederi si avantaje pentru salariat.
In situatia in care partile au incheiat contracte colective de munca la niveluri inferioare, acestea se vor adapta celor de la nivel superior. Asadar, niciun contract colectiv nu poate contine prevederi in minus fata de cel de la nivel national.
Daca un angajat va solicita anumite drepturi care nu sunt prevazute in contractul sau de munca, dar sunt stipulate in CCMUN, angajatorul va fi obligat sa respecte cererea acestuia, in baza contractului la nivel national.
In situatie contrara, angajatul va putea sa-l actioneze pe angajator in judecata. Fiind litigiu de munca, salariatul nu va plati taxe.
Avantaje pentru femeile insarcinate
Pe langa faptul ca femeile insarcinate si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte, acestea mai beneficiaza si de alte drepturi, precum:
- dispensa pentru consultatii prenatale, in limita a 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale
- compensatie de 15% din brut, minim 6 saptamani din concediul de maternitate
- un salariu mediu pe unitate la nastere (daca mama nu este angajata, beneficiaza de acest salariu sotul)
- posibilitatea de a lucra cu ½ de norma pentru cele care au in ingrijire copii pana la 6 ani (se considera norma intreaga) si care nu beneficiaza de cresa
- pentru mamele care se intorc mai devreme de 2 ani la serviciu, durata de lucru se poate reduce cu 2 ore/zi (fara a-i fi afectate salariul si vechimea in munca)
- un salariu mediu pe unitate platit la decesul sotului/sotiei sau a unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului
CCMUN este metoda prin care statul ii controleaza pe angajatori si ii impiedica sa comita abuzuri asupra salariatilor. In lipsa unui astfel de contract, foarte multi angajati ar fi privati de anumite drepturi.