Reportaj cu A, mamă la 17 ani: Nu aș schimba absolut nimic. Nu îmi pare rău de nimic. Pentru că tot ce facem este o lecție în viață și înveți din orice

Reportaj cu A, mamă la 17 ani: Nu aș schimba absolut nimic. Nu îmi pare rău de nimic. Pentru că tot ce facem este o lecție în viață și înveți din orice

Irina Olteanu - Redactor Senior

A. este o mamă tânără, care își iubește din toată inima copilul în vârstă de 1 an și 8 luni. Își dorește pentru el să aibă o casă, una mică, în care să îl poată crește liniștită și sănătoasă. Datorită lui E., A. mărturisește că a devenit mai responsabilă, mai calmă, nu se enervează din orice. Într-un cuvânt, mai bună. Pentru alte mame tinere recomadă să facă acest pas dacă își doresc copilul și au pe cineva care să le iubească și să le susțină.

Am cunoscut-o pe A. prin intermediul proiectului desfășurat de Salvați Copiii România, care, prin programul Fiecare Copil Contează, dorește să-și concentreze eforturile pe dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și, foarte important, pe dezvoltarea programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate. Iată câteva statistici relevante la nivel național realizată de organizație:

- Numărul mamelor cu vârsta sub 15 ani – 674; numărul mamelor cu vârsta între 15 și 19 ani - 17.307.

- Ca distribuție pe medii, cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural (65% din cele sub 15 ani și 67% din cele între 15 și 19 ani)
- La mamele sub 15 ani – 655 copii sunt la prima naștere, 18 a doua și avem și 1 caz în care e vorba de al treilea născut al mamei sub 15 ani. Situația nașterilor la mamele între 15 și 19 ani: 12.906 sunt la prima naștere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, 7 la a cincea și 1 la a șasea naștere.

mama la 17 ani

Astfel, potrivit ultimei analize a Salvați Copiii România, a reieșit că:
• 6 din 10 mame minore nu au avut acces niciodată la informații privind la sănătatea reproducerii sau educație sexuală.
• 7 din 10 mame minore nu au beneficiat niciodată de planificare familială.
• 2 din 10 gravide minore și 1 din 10 gravide din gospodării defavorizate nu sunt înscrise la medicul de familie.
• 5 din 10 gravide minore și din cele din gospodării defavorizate nu au fost controlate de medicul ginecolog în sarcină.
• 5 din 10 gravide minore și din cele din gospodării defavorizate nu făcut ecografiile recomandate în sarcină.
• 6 din 10 gravide minore și 7 din 10 gravide din gospodării defavorizate nu au făcut analizele recomandate în sarcină.
• 4 din 10 mame minore au născut prematur. Ponderea este de 4 ori mai mare comparativ cu mamele majore incluse în eșantion.

Proiectul SENS – Siguranță prin Educație pentru Nutriție și Sănătate

Salvați Copiii a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Prin intermediul echipelor locale din 14 județe (Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, mama la 17 aniHunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui) Salvați Copiii oferă suport socio-medical comunitar, anual, pentru un numar de 7.500 de beneficiari din 42 de comunități defavorizate, dintre care - 2.500 copii 0-5 ani, 2.000 mame tinere (133 sub 18 ani), 500 de gravide (90 sub 18 ani) și 2.500 de adolescenți și părinți.

Poți crede la prima vedere că A. este o adolescentă, care nu știe ce vrea de la viață și care s-a trezit, pe nepregătite, mamă. Însă experiența maternității nu doar a maturizat-o, ci a și determinat-o să își dorească mai multe de la viață. Își dorește educație pentru copilul său și continuarea educației pentru ea. Visează să devină asistentă medicală. A., deși are doar 18 ani, este perfect conștientă și stăpână pe alegerile sale și încearcă să își crească fiul pe cât de bine poate și știe. Recunoaște însă că soțul și mama îi sunt de mare ajutor și că în sarcină situația nu a fost întocmai cum se aștepta. Pentru că s-a lovit de prejudecăți. Da, cunoaște acest cuvânt mai bine decât mulți alții.

Câți ani aveți și ce vârstă are bebelușul?

18 ani am eu și el are 1 an și 8 luni. Am născut la 17 ani.

Cum vă simțiți ca mamă tânără?

Foarte bine, indiferent de prejudecăți. Mulți oameni te judecă dacă ai copil de la vârsta asta. Dar nu am vrut să fac niciun avort, am vrut să îl păstrez, să nu fac nicio crimă. Mi l-am dorit foarte mult.

Care vi se par cele mai dificile lucruri în calitate de mamă tânără?

De când se naște până la 30-40 de ani va fi întotdeauna ceva dificil. Când se îmbolnăvește este cel mai rău și mi-e mai greu dacă face temperatură noaptea, nopți nedormite, stres.

V-a ajutat cineva în perioada sarcinii sau v-a oferit sfaturi?

Nu, doar ce vorbeam cu mama. Am fost la medic, dar nu am avut sprijin foarte mult, încurajări. Doar de la mama și de la soacra.

mama la 17 ani

Cine vă ajută acum?

Acum stau la mama și ea mă ajută cel mai mult.

Mai cunoașteți și alte mame tinere? Cum se descurcă ele?

Da, sunt mai multe în zonă. Ele au mai mult ajutor, copilul meu nu stă nici cu mama, nici cu tata, doar cu mine a stat. Este foarte dependent de mine. Și la toaletă dacă merg trebuie să îl iau cu mine. Și plânge atât de mult încât tușește.

Cum a fost sarcina? V-a informat cineva cum decurge nașterea, la ce să vă așteptați?

A fost foarte ușoară. Nu am avut grețuri, mi-a fost bine. M-am mai uitat pe internet la etapele sarcinii. După ce am rămas însărcinată, la 7-8 luni am intrat în campania Salvați Copiii și am primit informații.

Care sunt avantajele că sunteți o mamă tânără?

Copilul o să te considere când crește un prieten, o să fim foarte apropiați. Știu că o să ne înțelegem foarte bine.

Cum vă descurcați cu treburile casnice?

Foarte greu pentru că nu stă fără mine deloc. Sunt casnică, dar băiatul nu stă cu nimeni.

mama la 17 ani

Ce puteți să ne spuneți despre băiețelul dumneavoastră?

Este un copil minunat, pe lângă faptul că are foarte multă energie și este foarte năzdrăvan. I se par toate lucrurile minunate, atinge orice, umblă la mașina de spălat, trage de frigider, eu bag hainele, el le scoate. Este un copil minunat, îl iubesc din toată inima și sunt mândră că am putut să îl duc până aici.

Cum i-ați ales numele?

Eu vorbeam cu soțul și voiam să îl botezăm altfel la început, dar nașul lui a spus că este mai frumos E. și cum a spus el așa a rămas.

Care credeți că este cea mai importantă calitate pe care o aveți?

Răbdarea. Trebuie să ai foarte multă răbdare cu el și eu cred că o am, am văzut și la alte mame că își ceartă copiii, țipă la ei. Indiferent ce ar face, dacă ar răsturna casa eu nu pot să mă enervez pe el, nu pot să țip la el.

mama la 17 ani

Ce v-ar plăcea să aveți? Ce vă lipsește?

Mi-aș dori în primul rând să am casa mea, în care să îmi cresc copilul liniștită. Nu vreau o casă mare, vreau o căsuță cât de cât, cu toate utilitățile. În rest, sănătate.

Pentru el ce v-ați dori?

Dacă o să avem casa noastră o să merg să mă angajez undeva și automat o să îi dăm tot ce are nevoie. O să îl trimitem la școală, la grădiniță. El de-acum începe să deseneze cu pixul, să coloreze. Avem o grădiniță aici, aproape. Mi-ar plăcea să meargă mai târziu și la facultate. Și eu peste 3-4 ani cred că aș vrea să dau la o facultate. Am terminat liceul și acum nu pot să fac nimic. Mi-ar plăcea Științele Naturii, din Pitești. Aș vrea să devin asistentă medicală, dar am înțeles că mai întâi trebuie să dau bac-ul și apoi să fac o postliceală.

Ce v-ați fi dorit să știți înainte să rămâneți însărcinată și să nașteți? V-a luat ceva prin surprindere?

M-au luat foarte multe prin surprindere în timpul sarcinii. Nu prea am realizat ce înseamnă un copil și când m-am trezit cu el în brațe nu știam să îi fac absolut nimic, nici să îl înfaș, îmi era frică. Soacra mea mi-a arătat o dată, de două ori, de trei ori și după aceea eu îl țineam de mânuțe și soțul îl înfășa. Soțul m-a ajutat foarte mult.

Dacă ați putea schimba ceva în viața dumneavoastră care ar fi acel lucru?

mama la 17 aniNu aș schimba absolut nimic. Nu îmi pare rău de nimic. Pentru că tot ce facem este o lecție în viață și înveți din orice.

Dacă ați putea transmite ceva unei alte mame mai tânără de 18 ani ce i-ați spune?

Da, este într-adevăr o vârstă foarte fragedă ca să ai un copil. Alte fete se duc și se distrează în cluburi, la restaurante. Și un copil îți cam oprește aceste activități. Dar după 3-4 ani, după ce crește, vei putea și tu. Le dau sfatul dacă chiar își doresc copilul și chiar un om în spate care le iubește și le susține să facă pasul acesta. Depinde de ele.

Credeți că v-ați schimbat în vreun fel de când ați devenit mamă?

Înainte eram foarte haotică. Mă trezeam la ce oră doream, nu îmi zicea nimeni nimic. Acum sunt mai responsabilă, mai calmă, nu mă enervez din orice, mai bună într-un cuvânt. Mai înțelegătoare cu orice.

Pentru a încheia pe un ton pozitiv, iată și rezultatele implicării Salvați Copiii în comunitățile rurale defavorizate:
Mamele, mamele minore, gravidele și gravidele minore inculse în program și-au îmbunătățit obiceiurile și abilitățile pentru un stil de viață sănătos, inclusiv vizite la medic, vaccinarea copiilor și disciplina pozitivă cu 100%.

Gravidele inculse în program și-au îmbunătățit cunoștințele privind importanța controalelor medicale în timpul sarcinii cu 90%. Adolescenții, părinții și bunicii din zonele rurale defavorizate în cadrul cărora au implementat programul și-au îmbunătățit cunoștințele cu privire la mijloace contraceptive, îngrijirea copiilor până în 5 ani și disciplina pozitivă cu 90%.

Articolul urmator
Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o de la mama: Să zâmbești indiferent de cât de greu îți e!
Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o de la mama: Să zâmbești indiferent de cât de greu îți e!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De când sunt mama, cel mai mult îmi place să nu fac NIMIC
    De când sunt mama, cel mai mult îmi place să nu fac NIMIC

    Azi dimineață m-am trezit știind că urmează o zi plină cu vârf și îndesat. Programări la medic, responsabilitățile de redacție, proiecte externe, telefoane,...

    O mamă și fiica ei de 14 ani au născut în același timp la maternitatea din Botoșani
    O mamă și fiica ei de 14 ani au născut în același timp la maternitatea din Botoșani

    O mamă şi fiica sa de 14 ani au născut în acelaşi timp, la o maternitate din Botoșani! Toţi patru sunt într-o stare foarte bună, însă medicii trag un semnal de...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    „Nu ai făcut nimic, nu meriți nimic”. Povestea despre divorț a unei mame care și-a crescut copiii în timp ce se lupta cu cancerul
    „Nu ai făcut nimic, nu meriți nimic”. Povestea despre divorț a unei mame care și-a crescut copiii în timp ce se lupta cu cancerul

    Odată ce devii mamă, tot ce îți dorești este să fii sănătoasă și să te poți bucura din plin de copiii tăi. Din păcate, viața poate avea cu totul alte planuri pentru tine,...

    Zodiile neînfricate din horoscop. Nu se tem de nimic în viață
    Zodiile neînfricate din horoscop. Nu se tem de nimic în viață

    Patru semne zodiacale nu se tem de nimic în viață. Curajoase, neînfricate și cutezătoare, zodiile văd frica într-o manieră cu totul diferită. Pentru ei, teama este...

    Mesajul elevei care a născut între probele de la BAC: „Să nu renunțe la școală orice ar fi. Copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic!”
    Mesajul elevei care a născut între probele de la BAC: „Să nu renunțe la școală orice ar fi. Copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic!”

    O elevă în vârstă de 19 ani care a născut între probele de la BAC transmite un sfat important tuturor mamelor minore: „Să nu renunțe orice ar fi la școală,...

    Am fost crescută de bunica mea și nu aș schimba asta pentru nimic în lume
    Am fost crescută de bunica mea și nu aș schimba asta pentru nimic în lume

    Copiii crescuți de bunici pornesc în viață cu un dezavantaj, ar spune gurile rele. O femeie ne demonstrează contrariul și povestește despre educația aleasă primită de la...

    Zodiile care se stresează mereu din...nimic! Își găsesc singure bătăi de cap când le merge bine în viață
    Zodiile care se stresează mereu din...nimic! Își găsesc singure bătăi de cap când le merge bine în viață

    Patru zodii sunt atât de stresate din lucruri mărunte încât nu se pot bucura de viață! Nativii își fac scenarii demne de un film de Oscar în minte și pierd...

    © 2024 Qbebe