Ce trebuie să știe părinții și copiii despre calendarul ortodox
Înainte de a vedea care sunt principalele sărbători religioase din calendarul ortodox 2022, este necesar să înțelegi la ce se referă termenul „calendar ortodox”. Astfel, spre deosebire de un simplu calendar 2022, care îți indică doar lunile anului și zilele săptămânii, cel creștin-ortodox arată, pentru fiecare lună a anului, câte ore are ziua și noaptea, când sunt fazele lunii, ce sfinți sunt prăznuiți, ce sărbători religioase sunt în anul bisericesc (acestea sunt însemnate cu o cruce roșie sau cu o cruce neagră), iar zilele de duminică sunt numerotate în funcție de sărbătoarea căreia îi urmează. De asemenea, un calendar 2022 ortodox include perioadele de post, zilele cu dezlegare la pește, sărbătorile bisericești naționale (Înălțarea Domnului- Ziua Eroilor- 2 iunie; Sfântul Apostol Andrei- Ocrotitorul României- 30 noiembrie), precum și perioadele în care nu se organizează nunți și în care nu se oficiază Sfânta Liturghie (Sfânta Liturghie nu se realizează: în vinerea din săptămâna Patimilor; miercuri și vineri în săptămâna de dinaintea Postului Paștelui; luni și marți în prima săptămână a Postului Paștelui).
În calendarul ortodox 2022 vei găsi atât sărbătorile fixe (precum Nașterea Domnului de exemplu), cât și pe cele care nu au dată fixă (cum ar fi Sfintele Paști).
Pe vremea împăratului roman Iulius Cezar era luat drept reper calendarul numit iulian. Acesta a fost alcătuit de astronomul din Alexandria Sosigene. Calendarul lui Sosigene era bazat pe mersul aparent al Soarelui și pe cunoașterea mișcării corpurilor cerești. S-a stabilit că un an calendaristic să aibă 365 de zile, iar din cauza diferenței de 5 ore, 48 minute și aproape 46 de minute cu care durata anului solar o depășea pe aceea a anului calendaristic, s-a hotărât ca din 4 în 4 ani un an să aibă o zi în plus, numindu-se an bisect. Calendarul acesta a fost adoptat în Imperiul Roman încă din anul 46 î.e.n, fiind moștenit și de creștini, care l-au adaptat și au introdus sărbători specific creștine, dar și sistemul de împărțire a lunilor în săptămâni (cu săptămânile divizate în câte 7 zile), preluat de la evrei, înlocuind divizarea săptămânilor în câte 8 zile (sistem specific romanilor).
În urma Primului Sinod Ecumenic de la Niceea (din anul 325) s-a luat o decizie majoră: cum să se calculeze data Sfintelor Paști, precizându-se că această sărbătoare trebuia să fie mereu duminica, cu condiția ca ziua de duminică să fie cea care urma imediat după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară. Până atunci, Paștele era celebrat la date diferite de biserici, nu neapărat în ziua de duminică.
Întrucât în baza calendarului iulian, echinocțiul de primăvară ajunsese să fie pe 11 martie (pentru că, de fapt, calendarul avea 364, 2422 zile, pierzându-se cam 11 minute în fiecare an și 1 zi la aproximativ 128 de ani), iar conform calculelor acesta ar fi ajuns să aibă loc tot mai devreme, s-a hotărât corectarea acestuia. În timpul Papei Grigore al XIII-lea, a fost fixat (în februarie 1582) un nou calendar, cel gregorian, care a dus la prelungirea cu 10 zile a anului în secolul al XVI-lea, cu 11 zile în cel de-al XVII-lea, etc. El a fost cel care a suprimat acele zile cu care anul calendaristic rămăsese în urmă (intervalul 5-14 octombrie) și a stabilit data echinocțiului de primăvară pe 21 martie. Calendarul gregorian a fost adoptat de lumea catolică. Țările ortodoxe au refuzat atunci acel calendar.
După câteva sute de ani, în anul 1923, patriarhul Meletie al IV-lea a convocat la Constantinopol un sinod prin care să se discute dacă era acceptată trecerea la calendarul gregorian și în Biserica Ortodoxă. La sinod nu au participat toate bisericile ortodoxe. De pildă, Biserica Ortodoxă din țara noastră, cea din Serbia, din Grecia și din Cipru au luat parte la acel sinod, în timp ce Biserica din Alexandria, din Antiohia sau din Ierusalim nu au participat, deși fuseseră invitate. În aceste condiții nu s-a putut realiza o reprezentare suficientă și pentru că s-a constatat că patriarhul Meletie al IV-lea încerca să insereze în calendarul gregorian modificări pentru a putea să obțină sprijin politic și financiar din partea bisericilor romano-catolice, nu toate bisericile ortodoxe au fost de acord să-l adopte (spre exemplu, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Patriarhia Ierusalimului etc.).
Bisericile care nu au adoptat în urma sinodului de la Constantinopol noul calendar gregorian au rămas adepte ale calendarului vechi, iulian, iar din acest motiv nu sărbătoreau Nașterea Domnului pe 25 decembrie, precum acelea care îl adoptaseră pe cel gregorian. Pentru ele această sărbătoare era celebrată pe 7 ianuarie, așa cum sărbătoresc în zilele noastre ortodocșii pe rit vechi.
În țara noastră, calendarul gregorian a fost adoptat în anul 1919, iar în Biserica Ortodoxă de la noi în anul 1924 (până atunci se folosea calendarul iulian sau „pe stil vechi”).
În condițiile în care s-a insistat asupra menținerii unității între creștin-ortodocși, în anul 1927 bisericile care adoptaseră calendarul gregorian îndreptat au stabilit ca Sfintele Paști să fie celebrate la aceeași dată în toate bisericile ortodoxe.
Unul dintre personajele-cheie în formarea calendarului ortodox așa cum îl știm astăzi, în 2022, a fost Sfântul Simeon Metafrastul (secolul al X-lea). Acesta a îmbinat calendare mai vechi din diferite biserici ortodoxe și a format un calendar complet al Bisericilor Răsăritului. Lucrarea sa a fost revizuită prin intervenția lui Nicodim Aghioritul, care a elaborat cel mai complex calendar creștin-ortodox. Ulterior acesta a fost completat, în secolul al XIX-lea, de cărturarul Vartolomeu din Cutlumuș, datorită căruia s-a realizat calendarul ortodox aghioritic, utilizat și în prezent în universul creștin-ortodox.
Alt detaliu care ține de calendarul 2022 ortodox este legat de anul bisericesc. Încă de la Sinodul Ecumenic I de la Niceea s-a instituit ca începutul unui an bisericesc să fie pe data de 1 septembrie pentru a se evidenția începutul mântuirii creștinilor (când Iisus Hristos a intrat în sinagogă și a rostit cuvintele prorocului Isaia). În același timp, această dată a fost pusă în legătură cu începutul creației lumii, conform unei tradiții moștenite din cărțile din Vechiul Testament. De altfel, este și o dată împrumutată de la evrei, care încep calendarul cu luna „Tișri” (septembrie).
Pe data de 1 septembrie este pomenit și Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul (din Dobrogea), cel ce a alcătuit o cronologie creștină plecând de la numărarea anilor începând de la Mântuitor.
Un an bisericesc debutează la 1 septembrie și se încheie la 31 august.
Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători
În oricare calendar ortodox, inclusiv în cel din 2022, sărbătorile sunt marcate în mod diferit, în funcție de cum sunt diferențiate din punct de vedere liturgic (în funcție de cât de solemne și de bogate sunt slujbele). Astfel, se poate vorbi despre:
- Sărbători mari- Printre acestea se numără praznicele împărătești (prăznuirea este o zi în care se sărbătorește un eveniment legat de istoria mântuirii, de un sfânt sau de sfinte moaște. Un praznic reprezintă o comemorare spirituală și liturgică la care se cântă imnuri și rugăciuni), sărbătorile sfinților mai importanți și ale Maicii Domnului. În calendarul bisericesc, toate sunt marcate cu acest simbol: crucea roșie (încadrată de paranteze sau de un cerc)
- Sărbătorile sfinților cu priveghere și polieleu (un polieleu este o cântare de laudă pentru un sfânt deosebit sau în cadrul unui praznic, cântându-se la slujbele de seară și fiind formată din psalmii 134, 135 și 136)- Sunt marcate în calendarul bisericesc cu o cruce roșie sau cu o cruce neagră, cu o singură paranteză
- Sărbători ale sfinților fără priveghere- Sunt marcate în calendarul bisericesc cu o cruce simplă, nu au Vecernie mică (Vecernia mare- o rugăciune de mulțumire, realizându-se, de exemplu, în ajunul duminicilor, la sărbătorile sfinților cu prăznuire, în ajunul sărbătorilor împărătești; Vecernia mică- reprezintă o prescurtare a Vecerniei mari și se poate realiza, de pildă, în mănăstirile mai mari, sâmbăta, la ora 16), dar au polieleu
- Sărbătorile sfinților mai puțin importanți- Pot fi recunoscute după simbolul cruce neagră
Preoții ne îndeamnă ca, în zilele marcate în calendarul ortodox cu cruce roșie, să evităm să muncim ceea ce nu este absolut necesar. Despre sărbătorile marcate cu cruce neagră, aceștia spun că nu este obligatoriu să le ținem.
Când va fi Paștele în 2022, conform calendarului ortodox
Anul acesta, Paștele va fi în zilele de 24 aprilie, de 25 și de 26 aprilie.
Sursă poză: pixabay.com
Când vor fi Rusaliile în 2022, conform calendarului ortodox
Rusaliile mai sunt cunoscute și sub denumirea de Cincizecimea sau de Pogorârea Sfântului Duh. Rusaliile din acest an vor fi duminică, pe 12 iunie.
Calendar ortodox 2022- ianuarie
Cele mai importante sărbători de pe parcursul acestei luni, marcate cu o cruce roșie, sunt:
- Sâmbătă, 1 ianuarie- Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului; Sf. Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei, Capadociei și mama sa, Sf. Emilia
- Joi, 6 ianuarie- Botezul Domnului (Boboteaza)
- Vineri, 7 ianuarie- Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul
- Duminică, 30 ianuarie- Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur
Calendar ortodox 2022- februarie
Pe parcursul acestei luni, cea mai importantă sărbătoare, marcată cu o cruce roșie, este Întâmpinarea Domnului. Aceasta va avea loc pe 2 februarie (într-o zi de marți).
Calendar ortodox 2022- martie
Pe 7 martie (într-o zi de luni) va debuta Postul Sfintelor Paști. Vineri, pe 25 martie, va fi Buna Vestire.
Calendar ortodox 2022- aprilie
Sărbările religioase marcate cu o cruce roșie în această lună sunt:
- Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului (luni, 11 aprilie)
- Intrarea Domnului în Biserică (Duminica Floriilor- 17 aprilie)
- Sfintele Paști (Duminică, 24 aprilie)
- Sfintele Paști; Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință (luni, 25 aprilie)
- Sfintele Paști (marți, 26 aprilie)
- Izvorul Tămăduirii (vineri, 29 aprilie)
Calendar ortodox 2022- mai
Sărbătoarea cu o cruce roșie din mai 2022 este Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena (sâmbătă, 21 mai).
Calendar ortodox 2022- iunie
Sărbătorile marcate cu crucea roșie sunt:
- Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor- joi, 2 iunie)
- Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile- duminică, 12 iunie)
- Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica- vineri, 24 iunie)
- Sfinții Apostoli Petru și Pavel (miercuri, 29 iunie)
Calendar ortodox 2022- iulie
Sărbătoarea marcată cu o cruce roșie este Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul (miercuri, 20 iulie).
Calendar ortodox 2022- august
Sărbătorile cele mai importante din această lună sunt:
- Schimbarea la Față a Domnului (sâmbătă, 6 august)
- Adormirea Maicii Domnului (luni, 15 august)
- Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul (luni, 29 august)
Calendar ortodox 2022- septembrie
Cu o cruce roșie sunt marcate următoarele sărbători din luna septembrie:
- Nașterea Maicii Domnului (joi, 8 septembrie)
- Înălțarea Sfintei Cruci (miercuri, 14 septembrie)
Calendar ortodox 2022- octombrie
Cele mai importante sărbători de pe parcursul lunii octombrie sunt:
- Acoperământul Maicii Domnului (sâmbătă, 1 octombrie)
- Sf. Cuvioasă Parascheva de la Iași (vineri, 14 octombrie)
- Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (miercuri, 26 octombrie)
- Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (joi, 27 octombrie)
Calendar ortodox 2022- noiembrie
Sărbătorile cele mai importante, marcate cu o cruce roșie, sunt:
- Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri (marți, 8 noiembrie)
- Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza (duminică, 13 noiembrie)
- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni, 21 noiembrie)
- Sfântul Apostol Andrei cei întâi chemat, Ocrotitorul României (miercuri, 30 noiembrie)
Calendar ortodox 2022- decembrie
Iată care sunt cele mai importante sărbători din decembrie 2022:
- Sfântul Ierarh Nicolae (marți, 6 decembrie)
- Nașterea Domnului (duminică, 25 decembrie)
- Soborul Maicii Domnului; Sfântul Nicodim de la Tismana (luni, 26 decembrie)
- Sfântul Arhidiacon Ștefan (marți, 27 decembrie)
Când nu se fac nunți și botezuri în 2022
Despre perioadele în care nu trebuie să aibă loc nunți vei găsi informații într-un calendar ortodox în cadrul „rânduielilor bisericești”. Ținând seama de cele regăsite în calendarul ortodox 2022, nunțile nu se vor face:
- În toate zilele de post
- În perioada ce se întinde între Crăciun și Bobotează (25 decembrie- 6 ianuarie)
- În ajunul și în zilele Praznicelor împărătești (cum ar fi Nașterea Domnului, Botezul Domnului, Întâmpinarea Domnului etc.)
- În Postul Sfintelor Paști (7 martie- 23 aprilie)
- În săptămâna lăsatului sec de carne (27 februarie- 5 martie)
- În Săptămâna Luminată (25 aprilie-1 mai)
- În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20-28 iunie)
- În Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august)
- În Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie-24 decembrie)
Cât privește botezurile, preoții spun că, spre deosebire de nunți, un botez poate avea loc și în perioadele de post, întrucât această Sfântă Taină nu contravine postului. Singura interdicție care ține de botez este organizarea unei petreceri după acest eveniment într-o zi de post. Slujba pentru un botez se poate oficia și într-o asemenea zi, considerându-se că Sfânta Taină a botezului este „ușa de intrare în creștinism” (Canonul IX, 25 al Sfântului Simeon al Tesalonicului).
Sursă poză: istockphoto.com
Raportându-ne la aceste date și la faptul că nici în 2022 calendarul ortodox nu face excepție și nu vei găsi în el nicio formulare care să arate că nu se fac botezuri în anumite zile/perioade, grija trebuie să fie să nu se organizeze petreceri după botez în zilele de post.
Când cad cele mai importante posturi în 2022
Din calendarul ortodox 2022 vei afla și care sunt zilele de post și posturile cele mai însemnate.
Calendar creștin ortodox 2022- zile de post
Iată în ce zile se ține post pe parcursul acestui an:
- Zilele de miercuri și de vineri (în afară de cele cu dezlegare, care sunt însemnate cu „harți”)
- Postul Sfintelor Paști (7 martie-23 aprilie)
- Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20-28 iunie)
- Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august)
- Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august)
- Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie)
- Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie-24 decembrie)
- Ajunul Bobotezei (5 ianuarie)
Sursă poză: istockphoto.com
Calendar creștin ortodox 2022- dezlegări la pește
Și zilele cu dezlegare la pește sunt marcate în calendarul ortodox. Vezi care sunt cele din 2022:
- Vineri, 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul)
- Miercuri, 2 februarie (Întâmpinarea Domnului)
- Miercuri, 2 martie (Sf. Sfințit Mc.Teodot, episcopul Chiriniei; Sf. Mc. Isihie)
- Vineri, 4 martie (Sf.Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf.Mc. Pavel și sora sa, Iuliana)
- Vineri, 25 martie (Buna Vestire)
- Duminică, 17 aprilie (Duminica Floriilor)
- Miercuri, 4 mai (Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin)
- Vineri, 6 mai (Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf.Mc.Varvar
- Miercuri, 11 mai (Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor)
- Vineri, 13 mai (Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul)
- Miercuri, 18 mai (Înjumătățirea Cincizecimii; Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin)
- Vineri, 20 mai (Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi)
- Miercuri, 25 mai (Odovania Înjumătățirii Cincizecimii; A treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul)
- Vineri, 27 mai (Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărt. Ioan Rusul)
- Miercuri, 1 iunie (Odovania Praznicului Învierii Domnului; Sf. Iustin Martirul și Filosoful și cei împreună cu el)
- Vineri, 3 iunie (Sf. Mc. Luchilian, Ipatie și Paula fecioara)
- Miercuri, 8 iunie (Sf. Mc. Nicandru și Marcian; Aducerea moaștelor Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat)
- Vineri, 10 iunie (Odovania praznicului Înălțării Domnului; Sf. Mc. Alexandru și Antonina; Sf. Sfințit Mc. Timotei, episcopul Prusiei)
- Vineri, 24 iunie (Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica)
- Sâmbătă, 25 iunie (Sf. Cuv. Mc. Fevronia; Sf. Mc. Orentie și frații săi; Sf. Mc. Livia)
- Duminică, 26 iunie (Duminica a doua după Rusalii- a Sfinților Români)
- Miercuri, 29 iunie (Sfinții Apostoli Petru și Pavel)
- Sâmbătă, 6 august (Schimbarea la Față a Domnului)
- Luni, 21 noiembrie (Intrarea în biserică a Maicii Domnului)
- Sâmbătă, 26 noiembrie (Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul)
- Duminică, 27 noiembrie (Sf. Mare Mc. Iacob Persul; Sf. Cuv. Natanael și Pinufrie)
- Miercuri, 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României)
- Sâmbătă, 3 decembrie (Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Proroc Sofonie)
- Duminică, 4 decembrie (Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin)
- Luni, 5 decembrie (Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie)
- Marți, 6 decembrie (Sf. Ier. Nicolae)
- Miercuri, 7 decembrie (Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului)
- Sâmbătă, 10 decembrie (Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf)
- Duminică, 11 decembrie (Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou)
- Luni, 12 decembrie (Sf. Ier. Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni)
- Marți, 13 decembrie (Sf. Ier. Dosoftei, Mitropolitul Moldovei; Sf. Mari Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia din Siracuza)
- Sâmbătă, 17 decembrie (Sf. Proroc Daniel și Sfinții trei tineri: Anania, Azaria și Misail)
- Duminică, 18 decembrie (Sf. Cuv. Daniil Sihastru; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiepiscopul Ierusalimului)
Având la îndemână un calendar ortodox 2022, îți va fi mai ușor să îți planifici activitățile astfel încât să ții mereu seama de sărbătorile marcate cu o cruce roșie. În același timp, datorită acestui calendar vei putea să afli cu precizie care sunt și zilele marcate de crucea neagră, în care sunt celebrați sfinți cărora le poți închina rugăciuni pentru ca tu și cei dragi să vă bucurați de ocrotirea lor. Nu în ultimul rând, cu ajutorul unui calendar ortodox te vei pregăti din timp să îți feliciți membrii familiei, prietenii sau colegii cu ocazia zilei onomastice.
Surse: antena3.ro, basilica.ro, crestinortodox.ro, doxologia.ro, enciclopediaromaniei.ro, goarch.org, historia.ro, libertatea.ro, ortodoxnews.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com