- Ce ar trebui să mâncăm, pentru a nu ne îngrășa, dacă suntem într- un sejur la munte, la noi în țară
- Ce ar trebui să mâncăm, pentru a nu ne îngrășa, dacă suntem într- un sejur pe litoral, la noi în țară
- Ce este bine să mănânci în Grecia pentru a nu te îngrășa
- Ce să mănânci în Turcia pentru a nu te îngrășa
- Ce să mănânci în Spania pentru a nu te îngrășa
- Ce ai putea mânca în Portugalia pentru a nu te îngrășa în vacanță
- Cum îți poți păstra silueta dacă mergi în vacanță în Italia
- Ce ai putea mânca în Tunisia pentru a nu te îngrășa
Ce ar trebui să mâncăm, pentru a nu ne îngrășa, dacă suntem într- un sejur la munte, la noi în țară
Mulți dintre noi preferă vara răcoarea munților. De aceea, ne căutăm din timp locuri în care să ne bucurăm nu numai de aerul curat, ci și de preparate delicioase.
Fie că optăm pentru pensiuni sau hoteluri, acestea ne oferă o gamă largă de mâncăruri. Din păcate, cea mai mare parte dintre ele sunt pline de calorii și pot strica o dietă sănătoasă.
Cu toate acestea, avem destule posibilități să beneficiem de alimente sănătoase și gustoase. Iată doar câteva exemple:
• Poți să mănânci carne la grătar- Cu siguranță că ieșirile la munte sunt asociate cu prepararea unui grătar pe cinste. Dacă nu vrei să te îngrași, evită cârnații, micii sau orice fel de carne grasă. Preferabil este să optezi pentru piept de pui fără piele, pentru aripioare fără piele, pentru frigărui din piept de pui cu legume sau pentru mușchi de vită.
• Nu ocoli peștele- Peștele fript, cu carne slabă, este mereu o alegere potrivită.
• Bucură-te de legume la grătar- Le poți folosi inclusiv ca garnitură pentru carnea sau peștele la grătar.
• În loc de cartofi, alege orezul sau garniturile de legume
• Ai grijă la sosurile de la salate- Cele pe bază de maioneză sau brânză îngrașă Așa că evită-le cât poți și orientează-te către unele mai „light", precum vinegreta sau sosurile pe bază de lămâie.
• Evită produsele lactate grase
• Nu ocoli fructele de sezon- În special pepenii sunt bogați în apă și săraci în calorii, ajutîndu-te să nu acumulezi kilograme în plus
• Stai departe de dulciurile ispititoare- Papanașii, clătitele, plăcintele sau orice alte prăjituri cu cremă trebuie ocolite. Optează pentru salate de fructe (fără frișcă sau cu frișcă vegetală), pentru înghețată din sucuri de fructe sau rezumă-te la o bucățică de ciocolată amăruie.
Ce ar trebui să mâncăm, pentru a nu ne îngrășa, dacă suntem într- un sejur pe litoral, la noi în țară
Hotelurile și pensiunile de pe litoralul nostru au început tot mai mult să se orienteze către varianta „all inclusive". Așa că oferă o gamă largă de preparate, care de care mai bogate în calorii.
Pentru a continua însă să avem o dietă sănătoasă și în concediu, la mare ar fi bine să consumăm:
• Pește și fructe de mare- Acestea sunt bogate în nutrienți esențiali, dar nu conțin calorii periculoase. Consumă-le liniștită, dar nu înainte de a te asigura că sunt proaspete și preparate corespunzător.
• Alege carne la grătar, nu prăjită- Preferabil este să optezi pentru pui și vită.
• Bucură-te de legume preparate divers
• Orientează-te către salate ce nu au sosuri consistente sau carne grasă
• Poți mânca supe și ciorbe, cu condiția să nu fie pe bază de carne cu grăsime
• Profită de fructele de sezon și consumă-le zilnic (pepene, piersici, prune etc.)
• Evită garniturile pe bază de paste și cartofi- Alege mai degrabă orezul și mai ales legumele
• Orientează-te către deserturi simple, precum înghețată din suc de fructe sau salate de fructe.
Ce este bine să mănânci în Grecia pentru a nu te îngrășa
Grecia nu înseamnă doar ape limpezi, de culori aproape ireale, plaje spectaculoase și comori arhitecturale. Această țară ne încântă și prin cultura sa gastronomică, bazată pe preparate diverse, care de care mai interesante.
Dacă alegi să mergi în acest concediu în Grecia, iar când te întorci de acolo îți dorești să nu fi luat în greutate, ține cont de următorul aspect: deși bucătăria grecească se bazează de cele mai multe ori pe ingrediente sănătoase, printre ele se ascund și adevărate „bombe" calorice.
Ia în calcul variantele de alimente de mai jos, astfel încât să ai parte și în concediu de o dietă cât mai sănătoasă, care să te ajute totodată să-ți păstrezi silueta:
• Când servești preparate precum sosul tzatziki, hummus, „skordalia" (este un piure sau un sos gros, preparat prin combinarea usturoiului zdrobit cu piure de cartofi sau miez de pâine veche, înmuiata în apă și stoarsă foarte bine, frecată apoi cu ulei de măsline până la obținerea unei consistențe cremoase, la care se adaugă la final oțet sau zeamă de lamâie) sau „melitzanosalata" (salată de vinete, dar cu ulei de măsline și cu un adaos de brânză feta), limitează-te să le pui în porții mici pe farfurie, fără să le servești cu „pita". Astfel, vei avea parte de un aport caloric mai redus.
• În loc de „souvlaki" de miel, de porc sau de vită, optează pentru cel mai sărac în calorii și anume pentru cel de pui. Servește-l, eventual, însoțit de o salată fără sos.
• Consumă din abundență pește și fructe de mare- Acestea ar trebui să facă parte din orice dietă sănătoasă, nu numai din cea adoptată în concediu. Nu numai că aceste produse sunt sărace în calorii, dar îți vor furniza acele grăsimi sănătoase benefice întregului organism.
• Dacă poftești la „gyro" (un preparat din vită sau miel, pus în pită și garnisit cu sos), alege unul din carne de pui. Acompaniază-l cu niște legume la grătar sau cu o salată.
• Înlocuiește baclavaua cu câteva „kourabiedes" (fursecuri cu unt și migdale). Și acestea au calorii destule, dar nu la fel de multe precum baclavaua.
Ce să mănânci în Turcia pentru a nu te îngrășa
Turcia, o altă destinație de vacanță îndrăgită, se bazează mai ales pe ingredientele bucătăriei mediteraneene (predomină legumele, cerealele, peștele, fructele de mare, uleiul de măsline, fructele etc.).
Ceea ce face însă ca bucătăria turcească să fie renumită în întreaga lume este mixul de influențe străine, precum: bucătăria armeană, greacă, ebraică, din Asia Centrală etc. Iar dacă vrei să nu renunți la o dietă sănătoasă, fără prea multe calorii, nici pe perioada concediului, nu va fi prea ușor. Cu toate acestea, poți avea la îndemână următoarele variante:
• Ia porții cât mai mici din preparate precum frunze de viță-de-vie umplute, humus sau tabouleh.Consumă-le fără pita sau folosește cât mai puțină.
• Poți să încerci diverse variante de kebap, cu condiția să nu mănânci multă pita sau sosuri. Cel mult, servește-le cu salate.
• Consumă preparate la grătar- Fie că vorbim de carne de pui, de vită sau de pește și fructe-de-mare, acestea sunt oricând binevenite. Le poți servi cu legume la grătar sau cu salate.
• Mănâncă legume la grătar, mai puțin vinete (acestea sunt mai bogate în calorii)
• Poți să mănânci pilaf, dar fără chiftele sau carne grasă. Orientează-te, în schimb, către cei preparat cu carne de vită sau cu pui. Desigur, evită pita.
• Când servești „meze" (o alăturare de gustări diverse, servite la începutul mesei; în cadrul lor se vor regăsi, de pildă, brânză, iaurt, vinete, sarmale cu orez, chifteluțe sau salate), ocolește preparate precum sarmale sau chiftele. Concentrează-te mai mult pe salate.
• Nu te feri să mănânci „çoban salatası"- Aceasta conține foarte puține calorii, fiind preparată din castraveți, pătrunjel, roșii, ulei de măsline, zeamă de lămâie.
• Ca desert, poți opta pentru: dovleac copt, „sutlac" (budincă de orez) sau macaroane cu migdale.
Ce să mănânci în Spania pentru a nu te îngrășa
Și această țară are o bucătărie fascinantă, iar vacanța este prilejul perfect pentru a te delecta cu tot felul de arome mediteraneene.
Dacă vrei să nu te întorci de acolo că câteva kilograme în plus, fii atentă la ce mănânci. Variante de preparate gustoase și sănătoase sunt numeroase. Să cunoaștem doar câteva dintre ele: Preparate din pește și fructe de mare- Dorada, somonul, creveții și alte fructe de mare sunt delicioase și nu au un aport caloric ridicat. Servește-le mai ales la grătar.
• Încearcă „paella" (o combinație de orez, carne, legume și fructe de mare), dar fără pâine
• Savurează preparate pe grătar, precum: „Camarones a la Plancha" (creveți), „Champinones a la Plancha" (ciuperci pe grătar), „Calamares a la Plancha" (calamar pe grătar)
• Bucură-te de „gazpacho" (supă de roșii rece)
• Evită deserturile și alege fructele proaspete
Citește și:Regimuri alimentare sanatoase ideale si pentru mama si pentru copil
Ce ai putea mânca în Portugalia pentru a nu te îngrășa în vacanță
Are o bucătărie distinctă față de vecina sa, Spania, în mare parte datorată influențelor fostelor sale colonii din Africa, Brazilia, Asia sau Africa.
Pentru a nu veni dintr-o vacanță portugheză cu kilograme în plus, iată ce ai putea alege să mănânci:
• Pește și fructe de mare- Mai ales codul și somonul predomină în bucătăria din Portugalia.
• Poți testa inclusiv caviarul de Azore, stropit din abundență cu lămâie
• Alege porții mici dintr-un preparat ce constă într-o bucată de carne de vită, cu sos de vin.
• Evită orezul și legumele prăjite, dar nu evita legume pe grătar, mai sărace în calorii, precum roșii, varză sau ceapă.
• Poți mânca liniștită măsline.
Cum îți poți păstra silueta dacă mergi în vacanță în Italia
Paradisul gurmanzilor, Italia oferă expriențe culinare de neuitat și te învață să savurezi orice mâncare.
Pentru a nu fi tentată să consumi în concediu mai multe calorii decât ar trebui, te poți delecta cu oricare dintre preparatele de mai jos:
• Limitează-te la porții mici de paste- Optează însă pentru cele integrale, însoțite de pește, fructe de mare sau legume.
• Poți alege „risotto", cu condiția să fie cât mai simplu, fără urme de brânză
• Optează pentru sosuri pe bază de legume, și nu pe cele pe bază se smântână sau cu multă carne
• Mănâncă pește și fructe de mare, în special dacă sunt la grătar.
• Evită deserturi precum „tiramisu" sau „panna cotta" (budincă de smântână dulce cu fructe), care sunt bogate în calorii. Alege, în schimb, „sorbetto" (un desert pe bază de apă înghețată și sirop de fructe)
Ce ai putea mânca în Tunisia pentru a nu te îngrășa
Devenind o destinație turistică de top în ultimii ani, Tunisia este fascinantă și grație bucătăriei sale, bazată pe amestecul de influențe mediteraneene și berbere.
Din fericire, mâncarea Tunisiană ne poate oferi o serie de alternative pentru a beneficia de o dietă sănătoasă și în concediu. Să vedem câteva exemple:
• „Couscous-ul"- Este o opțiune bună, mai ales dacă este plin de legumeși cu puțină carne.
• „Chorba"- Este un fel de supă, iar dacă este preparată cu pește este ideală.
• „Lablabi"- Reprezintă o supă din usturoi și năut
• Alege o tocană preparată din năut, vinete, roșii și ardei
• Nu evita „harissa"- Un fel de sos din ardei iuți uscați, corinadru, chimen, pătrunjel, usuturoi, lămâi, ulei de măsline.
• Ca desert, orientează-te spre fructe precum rodii, gutui, struguri sau mandarine.
Citește și: Fructele care te ajuta sa slabesti si fructele care te ingrasa
Tu ce vei mânca în concediul din acest an pentru a avea o dietă cât mai sănătoasă și pentru a nu acumula kilograme nedorite?
Surse:
www.builtlean.com;www.caloriecount.com;www.healthytravelblog.com;www.hubpages.com; www.ifood.tv/mediterranean;
www.rodalesorganiclife.com;www.theguardian.com
Surse poze:
www.pixabay.com