Tu esti un părinte toxic? Sau ai fost crescut de unul?

Tu esti un părinte toxic? Sau ai fost crescut de unul?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Părinții toxici se ascund deseori sub aparența unor părinți unor oameni buni, cu valori morale, preocupați de creșterea și educarea copiilor, această categorie nefiind reprezentată exclusiv de persoanele abuzive din punct de vedere fizic și verbal. Abuzul în cazul lor îmbracă o formă emoțională și se întinde pe durate lungi de timp. Cum îi poți recunoaște și mai multe informații despre ei vei afla chiar aici.

Informații despre părinții toxici

Majoritatea părinților se străduiesc să le ofere un viitor fericit și sănătos copiilor. Există însă o serie de situații, nu neapărat voite, în care părinții dispun de comportamente care pot provoca probleme emoționale și mintale și se transformă în niște persoane toxice, afectând dezvoltarea pe termen lung a copiilor. Toxic, după cum indică chiar termenul, reprezintă ceva otrăvitor, dăunător, contaminat; un părinte toxic poate fi definit în consecință drept acela care influențează în mod negativ propria imagine de sine a copilului. În categorie se includ atât acele persoane care își agresează verbal, fizic sau sexual copiii, cât și cele care sunt inadecvate față de ei sau le ignoră nevoile emoționale. Deseori aceste tipare comportamentale ajung atât de bine înrădăcinate încât continuă și la maturitate, fiind dificil de recunoscut și de remediat (transmit copiilor o moștenire de vină și rușine pe care de multe ori adulții au primit-o la rândul lor de la proprii părinți). Din nefericire, puține persoane reușesc să conștientizeze legătura dintre stilul de parenting cu care au fost crescute și propriile probleme emoționale.

Citește și:3 mari greseli ale parintilor buni, in cresterea copilului 

parinti toxici

De reținut faptul că cei mai toxici părinți sunt cei care nu par deloc astfel, iar copiii lor nu au nicio idee că au fost afectați de ei, de fapt nimeni altcineva din anturaj. Pot fi membri de seamă ai comunității, pot face acte caritabile, pot fi persoane religioase, convingându-se pe ei, dar și pe toți din jur că au doar cele mai bune intenții. Toxicitatea lor este însă cu adevărat letală pentru că este ascunsă. Iată ce anume îi caracterizează:

- nu reușesc să îți ofere afirmare și sentimentul de siguranță
Multe persoane pot considera că refuzul unei apropieri prea mari din partea părinților va rezulta la o independență mai pronunțată la maturitate. Însă dacă simți cum te prăbușești când te confrunți cu orice eșec sau refuz, sunt șanse mari ca acest lucru să se datoreze refuzului părinților de a-ți oferi gradul necesar de afirmare și siguranță
- sunt extrem de critici
Orice părinte își critică din când în când copilul, acest lucru fiind necesar pentru a deprinde modul corect de a duce la îndeplinire anumite activități/sarcini zilnice. Un părinte toxic însă ajunge să ducă la extrem critica cu privire la orice detaliu. Deși ai putea crede că în acest mod ajuți copilul să evite comiterea constantă de greșeli, în realitate va ajunge un adult care este mult prea critic cu sine însuși
- îți solicită atenția
Adesea părinții toxici își transformă propriii copii în substitute parentale, cerând constant atenție. Acest tip de relație nu unește, ci este una parazitară, solicitând prea mult timp și energie copilului care se află în etapa de viață în care ar trebui să deprindă noi abilități. Un părinte echilibrat oferă suficient spațiu copilului pentru a crește și a se dezvolta fără a necesita interacțiuni constante care să se muleze pe propriile nevoi.
- părinții toxici fac glume pe seama ta
Toți părinții ajung la un moment dat să glumească cu privire la copii, însă când acest glume devin o rutină, poate fi o problemă. Nu trebuie să accepți ca părintele tău să te umilească din cauza înălțimii sau a greutății. Această tactică poate să te facă să te simți extrem de prost; dacă chiar este cazul să facă un comentariu trebuie să fie unul onest și non-critic, opus ideii de glume proaste
- te determină să justifici un comportament îngrozitor
Ai crescut crezând că părintele tău era abuziv din punct de vedere fizic sau emoțional din cauză că meritai? Înseamnă că a reușit să-ți inoculeze ideea că tu ești de vină, astfel de părinți fiind capabili să răsucească orice situație spre propriul beneficiu (copilul rămâne fie cu varianta de a înțelege că părintele greșește, fie de a-și asuma vina)

parinti toxici
- nu îți permite să îți exprimi emoțiile negative
Părinții care refuză să accepte nevoile emoționale ale copilului și să le exprime chiar pe cele mai puțin plăcute va crea un copil incapabil să exprime ce are nevoie. Negarea completă a acestui tip de sentimente și nevoi poate conduce la depresie și la o dificultate în a gestiona negativitatea la maturitate.
- te sperie chiar și când ești adult
Respectul și teama nu au legătură una cu alta. Copilul care se simte iubit, susținut și conectat are șanse mari de a fi un adult fericit. Deși disciplina este necesară din când în când, părintele toxic apelează la acțiuni care inspiră teamă și lezează permanent psihicul uman. Copiii nu trebuie să fie respectuoși de teamă, iar adulții nu trebuie să resimtă anxietatea când primesc un telefon din partea unui părinte.
- își pun întotdeauna nevoile pe primul loc
Părinții care consideră că sentimentele lor primează în chestiuni familiale (forțând copiii să își suprime sentimentele pentru a fi pe placul lor) au concepții antice și nu vor conduce la relații pozitive. Este improtant să se țină seama de dorințele fiecărui membru al familiei, inclusiv de cele ale copiilor.
- îți cooptează scopurile
Dacă ți s-a întâmplat ca părintele să devină interesat în tot ce faci și să pară că te copiază, nu este un lucru pozitiv. Copilul de fapt va întâmpina greutăți în realizarea propriilor obiective. Dacă permiți ca situația să persiste, acest tip de comportament te poate face să te abați întreaga viață de la drumul pe care-l ai. 
- folosește vina și banii să te controleze
Orice copil a simțit vina din partea părinților, însă persoanele toxice fac acest lucru în mod constant. Chiar și la maturitate te va controla prin cadouri scumpe pentru care așteaptă favoruri, iar dacă refuzi te va face să te simți vinovat. Un părinte echilibrat știe că un copil nu-i datorează un răspuns pentru bani sau cadouri, în special când acestea nu au fost cerute.
- te tratează cu tăcere
Poate fi dificil să discuți cu cineva când ești nervos, dar să îți tratezi copilul prin tăcere poate fi un comportament nociv și imatur. Acest tratament pasiv-agresiv dăunează oricărui tip de relații și determină pe cel care-l primește să simtă presiunea de a rezolva cumva situația, chiar dacă nu a greșit. Un părinte normal care este nervos va încerca să se calmeze un timp scurt și nu va ignora copilul
- face abstracție de limitele sănătoase
Părinții pot justifica aumite comportamente pentru binele copiilor, mai ales când este vorba despre siguranță. Însă orice om trebuie să stabiliească limite; un părinte toxic le încalcă constant și stabilește un tipar care face dificil pentru un copil să le recunoască corespunzător și să le înțeleagă mai târziu în viață.
- te face responsabil de propria fericire

Dacă un părinte îți spune constant la cât de multe a renunțat pentru propriul tău bine, plasează de fapt niște așteptări nerealiste ale rolului tău în viața sa. Niciun copil nu trebuie să fie ținut responsabil de fericirea părintelui sau i se solicite să renunțe la lucruri pentru a-l face fericit pe părinte. Forțarea acestei situații va face dificil pentru copil să înțeleagă că fiecare este responsabil de propria fericire.

Îndepărtarea unei persoane toxice din viața ta poate părea imposibilă, mai ales dacă este vorba despre un părinte. Însă dacă nu treci la fapte, va fi mult mai dificil de corectat orice dăună emoțională sau psihologică din copilărie. Părinții care se recunosc în trăsăturile de mai sus ar trebui să apeleze la un specialist pentru a-și îndrepta tiparul comportamental negativ.

Citește și: Bataia copilului si urmarile sale 

Surse: 

http://themindsjournal.com; www.consistent-parenting-advice.com; http://blogs.psychcentral.com

Articolul urmator
Am fost părinte pentru mama și tata și mi-am crescut aproape singură frații
Am fost părinte pentru mama și tata și mi-am crescut aproape singură frații

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne că ai crescut cu un părinte imatur din punct de vedere emoțional
    5 semne că ai crescut cu un părinte imatur din punct de vedere emoțional

    Părinții noștri au încercat să ne ofere tot ceea ce avem nevoie, însă ei nu ne pot oferi ceea ce nu au. Dacă părintele tău nu a atins o anumită maturitate emoțională,...

    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?
    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

    Și copiii pot suferi din cauza stresului! Ce este stresul toxic, cum îl recunoaștem și cum ajutăm micuții să facă față acestei provocări? Află totul aici și acum!

    Ce mari au crescut copiii Adelei Popescu! Vedeta vorbește cu fiecare ocazie deschis despre provocările vieții de părinte cu trei băieți
    Ce mari au crescut copiii Adelei Popescu! Vedeta vorbește cu fiecare ocazie deschis despre provocările vieții de părinte cu trei băieți

    Adela Popescu este actriță, cântăreață și a prezentat una dintre cele mai îndrăgite emisiuni de televiziune de la noi. Formează un cuplu alături de Radu Vâlcan de...

    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv
    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv

    Anxietatea este prezentă în viața noastră în diferite forme. Când este vorba despre cei dragi, anxietatea se poate manifesta ca o grijă persistentă pe care o simțim...

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali
    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali

    Laura Cosoi este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate vedete din România. A devenit cunoscută publicului în urmă cu mai bine de 20 de ani, odată cu rolul...

    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?
    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?

    Probabil ai auzit și tu că este important să păstrezi o gândire și o atitudine pozitivă. Însă este realist și, mai important, benefic, întotdeauna? Vorbim despre...

    Cum arată viața unui părinte după ce i se spune că al său copil are paralizie cerebrală
    Cum arată viața unui părinte după ce i se spune că al său copil are paralizie cerebrală

    O mamă a învățat să accepte diagnosticul primit de fiica ei, acela de paralizie cerebrală și să înfrunte toate provocările vieții cu stoicism și mult optimism....

    © 2025 Qbebe