- Cartofi prăjiți și chips-uri
- Pâinea albă
- Batoane cu ciocolată
- Produse de patiserie, fursecuri și prăjituri
- Alimente bogate în zahăr
- Alimente ce conțin îndulcitori artificiali
- Pizza
- Produse cu conținut redus de grăsime
- Sandvișurile gata făcute din comerț
- Sos de roșii procurat din comerț
- Alimentele prăjite
- Cerealele îndulcite
- Dressing-urile pentru salate cumpărate
Cartofi prăjiți și chips-uri
Niciunul dintre aceste alimente nu este recomandat să-l mănânci dacă vrei să slăbești. Există și studii ce dovedesc acest lucru.
De exemplu, unul dintre ele a demonstrat că a consuma chipsuri din cartofi, o singură porție, poate să te ducă la un câștig în greutate mai mare decât ai mânca două porții din alt aliment.
Nici cartofii prăjiți nu sunt deloc un „aliat” bun pentru a slăbi, întrucât conțin foarte multe calorii și grăsimi nesănătoase.
Poți să optezi pentru cartofi într-un regim de slăbire, cu condiția să-i mănânci fierți sau copți.
Pâinea albă
Este un produs puternic rafinat și conține adesea adaosuri de zahăr. Din acest motiv, are un indice glicemic ridicat, ceea ce va duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge. Astfel, vei simți adesea nevoie să consumi din ce în ce mai mulți carbohidrați .
Un studiu realizat pe un eșantion de 9267 de persoane a dovedit că acelea care au mâncat două felii de pâine albă pe zi și-au creescut cu aproape 40% riscul de a lua în greutate.
Așa că, dacă vrei să slăbești, este necesar să nu mai mănânci deloc acest aliment.
Batoane cu ciocolată
Acestea sunt bogate în calorii, dar sunt sărace în nutrienți. Un baton cu ciocolată de dimensiune medie pot avea 200-300 de calorii, dar cele mai mari pot avea și mai multe.
De asemenea, batoanele sunt pline de zahăr și uleiuri/grăsimi.
Ferește-te deci de ele dacă vrei să slăbești. Dacă îți este poftă de o gustare, optează pentru un fruct, pentru niște chips-uri de legume, o salată de legume etc..
Produse de patiserie, fursecuri și prăjituri
Chiar dacă acestea ne tentează, trebuie să știm că sunt pline de zahăr, de făină rafinată și de grăsimi nesănătoase. În plus, au calorii multe, dar sunt sărace din punct de vedere nutritiv, așa că nu ne vor sătura decât pentru scurt timp.
Dacă ne este poftă de ceva dulce atunci când vrem să slăbim, ne putem limita la câte un cubuleț de ciocolată amăruie sau cu conținut ridicat de cacao.
Citește și: 10 alimente pe care nu este indicat să le mai mănânci după 30 de ani
Alimente bogate în zahăr
Sunt probabil cele mai periculoase alimente pentru o dietă, fiind și bogate în calorii. Cu toate acestea, nu ne vor sătura corespunzător și ne pot face dependente de ele.
Printre alimentele care conțin printre cele mai mari cantități de zahăr se numără: cerealele dulci pentru micul dejun, batoanele energizante, iaurturile cu arome artificiale etc..
O metodă de a ne diminua apetitul pentru alimente dulci este să consumăm alimente bogate în fibre, spun specialiștii. Astfel, acestea ne vor sătura, ne vor energiza și ne vor crea senzația de sațietate.
Citește și: Dependenta de dulciuri: sfatul specialistului
Alimente ce conțin îndulcitori artificiali
Deși credem că asemenea alimente sunt o modalitate de a ne răsfăța și de pierde din kilograme, nutriționiștii ne spun că nu este deloc așa.
Ele nu conțin calorii, dar se pare unii dintre acești îndulcitori (ca de exemplu aspartanul) afectează abilitatea corpului nostru de a detecta faptul că stomacul este plin. Din acest motiv, putem fi tentate să mâncăm mai mult și să avem „atacuri” de foame puternice, ceea ce ne va împiedica să slăbim.
Pizza
Este un fel de mâncare pe care nu este deloc indicat să-l mănânci dacă vrei să slăbești.
Pizza conține făină albă, grăsimi nesănătoase, iar sosurile folosite pentru ea sunt adesea cu adaosuri de zahăr.
Dacă vrei totuși să te mai răsfeți din când în când cu pizza, optează pentru rețete homemade, bazate pe făină integrală și ingrediente cât mai naturale.
Produse cu conținut redus de grăsime
Cercetările au demonstrat faptul că oamenii au tendința de a mânca și cu 30% mai mult atunci când consumă alimente cu conținut redus de grăsime. Pericolul ascuns din aceste alimente este că, pentru a elimina o parte din grăsimi, producătorii adaugă mai multe zaharuri pentru a le conferi produselor arome agreabile.
Ideal este, dacă vrei să slăbești, să nu mănânci numai astfel de alimente. Mult mai bine este să consumi grăsimi sănătoase, în cantități moderate.
Sandvișurile gata făcute din comerț
Și acestea sunt interzise dacă vrei să pierzi în greutate. Astfel, ele sunt bogate în calorii, în grăsimi, iar pâinea din care sunt făcute poate fi din făină albă. Un asemenea sandviș poate avea peste 400 de calorii.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să ne facem sandvișurile în casă. Un sandviș de casă ideal pentru o dietă este făcut din pâine integrală, puțină margarină, o salată de legume și un dressing cât mai light. De asemenea, poți adăuga și puțină carne slabă (precum de pui sau de curcan).
Sos de roșii procurat din comerț
Deși acesta ni se pare o alegere inspirată când vrem să gătim rapid, trebuie să știm că, dacă ne dorim să slăbim, nu ar trebui să mâncăm așa ceva.
Din păcate, sosul de roșii de pe piață este adesea plin de zaharuri rafinate, ceea ce ne face să ne îngrășăm, cu atât mai mult cu cât vom consuma frecvent acest produs.
Mult mai sănătos este să preparăm noi în casă suc de roșii. Nu numai că acesta va conține ingrediente naturale, dar ne va permite și să nu avem parte de atât de multe calorii precum cele conținute în varianta din comerț.
Alimentele prăjite
Toate tipurile de alimente prăjite vor crește instantaneu nivelul de grăsimi din organism. Astfel, vom avea mai multe șanse să acumulăm kilograme nedorite.
Alege, în schimb, alimente preparate prin fierbere sau coacere și nu evita, desigur, produsele proaspete.
Cerealele îndulcite
Chiar dacă le îndrăgim adesea și suntem dornice să le servim la micul-dejun, trebuie să conștientizăm faptul că ele nu ne vor ajuta deloc să slăbim, ci, din contră, vor favoriza procesul de îngrășare. Acest fenomen se datorează, pe de o parte, zaharurilor din ele (ce vor duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce va genera creșterea poftei pentru alimente dulci) și, pe de altă parte, carbohidraților (care se pot transforma ușor în grăsime).
În loc de cereale dulci, alege să servești cereale integrale, cât mai naturale, la care poți adăuga fructe sau lapte/iaurt cu conținut nu prea ridicat de grăsime.
Dressing-urile pentru salate cumpărate
Este ideal să mănânci adesea salate, dar dacă vei alege pentru ele dressing-uri din comerț, trebuie să știi că acestea vor dăuna procesului de slăbire. Practic, astfel de dressing-uri sunt considerate de către nutriționiști adevărate „bombe calorice", întrucât se bazează mai ales pe maioneză, pe sos de soia sau pe fructoză obținută din porumb.
Pentru a avea parte de salate sănătoase și care să te ajute să scapi de kilogramele în plus, optează pentru dressing-uri de lămâie, oțet și, eventual, din maioneză light. Iar dacă iei masa la restaurant, mai bine nu comanda salate, întrucât acestea pot conține, alături de un dressing hipercaloric și stafide sau bucăți de nuci, ceea ce le va face periculoase pentru silueta ta.
Cel mai bine este să-ți prepari tu salatele acasă, alegând ingrediente cât mai proaspete și naturale și optând pentru un dressing light sau pur și simplu asezonând salata cu verdețuri aromate.
Voi mai știți și alte alimente, pe care nu ar trebui sub nicio formă să le mănânci dacă vrei să slăbești?
Surse:
www.authoritynutrition.com; www.cosmopolitan.com; www.mydiet.com; www.thefitindian.com;www.top10homeremedies.com