Pentru părinți: 10 reguli vitale pentru siguranța rutieră a copiilor

Pentru părinți: 10 reguli vitale pentru siguranța rutieră a copiilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Siguranța rutieră nu este destinată doar adulților, ci și copiilor. În situația din urmă responsabilitatea revine părinților care trebuie să cunoască câteva aspect și, mai ales, să reprezinta un model pentru copii. Iată ce trebuie să știi pentru a circula în siguranță pe drumuri și ce recomandări ai din partea specialiștilor.

Siguranța rutieră - premise și statistici

În calitate de părinte conceptul de siguranță rutieră se modifică odată cu creșterea copilului. Situațiile cu care trebuie familiarizați copiii sunt cele care privesc mersul, plimbatul cu bicicleta, folosirea jucăriilor cu roți, călătoria cu mijloace de transport în comun. Există multe informații practice pe care părinții trebuie să le cunoască și nu trebuie să fii un expert pentru a le intui:

- Copiii acționează impulsiv. Iar dacă acest impuls apare în timp ce merg, se plimbă cu bicicleta sau se joacă în trafic, apare și un risc de rănire și chiar deces. Deși copiii sunt vulnerabili prin definiție, cu ajutorul părinților pot evita situații periculoase de la o vârsta fragedă
- Copiii au dificultăți în a judeca viteza, distanța, privesc obiectele în vedere laterală și identifică direcția de viteză, precum și estimarea vitezei raportate la timp
- Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces pentru copii de vârstă mică, începând de la 0 la 15 ani.
- Copiii de vârstă mică nu pot folosi drumurile singuri în siguranță până când sunt învățați cum să facă asta. Trebuie să înțeleagă sincronizarea și viteza, cum să traverseze în siguranță, să observe o situație periculoasă și să acționeze într-o manieră corespunzătoare.
Chiar dacă pare complicat de implementat, sunt șanse mari ca deja să fi implementat noțiunile corecte. Reține că accidentele rutiere constituie principala cauză de deces în categoria de vârstă 5-25 de ani.

siguranta rutiera

O statistică realizată de Comisia Europeană ce a vizat anul 2017 desemnează România pe primul loc într-un clasament realizat de Uniunea Europeană cu privire la decesele în urma accidentelor rutiere (raportat la numărul de victime și populația totală). În mod concret și-au pierdut viața anul trecut 1951 de persoane în accidente rutiere (8624 a fost numărul total de accidente rutiere); cel mai sumbru an al statisticii este 2008, când au fost înregistrate 3000 de morți. Deși drumurile europene sunt desemnate totodată cele mai sigure, există două state membre, România și Bulgaria, unde rata de accidente mortale a depășit 80 de decese la un milion de locuitori. În București au fost observați cei mai periculoși șoferi conform unei statistici realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe baza frecvenței daunelor; s-a constatat un procent mai mare de 6% care a provocat accidente. În clasament urmează Constanța și Iași, categoria cu impactul cel mai semnificativ fiind cea sub 25 de ani, odată cu vârsta crescând și gradul de prudență în ceea ce privește traficul rutier.

În prezent Comisia Europeană lucrează la un cadru actualizat pentru siguranța rutieră ce va viza perioada 2020-2030, demers care "ar putea include şi o revizuire a normelor europene privind siguranţa vehiculelor şi privind gestionarea siguranţei infrastructurii, precum şi o iniţiativă ce ar viza să asigure o tranziţie fără riscuri către o mobilitate cooperativă, conectată şi autonomă".

Modalități prin care părinții pot să ajute copiii să învețe siguranța rutieră

Înainte de a-ți ajuta copiii să deprindă regulile, trebuie să le cunoști tu în primul rând. Trebuie să cunoști riscurile comune și modul în care să le previi, precum și modul potrivit de a le explica celor mici mai departe.

- Rămâi informat. Răspunde în primul rând la întrebările: știi care sunt regulile care restricționează copilul la nivel național? Care sunt regulile cu privire la circulația cu biciclete? Știi că copiii nu ar trebui să se joace pe stradă sau în zonă cu mașini parcate? Printr-o căutare rapidă pe internet vei descoperi resurse și informații despre legi și reglementări specifice.
- Fii un model. Știm cu toții că atunci când ești un exemplu înveți cel mai ușor copiii. Cei mici privesc și acumulează ceea ce facem mai mult decât ceea ce spunem, prin urmare cea mai bină modalitate de a învăța copiii cum să fie siguri și responsabili este să fim la rândul nostru astfel. Poartă cască de protecție când mergi cu bicicleta, traversează cu atenție și respectă regulile, condu responsabil.
- Transformă învățarea în ceva distractiv. Atunci când transmiți copilului un mesaj într-o formă frumoasă și amuzantă, sunt șanse mai mari să accepte și să rețină mesajul. Poți apela la diverse povestiri, jocuri sau filme ca să îi educi, precum și la semne de circulație desenate și decupate. Jocul de rol este o altă modalitate simplă prin care poți include informații despre abilități și siguranță rutieră.
- Pune teoria în practică. După ce ai apelat la exemplificări utile și distractive, transformă teoria în practică. Mergi la plimbare cu copilul prin împrejurimi și explică pe parcurs tot ce vedeți pe drum; spune-i că trebuie să se asigure înainte de a traversa și reamintește-i că timpul de așteptare reîntărește ideea că drumurile sunt periculoase. Trebuie să se oprească, să privească și să asculte înainte de a traversa. Pe măsură ce mergeți, aplicați unele abilități deprinse deja. Pentru regulile mai dificile, caută un loc sigur unde să le exemplifici. Discută despre trafic, despre tipurile de vehicule care circulă, culorile mașinilor, obiecte care circulă repede și încet, semne de circulație. Amintește-ți că poți ajuta la exersarea deprinderilor în orice loc, ai nevoie doar de puțină imaginație.
Nu în ultimul rând, lasă copilul să te învețe. În cazul în care copilul învață despre siguranța rutieră la grădiniță sau la școală, cere-i impresii. Nu doar îl va face să se gândească încă o dată, dar îți va transmite ce a învățat ca să puneți în practică acasă.

siguranta rutiera

Sfaturi de la Poliția Română 

Institutul De Cercetare și Prevenire a Criminalității ne-a oferit următoarele recomandări:

"Cel mai bun exemplu pentru fiecare copil este familia sa. Nu putem avea pretenții ca el să facă lucrurile altfel decât vede la părinții lui. De aceea, mai jos sunt descrise 10 reguli de siguranță rutieră pentru părinți. 

1. Pe stradă, ne ținem copilul de mână și suntem atent la el. Nu butonăm telefonul și nu avem alte preocupări, care ne pot distrage atenția.
2. Traversăm întotdeauna pe trecerea de pietoni și la culoarea verde a semaforului.
3. Dacă avem bebelușul în cărucior, nu traversăm strada în viteză! De preferat ar fi, să-l luăm pe cel mic în brațe atunci când traversăm strada.
4. Dacă sunteți conducător auto, nu uitați să folosiți pentru transportul celor mici autoturisme echipate cu sisteme de siguranță, fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
5. Utilizați centura de siguranță, pentru toți pasagerii, indiferent de vârstă.
6. Pe scaunul din faţă au voie doar copiii mai mari de 12 ani, dar care să fie mai înalţi de 1,50 de centimetri.
7. Copiii nu au voie la volan.
8. Învățați copiii că atunci când sunt pe trotinetă sau bicicletă și vor să traverseze strada, trebuie să coboare de pe aceste mijloace de locomoție, să traverseze pe jos și să se urce pe ele după ce a ajuns în siguranță pe partea cealaltă a străzii.
9. Atunci când folosim trotineta, bicicleta, rolele, skateboard-ul trebuie să purtăm echipament de protecție (cască, genunchiere, cotiere).
10. Nu aruncăm gunoiul pe jos, acesta poate cauza accidente celorlalți participanți la trafic.
Nu uita! Fii un exemplu pentru copilul tău, iar el va deveni un adult mai bun decât tine."

Surse: www.tac.vic.gov.au; www.brake.org.uk; https://picklebums.com; https://adevarul.ro; www.politiaromana.ro

Articolul urmator
După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

    Primele săptămâni după nașterea unui copil nu sunt deloc ușoare pentru tinerii părinți. Nopțile nedormite, stabilirea unei rutine, responsabilitatea apăsătoare a unui copil,...

    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?
    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?

    Un nou studiu publicat de JAMA (Journal of the American Medical Association) arată că un sfert din populația părinților din SUA au mințit în legătură cu metodele de testare și...

    71.152 - numărul copiilor din România cu părinți plecați în străinătate
    71.152 - numărul copiilor din România cu părinți plecați în străinătate

    Statisticile privind numărul copiilor care cresc în țară fără a avea unul sau ambii părinți alături sunt îngrijorătoare. Peste 11.000 de copii au ambii părinți...

    Dragi părinți, fiți sinceri, vă plictisesc jocurile copiilor?
    Dragi părinți, fiți sinceri, vă plictisesc jocurile copiilor?

    Inima ta de părinte nu te lasă să nu te joci cu copilul tău atunci când acesta îți cere. Dar îți place cu adevărat să te joci cu el sau o faci doar de dragul lui? E...

    Vești bune pentru părinți! Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2024
    Vești bune pentru părinți! Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2024

    Prima zi a anului 2024 vine cu majorarea alocațiilor primite de copii. Deși nu se cunoaște cu exactitate suma care urmează să fie adăugată în bugetele familiilor, creșterea...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    © 2024 Qbebe