7 rețete de salate pentru slăbit: scapă de 7 kilograme în 7 zile

7 rețete de salate pentru slăbit: scapă de 7 kilograme în 7 zile

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Întrucât pot fi servite la orice masă de peste zi, în orice anotimp și se pot prepara fără dificultate, salatele ar trebui să facă parte dintre felurile de mâncare favorite ale oricui își dorește să aibă parte de o dietă echilibrată. Dacă ingredientele unei salate vor fi alese cu mare atenție, aceasta se poate transforma și într-un aliat veritabil pentru o siluetă de invidiat. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce fel de ingrediente ar trebui să fie incluse în rețete de salate pentru slăbit, dar care să fie și foarte gustoase și hrănitoare.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci numai salate

Fie că ai în vedere anumite rețete de salate pentru slăbit, fie că pur și simplu îți dorești să-ți schimbi alimentația și să fii adepta alimentelor cât mai sănătoase, consumul constant de salate îți poate aduce multiple beneficii. Printre cele mai cunoscute dintre acestea se numără:

Te vei bucura de o inimă mai sănătoasă

Pe de o parte, cu ajutorul salatelor poți să ai parte de mai multe grăsimi bune. Acestea ar trebui să fie prezente atât în cadrul ingredientelor propriu-zise ale salatelor tale, cât și în dressing-uri. Printre cele mai recomandate surse de grăsimi sănătoase pe care le poți avea într-o salată se regăsesc: avocado, uleiurile vegetale (de măsline, de struguri etc.), semințele (de susan, de dovleac, de in, de floarea-soarelui etc.), nucile obișnuite, dar și migdalele, nucile pecan, nucile caju și orice dressing care se  bazează pe uleiuri vegetale. 

Pe de altă parte, nutriționiștii insistă asupra ideii că o creștere a aportului de salate presupune o creștere a aportului de legume, ceea ce presupune o dietă „prietenoasă” cu valorile tensiunii arteriale. Practic, vegetalele vor diminua riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, dar este necesar să eviți să utilizezi, în salate, prea multă sare, care are efectul contrar. În rândul ingredientelor din salate care sunt excelente pentru menținerea în limite normale ale tensiunii arteriale sunt: fructele de pădure, legumele cu fruze verzi, semințele care nu sunt sărate etc..

Nu în ultimul rând, salatele sunt bune pentru sănătatea inimii întrucât nu favorizează creșterea nivelului colesterolului „rău” din organism. Grație lor vei sta departe de grăsimile nesănătoase, care se pot acumula pe artere și vei fi mai aproape de grăsimile bune ce vor optimiza nivelul colesterolului „bun”. Totodată, fibrele din salate sunt și ele binevenite în lupta cu colesterolul, având capacitatea de a facilita eliminarea particulelor de colesterol din organism.

femeie-care-se-pregateste-sa-guste-dintr-o-salata

Digestia se va îmbunătăți

În special rețetele de salate pentru slăbit, ce se remarcă printr-o prezență ridicată a fibrelor, sunt cele care pot fi de ajutor și pentru stimularea digestiei, îmbunătățind tranzitul intestinal și prevenind constipația. Spre exemplu, broccoli, ridichiile, morcovii, merele etc. sunt ingrediente adecvate pentru o salată ce te va sprijini în eliminarea kilogramelor nedorite, dar care te va ajuta și să te simți sătulă.

În salate se regăsesc și antioxidanți, meniți să diminueze din acumularea toxinelor la nivelul intestinului, iar o parte dintre ingredientele pot fi reprezentate de alimente probiotice, foarte importante și ele pentru o digestie bună. De pildă, iaurtul, brânzeturile maturate, varza murată etc.. sunt binevenite oricând într-o salată.

Vei fi mai rezistentă în fața stresului

Varietatea ingredientelor dintr-o salată presupune prezența unora care sunt pline de vitamine și minerale ce ajută organismul să facă față mai bine stresului (cum ar fi vitamina C, vitaminele din grupul B-urilor, calciu, magneziu, fier etc.).  În aceste condiții, vei fi mai puțin supusă riscului de a te confrunta cu deficite nutriționale care au, printre efectele nedorite, inclusiv diminuarea capacității organismului de a rezistenta așa cum trebuie în fața stresului.

În același timp, alături de vitamine și minerale, în salate se regăsesc acizi grași sănătoși, proteine și antioxidanți ce acționează sinergic pentru a echilibra activitatea hormonală din corpul tău, ceea ce îți va fi de mare folos pentru a face față mai bine provocărilor din viața de zi cu zi.

Vei fi mai energică

Vitaminele, mineralele, fibrele, carbohidrații sănătoși, proteinele de calitate, toate acestea au grijă să-ți asigure energie de lungă durată, nu doar episoade scurte, așa cum se întâmplă când consumi alimente intens procesate. 

Dacă intenționezi să te bazezi pe rețete de salate pentru slăbit, nu uita să te folosești de ingrediente variante, fără a exclude proteinele și grăsimile sănătoase.

Poți avea un nivel echilibrat al zahărului în organism

Pentru a-ți atinge acest obiectiv, spun medicii nutriționiști, vei exclude neapărat din salate ingrediente precum: dressing-uri grase, brânză grasă, nuci caramelizate, legume cu mult amidon, crutoane grase etc.. În schimb, pentru a merge pe o dietă cu un indice glicemic redus, include în salate ingrediente precum mere, piersici, fructe de pădure, boabe, pește și cantități moderate de: avocado, migdale, nuci.

Îți vei îmbunătăți performanțele musculare

Există numeroase ingrediente pe care le poți utiliza inclusiv în rețetele de salate pentru slăbit pentru a-ți putea menține masa musculară. Între acestea se numără:

  • spanacul
  • ouăle
  • peștele
  • creveții
  • lintea
  • tofu
  • edamame
  • migdalele
  • brânza dulce
  • quinoa etc.

Vei fi mai ferită de „atacurile” de foame

La prima vedere, putem fi tentate să spunem că salatele nu sunt consistente, că ne va fi foame foarte curând după ce le-am consumat. Nutriționiștii insistă însă asupra următorului aspect: o alegere atentă a ingredientelor poate transforma o salată într-un fel de mâncare foarte sățios, ținându-ne departe de „atacurile” de foame vreme îndelungată. „Secretul” pentru a obține o asemenea salată este: adăugarea unei surse de proteine, de carbohidrați sănătoși și de fibre (acestea rămân timp mai îndelungat în stomac, oferindu-ți senzația de îndestulare). 

Ingrediente pentru salate care te ajută să slăbești 

Ca să te păstrezi în formă și să reușești să scapi de kilogramele în plus, din rețetele de salate pentru slăbit nu ar trebui să lipsească ingrediente precum sunt cele de mai jos:

Legume cu frunze verzi

Acestea sunt sărace în calorii, dar pline de fibre și dau o consistență crocantă și o savoare aparte salatelor tale. Printre cele mai indicate legume cu frunze de verzi în diete se regăsesc:

  • Spanacul
  • Mangoldul
  • Ruccola
  • Diferite tipuri de salată verde (Roma, Iceberg etc.)
  • Măcrișul etc.

salatac-cu-ruccola-si-cu-diverse-fructe

Sparanghelul

Și acesta este lipsit de multe calorii, de grăsimi și conține un alcaloid ce are rolul de a acționa asupra celulelor, eliminând grăsimile. Poate fi pus în salate ca atare, dar și după ce a fost ușor fript.

Crucifere

Broccoli și conopida fac parte dintre cruciferele cele mai apreciate în diete. Dacă broccoli este sursă de minerale și de fitochimicale ce stimulează eliminarea grăsimilor din corp, conopida este sursă de vitamina C, de folat, de vitamina B6, de potasiu etc..

Dovleacul

Nu este nici el de ocolit în diete, în condițiile în care este o sursă nemaipomenită de fibre. De aceea, nu este bun doar pentru salate, ci poate fi strecurat în orice preparat din cadrul dietelor, precum supele, smoothie-urile, garniturile de legume etc..

Andivele

Fac parte și ele dintre legumele ideale pentru a pierde în greutate din următoarele motive: au puține calorii, un conținut mare de apă (cam 94%) și au proprietăți diuretice.

Alimente sursă de proteine

Acestea hrănesc și te vor ajuta să te simți îndestulată. Ingredientele cu proteine recomandate și în rețetele de salate pentru slăbit sunt:

  • carnea slabă (de vită, de curcan, de pui)
  • peștele și fructele de mare
  • ouăle
  • orezul brun sau sălbatic
  • diverse boabe (năut, linte, fasole etc.)

Alimente ce conțin grăsimile sănătoase

O salată ce are în componență asemenea ingrediente va fi o „comoară” pentru sănătate și te va stimula să te saturi rapid după ce mănânci. Grija ta trebuie să fie măsura, nutriționiștii recomandând ca într-o salată să nu adaugi mai mult de:

  • 1-2 linguri avocado
  • 5-10 măsline
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 1-2 linguri de semințe (de in, de floarea-soarelui, de dovleac, de chia etc.)
  • cel mult 10-15 nuci (incluzând aici și migdale, caju etc.)

Castraveții

Au un număr foarte redus de calorii, dar conțin multă apă și fibre, consumul lor ajutându-te să te poți detoxifia, să te hidratezi și să nu mai simți nevoia să mănânci mult. Adaugă-i cu încredere în orice rețete de salate pentru slăbit, întrucât fac parte dintre alimentele preferate de persoanele care vor să slăbească.

Ardeii iuți roșii

Principalul ingredient activ din acestea este capsaicina. Cercetările au ajuns la concluzia că acest alcaloid este potrivit în curele de slăbire deoarece este o substanță termogenică, aptă să stimuleze metabolismul și să diminueze apetitul.

Studiile au arătat că ardeiul iute roșu este potrivit pentru a reduce semnificativ „atacurile” de foame dacă este consumat la fiecare masă. 

Dressing-uri pentru salate bune pentru slăbit

Din rețetele de salate pentru slăbit sunt nelipsite propuneri de dressing-uri care să fie și ele sărace în calorii, ca de exemplu:

Dressing cu zeamă de lămâie și cu ulei de măsline

Se pretează la foarte multe tipuri de salate, punând în valoare aroma naturală a ingredientelor. Ai însă grijă să nu folosești prea mult ulei de măsline (nu mai mult de 1-2 linguri, în funcție de dimensiunea salatei tale).

Dressing cu oțet balsamic

Oțetul balsamic dă o aromă specială salatelor, accentuând aromele și fiind adecvat în special pentru cele cu carne, cu tofu, cu legume rumenite etc..

Vinegretă cu oțet de mere și cu miere 

Va merge de minune cu orice salată cu carne și pește, fiind foarte potrivit și pentru salatele ce conțin legume mai amărui (precum ruccola de exemplu). Ca să prepari un asemenea sos, mizează pe ingrediente precum:

  • oțet de mere
  • ulei de măsline
  • miere
  • zeamă de lămâie
  • muștar Dijon

Dressing cu avocado și lămâie verde

Avocado este un superaliment (conține vitamine, minerale, grăsimi sănătoase, fibre), iar în combinație cu lămâia verde va da o consistență cremoasă și o aromă răcoritoare salatelor tale.

borcan-cu-pasta-de-avocado-si-lamaie-verde

Dressing cu ghimbir și cu turmeric

Ambele mirodenii au beneficii extraordinare pentru sănătate (de pildă, au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante), nu sunt bogate în calorii și conferă arome cu totul deosebite. Pentru a prepara un astfel de ingrediente ar trebui să combini aceste ingrediente:

  • 60 ml ulei de măsline
  • 30 ml oțet de mere
  • 1 linguriță turmeric
  • 1/2 linguriță ghimbir măcinat
  • opțional: 1 linguriță miere

Dressing cu iaurt grecesc

Utilizează un iart grecesc cu conținut redus de grăsime (cam 150 g), peste care vei adăuga și:

  • 1 ceapă mică roșie
  • 1 linguriță muștar
  • 1-2 linguri oțet de vin alb
  • 1 linguriță miere
  • 2 linguri pătrunjel
  • sare și piper (după gust)

7 rețete de salate pentru slăbit

Să consumi timp de 7 zile numai salate îți va fi de folos nu doar pentru a scăpa de kilogramele de prisos, ci și pentru a-ți forma obiceiuri alimentare mai sănătoase. O rețetă de salată pentru slăbit trebuie să se bazeze pe ingrediente care îți oferă nutrienți valoroși, dar fără multe calorii.

Pentru a-ți stabili un meniu bazat pe salate, pe o săptămână, inspiră-te și din variantele de mai jos. Poți să-ți personalizezi salata cu oricare dintre dressing-urile prezentate mai sus ca să ai parte de savoarea dorită. Dimineață consumă ce dorești la micul dejun, dar fără dulciuri și carbohidrați. Apoi prepară o salată mare, din care să mănânci de două ori, la prânz și la cină. Astfel, înlocuiești mesele principale cu salate sănătoase și reduci substanțial caloriile. 

Luni- Salată de crudități pentru slăbit

Această salată include ingrediente crocante și aromate, care se vor îmbina armonios pentru a conferi un gust minunat. Printre ele se numără:

  • salată kale
  • morcov
  • măr
  • quinoa
  • rodie

salata-cu-kale-quinoa-mere

Marți- Salată de legume pentru slăbit

Mixul de legume și de boabe îți va pune la dispoziție o salată consistentă și hrănitoare, dar cu un număr redus de calorii. Ingredientele din ea sunt:

  • salată kale
  • broccoli
  • roșii
  • ridichi
  • avocado
  • quinoa
  • năut
  • cartof dulce

ingrediente-pentru-salata-rosii-cartof-dulce-broccoli-quinoa-avocado

Miercuri- Salată cu ton sau somon

Peștele este oricând un ingredient binevenit într-o rețetă de salată pentru slăbit, fiind o sursă de proteine de calitate. Următoarea salată are marele avantaj că o poți prepara cu orice fel de pește din conservă sau cu somon, alături de care vei adăuga:

  • salată verde
  • salată Radicchio
  • măsline
  • porumb
  • castraveți
  • ceapă roșie
  • lămâie

salata-verde-cu-peste-cu-masline-porumb-ceapa-si-lamaie

Joi- Salată de pui

Carnea de pui este o sursă excelentă de proteine într-o dietă,  iar faptul că este versatilă te va inspira să o combini cu cele mai variate ingrediente, cum ar fi:

  • spanac
  • bulgur
  • porumb
  • avocado
  • ardei gras

piept-de-pui-gatit-bulgur-rosii-spanac-avocado

Vineri- Salată de varză pentru slăbit

Varza este plină de fibre și săracă în calorii, așa că nu este de ocolit din nicio salată menită să te ajute să slăbești. Alege două feluri de varză și pune-le astfel în valoare alături de:

  • morcovi
  • pătrunjel
  • diverse semințe

salata-cu-varza-rosie-varza-alba-seminte-morcovi

Sâmbătă- Salată de castraveți pentru slăbit

Castravetele, unul dintre ingredientele de bază dintr-o rețetă de salată pentru slăbit, este vedeta următoarei salate. Alături de castraveți nu va trebui decât să adaugi un dressing ușor, ce poate fi preparat cu iaurt degresat, lămâie și cu mărar sau pătrunjel.

salata-de-castraveti-cu-dressing-cu-iaurt-si-cu-marar

Duminică- Salată de boef Dieta „Rina”

Iată o variantă cu adevărat light de salată bouef, lipsită de maioneză. Este simplu de preparat, dar va avea un gust delicios. Secretul stă în ”maioneză”, care se prepară cu muștar, zeamă de lămâie și 2 lingurițe de ulei, amestecând bine, exact ca și cum ai prepara Ingredientele ce intră în alcătuirea ei pot fi:

  • morcovi
  • cartofi
  • gogoșari
  • castraveți

salata-de-boef-Dieta-Rina-si-felii-de-avocado

Și totuși, care este cea mai bună salată pentru slăbit?

Ca să ai parte de o salată ideală pentru a slăbi, ar trebui să ai grijă ca, în prepararea ei, să ții cont de următoarele sfaturi ale nutriționiștilor:

  • Mizează pe mixul de legume cu frunze verzi (acestea sunt sărace în calorii, pline de fibre, dar și de vitamine și de minerale)- Pentru o savoare suplimentară, poți să adaugi în ele și plante aromatice (salvie, cimbru proaspăt, rozmarin etc.)
  • Folosește doar grăsimi sănătoase (orientează-te spre uleiuri vegetale, avocado, nuci, semințe), dar fără a face excese
  • Adaugă în salată o sursă de proteine de calitate (ouă, pește, carne slabă, orez brun etc.)- În acest fel vei putea să te menții sătulă pentru mai mult timp
  • Strecoară în salată cât mai multe surse de fibre- De pildă, alături de legume, adaugă fructe și semințe, în condițiile în care fibrele se digeră mai lent, te feresc de atacurile de foame și eliberează treptat energie
  • Renunță la crutoane- Oricât de apetisante ți se par, nu uita că reprezintă o sursă suplimentară de calorii, în special dacă sunt din pâine albă. În locul lor, optează pentru nuci și/sau semințe
  • Exclude neapărat alte surse suplimentare de calorii- De pildă, brânzeturile grase, carnea grasă, nucile caramelizate, mezelurile etc. nu sunt deloc o alegere inspirată pentru o salată sănătoasă și care să te ajute să slăbești

Nu în ultimul rând, nu uita că dintr-o rețetă de salată pentru slăbit va fi exclus orice dressing cu conținut mare de grăsimi, fiind selectate pentru prepararea lui doar ingrediente cât mai sărace în calorii.

Citește și: Salata care nu îngrașă

Surse: healthline.com, healthharvard.edu, readersdigest.ca, timesofindia.indiatimes.com, thelist.com, webmd.com, 17ddblog.com, verrywell.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
O mamă a făcut atac cerebral la nouă zile după ce a născut
O mamă a făcut atac cerebral la nouă zile după ce a născut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am slăbit peste 20 de kilograme și acum soțul meu este supărat pe mine
    Am slăbit peste 20 de kilograme și acum soțul meu este supărat pe mine

    A obținut performanța la care multe femei doar speră! A scăpat de greutatea acumulată după cele două nașteri lucru care l-a înfuriat pe partenerul ei de viață. De ce este...

    6 salate de roșii pe care sigur nu le-ai încercat
    6 salate de roșii pe care sigur nu le-ai încercat

    Întrucât conțin vitamina C, vitamina B9, vitamina K1, potasiu, dar și antioxidanți (licopen și beta-caroten), nu este de mirare că roșiile sunt „vedetele”...

    De sezon: Top 10 salate de castraveți pe care sigur nu le-ai încercat
    De sezon: Top 10 salate de castraveți pe care sigur nu le-ai încercat

    Castraveții sunt un aliment excelent în zilele caniculare de vară întrucât conțin multă apă și electroliți, ajutându-te să nu te deshidratezi. În plus,...

    S-a născut „gata de școală”. Bebelușul care a cântărit aproape 6 kilograme la naștere
    S-a născut „gata de școală”. Bebelușul care a cântărit aproape 6 kilograme la naștere

    O femeie de peste granițe a născut un bebeluș „pregătit pentru școală”. Cel puțin așa au glumit medicii care au ajutat-o pe această să îl aducă pe lume pe...

    Așa arată acum cel mai gras copil din lume! Avea 192 de kilograme la numai 11 ani
    Așa arată acum cel mai gras copil din lume! Avea 192 de kilograme la numai 11 ani

    Cunoscut cândva ca fiind cel mai gras copil din lume, Arya Permana, din Karawang, Java de Vest, Indonezia, este acum un adolescent activ căruia îi place să joace badminton cu...

    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete
    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete

    Salut! Eu sunt Lia, am 25 de ani și 130 de kilograme și datorez asta numai mamei mele, căreia doresc să îi mulțumesc pe această cale pentru că mi-a distrus pe viață. Ca să...

    I-am spus soției că încă are câteva kilograme rămase de la sarcină, deși au trecut doi ani de când a născut și s-a simțit jignită
    I-am spus soției că încă are câteva kilograme rămase de la sarcină, deși au trecut doi ani de când a născut și s-a simțit jignită

    După ce aduc pe lume un copil, ultimul lucru la care proaspetele mămici se gândesc este la cum să scape de kilogramele acumulate în sarcină. Principala lor grijă este să se...

    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare
    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare

    În urma tragicului accident rutier în care o fetiță de 4 ani a fost călcată de mașină de o femeie fără carnet, s-a creat legea „Anastasia”, care spune că...

    © 2025 Qbebe