Știai că poți suferi arsuri solare în doar 15 minute? Atunci când ești afară și te bucuri de soare, trebuie să te gândești și la efectul nociv pe care îl au razele ultraviolete puternice asupra pielii tale. Ele pot cauza leziuni ale ADN-ului pielii într-o perioadă destul de scurtă de timp, pot provoca mutații – care dacă apar frecvent ar putea duce la dezvoltarea unor boli grave.
Cea mai afectată poate fi fața care este expusă la razele soarelui, iar asta duce la formarea ridurilor și a liniilor fine. Doza de ultraviolete care nu provoacă afecțiuni pielii și care este redusă de sistemul imunitar al corpului este diferită pentru fiecare, spun cercetătorii. Soarele distruge colagenul natural al pielii și astfel se pierde din elasticitatea acesteia. Scăderea colagenului duce la apariția ridurilor și a semnelor premature de îmbătrânire.
Pentru a evita arsurile solare provocate de soarele necruțător, ar trebui ca înainte de a ieși în aer liber să aplici pe față o cremă de față cu SPF adecvat.
În prezent există diferite tipuri de produse cu protecție solară și poate este dificil să alegi una dintre acestea care este potrivită pentru pielea ta. Îți sugerăm să alegi un produs în funcție de tipul de piele, care are un nivel înalt de protecție, cu factor SPF 30-50. Cu cât numărul SPF este mai mare, cu atât vei avea o protecție mai puternică împotriva razelor ultraviolete.
În magazinele online cu parfumuri, cosmetice și alte articole de beauty (ex. Notino.ro) există produse de brand cu factor SPF care oferă multă protecție și alte beneficii asupra pielii. Acestea includ:
- Cremă pentru plajă
- Gel-cremă protecție solară SPF 50+
- Cremă protectoare pentru față cu probiotice SPF 50+
- Cremă față iluminatoare de protecție SPF 50+
- Spray revigorant pentru față anti-strălucire SPF 50
- Balsam pentru buze cu efect hidratant SPF 15
- Protecție solară mată pentru față SPF 30
- Loțiune solară pentru față și corp SPF 50.
Contează foarte mult ca produsul ales să fie de calitate înaltă, dar și modul cum îl folosești. Nicio protecție solară, indiferent de brand și de calitate, nu va rămâne eficientă mai mult de 2-3 ore fără reaplicare. Prin urmare, crema trebuie aplicată pe toată pielea expusă la soare, în cantitate adecvată. Nu uita de faptul că în contact cu apa, o cremă de protecție solară își pierde din proprietăți și de aceea ea trebuie aplicată iar pe piele.
Medicii dermatologi recomandă în zilele caniculare reaplicarea protecției solare la 2 ore. De asemenea, ei spun că trebuie alese produse cu factor de protecție SPF 30-50. Potrivit dermatologilor, 80% din razele soarelui trec și prin nori, deci protecția solară este indicată și în zilele mohorâte de vară, care nu sunt caniculare.
Pentru a obține un bronz frumos și a preveni arsurile solare, ar trebui să te pregătești din timp pentru plajă. Asta înseamnă să-ți cumperi produse cosmetice de protecție solară de brand și să te bronzezi câte puțin, începând într-o zi mai puțin toridă, dimineața când razele ultraviolete sunt mai slabe. Vara, soarele este mai agresiv și de aceea trebuie să faci plajă cu mai multă precauție. Dacă expunerea la soare este excesivă și la ore nepotrivite (între 12:00-16:00), atunci riscul de a suferi de arsuri solare crește. Cel mai sigur este să faci plajă dimineața, până pe la orele 11:00-12:00 și apoi seara, după ora 16:00.
Dacă ai pielea mai deschisă, atunci ai nevoie de produse cosmetice cu mai multă protecție solară, cu SPF 50. Nu uita să bei mai multă apă vara, pentru că organismul pierde din umiditate și se deshidratează mai repede din cauza căldurii.