Informatii despre timpul de digestie
Timpul de digestie constituie practic duarata de timp necesara descompunerii particulelor alimentare mari in molecule individuale, suficient de mici pentru a se strecura prin mucoasa intestinala in fluxul sanguin. Corpul uman se foloseste de metode mecanice si chimice pentru a digera alimentele, aspect ce pot varia de la un individ la altul, conform medicului gastroenterolog Michael Picco.
Procesul de digestie dureaza in principiu intre 24-72 ore; mai exact 6-8 ore pentru ca mancarea sa treaca prin stomac si intestinul subtire. Apoi, aceasta ajunge in intestinul gros (colon) unde se finalizeaza digestia si este asimilata apa. Eliminarea reziduurilor de alimente nedigerate incepe de obicei dupa o perioada de 24 ore, iar eliminarea completa din corp se poate intinde pana la cateva zile.
Cat dureaza procesul de digestie al alimentelor
Apa: cand stomacul este gol, paraseste imediat organismul si ajunge in intestine
Sucuri: fructe si legume, supa/fiertura de legume 15-20 minute
Alimente in stare semi lichida: salata amestec, legume sau fructe - 20-30 minute
Fructe: pepene rosu - 20 minute, pepene galben - 30 min, portocale/grapefruit/struguri- 30 minute, mere/pere/piersici/cirese - 40 minute
Legume: crude si de salata: rosii/salata/castraveti/telina/ardei rosu sau verde - 30-40 minute, legume fierte sau gatite cu frunze (spanac, kale etc.) - 40 minute, dovlecei/broccoli/conopida/porumb/dovleac - 45 minute, radacinoase (morcovi, sfecla, pastarnac) - 50 minute
Carbohidrati semi-concentrati: anghinare, dovleac, porumb, cartofi, castane - 60 minute
Carbohidrati concentrati: cereale (orez brun, mei, hrisca, malai, ovaz) - 90 min, leguminoase si fasole (carbohidrati concentrati&proteine - linte, naut, mazare, fasole) - 90 minute, boabe de soia - 120 minute
Seminte si nuci: floarea soarelui, dovleac, susan - 2 ore, nuci (migdale, alune, caju, nuci, nuci pecan) - 2 ½-3 ore
Lactate: lapte degresat, branza sau branza cu putina grasime - 90 minute, branza integrala - 120 minute, branza din lapte integral - 4-5 ore
Proteine animale: galbenus - 30 minute, ou intreg - 45 minute, peste si fructe de mare - 30 minute, peste gras (ex. somon) - 45-60 minute, pui - 1 ½ - 2 ore (fara piele), curcan - 2-2 ¼ ore (fara piele), miel/vita - 3-4 ore, porc 4 ½ - 5 ore
Citeste si:
Cum combini alimentele: 5 sfaturi pentru o sanatate de fier
Sfaturi pentru o digestie imbunatatita
- Este important sa consumati la inceputul mesei alimentele cel mai usor digerabile si sa avansati spre cele complexe de la a doua jumatate a mesei. Iata un exemplu de secventa digestiva: suc&apa, fructe&supa, legume, amidonuri&cereale, carne
- Consumati lichide calde sau fierbinti alaturi de mancare; cele reci incetinesc procesul digestiv
- Luati masa la ore regulate; o rutina alimentara are un efect regulator asupra sistemului digestiv. Conform nutritionistului Ramona Josephson, este indicat sa consumati alimente sanatoase la un interval de 3-4 ore pentru a va alimenta metabolismul, a preveni scaderile glicemiei si a preveni mancatul compulsiv.
- Constientizati ce mancati si marimea portiilor, deoarece prea mult zahar poate conduce la hiperglicemie (pancreasul va elibera si mai multa insulina)
- Supraalimentarea constituie principala cauza de indigestie; creierul transmite semnale de satietate la 10 minute dupa ce suntem plini, asadar opriti-va din mancat inainte. Dimpotriva, cand realizam ca nu am mancat de ceva vreme, deja foamea s-a instalat
- Mestecati alimentele bine si nu vorbiti in timpul mesei; in caz contrar apare inghitirea prematura. Sistemul digestiv nu este destinat digestiei bucatilor mari (apare digestie incompleta - disconfort digestiv)
- Relaxati-va in timpul mesei; nu este bine sa mancati pe fuga deoarece creste nivelul de stres si este incetinit procesul digestiv. Creati o atmosfera calma cand mancati si asigurati-va ca alocati suficient timp mesei
- Practicati postura potrivita; daca nu stati cum trebuie la masa, impuneti presiune suplimentara asupra organelor care participa in digestie si apare un proces defectuos de digestie. Trebuie sa stati cu umerii trasi in spate si barbia in fata
- Nu mancati tarziu; corpul uman functioneaza mai lent in orele serii, pe masura ce se pregateste de odihna si rejuvenare. La orele tarzii nu exista suficiente enzime digestive pentru a digera mancarea, iar alimentele nedigerate raman in stomac si va vor incomoda somnul
- Faceti o scurta plimbare dupa masa; minim 30 minute de activitate fizica moderata dupa masa stimuleaza sistemul digestiv si sporesc productia de enzime (digestia este completa si nu exista niciun disconfort)
- Incercati rasuciri ale torsului; astfel toxinele in exces din sistemul digestiv sunt eliminate si apare un efect de calmare. Stand cu picioarele incrucisate, rasuciti-va usor spre dreapta si mentineti pozitia in timp ce inspirati profund de 5 ori si apoi repetati procesul pe partea stanga
Timpul de digestie si procesul de slabire
Se pare ca este promovata o idee de a combina diverse alimente pentru a imbunatati digestia sau a spori scaderea in greutate. Conform doctorului Mike Roussell, un principiu important in acest sens este sa evitati combinarea proteinelor si carbohidratilor deoarece fiecare din ele necesita pentru digestie enzime diferite. In caz contrar, in sistemul digestiv raman alimente partial digerate care asteapta, in timp ce altele sunt digerate. In acest interval de timp, alimentele partial digerate vor putrezi/fermenta conducand la aparitia balonarii, gazelor si a altor probleme similar. O alta regula consta in consumul fructelor in mod separat deoarece sunt digerate mai rapid decat alimentele cu proteine sau carbohidrati si apar de asemenea procesul de descompunere mentionat si eventuale deranjamente stomacale. Nu exista insa nicio dovada ca aceste lucruri se intampla in realitate. De fapt, antioxidantii din fructe sunt asimilati mai bine cand fac parte dintr-o masa integrala; in plus, este aproape imposibili sa mananci proteine si carbohidrati separat (cerealele precum quinoa si orezul brun sunt pline de aminoacizi-proteine si carbohidrati).
Problema principala pe care o poate presupun combinarea alimentelor in functie de timpul de digestie consta in faptul ca pierde din vedere faptul ca digestia este un proces complex, care trebuie privita ca un intreg. Nu este la fel de usor precum a sustine ca proteinele necesita un mediu acid, iar carbohidratii unui bazic iar prin combinarea fiecaruia se anuleaza reciproc. Fiecare organism este unic si adaptiv, iar digestia constituie o desfasurare biochimica, un proces optimizat in evolutia umana pentru a extrage fiecare nutriment din alimentele consumate.
O regula clara pentru a slabi consta in inlocuirea zaharurilor si a carbohidratilor cu legume, astfel incat veti consuma mai putine calorii, putin mai multe proteine. Nu uitati de exercitiul fizic aproape zilnic.
Sfatul specialistului
Doamna doctor Ruxandra Plesea, medic specialist diabet zaharat, nutritie- in cadrul spitalului Ponderas, medic specialist medicina de familie a avut amabilitatea de a ne raspunde la urmatoarele intrebari:
1. In ce mod influenteaza timpul de digestie al alimentelor procesul de slabire? Din ce motive difera timpul de digestie?
Timpii de digestie pentru alimente difera in functie de tipul alimentelor, de compozitia lor si de combinatia dintre ele. Timpul de digestie este foarte diferit de la o persoana la alta pentru acelasi aliment si este influentat inclusiv de activitatea fizica (cei activi digera mai bine), de medicatia folosita la acel moment, de consumul de cafea sau de fumat, de starea emotionala si de unele patologii asociate, de statusul hormonal. Procesul de slabire se intampla cu succes atunci cand digestia se desfasoara optim deoarece acest lucru presupune ca organul nostru de detoxifiere, colonul, ne ajuta zilnic sa scapam de reziduurile nedorite. La capatul unui lant metabolic lung, toxinele ce stagneaza in adipocite si le cresc volumul sunt mai bine mobilizate si eliminate prin colon atunci cand digestia se desfasoara bine si nu este ingreunata.
2. Care alimente sunt mai usor, respectiv mai greu digerabile?
Alimentele care se digera cel mai usor sunt zarzavaturile, fructele si majoritatea legumelor, iar alimentele cu digestie mai lenta sunt cele bogate in grasime. Cu cat o masa sau un aliment contine mai multa grasime, cu atat timpul de digestie este mai indelungat. Astfel, trecerea completa prin tractul gastrointestinal a alimentelor vegetale dureaza aproximativ 12 ore, iar timpul de traversare din cavitatea bucala pana la anus a alimentelor bogate in grasime poate dura si trei zile. Dintre preparatele din carne, cel mai usor se digera pestele, carnea alba fara grasime si tesuturi conjunctive, iar cel mai greu se digera carnea rosie si plina de aponevroze si tesut conjunctiv. Alimentele lichide se digera mai usor decat alimentele solide, cu exceptia laptelui ce este bogat in grasime. De asemenea alimentele pasate se digera mai repede decat varianta lor solida , alimentele preparate prin inabusire, la cuptor sau la aburi se digera mai usor decat cele prajite sau preparate la gratar. Alimentele bogate in fibre ajuta si accelereaza digestia mai ales la nivelul intestinului gros, iar branzetuile fermentate sunt mai usor digerate decat lactatele nefermentat. In cazul oualor, cel mai usor se digera cele preparate cu galbenusul moale si cel mai greu se digera ouale fierte tari.
3. Ce sfaturi aveti pentru femei si mame in acest sens?
In legatura cu digestia alimentelor, este bine sa se stie ca nu este de dorit nici sa avem o digestie prea rapida, dar nici o digestie prea lenta. In primul caz se produc scaune frecvente insptite de crampe si malabsorbtie a nutrientilor datorita contactului prea scurt cu mucoasa intestinului, iar in cazul digestiei ingreunate, sinonima de regula cu constipatia, ne confruntam cu toate neplacerile decurse de aici: balonare, hemoroizi, detoxifiere defectuoasa a organismului, diverticuli colonici cu potential extrem de nociv pe termen lung. Asadar, mesele echilibrate ce contin combinatii simple de proteine, glucide lente, fibre si grasimi si grasimi sunt raspunsul pentru o digestie echilibrata. Pentru acest lucru se evita combinarea mai multor surse de alimente de provenienta animala la aceeasi masa si se asigura de fiecare data legume sau cereale integrale bogate in fibre, se consuma moderat uleiuri vegetale in stare cruda si se evita prajirea grasimilor animale.
Multumim doamnei doctor Ruxandra Plesea pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
www.besthealthmag.ca; www.cleanse-yourself-lose-weight.com; www.shape.com