1. Cartoful mov
Tara originara a acestuia este Japonia, pe exterior coaja avand coloritul obisnuit (poate fi confundat usor cu un cartof obisnuit), doar putin mai pala. Insa in interior cartoful este de un mov inchis, intens, care se datoreaza pigmentilor sanatosi cunoscuti drept carotenoide si flavonoide (asociate cu risc redus de cancer si rata de mortalitate mai mica); cu cat este mai inchisa culoarea, cu atat este mai mare cantitatea de carotenoide, inclusiv betacaroten si uneori luteina. Cartofii mov sunt o sursa buna de carbohidrati complecsi, potasiu, vitamina C, acid folic si fier. Acest tip de cartof are un gust bogat si dulce si din acest motiv este folosit la prepararea deserturilor; in plus, in prezent constituie cea mai profitabila cultura agricola pe suprafete mici din Romania.
Citeste si: Curcubeul nutritiei - legumele si fructele colorate, o adevarata sursa de sanatate
2. Sparanghelul alb
Aceasta leguma se aseamana perfect cu ruda sau verde, atat ca aspect, precum si din punct de vedere nutritiv. Desi studiile au indicat ca poate contine mai putin antioxidanti decat varianta verde, el reprezinta o sursa buna de proteine, vitamina A si C, folat si potasiu. Lipsa sa de culoare se datoreaza modului bizar in care este crescut: este acoperit cu mulci (strat de materie organica cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumegus etc) si plastic pentru a bloca razele soarelui (etiolare); astfel fotosinteza nu apare si pigmentul clorofila nu absoarbe suficienta lumina pentru a se colora verde. Gustul sau este usor mai delicat, cu o coaja mai groasa si mai amara.
3. Conopida portocalie si mov
Cultivatorii acestei legume au descoperit relativ recent un mod de a altera drastic culoarea sa fara a o modifica genetic. S-a apelat timp de mai multe decenii la cresterea selectiva pentru a produce varietati mov si portocalii. Acestea au de obicei acelasi gust precum conopida alba, dar compozitia nutritiva variaza. De exemplu, la soiul portocaliu exista un nivel mai mare de betacaroten (o forma de vitamina A care ajuta la sanatatea pielii), mai exact de 25 ori mai mult. Varianta mov este bogata in antocianine care previn formarea cheagurilor de sange in vasele sanguine si bolile de inima.
4. Capsunile galbene
Considerate o delicatesa, soiul de capsuni galbene are o aroma delicioasa si un gust fantastic, complex, intens aromatic (sunt dulci si le lipseste gustul acru specific celor comercializate uzual). In lipsa culorii rosii care atrage pasarile, recoltele nu sunt afectate de acestea. Inca un aspect neobisnuit legat de ele este ca nu se extind; unde sunt plantate acolo raman. Sunt dificil de achizitionat in magazine pentru ca sunt fragile si nu rezista procesarii/ambalarii moderne.
5. Vinetele albe
Denumirea vinetei ii desemneaza chiar culoarea: vinetie. In cazul acestor rude lipsite de pigment si mai mici ca dimensiune, textura este mai moale, mai densa, mai cremoasa si mai putina amara (gust fructat); coaja lor este insa mai dura si trebuie indepartata. Din punct de vedere nutritiv, contin peste 90% apa si au nivel sporit de potasiu, insa putine grasimi si proteine. Ofera de asemenea vitaminele din complexul B, magneziu, cupru, fitonutrienti si niacina. Provin din Japonia, fiind un soi cultivat rar, desi ofera recolte prolifice si oxideaza rapid. Se pare ca initial culoarea vinetelor era alba, fiind descoperita de exploratorii englezi in Asia.
6. Porumbul albastru
Acest tip de porumb este remarcabil datorita coloritului inchis. Populatia indiana Hopi l-au cultivat din vremuri stravechi si l-au folosit in alimentatie (in tot felul de preparate, inclusiv in paine). In prezent insa, variantele alb si galben sunt mai populare, desi porumbul albastru are mai multe avantaje nutritionale; contine cu 20% mai multe proteine si are un indice glicemic mai mic. Gustul sau este dulce cu aroma de nuci, iar cand este folosit pentru prepararea de tortilla, este eliberat in mod semnificativ; exista si o tehnica de macinare a sa pentru a-l determina sa elibereze niacina.
7. Orezul interzis/negru
Acest tip de orez a aparut in China, fiind o varietate a orezului negru. In timpul gatirii dobandeste culoarea mov si are un gust usor, de nuci, similar orezului brun, insa gatirea sa dureaza mai mult. Este plin de antocianine (un tip de antioxidanti puternici, in cantitate mai mare decat la afine), vitamine din complexul B, calciu, niacina, vitamina E, magneziu, fier si zinc, o portie continand doar 160 calorii. A fost denumit astfel deoarece in trecut doar membrii familiei regale il puteau gusta (recoltele erau limitate si atent monitorizate).
8. Varza de Brussels rosie sau mov
Multi copii refuza sa manance varza de Brussels, insa si adultii. Aceasta leguma are un gust complet diferit in stare proaspata fata de cea congelata, iar coloritul inedit poate reprezenta o solutie. Varianta rosie isi mentine culoarea si dupa gatire si are o aroma intensa, de calitate. Soiul mov se matureaza intr-o perioada mai lunga de timp si are un gust mai bland, mai de nuci decat obisnuitul verde. Culoarea se intensifica dupa congelare (a fost creata pentru climat rece) si este retinuta cand verzele sunt gatite sau fierte (in acest mod si gustul dulce este eliberat). Verzele mov au fost create in anii 1940 prin incrucisarea unei verze rosii cu una verde.
9. Morcovi galbeni sau albi
Morcovii de culoare galben pal sunt usor de crescut si perfecti pentru inmanunchere. Acestia contin xantofile si carotenoide, pigmenti similari betacaroten care ajuta sanatatea ochilor si combat degenerescenta maculara, insa pot preveni si cancerul si reduce riscul de ateroscleroza. Varianta alba este perfecta fie cruda, fie gatita si are avantajul de a nu necesita cojire. Aceasta contine substante care ajuta sanatatea organismului denumite fitochimicale (combat imbolnavirile) si are gust dulce si delicat. Din cauza faptului ca ii lipseste pigmentul, calitatea nutritiva este putin redusa. Morcovii albi nu trebuie confundati cu pastarnacul si se pare ca ar fi aparut inainte tipului de morcov cunoscut in prezent.
10. Bananele rosii
Acest soi de banana este originar din India si are coaja rosie-movulie, fiind mai mica si mai rotofeie. Cand se coc, bananele acestea au o pulpa de culoare smantana pana la roz deschis (coaja este de rosu inchis sau maro), iar din punct de vedere al texturii sunt mai moi si mai dulci, cu o aroma similara mango. Cand sunt necoapte au un gust uscat, de amidon fainos. Este de preferat sa fie consumate cele lipsite de lovituri si usor moi. Cu cat sunt mai rosii, cu atat au mai mult caroten si vitamina C. La fel ca si bananele consumate in mod uzual, se coc rapid la temperatura camerei.
Surse:
http://lerestorator.com; www.burpee.com; http://grow-vegetables-at-home.com; www.hellawella.com; www.veggiegardener.com; http://thestir.cafemom.com; www.gardenbetty.com; www.specialtyproduce.com; https://en.wikipedia.org
Poze: www.flickr.com, www.westcoastseeds.com