Băița de după botez: ce trebuie să știe orice proaspăt părinte

Băița de după botez: ce trebuie să știe orice proaspăt părinte

Mirela Floricescu - Redactor

Băița de după botez este un obicei cu rădăcini adânci în popor. Prima băiță după botez mai este cunoscută sub numele de scăldată sau scoaterea din mir. Pentru băița după botez, nașii sunt cei care se ocupă de toate aranjamentele. De la spălatul copilului până la obiectele care sunt puse în apă, toate sunt aranjate de către părinții spirituali. Această tradiție nu este însă recunoscută de către Biserica Ortodoxă Română, fiind considerat un obicei practicat de păgâni acum mii de ani, prin care aceștia își purificau copii. Pentru părinți, botezul este un moment extrem de emoționat și de fericit deoarece copilul lor parcurge primii pași în viața de creștin. La fel este băița după botez, care la rândul ei este încărcată cu multiple semnificații și binecuvântări pentru bebeluș. Fiecare obiect folosit este pentru prosperitatea și sănătatea celui mic.

Când se face băița după botez

Băița după botez are loc în a doua zi după sluja de la biserică. Băița de a doua zi după botez mai este cunoscută drept scoaterea din mir a copilului. Nașii vin acasă la cel mic cu lumânarea de la botez încă aprinsă, iar aceasta va rămâne așa până la terminarea ceremoniei. La băița copilului după botez participă doar părinții spirituali, mama, tatăl și moașa. Tradiția populară spune, de asemenea, că la băița după botez, bărbații nu au voie în cameră. Înainte de a începe băița bebelușului după botez, nașa are obligația de a-l unge pe cel mic pe tot corpul cu ulei sfințit de la slujba de botez și să-i descânte cu o crenguță de busuioc.

bebelus-in-cadita-verde--care-se-uita-mirat-la-femeia-care-il-spala

Unele dintre cele mai importante obiceiuri la băița după botez pe care nașii trebuie să le aibă în vedere sunt faptul că bebelușul trebuie strigat pe nume doar după ce băița s-a încheiat, iar apa în care este scăldat copilul trebuie aruncată la rădăcina unui copac, dacă băița de după botez este pentru băiat, iar în cazul fetelor, apa trebuie aruncată la flori sau într-o apă curgătoare. Totodată, lumânarea de la botez trebuie stinsă doar la tocul ușii.

Ce trebuie pentru băița de după botez

În băița lui bebe de după botez sunt puse foarte multe lucruri care semnifică noroc în viață, sănătate și belșug. Nașii trebuie să cumpere prosoape, păturică, orez, ouă, zahăr, miere, grâu, mărar, porumb, lapte, mentă, petale de trandafir, flori de tei și parfum. Pe lângă acestea sunt necesare și alte obiecte personale cum ar fi: o verighetă, bănuți, alte bijuterii, o piatră, o pană și uleiuri esențiale. Fiecare obiect în parte are o semnificație importantă în tradiția populară, astfel că, atât părinții cât și nașii trebuie să se asigure că fiecare lucru este deja pregătit în ziua băiței bebelușului de după botez.

cadita-albastra-pentru-bebe-care-este-pusa-pe-un-dulap-alb-iar-in-jurul-ei-sunt-produse-de-spalat-copii-si-jucarii-de-plus

Un alt lucru foarte important este legat de temeperatura apei. Aceasta trebuie să fie călduță și dacă este posibil luată dintr-un puț. Cădița bebelușului trebuie să fie încăpătoare, de asemenea, se spune că ar fi de preferat ca scoaterea din mir să fie făcută într-o covată.

Băița de după botez: Ce se pune în apă?

Se spune că ceea pui în băița după botez va influența viitorul celui mic, de aceea, familia și nașii sunt extrem de atenți la fiecare obiect în parte. Fiecare înseamnă ceva și este de bun augur pentru bebeluș.

bebelus-care-este-intr-o-cadita-alba-cu-apa-si-care-este-spalat-de-o-femeie

În apa pentru băița de după botez se pun:

  • Ou întreg și frunze de mentă pentru sănătate
  • Orez cu bob mare pentru bogăție
  • Apă sfințită ca să fie curat precum ea
  • Semințe de mac pentru somn liniștit
  • Semințe de grâu ca să fie cinstit
  • Semințe de cânepă ca să crească repede
  • Miere și zahăr ca să fie dulce
  • Fulgi ca să fie ușor precum ei
  • Verighetă ca să aibă o căsătorie lungă
  • Petale de trandafir ca să crească frumos
  • Ulei sfințit din biserică
  • Bănuți de aur sau de argint pentru noroc
  • Lapte dulce
  • Mărar ca să fie plăcut precum el în mâncare
  • Fașa de botez
  • Jucării pentru copii
  • Parfum
  • Uleiuri esențiale
  • Flori de tei
  • Un inel de al nașei ca să aibă părul creț
  • Crenguțe de busuioc
  • Alte bijuterii prețioase

Semnificația băiței de după botez

Băița după botezul ortodox are în primul rând semnificație importantă pentru fiecare părinte care își vede, în sfârșit, copilul creștinat. Băița de a doua a zi după botez este o reuniune cu părinții spirituali ai micuțului și un moment intim în care bebelușul se consideră a fi purificat și binecuvântat cu noroc și sănătate. Nefiind un obicei recunoscut de către Biserica Ortodoxă, băița bebelușului după botez a rămas un eveniment care este organizat sau nu, în funcție de fiecare familie. Taina botezului este cel mai important moment din viața unui copil, iar băița de după este o prelungire a ceea ce s-a întâmplat la biserică. De asemenea, este un moment special în care nașii sunt cel mai aproape spiritual de finul/fina lor. În momentul băiței, nașa devine în întregime ca o mamă pentru bebeluș și un adevărat ghid în viață.

Descântec la băița de după botez

Tradițiile pentru băița după botez nu se opresc doar la punerea multor obiecte în apa în care bebelușul este spălat, ci și la descântarea micuțului sau micuței înaintea băii propriu-zise.

bebelus-care-zambeste-si-care-sta-cu-mainile-ridicate-se-uita-la-o-femeie-care-il-tine-de-mijloc-si-se-uita-la-el

Nașa trebuie să descânte copilul cu o creguță de busuioc în toate zonele corpului, astfel că:

  • pe picioare - să îl ducă acolo unde trebuie și să îl aducă mereu acasă
  • pe mâini - să fie harnic
  • pe cap - să fie deștept
  • la urechi - să audă numai învățăminte si să ia aminte la ele
  • la ochi - să vadă lucruri bune și frumoase
  • la gură - să vorbească înțelept și să-i respecte pe cei din jur
  • pe piept - să fie iubitor și cu suflet mare

Ce trebuie să conțină setul pentru băița de după botez

Pachetul pentru băița de după botez este pregătit în totalitate de către nași. Pe lângă lucrurile care se vor pune în apă, nașii mai au responsabilitatea să aducă la băița de după botez următoarele obiecte: prosoape și păturici pentru bebeluși, jucării pentru băiță, șampoane și săpunuri speciale pentru copii, haine noi în care va fi îmbrăcat copilul după băiță, scutece, fașa de la botez și lumânarea de la slujba care a avut loc cu o zi înainte.

obiecte-pentru-bebelus-pampers-perie-prosop-si-sampon-si-sapun-sun-asezate-pe-o-masa-alba

Hăinuțele trebuie să fie complete, deoarece copilul nu trebuie să poarte nimic din ținuta de la botez, de aceea, nașii trebuie să cumpere de la ciorăpei, pantaloni, bluză, până la căciulă sau pălăriuță pentru fete.

Hăinuțe pentru băița de a doua zi

Hăinuțele pentru băița după botez sau așa-numitul trusou, vine complet echipat cu tot ceea ce este nevoie pentru a îmbrăca un bebeluș. Trusoul pentru sluja de botez va fi înlocuit de către nași cu unul nou. Pentru fetițe un astfel de pachet conține în principiu rochițe, dresuri și pantofi cu diferite aplicații. Pe cap, fetelor le este pusă ori o bentiță cu flori sau desene ori pălărioare. O ținută completă pentru o fetiță costă 140 de lei.

hainute-pentru-bebe-fetita-anume-pantofiori-cu-cu-un-trandafir-aplicat-pe-ei

La băieței situația este puțin diferită. De obicei, sunt cumpărate cămăși și pantaloni, iar în picioare pantofi cât mai simpli. Dacă perioada în care faceți băița după botez este în anotimpul rece, băieții pot fi îmbrăcați cu pulovere călduroase sau niște sacouri pe mărimea lor care vor fi și o doză de amuzament pentru adulți. Toate hainele necesare pentru un băiețel costă 120 de lei. Prețurile pot fi mult mai mari, dacă nașii optează pentru haine de la designeri cunoscuți. O opțiune interesantă pentru copii care sunt botezați vara sunt body-urile. Copii nu transpiră în ele, iar pe piață există zeci de modele, cu desene animate, mesaje haioase sau cu aplicații de mărgele sau dantelă. Pentru cei care preferă body-urile simple pentru bebelușii lor, prețul pentru o bucată este de 40 de lei.

Băița a doua a zi după botez sau scoaterea din mir este o tradiție care se menține de sute de ani pe meleagurile noastre și care s-a transformat într-un eveniment unic pentru toți părinții. În esență, băița după botez este un moment în care bebelușului i se aduc urări și în care este binecuvântat de întreaga familie pentru a avea mult noroc în viață și pentru a fi sănătos. Părinții spirituali sudează definitiv legătura lor cu finul/fina și își asumă și în fața părinților adevărați, nu doar a Bisericii, faptul că și-au luat responsabilitatea de a avea grijă toată viața de acel copil și că îi vor fi sprijin indiferent de situație. Urările de la băița după botez sunt făcute în mare parte de nașă, care a devenit în urmă cu o zi mama spirituală a prichindelului proaspăt botezat. Părinții trebuie să profite de acest moment unic din viața lor și să se bucure de copilul lor toată viața.

Surse: blessedcelebration.com, 4kidsromania.ro, desprecopii.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

    Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face...

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    Patru lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre școlari, potrivit unei învățătoare cu experiență de 23 de ani
    Patru lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre școlari, potrivit unei învățătoare cu experiență de 23 de ani

    Ca orice părinte, te interesează de situația școlară a copilului tău și de notele lui din carnețel. Dar cât de implicat ești, cu adevărat în educația lui? Ce poți...

    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"
    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"

    Gazul ilariant sau „funny gas” este utilizat frecvent ca drog de către adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Consumul a crescut în timpul...

    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

    Îi citesc jurnalul fiicei mele în fiecare zi. Orice părinte trebuie să facă asta!
    Îi citesc jurnalul fiicei mele în fiecare zi. Orice părinte trebuie să facă asta!

    Ce trebuie să faci atunci când pui mâna pe jurnalul copilului tău? Îl citești sau îi respecți intimitatea? Câte detalii importante despre viața lui sau ei...

    Un preot a botezat greșit copiii timp de 20 de ani. Toate slujbele trebuie refăcute
    Un preot a botezat greșit copiii timp de 20 de ani. Toate slujbele trebuie refăcute

    Un preot catolic din Pheonix, Arizona, a demisionat din funcția de paroh după ce s-a aflat oficiat greșit toate slujbele de botez din ultimii 20 de ani. Toți cei care au fost botezați...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    © 2024 Qbebe