Reguli de îngrijire corectă a tenului

Reguli de îngrijire corectă a tenului

Andreea Constantin

Numeroase studii dermatologice determină beneficiile sau daunele de îngrijirea tenului, pe baza caracteristicilor generale ale funcționării organismului, cât şi cele individuale ale pielii umane. Îngrijirea pielii feței în funcție de tipul său este cea mai eficientă.

Există cinci tipuri principale de tenuri:

- normal;
- uscat;
- gras;
- sensibil;
- combinat;
 

Tipul de ten normal are pori mici, cantitatea de umiditate și grăsime din el este echilibrată, nu este prea sensibil la efectele mediului. Cu o îngrijire corectă, iritațiile apar rar, iar ridurile vor apărea mai aproape de bătrânețe.

femeie care se da cu crema pe fata

Tipul de ten uscat se caracterizează prin matitate, pori mici, o cantitate mică de grăsime produsă de glande. Particularitatea lui constă în formarea rapidă a ridurilor, în special cele mimice în zona din jurul ochilor. Acest tip este mai frecvent la cei care trăiesc într-un climat uscat (rece sau cald), nu beau suficientă apă și este, de asemenea, frecvent la femeile în vârstă după menopauză. Lipsa de îngrijire ten uscat și acțiunea unui mediu agresiv (vânt rece, înghețuri etc.) provoacă exfoliere, rugozitate, uscăciune și apariția de crăpături.

Datorită cantității crescute de ulei care este produsă la tenul gras, pielea necesită adesea tratarea coșurilor și punctelor negre, sau sunt necesare tratamente preventive pentru a le împiedica apariţia. Avantajul acestui tip este absența unei tendințe de formare a ridurilor.

Tipul de ten sensibil se caracterizează prin apariția iritațiilor și uscăciunii ca urmare a diverșilor factori: vremea, clima, contactul cu hainele și chiar și după spălarea cu apă. Ca urmare, poate apărea acneea și pustule, așa că necesită o îngrijire deosebit de atentă.

Tenul combinat, ca în mod normal, arată sănătos, dar combină 2 zone care produc cantități diferite de grăsime. Zona T (frunte, nas, bărbie) se caracterizează prin pori mari, o eliberare semnificativă de grăsime. Pe obraji, tâmple și pleoape, pielea este normală sau uscată. De asemenea, acest tip nu este inerent în apariția prematură a ridurilor.

Înainte de a începe îngrijirea complexă a pielii, ar trebui să stabiliți mai întâi tipul acesteia și să aflați ce abordare va funcționa pentru dvs. Pentru a face acest lucru, este mai bine să contactați mai întâi un dermatolog.

Îngrijirea tenului feței

După ce va-ţi determinat tipul de ten, puteți alege produse pentru curățarea, tonifierea, hidratarea, hrănirea și protejarea acestuia. În condiții de contact constant al unei persoane cu mediului înconjurător, pielea are nevoie de îngrijire, care ar trebui efectuată zilnic și cuprinzător în 5 etape. Pentru a face acest lucru, este util să folosiți produse de îngrijire a tenului special concepute pentru un anumit tip. Veţi avea nevoie:

1. apă micelară sau ulei hidrofil;
2. spumă pentru față;
3. tonic;
4. ser;
5. cremă.

Din cauza poluării și a machiajului, porii sunt înfundați, iar transpirația și grăsimea continue să fie excretate prin glande. Apa micelară sau uleiul hidrofil este folosit în prima etapă pentru a îndepărta sebumul, praful, murdăria sau ca demachiant. Stratul protector al epidermei nu este iritat sau deteriorat. În plus, aceste produse pot conține uleiuri cu proprietăți antiseptice - acordați atenție compoziției produsului.

Utilizarea unui demachiant facial înlocuiește săpunul, care provoacă uscăciune. Se aplica uşor şi are o textură uşoară. Spuma pentru faţă curăță resturile din uleiul hidrofil sau apa micelară, care și-au îndeplinit deja funcția. În loc de spumă, puteți folosi un gel de curățare. El, ca și spuma, trebuie spălat cu apă caldă.

A treia etapă este aplicarea unui tonic: hidratează și catifelează, iar în rutina de îngrijire a tenului mixt şi rutina ten gras, are avantajul de a face pielea mată și strânge porii. Acest instrument, cu utilizarea zilnică, menține elasticitatea, ajută la normalizarea echilibrului acido-bazic. Tonicul are o textura lichidă, uşor de aplicat. Acum pe piață, pe lângă produsele în ambalaj obișnuit, există și o ofertă de tonice în sticle cu spray.

După tonic pe faţă se aplică ser, a cărui acțiune vizează atingerea unui scop specific. În funcție de efectul dorit, se disting hidratarea, albirea și anti-îmbătrânirea. Datorită diferitelor componente, este posibilă îmbunătățirea acțiunii glandelor sebacee sau îmbunătățirea regenerării. De asemenea, datorită serului, eficacitatea cremei aplicate după aceasta se îmbunătățește.

Pentru a folosi crema, trebuie să așteptați puțin până când serul este absorbit. De asemenea, crema trebuie aleasă ținând cont de efectul dorit și de tipul pielii dvs.

Reguli de bază pentru îngrijirea tenului acasă, în funcție de tipul de piele:

1. normală - păstrați-o în stare bună prin curățare regulată și în timp util, dar fără uscare excesivă;
2. uscată - aplicaţi creme hidratante, măşti hrănitoare şi hidratante;
3. grasă - curăţarea regulată cu spume, geluri, măşti şi produse care reduc secreţia glandelor sebacee;
4. sensibilă - folosiţi produse uşoare special concepute care conţin substanţe calmante (ulei de calendula, pantenol etc.) şi care nu conţin alcool;
5. combinată - aplicați o cremă de faţă hrănitoare pe obraji, tâmple și pleoape în cantități suficiente și aplicați o cantitate moderată pe zona T. Ar trebui să alegeți o cremă hidratantă, ci nu una  uleioasă.

 crema de fata apidermin

Dacă știţi ce tip de ten aveţi, atunci veţi putea să alegeţi mai ușor produsele adecvate, astfel încât să îngrijiţi corect pielea. Iar dacă respectați câteva etape esențiale în ritualul de îngrijire zilnică, tenul dvs va fi mai sănătos și veţi combate mai eficient efectele radicalilor liberi, dar și semnele îmbătrânirii.

Articolul urmator
Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

    Primele săptămâni după nașterea unui copil nu sunt deloc ușoare pentru tinerii părinți. Nopțile nedormite, stabilirea unei rutine, responsabilitatea apăsătoare a unui copil,...

    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci
    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci

    Atunci când vine vorba despre parenting, pare că mereu apar lucruri noi de știut. Dacă ești copleșită de valul de informații pe acest subiect, îți arătăm 5 reguli de...

    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă
    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă

    Organizarea unei zile de joacă îi oferă copilului tău oportunitatea de a socializa și de a deprinde diverse abilități. Pentru a evita momentele care creează disconfort...

    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

    Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică
    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică

    Probabil știi deja că folosirea săpunului obișnuit sau a produselor cu pH necorespunzător (> 4.5) în zona intimă usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Dar...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    © 2025 Qbebe