Ce nu stiai despre concediul si indemnizatia de crestere copil

Ce nu stiai despre concediul si indemnizatia de crestere copil

Raluca Antonescu

Cunosti toate aspectele legate de concediul si indemnizatia de crestere a copilului? Pentru o mai buna informare, iata ce ar trebui sa stii...


Despre concediul fara plata indemnizatiei

Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si deci, si a platii salariului de catre angajator (art. 51, lit. a din Codul Muncii).





Conform OUG 111/2010, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei pe o perioada de 1 an de zile pot beneficia, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, de concediu fara plata, pana ce acesta implineste 2 ani.


O situatie diferita este in cazul persoanelor aflate la a 4-a nastere. Pentru acestea, durata concediului fara plata indemnizatiei este de 4 luni si se acorda o singura data fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului, sau, in functie de situatie, persoanei care a adoptat copilul, sau l-a luat in plasament, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.

 
Acordarea concediului fara plata indemnizatiei se aproba de catre angajator pe baza de cerere insotita de copia livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si, dupa caz, de actele doveditoare privind situatia juridica a copilului fata de persoana indreptatita.


Aceeasi indemnizatie pentru cel de-al doilea copil

Pot exista situatii in care, pe perioada concediului pentru cresterea copilului, mama sa nasca un al doilea copil. Daca mama naste un al 2-lea copil inaintea terminarii concediului pentru primul copil, va primi indemnizatie lunara in cuantumul primit anterior, insa raportata la plafonul prevazut de OUG 111/2010, astfel:
- nu mai mult de 3.400 lei in cazul concediului de pana la 1 an
- maxim 1200 lei, daca a optat pentru concediul de crestere copil pana la 2 ani


Daca cele 12 luni anterioare nasterii celui de-al doilea copil se constituie si din perioade in care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate in aceasta perioada, inclusiv vechea indemnizatie.

Daca va rezulta un cuantum mai mic decat cel primit anterior nasterii celui de-al 2-lea copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita anterior, cu respectarea prevederilor OUG 111/2010.

In cazul in care cel de-al doilea copil se naste dupa expirarea concediului pentru primul copil, indemnizatia se va calcula 75% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (in aceste venituri intra si indemnizatia pentru CCC1).

 

"Suplimentul" de 600 lei

OUG 111/2010 prevede ca indemnizatia lunara, stimulentul si concediul pentru cresterea copilului se acorda pentru fiecare dintre primele 3 nasteri (sau, dupa caz, adoptii). De asemenea, pe perioada suprapunerii acestor situatii, cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

Insa, textul de lege face referire doar la copiii nascuti dupa data de 1 ianuarie 2011.

Daca persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie in baza OUG 148/2005 si naste un alt copil dupa data de 1 ianuarie 2011, nu va putea beneficia de suplimentul de 600 lei. Acesta se acorda doar pentru copiii nascuti sub incidenta OUG 111/2010.

 

Conditia pentru acordarea indemnizatiei


Pentru a putea beneficia de concediu crestere copil si indemnizatie, persoana solicitanta trebuie sa fii realizat venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Exista situatii cand angajatorul nu plateste contributiile de asigurari sociale si, in acest caz intervine intrebarea daca salariata in cauza mai poate beneficia de indemnizatie. Raspunsul este „da". Pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului nu are relevanta plata contributiilor de asigurari sociale. Singura modalitate de a beneficia de indemnizatie este realizarea de venituri supuse impozitului, sau aflarea in una din perioadele asimilate, prevazute la art. 2 din OUG 111/2010.

 

Cazul copilului cu handicap

In cazul persoanei aflate in concediu si care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap pana la 3 ani, dar care, in aceasta perioada, naste un alt copil normal (din punct de vedere clinic) va

 

beneficia de majorarea indemnizatiei cu 600 lei pentru cel de-al doilea copil doar pe perioada suprapunerii celor doua situatii.

 

De exemplu, pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 3 ani sau, dupa caz, pana la implinirea de catre copilul ulterior a varstei de 2 ani, fara a depasi insa perioada concediului si indemnizatiei acordata pentru copilul anterior.

De asemenea, in cazul persoanei care a nascut gemeni, tripleti sau multipleti, iar unul dintre copii este deja incadrat intr-un grad de handicap, majorarea cuantumului indemnizatiei de 600 lei se acorda pana la implinirea de catre copiii normali clinic a varstei de 2 ani.

 

Persoanele care lucreaza in strainatate

O persoana care a realizat venituri in alte state membre ale UE in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania, deoarece se supune legislatiei din tara unde isi desfasoara activitatea (conform art. 11, alin. 3, lit. a din Regulamentul 883/2004).

Insa, daca persoana a lucrat cu forme legale de munca atat in strainatate, cat si in Romania pe perioada dinaintea nasterii copilului, potrivit aceluiasi Regulament, se va supune legislatiei romane in vigoare si, deci, va primi indemnizatie din partea statului roman.

Perioadele de activitate desfasurate in strainatate se vor adauga celor realizate in Romania, in vederea deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului.

Aveati cunostinta de toate aceste aspecte ale legii? Cum vi se par?

Articolul urmator
Britney Spears a anunțat că este însărcinată, la 40 de ani, cu al treilea copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil
    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

    Părinții din România care adoptă un copil, beneficiază de concediu de acomodare de un an, însă durata s-ar putea dubla. Discutăm mai jos toate detaliile.

    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

    Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

    Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

    Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

    În concediul de maternitate am devenit dependentă de jocurile de noroc. Am ajuns să pariez banii pentru scutecele copilului
    În concediul de maternitate am devenit dependentă de jocurile de noroc. Am ajuns să pariez banii pentru scutecele copilului

    De când mă știu sunt o mare împătimită a câștigului facil. Tocmai de aceea am ales o facultate de unde știam că voi ieși cu un serviciu bun în care pot să...

    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil
    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

    Dacă anumite cupluri nici nu concep ca unul dintre parteneri să nu-și ia concediu de creștere copil, pentru altele acest lucru nu intră în discuție. Într-o asemenea...

    © 2025 Qbebe