Timpul liber:
Când devii părinte, este aproape garantat că conceptul de timp liber va deveni inexistent. Un copil este o mare responsabilitate, în special în primii ani de viată, copilul depinde de tine pentru a .. supraviețui. Desigur, bunicii sau alți membri ai familiei pot fi de mare ajutor, și cu cât este copilul mai mare, cu atât va fi mai independent, însă trebuie să fii pregătit, ca cel puțin în primii ani să ai foarte puțin timp liber sau timp pentru tine.
Stabilitate financiară:
A fi stabil financiar nu este sinonim cu a fi bogat. Stabilitatea financiară se referă la abilitatea de a acoperi atât nevoile de bază (hrană, haine, adăpost), cât și cele care țin de stilul de viață, adică un trai confortabil. Pentru asta este bine însă să avem o imagine de ansamblu asupra bugetului (venit + cheltuieli), un loc de muncă stabil, un fond de economii. Desigur, pentru situații de urgență, există întotdeauna posibilitatea de a apela la un împrumut rapid. Creșterea unui copil vine cu costuri suplimentare, de multe ori mult mai mari decât ne așteptam, așadar, și stabilitatea financiară este un aspect de care ar trebui să ții cont.
Sistem de sprijin:
Se spune că este nevoie de un întreg sat pentru a crește un copil! A fi părinte înseamnă multe nopți nedormite, responsabilități noi, costuri suplimentare, temeri, însă desigur și bucurii. Asigură-te că ai câteva persoane care îți vor fi alături pentru a împărtăși atât momentele frumoase, cât și cele dificile. Poate fi vorba de părinți și alți membri ai familiei, însă și prieteni sau vecini.
O relație stabilă:
Rolul unui copil nu este de a repara o relație. Fiecare copil merită să fie primit într-o familie iubitoare, în care există respect, dragoste și înțelegere între părinți. În același timp este important de menționat și faptul că numărul familiilor monoparentale a crescut semnificativ în ultimi ani, iar în acel caz, sprijinul din partea familiei și a prietenilor este cu atât mai important.
Pregătire emoțională:
Acesta este un element extrem de important care nu ar trebui trecut cu vederea. Este firesc să simți frică, să ai temeri înainte de a deveni părinte, cu toate acestea, gradul de frică/neliniște poate fi un indicator bun a cât de pregătit/ă ești cu adevărat. O modalitate bună de a afla este prin a petrece mai mult timp în preajma copiilor. De exemplu, te poți oferi să ai grijă de copilul unor prieteni sau membri ai familiei pentru câteva ore.