Numeroase studii de specialitate au demonstrat de-a lungul timpului faptul că atunci când deschidem geamul și lăsăm aerul să circule prin încăpere, ne sporim abilitatea de gândire și îmbunătățim starea de spirit. Mai mult decât atât, aerul curat împiedică răspândirea virușilor și a germenilor, acesta fiind încă un motiv pentru care se recomandă aerisirea frecventă în această perioadă, mai ales!
Un studiu realizat în anul 2019 a scos la iveală concluzii uimitoare cu privire la răspândirea tuberculozei: se pare că aceasta s-a răspândit cu până la 70% mai puțin atunci când încăperile oamenilor au fost aerisite în mod corespunzător. Aceste rezultate pot fi extrapolate și la situația actuală cu care se confruntă umanitatea: pandemia cu coronavirus! Specialiștii americani evidențiază importanța aerisirii încăperilor în mod frecvent, menționând faptul că această practică ar trebui să devină la fel de vitală precum curățarea mâinilor cu apă și săpun!
„Practic, aerisirea este o metodă ciudată de a diminua răspândirea virusului, însă funcționează de minune: particulele de aer curat înlocuiesc particulele deja infectate cu virusul, iar noi vom putea fi în afara oricărui pericol de contaminare!”, declară Stephen Morse, un virusolog de la Universitatea Columbia.
Principiul ferestrelor deschise
Principiul se poate asemăna cu apa dintr-un pahar: dacă turnăm apă proaspătă peste cantitatea deja aflată în pahar de câteva zile, vom reuși să diluăm într-o proporție foarte mare particulele și în cele din urmă să ne bucurăm, practic, de un pahar de apă fresh!
Erik Pepper, un profesor din cadrul Universității de Stat din San Francisco menționează faptul că principalul motiv pentru care gripa se răspândește atât de ușor iarna constă în faptul că oamenii tind să stea mai mult timp cu geamurile închise, spre deosebire de alte anotimpuri.
În cazul pacienților deja infectați cu virusul, geamurile deschise și aerul proaspăt pot ajuta la reducerea semnificativă a riscului de contaminare a celorlalți membri ai familiei!
Specialiștii declară că șansele ca virusul să vină de afară și să contamineze persoanele din interiorul casei sunt aproape spre 0 (o excepție puțin probabilă ar putea consta în apartamentele aflate la parter sau demisol, extrem de aproape de pământ: cetățenii infectați ar putea trece prin fața geamului deschis și strănuta sau tuși chiar în dreptul acestuia - însă riscurile sunt la fel de mici și în acest caz).
Important este ca aerul să circule în permanență prin casă, aerisind locuința, cu atât mai mult cu cât un membru al familiei este deja infectat.
Sursa: elemental.medium.com
Surse foto: istockphoto.com