- Faptul că este mamă tânără a ajutat-o să treacă mai ușor peste transformările care însoțesc sarcina și perioada postpartum
- A învățat mai repede să-și stabilească prioritățile
- Ca mamă tânără, a reușit să se conecteze mai bine cu copiii ei
- Consideră că are mai mult timp la dispoziție pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a înfrunta greutățile
- Crede că este un avantaj faptul că poate ajunge mai devreme în diverse etape semnificative ale vieții
Faptul că este mamă tânără a ajutat-o să treacă mai ușor peste transformările care însoțesc sarcina și perioada postpartum
Într-o confesiune pentru „Insider”, mama a doi copii a explicat de ce nu regretă deloc faptul că este mamă tânără. De pildă, a explicat că, în ciuda faptului că prima ei sarcină a fost dificilă, vârsta a ajutat-o să treacă mai bine peste diverse provocări, inclusiv peste nopțile nedormite din primul an de viață al copiilor:
„Am rămas însărcinată cu primul meu copil, Hendrix, în anul 2015. Pe atunci aveam 22 de ani și, chiar dacă eu și partenerul meu nu încercam în acea perioadă să devenim părinți, eram de acord cu faptul că venise timpul pentru o schimbare importantă în viața noastră.
Pe aproape tot parcursul sarcinii m-am confruntat cu grețuri intense. În plus, luasem în greutate în jur de 22 de kg, ceea ce mi-a provocat dureri puternice de spate și de picioare. Ținând cont de aceste dificultăți, pot spune că voi fi mereu recunoscătoare pentru că organismul meu a fost tânăr și rezistent.
Treptat, după ce a venit pe lume și cel de-al copil al meu, o fetiță, am sesizat și alte beneficii ale faptului că sunt o mamă tânără. Iată de ce sunt fericită din acest punct de vedere.
Nu îmi pot imagina cum ar fi fost să fiu nevoită să gestionez transformările care au însoțit cele două sarcini ale mele dacă aș fi fost mai în vârstă. Spre exemplu, în prezent corpul meu nu mai este la fel de rezistent ca atunci. La vârsta de 22 de ani, pot spune că disconfortul și durerile din sarcină au fost similare cu o mahmureală zdravănă- pe care o suportam mai ușor pe atunci.
De asemenea, eram mai capabilă să facă față transformărilor radicale ale tiparului de somn, firești când ești mama unui nou-născut; la 22 de ani, eram deja familiarizată cu munca până la ore târzii și cu diverse angajamente sociale, prin urmare să reușesc să mă descurc având parte de 2-3 ore de somn pe noapte nu a fost o provocare atât de mare.
Pentru că am fost mamă tânără, s-a redus riscul de a mă confrunta cu diverse complicații, cum ar fi preeclampsia, hipertensiunea arterială, diabetul gestațional, numeroase studii arătând că acestea survin cu atât mai mult cu cât vârsta mamei este mai ridicată. În plus, când părinții sunt trecuți de vârsta de 30 de ani, există mai multe riscuri și pentru bebeluș, precum prezența anomaliilor cromozomiale sau avortul spontan”.
A învățat mai repede să-și stabilească prioritățile
Devenind prima dată mamă la vârsta de 22 ani, a avut ocazia de a-și stabili de timpuriu prioritățile, astfel încât să le ofere copiilor ei o viață bună. Pentru sursa citată, a explicat că:
„Faptul că aveam grijă de un nou-născut- iar apoi, după 29 de luni, a venit pe lume fiica noastră, Harley- ne-a motivat pe mine și pe partenerul meu să ne concentrăm pe ceea ce era cu adevărat important: să le oferim copiilor noști o viață cât mai bună și să fim părinții cu care ei să se mândrească. Am devenit mai motivată să am mai multe pretenții de la mine și am hotărât să avansez în carieră.
Atât eu, cât și partenerul meu, am simțit nevoia să ne restabilim prioritățile pentru a reuși să economisim suficienți bani pentru a cumpăra prima noastră casă în primii trei ani de viață ai fiului nostru. În același timp, am realizat că deciziile noastre vor influența și alegerile copiilor noștri și îi vor determina să-și formeze anumite obiceiuri. Spre exemplu, am început să consum mai multe alimente sănătoase, să mă hidratez mai bine și să-mi includ în program mai multe activități fizice”.
Ca mamă tânără, a reușit să se conecteze mai bine cu copiii ei
Mama nu s-a ferit să dezvăluie că, după nașterea fiului ei, se simțea încă un copil. Cu toate acestea, după ce a devenit mamă pentru a doua oară, a început să-și construiască o legătură tot mai strânsă cu copiii, așa cum reiese din confesiunea pentru sursa citată anterior:
„Când l-am născut pe fiul meu, eu însămi mă simțeam încă un copil, din numeroase puncte de vedere. Tinerețea mă făcea să mă minunez și eu de ceea ce descopeream, asemenea băiețelului meu. Era ca și cum creșteam împreună, învățând diverse lucruri despre lume și despre cum să avem încredere unul în altul.
După ce a venit pe lume fiica mea, eram bucuroasă că mă puteam implica în activități pe care ea le adora, cum ar fi pictatul unghiilor sau aranjatul părului, în condițiile în care mă simțeam ca și cum ieri mă jucam eu însămi așa.
Sunt atât de recunoscătoare pentru faptul că am putut să-mi construiesc o legătură strânsă cu copiii mei, coborându-mă la nivelul lor mai mult decât aș fi putut la o vârstă mai înaintată, totul fiind posibil datorită tinereții mele”.
Consideră că are mai mult timp la dispoziție pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a înfrunta greutățile
Alt beneficiu de care se poate bucura pentru că este mamă tânără este și acesta: are mai mult răgaz pentru a învăța să facă față mai bine provocărilor cu care se întâlnește. Potrivit sursei menționate, a venit și cu următoarele explicații:
„Ori de câte ori am trecut și prin eșecuri în ceea ce privește încercarea de a oferi familiei mele o viață cât mai bună, știam că voi avea parte de suficient timp pentru a-mi îmbunătăți capacitatea de a face față dificultăților. Am învățat destul de repede să am încredere în instinctele mele și să găsesc soluții pentru a-mi transforma obiectivele în realitate.
De pildă, când am avut probleme cu producția de lapte matern, sfaturile primite de la alte mame nu m-au ajutat prea mult. Când am început să învăț mai multe despre corpul meu și despre cel al bebelușului, am descoperit o soluție care a dat rezultate.
În prezent, am dobândit tot mai multă forță, știind că pot face orice pentru a trece peste problemele care vor surveni. Sunt fericită pentru că am reușit să-mi dezvolt „mușchii minții” mai devreme, ca parte esențială a călătoriei mele în universul parenting-ului”.
Crede că este un avantaj faptul că poate ajunge mai devreme în diverse etape semnificative ale vieții
Cea care a devenit pentru prima dată mamă la 22 de ani și-a încheiat confesiunea pentru sursa menționată cu alt argument în favoarea ei: că are șansa de a ajunge mai rapid decât alți părinți în anumite etape importante ale vieții. Mai mult decât atât, nu a uitat să insiste asupra ideii că maternitatea a ajutat-o să se maturizeze și să fie mai înțeleaptă:
„Voi ajunge în etapa „cuibului gol” mult mai devreme decât majoritatea prietenilor mei. Când voi avea 40 de ani, fiul meu va fi deja adult, iar fiica mea va împlini curând 18 ani.
Chiar dacă nu încerc să mă gândesc la faptul că anii lor de copilărie vor trece repede, nu pot spune că nu reflectez și nu iau în calcul că voi avea destul timp ca să mă bucur și de o etapă mai lungă, mai sănătoasă, din viața mea de adult. Dacă voi avea norocul de a deveni bunică la un moment dat, sper că voi fi suficient de tânără cât să mai am putere să alerg alături de nepoții mei și să mă implic cât mai mult în viața lor.
Pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, se lovește tot mai mult de aceeași întrebare venită din partea familiei și prietenilor: când intenționează să aibă copii. Pentru că am devenit părinte mai devreme ca majoritatea celor din jurul meu, am evitat o astfel de situație- chiar dacă, adesea, primesc întrebări legate de cum reușesc să fiu mamă și să arăt atât de tânără.
Deși sunt încă tânără, maternitatea m-a determinat să dobândesc înțelepciune și să fiu matură pentru vârsta mea. De aceea, pot spune că astăzi am devenit o mai bună versiune a mea”.
Surse foto: facebook.com/brittney.falletta.75/, pexels.com, Image by alexeyzhilkin on Freepik
Surse articol: Articolul reprezintă traducerea și adaptarea materialului scris de Brittney Falletta pentru „Insider”