Eczema
Inglobeaza afectiuni in general incurabile care determina o inflamatie/iritatie la nivelul pielii. Exista trei forme comune de eczema: dermatita atopica care apare mai ales la copii (eruptii cutanate pruriginoase la pliul coatelor si in spatele genunchilor), dermatita alergica de contact (cauzata de factori de mediu precum agenti cosmetici, parfumuri si metale din bijuterii), dermatita numulara (se aseamana cu portiuni rosii si solzoase de forma unei monede si se datoreaza uscaciunii pielii). Tratamentul pentru toate formele consta intr-o hidratare intensa a pielii si evitarea uscarii acesteia, consolidarea barierei cutanate; medicatia presupune corticosteroizi; uneori este necesara si medicatie orala sau intravenoasa.
Citeste si:
Psoriazis
Constituie o afectiune care presupune formarea unor placi rosiatice groase cu descuamari argintii. Este de natura cronica si deformeaza aspectul pielii; apare initial pe coate si genunchi, dar se poate raspandi si in alte zone ale membrelor si chiar pe partea superioara a corpului. Tratamentul depinde de gravitatea bolii, de marimea placilor, de tipul psoriazisului si de modul in care pacientul reactioneaza la tratament ; include de obicei creme si unguente, terapie ultravioleta si medicatii administrate pe cale orala, injectabila sau intravenoasa.Acneea
Desi reprezinta o problema specifica adolescentei, in procent de 20% poate aparea si la adulti. De fapt, dupa cum bine stiti, este una dintre problemele comune ale pielii si extrem de stanjenitoare. Este caracterizata de prezenta unor cosuri care apar cand pasajele de trecere care conecteaza porii din piele de glandele sebaceee se infunda (foliculii); zonele vizate de obicei sunt fata, gatul, umeii, pieptul si spatele. Punctele albe si cele negre sunt cunoscute de majoritatea persoanelor, acneea nodulara si cea chistica fiind forme mai grave care apar in profunzime si asociaza cicatrici. Cauza aparitiei este de natura hormonala (hormonul de crestere este eliberat in cantitati abundente), dar si ereditara. Tratamentul trebuie initiat cat mai timpuriu pentru a preintampina cicatricile si presupune medicatie care nu necesita reteta medicala; zonele grase trebuie mentinute uscate, iar cosurile nu trebuie sparte deoarece puteti cauza o infectie.
Citeste si:
Negi
Apar de obicei pe degete si maini si sunt cauzati de papiloma virus uman (HPV). Se transmit prin atingerea unui obiect contaminat de o persoana infectata. Pentru a preveni raspandirea lor trebuie acoperiti, mentinuti uscati si neatinsi cu mana; nu sunt periculosi sau durerosi. Pot fi tratati cu medicatie topica sau pot fi arsi/inghetati de un medic; exista tehnici avansate de indepartare a negilor ce includ chirurgie, laser si medicamente.
Piciorul atletului
Este o infectie fungica care determina decojirea, inrosirea picioarelor alaturi de o senzatie de mancarime si arsura. Pot aparea si blistere sau rani. Este extrem de contagioasa si se transmite prin contact direct; nu folositi in comun pantofi si nu umblati desculti in zone publice cum sunt vestiare sau piscine. Se trateaza cu lotiuni topice antifungice, iar in cazuri grave cu medicatie. In timpul tratamentului picioarele trebuie mentinute uscate si curate.Rozaceea
O afectiune des intalnita care afecteaza in principal pielea de pe fata. Este caracterizata de inrosirea nasului, a barbiei, a obrajilor si a fruntii; se inflameaza ochii/pleoapele si se ingroasa nasul. Nu exista niciun tratament pentru aceasta, dar poate fi tratata si controlata cu medicatie orala sau topica. Specialistii pot trata vasele sparte de sange si pielea inrosita sau ingrosata cu ajutorul laserului.
Dermatita seboreica
Presupune petice uleioase, ceroase care apar pe scalp; este distincta de alte forme de dermatita. Cand apare la bebelusi este desemnata drept cruste de lapte si se aseamana cu matreata pe scalp. Deoarece este o afectiune pe termen lung, simptomele pot reaparea si pot fi in general doar controlate. Tratamentul presupune sampoane, creme si lotiuni special concepute, medicatie cu impact asupra sistemului imunitar si chiar fototerapie.Urticaria
Este caracterizata de umflaturi rosii si care uneori provoaca mancarimi si este cauzata de o reactie alergica la o substanta sau la un aliment (dar si temperaturile extreme sau la infectii); printre cauze potentiale se includ infectiile si stresul. Persoanele alergice prezinta un risc mai crescut decat altele sa se confrunte cu ea. De obicei urticaria dispare de la sine, dar daca este vorba de o situatie grava, se poate sa aveti nevoie de un consult medical si de o lotiune/crema pentru uz local, alaturi de administrarea de antihistaminice.
Ridurile
Pielea isi modifica tonusul odata cu varsta, aparand riduri, pete si o senzatie de uscaciune. Lumina soarelui constituie o cauza majora a imbatranirii pielii, alaturi de fumul de tigara. Exista o multime de produse care sustin ca revitalizeaza pielea sau reduc ridurile, dar sunt aprobate doar cateva de organisme acrediatate in doemniu pentru pielea afectata de soare sau cea care imbatraneste. Cu ajutorul acestor produse poate fi ameliorata lipsa de hidratare a pielii si pot fi reduse petele pigmentare.
Citeste si:
Tratamente naturiste pentru riduri
Cancerul de piele
Este cel mai des intalnit tip de cancer din SUA, decesele fiind cauzate in special de forma de melanom. Leziunile cauzate de radiatiile ultraviolete reprezinta cauza principala de aparitie, alaturi de hiperpigmentare, dar si de ereditate (joaca un rol in celulele bazale si melanom). Trebuie urmarita forma alunitelor care se pot transforma in melanom, tinand cont de urmatoarele caracteristici: asimetrie (forma unei jumatati din alunita nu coincide cu cealalta), marginile (sunt zdrentuite sau neregulate), culoare (este neuniforma si include nuante de negru, maro si cafeniu), diametru (o modificare in marime, de obicei cresc). Tratamentul poate presupune chirurgie, chimioterapie, terapie biologica, radioterapie sau o combinatie intre acestea.
Sfatul specialistului
Doamna doctor Ana-Maria Dumitrescu, Medic dermatolog, Centrul Dr Leventer a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii:
"In ultimii ani vedem in clinica din ce in ce mai multi adulti care vin disperati, nedumeriti si chiar depresivi deoarece pe fata au descoperit ceea ce nu au avut in adolescenta, si anume acneea. Aceasta poate fi formata din papule si pustule, adica leziuni rosii si inflamate, cu colectie galbena centrala, unele mari si dureroase sau pot aparea si punctele negre si leziunile neinflamate, care deniveleaza pielea si se camufleaza destul de bine cu fond de ten. Uneori leziunile rosii si inflamate apar dupa ce pe zonele respective a existat o panza de capilare fine dilatate si in acest caz putem diagnostica cel mai probabil o alta forma speciala de acnee denumita rozacee.
Este binecunoscut faptul ca acneea adultului are o incidenta de pana la 5% in populatie, deci o putem numi o afectiune frecventa. Ea poate avea cause hormonale ce se indentifica prin analize, dar poate fi si rezultatul unei interactiuni subtile modificate intre glanda sebacee si hormonii care circula prin sange si ii moduleaza activitatea. La femei nu trebuie sa uitam faptul ca multe cazuri de acnee sunt determinate de alegerea de produse cosmetice inadecvate sau prin astuparea porilor cu fond de ten sau pudre alese gresit in functie de tipul pielii.
Din fericire, putem sa tratam orice caz si consideram ca tratamentul este imperios necesar (acesta poate incude medicatie sistemica, tratamente locale sau chiar interventii cu lasere si lumini speciale), asa incat sa nu permitem dezvoltarea de cicatrici.
Dermatita seboreica este o alta afectiune foarte comuna, care afecteaza mai ales barbatii. Acestia vin pentru cateva zone bine delimitate de piele rosiatica, cu scuame fine, usor pruriginoase, localizate mai ales in sprancene, pe zone imediat invecinata aripilor nazale, pe frunte in zona paroasa de pe frunte sau chiar in urechi. Aceste leziuni apar si dispar si de cele mai multe ori pacientii le asociaza cu perioade stresante, obositoare sau cu variatii mari de temperatura cum se intampla atunci cand calatorim. Este important ca un dermatolog sa poate pune acest diagnostic si sa il asigure pe pacient ca dermatita seboreica este doar suparatoare si nu serioasa. Exista numeroase tratamente care pot fi aplicate si individualizate asa incat aceste perioade sa fie traversate fara probleme mari.
Nu putem sa uitam o alta afectiune ce intereseaza doamnele si anume problemele legate de pigmentarea in exces a anumitor zone de pe fata. Cel mai frecvent intalnim melasma, adica pete maronii localizate pe frunte, pometi si mustata. Acestea apar primavara, la primele raze de soare, pot fi asociate cu sarcina sau cu administrarea de contraceptive, insa in marea majoritate a cazurilor sunt doar dependente de expunerea necontrolata la soare. Si in acest caz diagnosticul pus corect poate indruma si un tratament precis.
Trebuie mentionat si un alt fel de pata maronie. In acest caz este vorba de o pata unica, ce evolueaza fara simptome de obicei mai multi ani, poate aparea oriunde pe fata, care temporar are o singura culoare si in timp creste in dimensiune si capata nuante noi. In aceste situatii este imperios necesara consultatia la dermatolog care va inspecta clinic si cu dermatoscopul leziunea si va putea indica cea mai buna conduita de diagnostic si tratament."
Multumim doamnei doctor Ana-Maria Dumitrescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
www.webmd.com; www.nlm.nih.gov; www.foxnews.com