- De ce ouăle sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente
- Exemple de combinații sănătoase cu ouă, pe care ar trebui să le avem tot timpul în alimentație
- Ouăle în combinație cu diverse legume
- Combinații sănătoase dintre ouă și fructe
- Ouăle în combinație cu diverse surse de proteine
- Ouăle în combinație cu diverse alimente bogate în fibre
De ce ouăle sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente
Ouăle sunt bogate în nutrienți foarte valoroși, benefici pentru întregul organism.Nutriționiștii au ajuns la concluzia că un ou mare conține:
• 9% din doza zilnică recomandată de vitamina B12
• 15% din doza zilnică recomandată de vitamina B2
• 6% din doza zilnică recomandată de vitamina A
• 7% din doza zilnică recomandată de vitamina B5
• 22% din doza zilnică recomandată de seleniu
De asemenea, ouăle includ și alte vitamine și minerale necesare bunei sănătăți a organismului, precum: calciu, fier, potasiu, zinc, vitamina E. Toți acești nutrienți se regăsesc în gălbenuș, în timp ce în albuș sunt doar proteine.
Nu în ultimul rând, un ou mare conține doar 77 de calorii, dar este și o sursă valoroasă de carbohidrați sănătoși.
Ouăle pot îmbunătăți valoarea colesterolului „bun"
Chiar dacă s-a constatat că un ou mare poate conține în jur de 200 mg de colesterol, acest fapt nu înseamnă că acest aliment ne va crește valoarea colesterolului „rău". Dimpotrivă, spun specialiștii, dacă vom consuma o sursă naturală de colesterol, ficatul nostru va produce mai puțin această substanță. Din acest motiv, colesterolul „bun" va crește, iar cel „rău" nu.
Cu alte cuvinte, dacă vom consuma în mod regulat ouă nu vom avea probleme cu colesterolul „rău" și nu vom fi mai predispuse maladiilor cardiace.
Ouăle conține colină
Colina este un nutrient ce face parte din grupul vitaminelor B (a fost numită vitamina B8).
Cercetările au descoperit că oul este un aliment bogat în colină, ceea ce înseamnă vă ne va ajuta să ne menținem sănătatea celulelor și ne va ajuta să fim mai puțin expuși riscului de a dezvolta anumite tulburări neurologice, afecțiuni hepatice sau cardiace.
Pentru a beneficia de acest nutrient va trebui să consumăm mai ales gălbenușul de ou.
Ouăle sunt o sursă importantă de aminoacizi, numai buni pentru crearea unor proteine de înaltă calitate
Conform specialiștilor, ouăle conțin acei aminoacizi meniți să conducă la formarea unor proteine de calitate.
În condițiile în care corpul uman nu poate produce 9 din cei 21 aminoacizi necesari formării proteinelor, ouăle ne pot veni în ajutor din acest punct de vedere. Astfel, ele ne vor ajuta organismul să producă proteinele de care avem atâta nevoie pentru funcționarea optimă a organismului.
Ouăle sunt pline de luteină și de zeaxantină, cu rol foarte important în protejarea ochilor
Acești doi antioxidanți se regăsesc în gălbenuș și se vor acumula în retină. Cel mai important rol al lor este că ne protejează de apariția unor maladii foarte grave, precum cataracta sau degenerescența maculară. Ambele pot duce la deteriorarea serioasă a vederii și chiar la orbire.
Exemple de combinații sănătoase cu ouă, pe care ar trebui să le avem tot timpul în alimentație
În condițiile în care oul este, așa cum am văzut, unul dintre cele mai nutritive alimente, ar fi păcat să nu profităm de calitățile sale și să-l avem cât mai des prezent în alimentația noastră.
Medicii nutriționiștii au observat că oul, alături de alte alimente sănătoase, poate crea niște combinații care să fie oricând binevenite pentru buna funcționare a organismului nostru. Iată câteva dintre cele mai bune asemenea combinații:
Ouăle în combinație cu diverse legume
Ouăle combinate cu salate
Specialiștii ne sfătuiesc, în loc să recurgem la tot felul de topping-uri bogate în calorii, să asociem salatele preferate cu ouăle fierte.
Această combinație va fi sănătoasă din următoarele motive:
• Grăsimile prezente în gălbenușul de ou vor facilita absorbția carotenoizilor prezenți în lume (aceștia sunt niște antioxidanți puternici)
• Ouăle nu sunt bogate în calorii și vor fi o sursă valoroasă de proteine alături de legumele din salată
Nutriționiștii spun că puteți consuma oricând ouă și salate, inclusiv în perioadele în care vreți să slăbiți.
Ouăle și spanacul
Și această combinație este una dintre cele mai bune din alimentație. Astfel, oul ne va furniza nutrienții pe care i-am menționat anterior, iar spanacul este și el un aliment plin de minerale și vitamine atât de utile pentru noi.
De pildă, o cană de spanac gătit ne poate oferi doza zilnică de vitamina K (bună pentru sănătătatea oaselor), care este solubilă în grăsimi. De aceea, ea se va absorbi mai ușor în organism datorită grăsimilor sănătoase prezente în ou.
Ouăle și ardeii grași
Alături de vitaminele și mineralele din ouă, vitamina C din ardeii grași va fi binevenită. De altfel, medicii sunt de părere că acești ardei sunt mai bogați în vitamina C decât unele citrice (precum portocalele) și ar trebui să nu lipsească din alimentația noastră zilnică.
În același timp, combinația dintre ou și ardeiul gras ne poate ajuta să ne menținem mai ușor silueta și chiar să pierdem din kilogramele nedorite. Vitamina C și numărul redus de calorii vor fi de bază pentru a ne menține nivelul de energie, deși vom scăpa de niște kilograme în plus.
Ouăle alături de cartoful dulce și de varza de Bruxelles
Este una dintre cele mai sănătoase combinații cu ouă pe care o putem face. Pe de o parte, vom avea la dispoziție vitaminele, proteinele și mineralele din ou. Pe de altă parte, cartoful dulce este o sursă de carbohidrați sănătoși și de fibre.
Nu în ultimul rând, vom beneficia de vitaminele și mineralele din varza de Bruxelles, precum: vitamina K, vitamina C, vitamina A, vitamine din grupul B-urilor, potasiu, fosfor, magneziu.
Combinații sănătoase dintre ouă și fructe
Oul combinat cu avocado
Ambele alimente sunt bogate în grăsimi sănătoase și de aceea ne vor scădea nivelul colesterolului „rău". În plus, ele ne pot accelera metabolismul și ne vor furniza multă energie.
De aceea este preferabil să le consumi încă de dimineață, cu atât mai mult cu cât ești și foarte activă din punct de vedere fizic. În timp, vei constata că aceste două alimente, alături de mișcare, te vor ajuta să obții silueta dorită.
Oul și grepfrutul
Un studiu apărut în cadrul publicației „Metabolism" (din SUA) a arătat că alăturarea dintre ou și grepfrut este o combinație alimentară benefică pentru sănătatea și pentru silueta noastră. Practic, oul ne va furniza nutrienți de calitate, iar grepfrutul va contribui la reducerea inflamațiilor din corp, ne va întări imunitatea, va accelera metabolismul și ne va menține mai bine hidratate.
Oul și afinele
Studiile desfășurate de către „Universitatea din Michigan" (SUA) au demonstrat faptul că afinele conțin substanțe menite să faciliteze arderea grăsimilor (mai ales din zona abdominală). În plus, ele sunt pline de fibre și antocianini, care pot preveni apariția maladiilor cardiace.
Nu în ultimul rând, atât oul, cât și afinele, conțin luteină și zeaxantină, ce pot diminua considerabil riscul de a dezvolta, la bătrânețe, boli precum degenerescența maculară sau cataracta.
Oul alături de banană
Deși pare o combinație neobișnuită, medicii nutriționiști ne asigură că este sănătoasă și că o putem încerca oricând.
Pe de o parte, banana conține potasiu, magneziu și ne poate ajuta să ne simțim mai relaxate. Pe de altă parte, oul este bogat în proteine și acizi grași esențiali, numai buni pentru a ne furniza energia de care avem nevoie.
Nu ezitați și consumați ou și banană chiar de la primele ore ale dimineții.
Oul și pepenele galben
Și această combinație alimentară este foarte sănătoasă. Explicația este aceasta: proteinele din ou vor încetini ritmul de absorție al zahărului din pepenele galben, ceea ce ne va ajuta să ne simțim mai rapid sătule. Din acest motiv nu ne vom mai confrunta cu așa-numitele „atacuri de foame", care apar atunci când nivelul insulinei din organism crește brusc.
Ideal este să poți să mănânci ou și pepene galben încă de la micul dejun, astfel încât să te simți plină de energie până la amiază.
Ouăle în combinație cu diverse surse de proteine
Ouăle combinate cu carnea de curcan
Carnea de curcan este săracă în grăsimi și plină de proteine, așa că va fi numai bună dacă va fi consumată alături de ou. Poți să încerci o asemenea combinație sănătoasă încă de la micul dejun.
Totodată, trebuie să știm că ambele alimente conțin acizi grași tip Omega 3, ideale pentru sănătatea creierului și pentru menținerea nivelului de colesterol în limite normale.
Combinația de ouă și brânză
Când ne gândim la combinații alimentare cu ouă, nu putem să nu luăm în calcul și alăturarea dintre acestea și brânzeturi.
Atât ouăle, cât și brânza, conțin vitamina D, numai bună pentru sănătatea oaselor, dinților și pentru sistemul imunitar. De asemenea, cele două alimente sunt pline de calciu, care se va absorbi mai bine în organism datorită vitaminei D.
Iată de ce nu ar trebui să evitați să combinați ouăle și brânza, cu atât mai mult cu cât știți că aveți deficit de una dintre aceste vitamine.
Ouăle în combinație cu diverse alimente bogate în fibre
Ouăle și boabele de fasole neagră
Pentru a-ți asigura un start plin de energie într-o nouă zi, dar și pentru a-ți menține silueta sau pentru a scăpa de câteva kilograme, nutriționiștii recomandă să facem o combinație între ouă și boabe de fasole neagră.
Ambele alimente sunt pline de proteine, iar fasolea neagră conține fibrele necesare unui bun tranzit intestinal. De altfel, diferite studii au arătat că mare pare dintre persoanele care au reușit să-și introducă în alimentație fibre solubile precum acelea prezente în boabele de fasole și-au mai redus din grăsimea acumulată în zona abdomenului.
Ouăle și lintea
Lintea face parte și ea dintre alimentele valoroase, având în vedere că se remarcă prin conținutul de proteine, fier și potasiu.
Dacă vei combina lintea cu oul vei reuși să alături două alimente hrănitoare, care îți pot fi atât mai necesare cu cât nu consumi carne.
În plus, pentru un plus de nutrienți, poți să asociezi oul și lintea și cu diverse legume (precum ardeiul gras).
Citește și: Retete cu oua
Ouăle și fulgii de ovăz
Dacă vrei să te simți sătulă pentru mai mult timp și totodată să beneficiezi de un aport optim de proteine și de fibre, recurge oricând la această combinație.
Cu atât mai mult cu cât vrei să-ți menții silueta, încearcă să mănânci un ou și fulgi de ovăz la prima masă a zilei. Specialiștii spun că te vei umple de energie și că metabolismul tău va deveni mai activ, ceea ce poate reduce rata de acumulare a kilogramelor nedorite.
Ouăle și quinoa
Nu vei greși nici dacă vei recurge la această combinație alimentară. Atât ouăle, cât li quinoa, sunt o sursă excelentă de proteine de calitate.
Poți să faci o asemenea asociere încă de la micul dejun, cu atât mai mult cu cât quinoa îți va furniza și fibre (ideale pentru un tranzit intestinal bun).
Oul și orezul
Când vrei să beneficiezi de o combinații alimentară sănătoasă și gustoasă, încearcă să prepari un risotto cu legume. Ideal este să folosești pentru el legume precum spanac, ciuperci, morcovi sau sparanghel.
După ce ai pregătit risotto, nu vei greși dacă-l vei servi alături de un ou poșat, având astfel parte de o masă la care vei consuma antioxidanți (din legume), carbohidrați (din orez) și proteine (din ou).
Voi știați că oul poate fi combinat cu tot felul de alimente pentru a ne asigura o masă sau o gustare deosebit de sănătoasă?
Citește și: OUL in alimentatia copilului
Surse:
www.eatthis.com, www.everydayhealth.com, www. greatist.com, www.healthline.com, www.rd.com
Surse poze:
www.pixabay.com