Nu numai tinerii din România aleg să își părăsească țară natală pentru a studia în străinătate. O mămică din Statele Unite, de exemplu, și-a dat seama cât de important este să ne gândim încă din timp la anumite aspecte legate de copiii noștri - viitori studenți. Într-un articol pentru Insider, ea vorbește despre importanța unei procuri pe care consideră că orice părinte ar trebui să o întocmească înainte ca puiul să îi plece din cuib, într-o țară străină. Iată ce povestește aceasta:
„Când am devenit mamă, acum mai bine de 20 de ani, mi se părea atât de departe momentul în care fiica mea își va lua zborul din cuib... Ei bine, iată-mă acum, 18 ani mai târziu, așteptându-mi înapoi în cuib puiul pe care nu l-am mai văzut din luna august, fiindcă a decis că vrea să facă facultatea în altă țară.
Această independența a fiicei mele, deși reprezintă un motiv imens de mândrie și bucurie pentru mine, vine la pachet cu o mulțime de sentimente contradictorii, dar și cu o lecție importantă. Chiar luna trecută, am decis să mă grăbesc să reînnoiesc cererea pentru școlarizarea de anul viitor și am aflat că am mâinile legate - studentul trebuie să inițieze procesul. La fel și pentru programarea la analizele medicale anuale sau pentru accesarea a ceea ce a fost cândva contul nostru comun de economii. Fiecare dintre aceste mici obstacole m-a pus pe gânduri: Ce s-ar întâmpla dacă fiica mea, devenită acum adult, ar păți ceva în timp ce se află în afară statului, în campusul universitar și n-ar putea să aibă singură grijă de ea sau să ia decizii? Eu n-aș avea cum să intervin, decât în situații de forță majoră, cum am aflat ulterior.
Sfatul meu pentru ceilalți părinți? Gândiți în perspectivă! Înainte că ai voștri copii să plece în străinătate pentru studii, discutați înainte despre ce se va întâmpla în cazul în care ei vor păți ceva și vor ajunge în situația în care nu vor putea lua decizii pentru ei. O procură durabilă prin care unul din părinți să îl poată reprezenta pe copilul devenit adult în situația în care acesta se află internat în spital, de exemplu, și nu poate lua decizii pentru el, vă va da un sentiment de liniște. Practic, în baza unei procuri durabile, tu, ca părinte, ai autoritatea de a acționa și de a lua decizii în numele copilului tău, atunci când acesta devine incapacitat, de exemplu, din cauza unei răni la cap.
Atunci când ești gata să faci primul pas în discuția cu adolescentul devenit adult despre o astfel de procură, începe cu următoarele întrebări:
1) Cine ai vrea să ia decizii în locul tău în ceea ce privește problemele medicale, juridice și financiare în cazul în care nu le poți lua singur?
2) Ai vrea să se ia toate măsurile pentru a ți se salva viața în cazul unui accident medical grav? Cum ți-ai dori să se procedeze într-o astfel de situație?
Deși nimănui nu-i place să se gândească la aceste lucruri, este important să le explicăm copiilor noștri gravitatea acestor situațîi. În cazul majorității adulților tineri și sănătoși, procura durabilă este cea mai bună soluție.
În timp ce o procură obișnuită va expira sau va înceta să rămână în vigoare dacă persoana care face obiectul împuternicirii devine incapabilă sau moare, împuternicirea durabilă continuă după ce persoană devine incapabilă sau invalidă. Pentru părinții copiilor proaspăt deveniți adulți, în special pentru studenți, procura de asistență medicală și/sau împuternicirea pentru asistență medicală este poate cea mai importantă. De fapt, această este singură modalitate prin care părinții pot rămâne implicați în îngrijirea medicală a copilului lor tânăr adult în cazul în care acesta suferă leziuni grave. Aceste documente sunt respectate doar dacă sunt disponibile în cazul unui eveniment medical. Așadar, odată întocmite, păstrează-le la îndemâna! Îți vor aduce o liniște sufletească imposibil de descris în cuvinte.”
Surse foto: Freepik
Surse articol: euronews.ro, insider.com