Deși sistemul educațional de la noi se schimbă de la an la an, ministrul educației nu se oprește din a propune alte și alte schimbări. De data aceasta, schimbarea vizează proba de limba română de la examenul de Bacalaureat, care s-ar putea împărți în două sesiuni: cea de literatură și cea de gramatică.
“În zilele de 23 și 24 august vor fi cele mai mari dezbateri publice pe marginea proiectelor legilor învățământului preuniversitar și învățământului superior. Vom face publice și orele [la care se vor ține] pentru a aduna cât mai multe opinii… Despre ceea ce s-a întâmplat până acum, am reținut multe propuneri de îmbunătățiri ale proiectului de lege. În urma discuțiilor avute cu cei implicați, este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare. Este una din îmbunătățirile aduse pe parcurs, sunt multe altele care vor fi făcute publice după o centralizare. Vă spun că am primit mult peste 1.000 de astfel de propuneri. Unele dintre ele constructive, drept urmare mulțumesc… Veți vedea după ce vom centraliza datele care este forma în care va fi adoptat proiectul legii învățământului preuniversitar, respectiv proiectul legii învățământului superior România Educată în guvern”., susține ministrul Cîmpeanu.
Elevii văd această propunere ca pe un lucru bun, care ar întări cunoștinele de la gramatică. „Da, putem susține această inițiativă, este important să introducem și itemi care evaluează competențele elevilor la gramatică și cunoștințele pe care aceștia le au, pentru că, în momentul de față, în liceu, din păcate gramatica nu se mai studiază și tot accentul se pune pe literatură atât la profilul uman cât și la profilul real. Și de-asta avem atâția elevi care nu cunosc regulile elementare, de bază de scriere și gramaticale și așa mai departe.”
În 13 iulie ministrul Educației a precizat că va fi reintrodusă gramatica în noile planuri cadru de la liceu, care trebuie să intre în vigoare din septembrie 2023, adică pentru elevii care în toamna aceasta intră în clasa a VII-a. “O noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română”. Tot atunci, Cîmpeanu a argumentat în felul următor: “Bacalaureatul este organizat după Legea 84 din 1995. Nu a fost nicio schimbare până acum. Deja, propriul meu fiu a dat examen după acest sistem de organizare din 1995. Îmi place să cred că nepoții mei, totuși, vor avea șansa să dea un Bacalaureat mai adaptat secolului 21”.
Citește și:
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: Aleph News, Newsweek, Edupedu.ro