In timpul sarcinii, ca urmare a modificarilor ce au loc la nivel intern, femeile pot dezvolta o serie de afectiuni realmente deranjante, cum sunt: vergeturi, modificari in culoarea pielii (pigmentare), pete, varice, intertrigo (oparirea pielii) si, nu in ultimul rand, o sensibilizare crescuta a epidermei. Se considera responsabile in principal fluctuatiile hormonale, dar si schimbarile survenite la nivel imunitar, insa multe din problemele mentionate pot fi si transmise ereditar; din fericire, dupa nastere totul va reveni la normal, cu exceptia situatiei in care suferiti deja de o afectiune (de exemplu, eczema, psoriazis sau rozacee) care se vor agrava in aceasta perioada, dar nu vor disparea ulterior.
Acneea si petele reprezinta cele mai mari probleme cu care femeile se confrunta in timpul sarcinii. Gradul de disconfort este sporit de faptul ca zona fetei nu poate fi acoperita asa de usor, iar tratamentele medicamentoase si cosmetice nu sunt indicate in aceasta perioada. Puteti insa sa preveniti aparitia acestor probleme.
Petele pigmentare
Anumite zone ale pielii se vor colora mai inchis dupa ce ramaneti insarcinate; aproape toate gravidele observa ca mameloanele si areolele se inchid la culoare. In unele cazuri apar si alte portiuni pigmentate, cum sunt alunitele si pistruii, insa se lumineaza in timp. Petele maronii de pigmentare de pe frunte, obraji si gat sunt cunoscute drept melasma/cloasma (masca sarcinii) si apar la aproximativ ¾ din gravide deoarece nivelele mari de estrogen si progesteron declanseaza activitatea melanocitelor; pentru persoanele cu o nuanta inchisa a tenului, zonele respective apar mai deschise la culoare. Motivul aparitiei cloasmei este productia suplimentara de melanina (hormonul responsabil de bronzare si de protectie UV). In general problema dispare in decurs de 3 luni de la nastere, insa 1 din 10 mame remarca persistenta acestora pete.
Prevenire - Petele pot fi evitate sau atenuate prin aplicarea de produse cu factor mare de protectie solara (cu dioxid de titaniu sau oxid de zinc), mai ales in perioada verii si folosirea ochelarilor de soare/a palariei. De asemenea, igiena tenului poate influenta aparitia petelor. Prin urmare, ai grija sa folosesti produse cosmetice bio, sa te demachezi in fiecare seara inainte de culcare si sa iti exfoliezi usor tenul cel putin o data pe luna. Unele persoane gasesc de ajutor aplicarea unui fond de ten de nuanta mai inchisa in aceasta perioada.
Acneea
Va puteti confrunta cu acnee in primul trimestru de sarcina. Din nou nivelele de hormoni sunt responsabile de excesul de sebum (substanta uleioasa care mentinea supletea pielii); ca urmare, porii ajung blocati (cu praf si celule moarte) si se observa un ten gras si cu pete. In cazul acestei probleme a pielii este esential de subliniat faptul ca produsele cu retinol trebuie complet evitate (pot fi nocive pentru bebelus, cauzand malformatii), iar daca urmati un tratament cu acesta de lunga durata, acesta trebuie intrerupt cu cateva luni inainte de a ramane insarcinate.
Prevenire - curatati-va pielea in mod regulat cu un sapun delicat si apa calduta sau cu o lotiune speciala pentru ten sensibil. Daca aveti ten uscat, folositi o crema hidratanta fara ulei si nu uitati sa va demachiati inainte de culcare. De asemenea, trebuie sa eviti "tratamentul manual" de stoarcere a cosurilor, pentru a nu ramane cu semne ce ulterior se vor transforma in pete. Inainte de sarcina, pregatiti-va tenul printr-o curatare faciala in profunzime. In centrele Nomasvello (No+Vello) este disponibila terapia faciala ProSkin, care actioneaza non-invaziv la nivelul pielii. Prin intermediul ultrasunetelor si a energiei galvanice, tenul va elimina impuritatile, excesul de sebum si punctele negre, primind un boost de colagen si elastina proprii pielii, prin care sa straluceasca de sanatate.
Telangiectazia sau venele rosii panza de paianjen
Acestea sunt micile vase de sange care se sparg si sunt frecvente in timpul sarcinii, in special daca sunteti deja predispuse acestui tip de problema. Sangele suplimentar care circula prin corp impune presiune la nivelul capilarelor (cele mai mici vase sanguine) care devin mai sensibile. Telangiectazia mai este denumita si vene panza de paianjen (deoarece seamana cu o panza de painajen) si apare cel mai des pe fata sau pe sclera (partea alba din ochi), in special in timpul nasterii (in cursul fazei de impingere). Multe femei reusesc sa le camufleze apeland la produse de machiaj.
Prevenire - incercati sa va protejati fata de temperaturi extreme (atat foarte reci, cat si foarte calde). Este de ajutor si sa cresteti aportul de vitamina C si sa nu stati cu picioarele incrucisate. Venele panza de paianjen pot fi transmise si pe cale ereditara, caz in care nu puteti sa le preveniti aparitia. Si nu va ingrijorati: venele se vor estompa odata ce nivelele hormonale se stabilizeaza.
Vergeturile
Puteti observa aparitia lor odata cu cresterea in greutate. Sarcina determina pielea sa se intinda mai mult si mai rapid decat de obicei, iar nivelele ridicate de hormoni au un impact asupra echilibrului proteic al pielii, subtiind-o. Dupa nastere, vergeturile (linii cu aspect rosu, roz sau mov) se estompeaza si isi schimba culoarea in alb (dureaza aproximativ 6 luni)
Prevenire - din pacate, nu le puteti preveni (pentru majoritatea cazurilor exista o predispozitie genetica), ci doar sa minimizati impactul lor asupra pielii prin evitarea acumularii a prea multe kilograme in sarcina, prin utilizarea de ulei sau crema de masaj pe abdomen pentru a incuraja cresterea de tesut nou si chiar o exfoliere delicata (cu ovaz), prin consumarea unei alimentatii sanatoase, bogata in nutrimente, vitamina E si C, zinc si siliciu pentru a mentine sanatatea pielii.
Citeste si: Vergeturile in sarcina: solutii pentru prevenirea si combaterea lor
Varicele
Greutatea si presiunea imprimata de uter poate scadea fluxul sanguin din partea inferioara a corpului si determina venele din picioare sa se inflameze, sa doara si sa capete o culoare albastruie; denumirea lor medicala este de vene varicoase. Ele isi pot face aparitia chiar si pe vulva, in vagin si rect (de obicei sunt desemnate hemoroizi). In majoritatea cazurilor, din fericire, aceasta problema dispare dupa nastere.
Prevenire - desi nu puteti face prea multe pentru a le preveni, este bine sa incercati ameliorarea inflamatiei si durerii pentru a impiedica agravarea varicelor prin: asigurati-va ca va miscati des/nu stati jos perioade lungi, nu stati cu picioarele incrucisate perioade lungi de timp, proptiti-va picioarele pe o canapea/ scaun cat de des puteti, faceti exercitii fizice regulat/inotati/mergeti pe bicicleta, evitati constipatia prin consumul de alimente bogate in fibre si un aport sporit de lichide.
Citeste si: Ce stii despre varice?
Oparirea pielii sau intertrigo
Tot ca urmare a surplusului ponderal, pielea dintre coapse si de sub sani capata un aspect oparit, prin urmare se va inrosi si umezi. In timp insa, poate aparea inflamatie, pustule si chiar un miros neplacut. Trebuie sa apelati la medic in special daca transpirati abundent deoarece poate aparea o infectie fungica, similara candidozei, care poate fi transmisa copilului.
Prevenire - este indicat sa mentineti zona pe cat de uscata posibil, sa folositi talc pentru a absorbi umezeala, sa pastrati pielea racorita purtand haine din bumbac si sa evitati purtarea colantilor
Papulele urticariene pruriginoase
Papulele se manifesta printr-o eruptie de umflaturi de culoare rosu pal pe piele. Aceste leziuni pot conduce la mancarime, senzatie de arsura sau intepatura. Ele pot varia in dimensiune de la un bob de mazare pana la o farfurie, iar cand se grupeaza pe o zona mare, sunt denumite placa. In sarcina, aceste leziuni pot aparea pe abdomen, picioare, brate si fese. Medicul va prescrie un tratament antihistaminic pentru a ameliora simptomele sau corticoizi topici.
Prevenire - in principiu, nu puteti interveni prea mult in acest sens, insa cand papulele sunt prezente, este bine sa va spalati cu apa calduta, sa aplicati comprese reci si haine ude pe zonele afectate, iar vesmintele sa fie largi si usoare. Nu folositi sapun pe zonele respective (va aparea o uscaciune/mancarime suplimentara).
Pentru uscaciunea pielii si mancarimea asociata, este de ajutor un consum sporit de apa si folosirea unui umidificator (astfel corpul va mentine cat mai multa umezeala posibil) si aplicarea de lotiune /crema hidratanta; este utila si baia cu ovaz. Retineti ca, indiferent de problema cu care va confruntati, este important sa minimizati cat mai mult cantitatea de substante chimice din produsele cosmetice/parafarmaceutice, deoarece acestea pot fi asimilate in fluxul de sange, trecand bariera placentara. Din acest motiv, cititi cu atentie toate etichetele produselor cosmetice, cereti sfatul medicului pentru orice produs/tratament la care apelati; multe din ele nu sunt testate direct pe femei gravide.
In perioada sarcinii este recomandat sa nu faceti niciun fel de proceduri corporale invazive si nici sa urmati vreun tratament medicamentos. Dupa nastere, puteti incerca tehnologiile avansate in domeniul esteticii pentru a trata petele si acneea, daca va dau batai de cap. Tratati-le prin terapia de rejuvenare cu lumina intens pulsata (IPL), care patrunde in tesut si stimuleaza celulele de colagen, pentru a determina regenerarea pielii.
Brandul Nomasvello (No+Vello) este lider pe serviciile de infrumusetare cu lumina intens pulsata, avand peste 1000 centre deschise in lume, dintre care 20 in Romania.
Pielea ta va parcurge alaturi de tine toate perioada sarcinii, facandu-te sa stralucesti de bucurie la gandul ca vei fi mamica. Ai grija de ea si asigura-i tratamentele corespunzatoare pentru a nu te lasa la greu. Astfel, vei fi frumoasa si stralucitoare atat inainte, cat si in timpul si dupa sarcina.
Specialistul Nomasvello
www.nomasvello.ro
Surse:
www.thebump.com; www.babycentre.co.uk; www.clinuvel.com; www.webmd.com; www.askdrsears.com; www.acog.org; http://americanpregnancy.org