In cuplurile creștin ortodoxe de oameni credincioși, care frecventează Biserica sau nu, adesea partenerii se roagă unul pentru celălalt. Importanța rugăciunii în viața de familie este foarte mare, iar intervenția puterii divine este benefică în orice familie. Sfinții Părinți ne sfătuiesc să ne rugăm în fiecare zi și nu numai când suntem într-o situație disperată, ci să ne rugăm pentru soț sau soție, pentru sănătatea lui sau ei, pentru bunul mers al lucrurilor în cuplu.
Pentru a avea parte de iubire, înțelegere și susținere de-a lungul timpului, soții trebuie să se roage unul pentru celălalt. Aceștia îi pot cere lui Dumnezeu să îi ajute, armonie și înțelegere în mariaj, iar El le va fi alături negreșit. Bineînțeles că rugăciunea poate fi făcută din inimă, cu propriile cuvinte, dar există și rugăciuni și chiar acatiste pe care soții le pot rosti în fiecare zi.
Cum poate rugăciunea să schimbe în bine relația de cuplu?
Rugăciunea are, de cele mai multe ori, un impact pozitiv asupra celui care o rostește, dar și asupra celui pentru care este rostită. Rugăciunea în cuplu poate fi făcută de parteneri separat sau împreună, atunci când există probleme de înțelegere.
Cei doi se pot ruga pentru sănătatea celuilalt, pentru găsirea unei soluții la problemele care macină cuplul, pentru pace și bună înțelegere, aducerea pe lume a unui copil sănătos în cazul în care partenera este gravidă sau pentru înțelegerea părinților cu copiii lor.
În al doilea rând, rugăciunea crește respectul și încrederea între parteneri pentru că în momentul în care unul se roagă pentru celălalt, îi arată că îi pasă și că este acolo pentru el sau ea în orice situație. Rugăciunea este de fapt, un act de respect și de iubire pentru partener/ă prin care celălalt își demonstrează iubirea și devotamentul față de el sau ea.
Totodată, pe lângă sprijinul moral și emoțional sau financiar pe care partenerii și-l oferă unul celuilalt, rugăciunea este o formă de sprijin moral și spiritual.
Rugăciunea pentru copilul bolnav pe care orice părinte trebuie să o știe
Cum trebuie să se roage partenerii unul pentru celălalt?
Partenerii trebuie să se roage unul pentru celălalt cu multă credință în suflet, dimineața și seara înainte de culcare, împreună sau separat. Partenerii pot alege să se roage împreună mai ales când există o problemă stringentă la care numai Dumnezeu are rezolvare. Într-un moment de liniște și pace interioară, într-un loc liniștit și lipsit de zgomote, partenerii se pot ruga unul pentru celălalt formulând rugăciuni specifice venite din inimă sau citind rugăciunile recomandate de Sfinții Părinți.
Rugăciunea este de fapt, o modalitate de a depăși problemele în relația de cuplu, conflictele, de a întări iubirea partenerilor și de a aduce pace și armonie în familie. Nu în ultimul rând, prin rugăciune partenerii își exprimă recunoștința și mulțumesc Divinității pentru binecuvântările pe care le aduce în viața de cuplu și pentru fericirea și succesul ambilor parteneri.
Un alt aspect al rugăciunii în viața de cuplu este întărirea încrederii, consolidarea legăturii emoționale și oferirea unui sentiment de stabilitate și siguranță în relație. Desigur că, dacă este nevoie de ajutor și îndrumare divină în căsnicie, rugăciunea poate fi o modalitate eficientă prin care partenerii primesc ajutor de Sus pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă.
Rugăciuni pentru fericirea în familie
Rugăciunea către Apostolul Simon Zilotul aduce fericire în căsnicie și înțelegere între soți: „Sfinte, slăvite şi întrutotlăudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos şi pe Preacurata Lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea, şi a fi însuţi văzător al preaslăvitei minuni a Domnului!
Cu credinţă şi cu dragoste ne rugăm ţie: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase vrednice ale harului; păzeşte-ne şi ocroteşte-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavoleşti şi de căderile în păcat, şi mijloceşte ca să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea mântuitoare a poruncilor lui Hristos, până ce vom ajunge la fericitele locaşuri ale Raiului, unde tu acum sălăşluieşti şi te veseleşti.
Aşa, Apostole al Mântuitorului, nu ne ruşina pe noi, cei ce nădăjduim cu tărie la tine, ci fii nouă ajutător şi acoperitor toată viaţa noastră, şi ne ajută a săvârşi viaţa aceasta vremelnică întru bună credinţă şi cu plăcere de Dumnezeu, a dobândi sfârşit creştinesc și paşnic, a ne învrednici de răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos, ca scăpând de vămile văzduhului şi de tirania cumplitului stăpânitor al acestei lumi, să moştenim Cereasca Împărăţie şi să preaslăvim numele cel de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.”
O altă rugăciune în căsnicie pentru bunul mers al lucrurilor în căsnicie, a soților unul pentru celălalt este următoarea: Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ne-ai învățat ca totdeauna să ne rugăm unul pentru altul, căci așa vom împlini legea Ta și ne vom arăta vrednici de mila Ta, caută cu îndurare și păzește de vrăjmașii văzuți și nevăzuți pe soțul meu (soția mea), pe care mi l-ai dăruit (mi-ai dăruit-o) a petrece împreună până la moarte.
Dăruiește-i sănătate și deplină înțelepciune, ca să-și poată îndeplini datoriile după voia și poruncile Tale. Ferește-l (o) de ispitele pe care n-ar fi în stare să le poarte. Întărește-l (o) în dreapta credință și în dragoste desăvârșită, ca să lucrăm împreună faptele bune și să ne tocmim viața după sfintele Tale așezări și porunci. Că a Ta este stăpânirea și pu¬terea în veci. Amin.”
De asemenea, partenerii pot citi și un acatist pentru binele celuilalt prin care rugile le vor fi cu siguranță ascultate de către Dumnezeu prin mijlocirea unor sfinți. Partenerii pot alege să citească Acatistul recomandat de către părintele duhovnic al familiei, acatistul Sfântului al cărui nume îl poartă partenerul de cuplu sau Acatistul Sfinților Ioachim și Ana pentru binele familiei, Acatistul Bunei Vestiri îndeosebi dacă se dorește aducerea pe lume de prunci în familie și acatistele Sfinților Nicolae, Spiridon și Sfintei Paraschiva, sfinții care ocrotesc și ajută atât pe cei în căsnicie, cât și fetele nemăritate.
Cu siguranță nicio rugăciune făcută din inimă sau citită de pe o foaie de hârtie nu va rămâne fără răspuns!
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com
Surse articol: doxologia.ro, revistaomf.ro, doxologia.ro, doxologia.ro