Ciobănesc belgian: cât de prietenoasă este rasa pentru copil

Ciobănesc belgian: cât de prietenoasă este rasa pentru copil

Andreea Guica - Redactor

Te gândești să adopți sau să cumperi un ciobănesc belgian pentru tine și familia ta? Uite tot ce trebuie să știi despre această rasă de câini și mai ales, cum se înțelege cu cei mici. Trecem în revistă tot, de la caracteristicile acesteia, până la costuri de întreținere și sociabilitate. Parcurge articolul de mai jos și poate la finalul lui vei lua și o decizie. 

Caracteristicile ciobănescului belgian

Există mai mulți pași pe care îi faci înainte să îți iei un câine. Întâi te gândești dacă îți dorești unul cu adevărat, dacă vei avea timpul și/sau banii necesari să te ocupi de el, iar dacă ești mămică, mai rămâne și cel mai important factor de care trebuie să ții cont: e prietenos, se va înțelege cu copilul tău? 

Ei bine, în articolul de astăzi vom discuta despre ciobănescul belgian, acest exemplar superb al speciei canine care poate fi o alegere interesantă pentru tine și familia ta. De ce spunem că va fi o alegere interesantă? 

Notăm mai jos care sunt principalele sale trăsături, dar nu înainte să menționăm că multă lume confundă ciobănescul belgian cu ciobanescul german, deci fii atentă la acest aspect.

Ciobănescul belgian se împarte în 4 subtipuri și anume:

  • Malinois - blana scurtă, de culoare cafenie, botul negru;
  • Laekenois - părul scurt, sârmos, de culoare cafenie;
  • Tervueren - blana cafeniu-negru, masca neagră,părul este neted și lung;
  • Groenendael - părul lung, de culoare neagră.

ciobanersc belgian in natura

Ciobănescul belgian este un câine extrem de activ și necesită mult timp, dar și experiență din partea stăpânului. Nevoia lor de mișcare îi face niște câini potriviți pentru poliție.

Deci, dacă știi că nu ai timp să te ocupi de câine, mai bine optezi pentru o rasă care nu are nevoie de atât de multă activitate și mișcare.

Această rasă este extrem de iubitoare și protectivă. La origine, ciobănescul belgian este un câine de turmă. Asta înseamnă că este responsabil pentru protecția turmei sale, iar în cazul acesta, pentru protecția familiei sale. 

Deci, dacă protecția este un factor important pentru tine, aceasta este o opțiune foarte bună.

Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

În ceea ce privește temperamentul său, ciobănescul belgian este foarte iubitor și mereu atent în jur, pentru a asigura paza stăpânului său.

Este important de menționat aici că dacă ești o persoană mai timidă sau nesigură pe sine, s-ar putea ca această rasă să nu fie cea mai bună alegere pentru tine. Motivul este că acești câini au nevoie de un stăpân pe care să-l simtă „egalul” lor, care să poată să îi gestioneze comportamentul și să îi arate empatie, dar și fermitate.

Ciobănescul belgian și copiii

Revenind la subiectul principal al acestui articol, ciobănescul belgian poate fi o rasă potrivită pentru o familie cu copii, însă el trebuie dresat și, cum am menționat mai sus, este bine ca stăpânul să aibă experiență în creșterea și/sau dresajul câinilor de genul acesta.

Pentru că ciobănescul belgian este extrem de protectiv, el poate deveni rapid teritorial sau posesiv, sau chiar gelos în preajma oamenilor cărora stăpânul le acordă atenție. 

De asemenea, copilul trebuie să știe să interacționeze cu câinele. Cei din rasa cu pricina s-ar putea să nu reacționeze prea bine la joculețele pe care le inițiază copilul (de exemplu, trasul de urechi sau de coadă, sau mângâiatul apăsat în anumite zone ale corpului).

Specialiștii în dresajul câinilor recomandă să nu lăsați un ciobănesc belgian nesupravegheat împreună cu copilul vostru, pentru că există anumite riscuri. Tocmai de aceea, este important ca adultul care îl are în grijă pe câine să știe cum să-i gestioneze comportamentul.

De la ce vârstă poți să-i iei copilului un ciobanesc belgian

Cum am menționat deja, această rasă este extrem de energică, dar poate fi și agresivă, întrucât are un instinct de protecție foarte puternic. De aceea, este bine să crească într-o familie cu copii mai mari, care să înțeleagă limitele care trebuiesc respectate cu câinele.

Este recomandat ca vârsta copilului să se situeze în intervalul 8-10 ani sau mai mult. 

De asemenea, experții recomandă să iei câinele cât încă este pui, ca să crească împreună cu cei mici. În felul acesta, îi va percepe ca fiind parte din familie de la început.

Rase de caini potrivite pentru copii

ciobanescul belgian care alearga

 Îngrijirea ciobănescului belgian

Această rasă este relativ ușor de îngrijit, însă diferă puțin în funcție de tipul de blană pe care îl are. 

De pildă, Malinois și Laekenois trebuie periați circa o dată pe săptămână; în schimb, Groenendael și Tervueren au nevoie să fie periați de mai multe ori pe săptămână. 

Ciobănescul belgian își schimbă blana de două ori pe an, astfel că în aceste perioade trebuie periat mai mult decât de obicei, altfel va lăsa mult păr.

De asemenea, ocazional va trebui să îi cureți dinții și urechiile, pentru a preveni eventualele infecții. 

În afară de aspectul fizic, această rasă maiestuoasă are nevoie de multă socializare, activitate fizică și dresaj. 

Ideal este să îl duci la dresaj încă de când este mic, pentru că e mult mai ușor să învețe atunci când este pui. 

Cât costă un ciobănesc belgian

Încurajăm adopțiile de câini, însă dacă nu găsești un ciobănesc belgian de adoptat, sau dacă vrei să te asiguri că este rasă pură, cel mai probabil va trebui să îl cumperi.

Ei bine, pentru această rasă superbă va trebui să scoți din buzunar cel puțin 1000 de euro. 

Totuși, în funcție de rasă, sănătate, sau vârsta câinelui, prețul poate varia (mai mult sau mai puțin).

Dacă te decizi să cumperi un ciobănesc belgian, asigură-te că îl iei de la o crescătorie profesionistă.

Crescătorii de renume sunt enumerați în asociațiile de crescătorie. De asemenea, adăposturile pentru animale sau organizațiile de protecție a animalelor au, uneori, această rasă de câini (dar în cazul acesta, va trebui să te interesezi bine înainte, de unde îl adopți).

Cât trăiește un ciobănesc belgian

Speranța medie de viață a ciobănescului belgian este de 10-14 ani. Bineînțeles că aceasta diferă în funcție de hrana pe care o primește, locul în care crește (activitate, nivel de poluare, mediul familial) și grija pe care familia sa i-o oferă.

În concluzie, dacă vrei să îți iei un ciobănesc belgian, gândește-te dacă tu și familia ta duceți un stil de viață activ și sunteți dispuși să investiți timp și energie în fiecare zi, pentru a conviețui cu acest patruped în armonie.

Dacă răspunsul este da, atunci vei avea cel mai loial prieten, unul care te va iubi și te va proteja până la finalul vieții sale!

Surse foto: Pexels, Freepik

Surse articol: anythinggermanshepherd.com momswhothink.com zooplus.ro

Articolul urmator
Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi
Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

    Gripa este una dintre cele mai comune infecții respiratorii și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Pentru părinți, este important să fie conștienți de semnele și...

    Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii
    Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii

    Un gest de bunătate a fost oferit unui om al străzii urmărit de ghinion, de un copil de numai 11 ani, care a văzut în el un prieten și un bun model pentru prima lui tunsoare. Mama...

    Copil la 30 de ani vs. copil la 38 de ani. Cât de greu mi-a fost în a doua etapă
    Copil la 30 de ani vs. copil la 38 de ani. Cât de greu mi-a fost în a doua etapă

    Aducerea pe lume a unui copil și responsabilitățile creșterii acestuia sunt foarte mari, indiferent de vârsta la care femeia devine mamă. Cum este să fii mamă la 30 de ani,...

    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

    Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă. În...

    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?
    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?

    Să crești doi copii de la naștere și până la majorat în România te costă nici mai mult, nici mai puțin de ... un milion de lei! Datele calculate de experți,...

    Este o tânără de 19 ani, dar arată ca o fetiță de 4 ani. Ce diagnostic a primit și cât de rară este afecțiunea ei
    Este o tânără de 19 ani, dar arată ca o fetiță de 4 ani. Ce diagnostic a primit și cât de rară este afecțiunea ei

    Deși a împlinit 19 ani, Dannia arată ca o fetiță de 4 ani. Cauza este o boală genetică extrem de rară, întâlnită doar la alți trei copii în lume.

    Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi
    Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi

    Acum 1 an în urmă, ora mi-o amintesc însă ziua nu mi-aș dori, deoarece de nervi și atâta probleme, am luat decizia de a pleca în căutarea unei vieți noi,...

    Cât de mult a crescut băiețelul lui Dani Oțil! Ce spune Gabriela Prisăcariu despre al doilea copil
    Cât de mult a crescut băiețelul lui Dani Oțil! Ce spune Gabriela Prisăcariu despre al doilea copil

    Cunoscuta vedetă de televiziune Dani Oțil și modelul Gabriela Prisăcariu formează un cuplu din anul 2018, s-au logodit doi ani mai târziu și s-au căsătorit civil în mai...

    © 2025 Qbebe