Experiența unei mame leneșe
O mămică bloggeriță și-a împărtășit opinia cu privire la ce înseamnă să fii o mamă leneșă. Cuvintele ei cu siguranță au atins multe inimi:
"Când vorbeam cu ceilalți părinți la locul de joacă, mă simțeam puțin stresată când auzeam despre toate realizările care aveau loc în familiile lor. Copilul tău învață și a doua limbă străină, nu-i așa? Cum se descurcă la balet? Sau la înot? Dar la cercetași? Dar în taberele scumpe din ficare vară unde învață cum să interpreteze un rol sau cum să arunce la coșul de baschet?
Toate acestea mă fac să mă simt ca și cum aș chiuli deoarece nu suport să înscriu copilul la toate aceste activități. Când fiica mea Violet era la grădiniță, am înscris-o la ore de balet care începeau la 4:30 după-amiaza, la o oră după ce ieșea de la școală. În fiecare săptămână trebuia să alergăm acasă de la școală, să o îmbrac forțat în hainele de balet, să mă enervez pe colanții care se agățau de unghiile de la picioare. Iar apoi conduceam ca un demon prin oraș, frânând cu scârțâit de roți în fața școlii, parcând aiurea, grăbind-o afară, iar apoi parcând unde se nimerea ca să pot sta și citi ceva timp de o oră, pentru ca să o pot lua de la balet și să ajung acasă doar cu câteva minute înainte de soțul meu ca să inventez o cină din câteva ingrediente. Până când cina era gata, mă simțeam deja dărâmată.
M-am gândit că eșuez ca mamă pentru că nu pot face față activităților extrașcolare. Însă am aflat, dintr-o carte pe care am citit-o, că modalitățile mele leneșe, cu o mulțime de timp pentru activități neplanificate, sunt exact ce le trebuie copiilor. "În încercările noastre bine intenționate de a oferi totul copiilor și de a-i ajuta să evolueze, poate că nu facem ce este mai bine pentru ei. Cel mai bun lucru poate fi un ritm mai lent, făcând lucruri la momentul potrivit din dezvoltarea lor. Începem să facem mai devreme lucrurile pentru că ne gândim că le oferim un avantaj, dar în special în prima parte a copilăriei ei au nevoie de mult timp liber să se joace și să descopere cine sunt și ce le place să facă."
Are dreptate. De fapt, când eu și Violet ne implicăm în acest tip de parenting lent, pot să observ diferența la ea și în relația noastră, instantaneu. În fiecare săptămână în ziua de balet eu și Violet ajungeam să ne certăm și să plângem. Într-o zi în care mergeam la plajă, culegeam scoici și apoi ne întorceam acasă părea totul magic. Fără certuri. Doar distracție.
Această autoare recomandă să aveți parte de astfel de momente cu copiii ca principală modalitate de parenting. Fie că e vorba să vă fugăriți prin parc, să mergeți cu cortul sau să vă jucați de-a v-ați ascunselea în grădină. Toate lucrurile în care nu trebuie să fii într-un anumit loc la o anumită oră, făcând un lucru indicat. Da, deși pare ruptă de realitate perspectiva în care încetinești ritmul și faci mai puține lucruri, este corectă. După ce am renunțat la serviciul meu full time de acasă în urmă cu câteva luni am crezut că o să fiu tristă din cauza carierei și că îmi voi face griji pentru bani. Însă am fost surprinsă cât de înțelegătoare a fost familia noastră și cât de frumoasă a devenit viața. Cu mine care nu am mai fost stresată și cu o mie de lucruri pe cap. Violet a devenit mai calmă și deloc enervantă. Eu reușeam să gătesc cina într-un mod lent și relaxat, iar Phil era vesel seara când ajungea acasă și nu se mai răstea la Violet. Am avut timp în ultima perioadă să fac lucrurile așa cum trebuie și mi s-a părut extraordinar. Dacă observ o pată în frigider, pot să mă opresc câteva minute să o curăț, în loc să îmi amintesc enervată că trebuie să îmi notez să mă ocup de ea mai târziu. Este ciudat de cât de bine te poate face să te simți.
Mă pot obișnui cu acest tip de parenting lent. Și sunt atât de fericită că am găsit un termen drăguț pentru ceea ce facem. Nu este lene sau chiul. Este doar un parenting lent. Și pare corect.
Motive ca să fii o mamă leneșă
- Copiii ajung independenți. Atunci când ești o mamă leneșă cei mici ajung să se spele și să se îmbrace singuri, să își pregătească micul dejun, să strângă vasele, iar când cresc să își facă temele și să își pregătească singuri pachetul pentru școală. Iar tot ce trebuie să faci este să nu le faci tu pentru ei. Nu trebuie subestimați, ci ajutați, eventual prin instrucțiuni verbale
- Copiii fac liniște. Dacă le spui că mama trebuie să se odihnească și îi îndrumi să se joace, nu vei mai avea întreruperi ci liniște. În plus, ei vor face ce le place
- Copiii ajung creativi. Dacă nu te joci cu ei, vor învăța să se joace singuri. Dacă le oferi jucării, mai departe vor deduce ce au de făcut; fie vor ronțăi jucăriile când sunt mici, apoi se vor juca cu ele sau pur și simplu vor privi pe tavan, fără ca tu să intervii.
- Copiii vor mânca tot ce au în farfurie. Dacă refuzi să gătești câte un fel de mâncare pentru fiecare membru al familiei, în funcție de preferințe, evident din lipsă de timp și energie, copiii vor mânca de foame tot ce li se oferă. Pentru că știu că altfel se culcă flămânzi. Este simplu.
- Copiii sunt de mare ajutor. Atunci când părinții sunt ocupați sau nu se simt bine, copiii pot face surprize frumoase, spălându-se singuri sau pregătindu-și sandvișuri. Își pot chiar ajuta frații/surorile mai mici, spălându-i sau schimbându-i de haine.
- Copiii nu se plictisesc. Mintea unui copil este o sursă infinită de idei. Pot să cânte și să danseze, să citească cărți, să confecționeze diverse jucării sau să se joace pur și simplu cu păpuși/mașinuțe. Există o infinitate de variante, iar plictiseala este un concept străin.
- Copiii se odihnesc suficient. După o zi epuizantă și după ce seara gătești și faci curățenie îți dorești puțin timp liber cu partenerul, așa că cei mici ajung să se culce devreme. Este benefic și pentru ei, deoarece se vor odihni corespunzător.
- Părinții sunt fericiți. Nu trebuie să fugi după copii la locul de joacă. Nici să îi urmărești la zilele de naștere. Nu trebuie să îi transporți de la o activitate la alta în weekend. Dacă le oferi ocazia să se uite la desene animate dimineața, vei avea o oră în plus de somn. Mă asigur că știu să se încalțe, să folosească aparatele casnice, să își facă curat în cameră și să împăturească hainele pentru ca eu să nu mai fac aceste lucruri. Iar acest lucru, că nu te dai peste cap încercând să faci totul pentru ei, îți oferă un sentiment plăcut. Ești mai fericită că ai și tu parte de puțin timp liber. Până la urmă, stilul de mamă leneșă îți permite să te uiți la tv iar copiii să mănânce. Să ai copiii independenți, plini de imaginație și dornici de aventură. Îi înveți lecții valoroase cu efort minim.
Surse: https://blogs.babycenter.com; www.romper.com; www.scarymommy.com