Salată cu quinoa, spanac, năut
Toate cele trei ingrediente prezente în această salată conțin fier, ajutând în prevenirea și ameliorarea anemiei. Alături de ele, roșiile bine coapte vor asigura o combinație irezistibilă, numai bună de încercat inclusiv în zilele călduroase de vară.
Ingrediente pentru 6-8 porții de Salată cu quinoa, spanac, năut
2 căni quinoa
4 căni spanac
2 linguri ulei de măsline
1 lingură oțet balsamic
1/2 lingură zeamă de lămâie
1/2 linguriță oregano uscat
sare, piper
1 cană de roșii cherry
300 g năut
Timp de preparare: 20-25 minute
Cum se prepară Salata cu quinoa, spanac, năut
Pasul 1: Pune quinoa la fiert.
Pasul 2: Amestecă uleiul de măslin, oțetul balsamic, zeama de lămâie, oregano, sarea și piperul pentru a obține un sos
Pasul 3: Vei spăla roșiile și spanacul
Pasul 4: Spanacul va fi tăiat cât mai mărunt, roșiile vor fi tăiate pe jumătate sau, dacă sunt foarte mici, vor fi lăsate întregi
Pasul 5: Vei clăti năutul și îl vei lăsa la scurs
Pasul 6: După ce este gata și quinoa, vei adăuga peste ea legumele și sosul.
Salată Thai, cu carne de vită
Carnea de vită este de ajutor în anemie grație conținutului de fier, iar mixul de ierburi, sosul de soia și zeama de lămâie verde vor da o savoare cu totul inedită acestui preparat dulce-acrișor. Cu siguranță vei fi încântată de aromele și consistența acestei salate!
Ingrediente pentru 4-5 porții de Salata Thai, cu carne de vită
400 g carne de vită (vrăbioară)
3 linguri zeamă de lime
3 linguri sos de soia (fără sare)
3 linguri ulei de cânepă
2 linguri zahăr brun
1 linguriță și jumătate ghimbir tocat
1 linguriță usturoi pisat
1 linguriță și 1/4 pastă de curry
1 salată creață, roșie
1/2 cană frunze de coriandru
1 cană frunze de busuioc
Timp de preparare (fără timpul cât carnea stă la marinat): 50-60 de minute
Cum se prepară Salată Thai, cu carne de vită
Pasul 1: Carnea va fi spălată, tăiată felii, bătută și scursă bine de apă. O vei pune apoi într-o pungă de plastic sau într-un vas de sticlă
Pasul 2: Vei pune laolaltă uleiul de cânepă, sosul de soia, ghimbirul, pasta de curry, zeama de lime, zahărul brun, usturoiul. Le vei amesteca pentru a obține un sos. Jumătate din el va fi pus peste carnea de vită, care va fi lăsată la marinat. Restul va fi păstrat pentru a fi pus peste salată, când va fi gata.
Pasul 3: Vei pune carnea de vită la grătar și o vei lăsa pe foc în funcție de cât de mult vrei să fie pătrunsă. O vei lăsa apoi să se răcească la temperatura camerei
Pasul 4: După ce se răcește, carnea va fi tăiată fâșiuțe
Pasul 5: Vei spăla salata, frunzele de coriandru și cele de busuioc
Pasul 6: Vei pune laolaltă legume, ierburile și carnea și le vei amesteca ușor. Vei turna peste salată restul de sos.
Taco plin de boabe
Încântă-i pe cei dragi cu o rețetă care poate fi binevenită inclusiv pentru cei care se confruntă cu anemie. Pe de o parte, taco se remarcă prin prezența cărnii de vită, iar pe de altă parte, prin boabele de fasole neagră, ce sunt o sursă vegetală de fier. În plus, aspectul acestui preparat este deosebit de atractiv, iar mirodeniile îi vor spori savoarea.
Ingrediente pentru 5 porții de Taco plin de boabe
1 lingură ulei
250 g carne tocată de vită
1 ceapă
2 căței de usturoi
350 g boabe de fasole neagră
120 g brânză cheddar (rasă)
1 roșie mare
1 ardei iute (nu foarte picant)
1 mână de coriandru proaspăt
1 linguriță cumin
1/2 linguriță oregano
1/2 linguriță piper
sare
10 tortilla mici
Timp de preparare: 35-40 de minute
Cum se prepară Taco plin de boabe
Pasul 1: Vei toca mărunt usturoiul și ceapa. Le vei pune la călit în ulei, până devin translucide (cam 5 minute)
Pasul 2: Vei combina toate mirodeniile și le vei pune peste carnea de vită, amestecând. Carnea de vită va fi pusă alături de ceapă și usturoi, până când carnea se va rumeni ușor
Pasul 3: Boabele de fasole neagră vor fi scurse și vor fi adăugate și ele peste carne
Pasul 4: Vei încinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 5: Vei umple tortilla cu carnea și cu boabele
Pasul 6: Vei presăra brânza cheddar pe deasupra cărnii
Pasul 7: Vei pune tortillas într-un vas termorezistent și le vei lăsa la cuptor cam 7-10 minute, astfel încât și brânza să se mai topească, iar tortillas sunt aurii
Pasul 8: Cât tortillas sunt în cuptor, vei tăia roșii cubulețe, vei toca mărunt ardeiul iute, dar și frunzele de coriandru
Pasul 9: Vei pune legumele peste tacos înainte să-i servești
Piept de pui umplut cu spanac și brânză
Pieptul de pui este ușor, sănătos și este o sursă de proteine. Alături de spanac, remarcabil mai ales datorită prezenței fierului, îl poți transforma într-un preparat potrivit pentru toți cei care suferă de anemie.
Ingrediente pentru 4 porții de Piept de pui umplut cu spanac și brânză
4 piepți mici de pui
1 lingură de ulei de măsline sau de avocado
1 linguriță de paprika
100 g cremă de brânză (ușor sărată)
1/2 cană Parmezan
2 linguri maioneză light
1 cană și jumătate spanac proaspăt (tocat)
1 linguriță usturoi pisat
sare și piper
Timp de preparare: 35-40 de minute
Cum se prepară Pieptul de pui umplut cu spanac și brânză
Pasul 1: Cuptorul va fi încins la 180 de grade
Pasul 2: Piepții de pui vor fi spălați, bine scurși de apă, bătuți și unși cu ulei de măsline
Pasul 3: Vei pune peste ei și un amestec format din paprika, sare și piper
Pasul 4: Vei lua un cuțit și vei realiza câte o despicătură în partea laterală a fiecărui piept de pui, obținând un fel de „buzunar"
Pasul 5: Într-un castron vei combina crema de brânză, brânza Parmezan, usturoiul, spanacul tocat, maioneza, sare, piper
Pasul 6: Vei umple piepții de pui cu această compoziție
Pasul 7: Vei da piepții de pui la cuptor pentru aproximativ 25 de minute
Budincă de fistic
Întrucât fisticul este și el o sursă excelentă de fier, profită de această calitate a sa și include-l într-un desert ușor și gustos. Mai mult, acesta se va pregăti ușor și va avea un aspect ce va fi apreciat atât de cei mari, cât și de către cei mici. Pentru o consistență cât mai plăcută, budinca va trebui lăsată la frigider până să fie servită.
Ingrediente pentru 8 porții de Budincă de fistic
2 plicuri budincă de vanilie
3 căni lapte
100 g unt
1 cană făină
1 cană fistic
1 cană zahăr pudră
1 cană frișcă
250 g cremă de brânză dulce
pentru decor: frișcă și nuci
Timp de preparare: 40-45 de minute
Cum se prepară Budinca de fistic
Pasul 1: Vei amesteca untul, făina, fisticul tocat. Amestecul va fi dat la cuptor pentru 20 de minute. Îl vei scoate de la cuptor și îl vei lăsa la răcit
Pasul 2: După ce se răcește vei pune deasupra acestui „blat" frișca, crema de brânză și zahărul pudră (amestecate în prealabil)
Pasul 3: Vei prepara și budinca de fistic după instrucțiunile de pe ambalaj
Pasul 4: Vei pune budinca de fistic peste mixul de cremă de brânză dulce, apoi vei decora cu frișcă și nuci tocate
Surse:
www.budgetbytes.com, www.healthline.com, www.realsimple.com,www.thatlowcarblife.com
Surse poze:
www.facebook.com, www.instagram.com