Nume de sfinți neobișnuite, dar frumoase, din calendarul ortodox

Nume de sfinți neobișnuite, dar frumoase, din calendarul ortodox

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă vrem ca al nostru copil să aibă un nume cu totul special, inspirați-vă și din numele prezentate în articolul de mai jos. Acestea aparțin unor sfinți din calendarul creștin-ortodox, sunt potrivite atât pentru fete, cât și pentru băieți, fiecare având în spate și o poveste. Cu siguranță veți constata că numele respective sunt neobișnuite, dar și frumoase totodată.

Nume de fete neobișnuite, dar frumoase, inspirate de nume de sfinți din calendarul  ortodox

Teona (5 ianuarie)

Acest nume provine de la mucenicul Teona, ce a trăit în vremea împăratului roman Dioclețian.
La început, Teona a fost vrăjitor și nu credea în Hristos, dar după ce l-a cunoscut pe episcopul Teopempt (care a fost torturat de Dioclețian tocmai pentru a renunța la credința sa), care nu a vrut sub nicio formă să-și abandoneze credința, a început să creadă și el în Dumnezeu. Ambii au fost torturați și uciși de către împăratul roman.

Fetita in bratele mamei sale, in biserica

Nina (14 ianuarie)

S-a născut în Capadocia, a primit o educație marcată de credința în Dumnezeu, dar a fost răpită de către georgieni și dusă acolo ca sclavă.
Ajunsă la curtea regelui de acolo a făcut mai multe minuni (de exemplu a vindecat un bebeluș foarte bolnav), inclusiv pentru soția regelui, ce nu a putut fi vindecată de nimeni până atunci. Începând cu acel moment, toți au crezut în ea și de atunci a intrat în rândul sfinților.

Agata (5 februarie)

Ea s-a născut în Catania (Italia de astăzi) și a devenit martiră după ce a fost torturată de consulul care ar fi trebuit să-i devină soț. Astfel, un consul roman dorea să se căsătorească cu fata, dar ea l-a refuzat de fiecare dată. De aceea, el a torturat-o și a dus-o la închisoare. Ea nu a cedat nici în aceste condiții și a murit prizonieră. De atunci, este considerată una dintre protectoarele Cataniei în fața pericolelor pe care le poate aduce erupția vulcanului Etna.
Sfânta Agata este celebrată an de an, pe 5 februarie.

Teodosia (29 mai)

Numele acesta frumos și neobișnuit totodată provine de la Sfânta Muceniță Teodosia din Tir (din Liban). Încă de mică ea a crezut în Dumnezeu și, din acest motiv, a încercat să-i salveze și pe prizonierii creștini ce erau persecutați de către cei ce se închinau idolilor.
La un momendat însă, ea a fost prinsă de soldații guvernatorului din Cezareea (Palestina de astăzi), care au închis-o și pe ea și au torturat-o. Teodosia a refuzat să se convertească altei religii, a fost decapitată, dar a intrat în rândul mucenicilor.

Macrina (29 iulie)

Este un nume cu adevărat deosebit de fete, care se leagă tot de o sfântă din religia ortodoxă.
Macrina a fost una dintre surorile Sfântului Vasile cele Mare și a lui Grigorie de Nyssa, fiind cea mai mare dintre frații din familia sa. Deși mamei i se spusese în vis să-i dea fetei ei numele de Tecla (prima muceniță), ea a ales să-i dea copilei numele bunicii ei (Macrina cea Bătrână).
Ea s-a logodit cu un bărbat care împărtășea și el credința în Dumnezeu, dar care a murit până să se căsătorească. Macrina va refuza toți pretendenții care i-au fost prezentați, alegând să-și petreacă viața în rugăciune și citind Sfintele Scripturi.

Minodora (10 septembrie)

Numele acesta îi aparține unei alte sfinte din calendarul ortodox: Sfânta Minodora. Aceasta, alături de alte mucenițe (Mitrodora și Nimfodora) au ales să-și petreacă viața în pustietate, rugându-se la Dumnezeu și propovăduind credința creștină.
Au fost însă prinse de soldații împăratului Galeriu Maximian, au fost întemnițate și ucise pentru că nu au vrut să renunțe la credința lor.

Haritina (5 octombrie)

Într-adevăr, este un nume neobișnuit, dar frumos totodată, ce se leagă de o altă martiră în numele creștinismului: Sfânta Haritina.
Ea a trăit pe vremea persecuțiilor împăratului Dioclețian. Fiind servitoare a unui om bogat, acesta a trimis-o la un altul pentru a-l învăța câte ceva despre credința în Dumnezeu. În loc să o asculte însă, acesta a torturat-o cu cărbuni aprinși și în final a aruncat-o în mare. Cu toate acestea, nici în ultimele clipe de viață Haritina nu a vrut să-și renege credința ei.

Citește și: Nume ciudate

Sabina (27 octombrie)

În religia ortodoxă, acest nume se leagă de Sfânta Muceniță Sabina. Aceasta, alături de alți martiri (Sfânta Cristela și Sfântul Vincențiu) a fost torturată și ucisă pentru că nu vroia să renunțe la credința în Dumnezeu. Toate acestea s-au întâmplat în perioada împăratului roman Dioclețian, care a dus o amplă campanie de prigonire a tututor celor ce erau adepții uni alte credințe decât aceea pe care o promova el în imperiul său.

Varvara (4 decembrie)

Și aceasta face parte din rândul mucenițelor ce și-au dat viața în numele creștinismului. Deși a fost fiica unui păgând din perioada persecuțiilor creștine din Imperiul Roman, ea a încercat mereu să le insufle celor din jur credința în Dumnezeu.
Cu toate acestea, tatăl ei nu a acceptat acest lucru niciodată, ba dimpotrivă, ca pedeapsă și-a ținut fiica prizonieră și a ucis-o cu sabia. După moartea ei însă, și tatăl a fost lovit de un trăsnet când cobora de pe un munte.

Antia (15 decembrie)

Numele acesta este numele mamei Sfântului Elefterie. Meritul ei este că i-a împărtășit fiulii ei învățătura creștină pe care ea o primise de la Sfântul Apostol Pavel.
Sfântul Elefterie a fost și el torturat în numele religiei la care nu vroia să renunțe, dar până la moartea sa a reușit să-i boteze pe mai mulți în numele Domnului. Într-un final a fost ucis de soldați ai împăratului Hadrian, iar odată cu el a fost ucisă și mama sa, Antia.

Anisia (30 decembrie)

În ultimul timp a fost ales mai des pentru numele fetițelor. Ceea ce nu știți probabil este că Anisia a fost o muceniță din Tesalonic (din Grecia de astăzi), care a fost ucisă pentru că nu vrut să se convertească idolilor. Moartea i-a fost provocată de un soldat roman, care i-a înfipt o sabie în coaste.

Nume de băieți neobișnuite, dar frumoase, inspirate de sfinții din calendarul ortodox

Ermil (13 ianuarie)

Într-adevăr, acesta este un nume neobișnuit, al cărei origini trebuie căutate tot în perioada prigonirii creștinilor.
Ermil a fost diacon și, alături de prietenul său Stratonic, a fost torturat și ucis de către soldați ai împăratului roman Liciniu. Cei doi și-au dat viața în numele credinței în Dumnezeu după ce au fost bătuți și aruncați în apele Dunării.

Valerian (21 ianuarie)

Cu siguranță că nu știați că și acest sfânt face parte din calendarul creștin-ortodox, fiind unul dintre mucenicii care au încercat să apere creștinismul în urma persecuțiilor.
El a trăit în vremea împăratului Dioclețian, dar a fost întemnițat și aruncat într-un cuptor încins pentru a renunța la credința sa. Nu a pățit însă nimic, așa că împăratul le-a dat ordin soldaților săi să-l ucidă cu sabia. 

Timotei (22 ianuarie)

Timotei a fost unul dintre ucenicii Apostolului Pavel. A fost episcop în Efes, dar fiindcă în acea perioadă era o adevărată prigoană asupra celor ce-și mărturiseau credința în Dumnezeu, a ajuns și el să fie ucis de către cei ce credeau în idoli.
După moartea sa, moaștele sale au ajuns la Constantinopol, din ordinul împăratului Constantin.

Auxențiu (14 februarie)

Acesta a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mic.
Auxențiu s-a remarcat prin viața monahală și prin efortul constant de a promova religia creștină în cadrul sinoadelor ecumenice din epoca sa. A trăit toată viața pe un munte și a reușit să facă și minuni, ceea ce i-a conferit calitatea de Sfânt.

Benedict (14 martie)

Sfântul Benedict s-a născut în Imperiul Roman, în provincia Nursia (aproape de regiunea italiană Umbria din zilele noastre). Deși a provenit dintr-o familie bogată, el a preferat să plece de-acasă alături de doica sa și să trăiască simplu, încercând să promoveze credința în Dumnezeu. A reușit să facă tot felul de minuni, inclusiv să învieze morți.
Și-a făcut numeroși ucenici, alături de care a și murit, în timp ce se rugau cu toții.

Nichita (3 aprilie)

Sfântul Nichita s-a născut în nord-vestul Asiei Mici, dar a rămas orfan de mamă, iar tatăl său s-a călugărit. Bunica sa l-a crescut, l-a obișnuit să meargă la biserică și astfel a ajuns ucenic al Sfântului Ștefan.
Nichita a devenit călugăr și toată viața a făcut tot felul de minuni, precum vindecarea unor bolnavi sau a unor posedați.

Iason (28 aprilie)

Iată un alt nume neobișnuit, dar frumos, al unui sfânt din calendarul ortodox. S- a născut în Grecia și a contribuit la ridicarea mai multor biserici creștine.
La un moment dat a fost prins și întemnițat din ordinul guvernatorului provinciei Cherchira, dar chiar și în închisoare a reușit să-i convingă să adere la religia creștină pe niște tâlhari. De atunci, el a săvârșit diverse minuni și i-a convertit pe mulți la creștinism.

Isidor (14 mai)

Acest sfânt a trăit tot pe vremea persecuțiilor împotriva adepților religiei creștine. Tocmai din acest motiv, refuzând ferm să renunțe la credința în Hristos, va fi ucis din ordinea împăratului, tăindu-se capul.

Amos (15 iunie)

În calendarul creștin ortodox, numele Amos se leagă de Sfântul Prooroc Amos. El a făcut parte din așa-numitții „12 profeți mici", promovând nu mai puțin de 50 de ani credința în Dumnezeu. A fost și el ucis pentru credința lui, asemenea altor martiri ai creștinismului.

Bebelus ce isi baga manuta in gurita

Timon (28 iulie)

Sfântul Timon a fost numit de către Apostoli episcop al unei cetăți din Arabia. Ani de-a rândul, el s-a străduit să promoveze religia creștină. De aceea, cei care erau adepții închinării la idoli au cerut să fie omorât prin aruncarea într-un cuptor încins. Timon a scăpat nevătămat din cuptor și va muri mai târziu, fiind răstignit pe cruce.

Marcian (25 octombrie)

Sfântul Mucenic Marcian a făcut și el parte, alături de Martirie, din rândul așa-numiților „notari" (care citeau sfintele cărți oamenilor din popor, încercând să răspândească tainele ortodoxiei). Tocmai pentru acest demers el a fost tăiat cu sabia și îngropat, alături de Martirie și alți „notari", la poarta Constantinopolului. Se spune că exact pe acel loc a fost apoi ridicată o biserică.

Naum (1 decembrie)

Dacă vrei să-i dai copilului tău acest nume de sfânt, trebuie să știi că el are și următoarele semnificații: „odihnă", „mângâiere", „pricepere".
Naum a fost prooroc și a făcut tot felul de minuni. Nu a fost prigonit, a murit și a fost îngropat chiar în cetatea în care a trăit: Ninive (pe teritoriul Irakului de astăzi).

Citește și: Nume de sfinti


Voi ați auzit până acum de aceste nume de sfinți neobișnuite, dar frumoase, din calendarul creștin-ortodox?

Surse:
www.acvila30.ro; www.calendar-ortodox.ro

Articolul urmator
O mămică din Brazilia a adus pe lume un bebeluș „gigant”. A cântărit peste 7 kilograme
O mămică din Brazilia a adus pe lume un bebeluș „gigant”. A cântărit peste 7 kilograme

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase
    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase

    Nu degeaba au primit titulatura de „cele mai frumoase gemene din lume” când aveau doar 7 ani. Ava și Leah Clements sunt la fel de frumoase, au contracte fabuloase cu firme...

    Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2024
    Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2024

    Paștele face parte dintre sărbătorile creștine care nu au dată fixă. Astfel, pentru a se afla data exactă a Paștelui, trebuie să se ia în calcul atât echinocțiul de...

    6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate
    6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate

    Câte simptome experimentează o femeie în sarcină? Probabil mai multe decât putem număra. Uite 6 simptome care pot părea bizare, dar de fapt sunt complet normale.

    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români
    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români

    Care credeți că sunt prenumele de fete preferate ale românilor? Cele clasice, sau cele „exotice”? Aflați mai jos.

    Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege
    Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege

    Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment special și important pentru părinți. Este o decizie care va influența identitatea și viața micuței pentru tot restul vieții....

    Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației
    Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației

    Ministerul Educaţiei a publicat proiectul de ordin de ministru privind structura anului şcolar 2023 - 2024. Conform calendarului, școala ar începe pe 11 septembrie 2023 și ar urma...

    Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți
    Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți

    Alegerea unui nume potrivit pentru copii nu este tocmai cea mai ușoară sarcină pentru viitorii părinți! Și nu e de mirare. Fiecare părinte vrea ca numele copilului sau să fie unul...

    Amorel, Expertiza, Mariano-Monamour. Care sunt cele mai amuzante și neobișnuite prenume românești
    Amorel, Expertiza, Mariano-Monamour. Care sunt cele mai amuzante și neobișnuite prenume românești

    Noi, românii, suntem un popor foarte creativ. Când vine vorba despre prenume, se poate spune că facem chiar exces de creativitate.

    © 2025 Qbebe