Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii

Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când un copil ajunge la vârsta de 1 an, încă din cele mai vechi timpuri se consideră că a ajuns la un prag al vieții sale, care trebuie celebrat. De aceea, la împlinirea acestei vârste, copilul trebuie să-i aibă alături pe cei mai importanți oameni din viața lui, care sunt părinții și nașii. Prezența lor va conta cel mai mult pentru a se respecta așa cum se cuvine și tradiția tăierii moțului, respectiv a ruperii turtei. Chiar dacă nu sunt legate de creștinism, de tradițiile promovate de Biserică, acestea sunt practicate de sute de ani în țara noastră, fiind prilej de bucurie în familie, când toți se adună la o petrecere pentru a-i sărbători pe băieței (pentru care se taie moțul) sau pe fetițe (pentru care se rupe turta). Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi detalii care țin de tradiția ruperii turtei la fete, pentru a afla care este rolul nașilor și al părinților, astfel încât micuței sărbătorite să i se asigure un start cât mai bun în viață, iar familia întreagă să se poată bucura de o sărbătoare memorabilă. 

Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe nașii

Potrivit preoților, ruperea turtei la fete face parte, la fel ca tăierea moțului la băieți, dintre acele obiceiuri ce vizează integrarea copiilor în societate, în comunitate, fără să aibă însă o semnificație religioasă, în contextul în care nici Biserica Ortodoxă, nici diferite cărți de cult, nu le menționează. Mai exact, ambele practici reprezintă de fapt obiceiuri străvechi, adânc înrădăcinate în tradiție, fără să se cunoască exact momentul în care au început să fie prezente pe teritoriul țării noastre.

De pildă, se presupune că sunt legate de tradiții ale geto-dacilor. Practic, legendele asociază obiceiul tăierii moțului cu așa-numitul „dat de grindă”, apărut astfel: un conducător geto-dac ținea să aibă o armată puternică, numeroasă, iar în acest scop îi adresa rugăciuni zeului Zamolxis (Zalmoxis) pentru a se naște cât mai mulți băieți. Ascultându-i rugămintea, zeul i-a spus cum să procedeze pentru a-și îndeplini obiectivul: să se practice un ritual timp de 3 ani de la nașterea unui copil. Acest ritual urma să aibă mereu loc în prima zi a anului, la primele ore ale zilei, realizându-se cu ajutorul unei pâini împletite, a unei bucăți de fier, a unei mese și a bănuților.  După ce acestea erau pregătite, persoana care oficia acest ritual (un preot, moașa copilului sau mai târziu nașii acestuia) mergea în casa în care locuia copilul, îl  ridica pâna la grinda din tavanul casei, era rostită o incantație (pentru sănătatea, puterea și curajul copilului), iar la final copilul era înapoiat părinților săi. 

paine-impletita-si-spice-de-grau-pe-o-masa

Sursă poză: istockphoto.com

Și în prezent se crede că atât ruperea turtei la fete, cât și tăierea moțului la băieți, se săvârșesc pentru ca un copil să aibă noroc, să fie curajos. La noi în țară, aceste tradiții se practică mai ales în zona Munteniei, a Olteniei și a Moldovei, iar părinții și nașii trebuie să țină cont de următoarele aspecte:

  • Tăierea moțului/ruperea turtei nu trebuie să aibă loc în zilele și în perioadele marcate de post (miercurea și vinerea vor fi evitate), dar nici în zilele de duminică (se consideră că această zi este închinată doar Bisericii și rugăciunilor)
  • În credința populară, zilele de marți sunt văzute ca aducătoare de ghinion („cele trei ceasuri rele”), iar copilul căruia i se taie moțul/i se rupe turta în această zi nu ar avea nicicând noroc în viață, având parte mai mult de rele- Se recomandă ca zile pentru reuniunea de familie la care vor participa nașii copilului, părinții, alți membri ai familiei și prieteni să aibă loc joia sau sâmbăta tocmai pentru a se evita zilele din săptămână menționate
  • Cu cât ziua în care va avea loc ruperea turtei la fete, respectiv tăierea moțului la băieți, va fi mai senină, cu atât copilul va avea șansa să aibă o viață mai plină de noroc, de fericire
  • Copilul va purta neapărat haine noi în ziua cu ruperea turtei/tăierea moțului

În privința tăierii moțului, preoții aduc în prim-plan următorul fapt: intenția este ca această tradiție să fie un fel de „prelungire” a obiceiului ce implică tunderea părului copilului după ce primește Sfânta Taină a Botezului. Atunci tăierea părului se face în semnul Sfintei Cruci, reprezentând atât lepădarea de păcatul originar, de omul vechi, cât și prima jertfă pe care o aduce micul creștin Mântuitorului. Cu toate acestea, tăierea părului copiilor de către nașă, la împlinirea vârstei de 1 an, nu se distinge prin aceleași semnificații, iar în anumite zone din țară (în Muntenia de pildă) băieților li se poate tăia moțul când au între 1 an și 3 ani.

Ruperea turtei la fete ar trebui să aibă loc chiar în ziua împlinirii vârstei de 1 an. De asemenea, există posibilitatea ca unei fetițe să i se rupă turta și să i se taie și moțul (în Moldova de exemplu). Dacă se va întâmpla așa, moțul va fi lipit cu ceară între doi bănuți (ideal este ca aceștia să fie din argint). Este preferabil să fie ceara provenită de la lumânarea de botez a copilului, care se aprinde pe parcursul celebrării tăierii moțului, respectiv ruperii turtei și care va fi ținută de nași sau de o persoană apropiată familiei. Lumânarea de la botez este cea care îi dăruiește copilului Lumina, care îi luminează drumul către Hristos și care îl va ocroti.

maini-de-barbat-care-tin-o-cutie-cu-o-suvita-de-par-a-unui-copil-provenita-de-la-Botez-sau-de-la-taierea-motului

Sursă poză: istockphoto.com

În cazul în care părul tuns nu va fi pus între bănuți, poate fi așezat într-un șervet curat sau într-o cutiuță și le va fi oferit părinților copilului, care îl vor păstra până la maturitatea acestuia.

Alt obicei care este legat de tăierea moțului poate fi și acesta: părul copilului va fi îngropat într-o zonă cu un lan de grâu (pentru ca părul său să fie bogat cum este și grâul).  

Momentele-cheie ce marchează ruperea turtei la fete sunt acestea:

  • Nașii vor aduce turta copilului, iar nașa trebuie să o rupă în patru deasupra capului acestuia, făcând totodată semnul crucii- Ruperea turtei, însoțită sau nu și de tăierea moțului, se va face doar după ce copilul va fi îmbrăcat în hainele noi oferite de nași drept cadou
  • Părinții și nașii vor pregăti ritualul prin care fetița va trebui să aleagă de pe o tăviță (ar fi bine ca aceasta să fie din argint) trei obiecte- Ritualul ce are în centru tăvița cu turta pentru fete este asociat cu datina străveche a ursitoarelor (ce veneau la pătuțul copilului nou-născut și îi preziceau viitorul), respectată cu sfințenie în vremurile îndepărtate, în zilele noastre spunându-se că, în funcție de ceea ce micuțul va alege de pe tava pe care o avea în față, va avea noroc în viață, va avea diferite aptitudini și de aceea se va orienta spre o anumită profesie

În afara hainelor pe care nașii trebuie să le dăruiască sărbătoritei, aceștia pot opta și pentru alte daruri pentru ruperea turtei la fete, care să fie cât mai adecvate unui copil de 1 an. Spre exemplu, va fi o alegere inspirată să-i ofere:

  • Un set pentru ruperea turtei (format dintr-o perie, dintr-o oglindă, din foarfece, o ramă pentru fotografii, o cutiuță pentru păstrarea șuviței de la tăierea moțului sau pentru păstrarea primului dințișor etc.)
  • Obiecte utile pentru dormitor (de exemplu, lenjerii de pat, perne, pături, o lampă etc.)
  • Produse de igienă și/sau produse cosmetice 
  • Jucării (de exterior- cum ar fi un cort, o tricicletă, o căsuță de pus în grădină etc. sau de interior- jucării de pluș, păpuși etc.)
  • Bijuterii (nașa îi poate oferi finei sale un set de cercei de exemplu)
  • O ședință foto profesionistă chiar în ziua ruperii turtei

Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții

Unul dintre primele și cele mai importante demersuri pe care trebuie să le realizeze părinții pentru sărbătorirea ruperii turtei la fete este să-și pună la punct o listă ca să se asigure că nu vor omite nimic. Astfel, trebuie să știe cu precizie numărul invitaților de la petrecerea organizată, să-și stabilească din timp cadourile pe care le vor dărui nașilor fetiței lor, să-și pună la punct toate detaliile ce îi vor ajuta să fie gazde perfecte pentru ca totul să poată decurge conform planului.  

familie-avand-o-petrecere-in-aer-liber-cu-ocazia-implinirii-varstei-de-1-an-a-unei-fetite

Sursă poză: istockphoto.com

Chiar dacă nu vor avea rolul principal în cadrul ritualurilor ce fac parte din tradiția ruperii turtei la fete, vor avea în vedere:

  • Să stabilească, împreună cu nașii, ce obiecte vor fi puse pe tăvița cu obiectele pe care le va alege fetița
  • Să se ocupe și de imortalizarea momentelor unice de la petrecere (fie vor solicita un fotograf profesionist/o rudă/un prieten să se ocupe de acest demers, fie se vor ocupa chiar ei )
  • Să se asigure că fetița se va simți în largul ei mai ales în intervalul în care va avea loc ruperea turtei și alegerea obiectelor de pe tăviță
  • Să se îngrijească de tortul ce va fi servit invitaților, dar și ca masa să fie servită la timp
  • În cazul în care ruperea turtei va fi celebrată într-un anotimp rece, iar petrecerea va fi organizată în afara casei, va fi necesar și să fie atenți la următorul aspect: copilul să aibă pregătite toate hăinuțele de ocazie, încălțămintea și accesoriile, dar și îmbrăcămintea adecvată (inclusiv o canadiană, o căciulă etc.) până când se va ajunge la locația în care va avea loc evenimentul

Așa cum s-a menționat anterior, printre principalele griji ale părinților se regăsește pregătirea cadourilor pentru nașii fetiței lor. Și acest demers este esențial în cadrul obiceiurilor ce însoțesc ruperea turtei la fete, dat fiind faptul că părinții trebuie să-și arate recunoștința pentru că nașii sunt părinții spirituali ai fiicei lor și că le sunt alături. 

Tipurile de cadouri ce le pot fi date nașilor sunt foarte variate, de la cele mai degrabă simbolice la cele cât mai practice. Pentru a-ți fi mai ușor să te inspiri, ia în calcul și exemplele de mai jos:

  • Un album pentru fotografii
  • Bijuterii (de argint sau de aur)
  • Electrocasnice (blender, mixer, robot de bucătărie, storcător de fructe, filtru de cafea, toaster etc.)
  • Veselă (pahare, farfurii, seturi cu veselă de porțelan, pahare de cristal), set de ceai, set de lingurițe, set de pahare festive etc.
  • Obiecte decorative pentru acasă (vaze, tablouri, lămpi etc.)
  • Seturi pentru pat (formate din cearceaf, fețe de pernă) și cuverturi 

Cine cumpără tăvița la ruperea turtei

După ruperea turtei la fete, copilul va trebui să aleagă 3 obiecte despre care se spune că îi vor influența destinul. Referitor la cine cumpără tăvița de la ruperea turtei, trebuie să știi că nașii sunt cei ce se vor ocupa cu așa ceva, dar vor decide împreună cu părinții care sunt obiectele ce urmează să fie alese de fetiță. 

De-a lungul timpului, obiectele care stau pe tăviță au devenit tot mai variate, de la obiecte de prin casă, păpuși, până la calculator, pixuri, bijuterii sau cărți.

Cele mai cunoscute obiecte de pe tăvița de la ruperea turtei la fete

Printre acestea se numără:

  • Bani- Semnifică bogăție, faptul că un copil va avea o situație materială foarte bună toată viața, că va avea parte de avere sau că va avea o profesie ce îi va oferi mulți bani
  • Bijuterii- Fac parte dintre obiectele cel mai des așezate pe tăvița pentru ruperea turtei la fete și arată că sărbătorita va deveni o persoană care va adora să fie mereu aranjată, care va fi dornică de lux, de obiecte prețioase, suferind în cazul în care nu ar avea parte de toate acestea
  • Carte- Se poate lega de o viitoare dorință de a-i învăța pe ceilalți, de a studia, de a se orienta spre o meserie cum ar fi cadru didactic
  • Farduri și rujuri de buze- Arată nu doar preocuparea pentru propria imagine, ci și dorința de a fi înconjurată de frumusețe. Fetițele ce optează pentru acest obiect ar putea deveni make-up artist sau chiar model
  • Foarfecă- Fetițele atrase de foarfecă vor îndrăgi să croiască haine și poate chiar se vor orienta spre croitorie
  • Icoană- O fetiță ce va alege o icoană va fi cel mai probabil o persoană credincioasă, căreia îi va plăcea să meargă adesea la biserică; în cazul în care este vorba despre un băiat, poate își va dori să devină preot
  • O jucărie- Va fi optimistă, jucăușă, va tinde să fie copilăroasă și să se bucure de ceea ce îi va oferi viața
  • Oglindă- Oglinzile sunt printre cele mai cunoscute obiecte aflate pe tăvița pentru ruperea turtei la fete, crezându-se că fetița ce va prefera oglinda se va transforma într-o persoană foarte grijulie față de aspectul ei, uneori narcisistă, ce va ține întotdeauna să fie bine aranjată
  • Un pahar- Se spune că un copil care îl va alege poate fi o persoană dificilă, cu care nu este ușor să te înțelegi și care ar putea fi dornică să consume mult alcool
  • Un pieptăn- Preferința pentru acest obiect poate face trimitere la o viitoare meserie de hair-stylist
  • O sticlă de parfum- Similar celor ce preferă oglinda și fardurile, unei fetițe care alege acest obiect îi va plăcea mult să fie aranjată, elegantă, să aibă lucruri scumpe, rafinate
  • O verighetă sfințită- Va deveni o femeie de casă, care își va dori neapărat să-și întemeieze o familie, având noroc în dragoste, în căsnicie

Obiecte mai puțin comune care se pun pe tăvița pentru ruperea turtei la fete

Copilul poate fi pus în situația de a alege:

  • Un calculator- Dacă fetița va fi atrasă de calculator, se spune că va avea șanse să aibă o profesie ce presupune efectuarea de calcule (cum ar fi contabilă, profesoară de matematică etc.), că va fi o persoană calculată, ce va reflecta înainte de a face orice pas în viață
  • Chei- Și acestea se regăsesc printre obiectele ce pot fi puse pe tăvița de la ruperea turtei la fete și sunt asociate cu norocul în viață, cu câștigurile materiale, cu plăcerea pentru lux, pentru mașini și case scumpe, cu dorința de a fi înconjurate de bogăție
  • Un caiet/un pix- Este posibil să aibă talent la scris, să îi placă să se exprime, fiind înclinată spre profesii precum jurnalist sau scriitoare
  • O muzicuță sau un instrument muzical- Fetițele care optează pentru un asemenea obiect vor adora să cânte, vor avea o fire veselă, romantică, vor ști să se bucure de viață și se vor strădui să fie cât mai mult înconjurate de muzică
  • O prăjitură- Poate să fie o viitoare gurmandă, pasionată de mâncare, dar și glumeață, capabilă să vadă mereu partea bună a lucrurilor
  • O seringă- Nu este un obiect ce se află adesea pe tăvița pentru ruperea turtei la fete, semnificația sa fiind aceasta: dorința de a vindeca oamenii, așa că ar putea avea șansa de a deveni asistentă medicală sau medic
  • O șurubelniță- Prin alegerea unui asemenea obiect se va putea vedea preferința pentru muncile manuale, pentru a repara lucruri
  • Un obiect folosit în bucătărie- Așa cum celor care aleg o prăjitură le va plăcea să mănânce, se crede că acelea care vor lua de pe tăvița folosită pentru ruperea turtei la fete un obiect care se folosește în bucătărie vor fi pasionate de gătit. În aceste condiții, nu ar trebui să fie o mare surpriză dacă își vor alege să devină bucătar sau cofetar

Cine cumpără turta la ruperea turtei

Iată cine cumpără turta la ruperea turtei: nașa fetiței. Turta este realizată din aluat de cozonac, iar grija nașei trebuie să fie nu doar ca aceasta să fie suficient de mare cât să ajungă pentru toți invitații, ci și să fie mâncată până la finalul petrecerii. 

Rețetă turtă pentru ruperea turtei

Dacă nașa va dori, poate să nu cumpere turta pentru ritualul ruperii turtei la fete, ci să o prepare chiar ea. Vei găsi mai jos o rețetă după care te-ai putea inspira.

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 4 gălbenușuri
  • 1 plic drojdie uscată
  • 150 g zahăr
  • 125 g unt
  • 250 ml lapte
  • 1 lingură ulei
  • 1 pachet zahăr vanilat
  • 1/2 linguriță sare
  • esență de rom 
  • opțional: stafide sau fructe uscate

Mod de preparare:

  • Într-un bol vei pune laolaltă drojdia, 1 lingură zahăr, 2 linguri făină
  • Toate ingredientele se amestecă apoi se toarnă încet laptele călduț
  • Se omogenizează bine
  • Se acoperă bolul cu o folie de plastic și se lasă într-un loc cald timp de 20 de minute
  • Maiaua astfel obținută se răstoarnă în castronul în care a fost cernută făina amestecată cu sarea
  • Se va frământa un aluat adăugând gălbenușurile frecate cu zahărul obișnuit, cu cel vanilat, cu esența de rom și cu untul topit
  • Se frământă bine aluatul și se lasă la dospit o jumătate de oră (într-un loc cald)
  • Se va unge masa de frământat cu ulei și se va frământa aluatul timp de o jumătate de oră, adăugând puțin câte puțin, pe mâini și pe masă, uleiul
  • Se lasă castronul cu aluat la dospit 1 oră
  • Iei aluatul, îl împarți în 3 părți egale și întinzi trei foi dreptunghiulare
  • Presari pe fiecare foaie stafide/fructe confiate, rulezi aluatul și apoi îl împletești în 3
  • Vei pune turta pentru ruperea turtei la fete într-un vas rotund (cu gaură la mijloc, tapetat cu hârtie de copt sau uns cu unt/ulei) pe care îl vei da la cuptor
  • Când turta va începe să se mai rumenească o vei mai unge cu gălbenuș de ou și vei mai pune zahăr
  • Turta va fi scoasă din cuptor după 45-60 de minute (în funcție de tipul cuptorului)

maini-de-femeie-care-framanta-aluat-intr-un-lighean-de-plastic

Sursă poză: pixabay.com

Ruperea turtei la fete este unul dintre cele mai așteptate evenimente din primii ani de viață ai copilului, de care atât părinții, cât și toți invitații de la petrecere își vor putea aminti mereu cu plăcere. Nu în ultimul rând, părinții și nașii îi pot povesti fetiței, pe măsură ce aceasta va crește și va pune o mulțime de întrebări legate de copilărie, cum s-au desfășurat lucrurile când i-a fost sărbătorită cu drag împlinirea vârstei de 1 an. 

Surse: adevarul.ro, a1.ro, crestinortodox.ro, clickpentrufemei.ro, doxologia.ro, forum.desprecopii.com, libertatea.ro, libertateapentrufemei.ro, ziarullumina.ro, 4kidsromania.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com

Articolul urmator
Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții
    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții

    Cara Natterson, medic pediatru și Vanessa Kroll Bennett, mamă de 4 adolescenți, cu o experiență vastă în dezvoltarea copilului, povestesc despre cartea pe care au scris-o...

    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

    Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

    Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face...

    Terapiile pentru autism ar putea fi decontate de stat de la 1 noiembrie! Ce trebuie să știe părinții
    Terapiile pentru autism ar putea fi decontate de stat de la 1 noiembrie! Ce trebuie să știe părinții

    Vești bune pentru părinții ai căror copii sunt diagnosticați cu tulburarea din spectrul autist! De la 1 noiembrie, terapia micuților pacienți ar putea fi decontată de stat. Astfel,...

    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

    „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Legea prevenirii separării copilului de familie a pus românii pe jar! Ce prevede, de fapt și ce trebuie să știe părinții
    Legea prevenirii separării copilului de familie a pus românii pe jar! Ce prevede, de fapt și ce trebuie să știe părinții

    Proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie a fost adoptat de Camera Deputaților cu 222 de voturi pentru, 48 contra și două...

    © 2024 Qbebe