7 ciudățenii bizare ale unei case explicate

7 ciudățenii bizare ale unei case explicate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu de puține ori se poate întâmpla ca liniștea casei noastre să fie tulburată de apariția a tot felul de sunete. Cele mai multe dintre ele ni se par ciudate, cu atât mai mult cu cât știm că nu am utilizat recent anumite obiecte sau că nu am fost în anumite încăperi. Experții ne asigură că astfel de sunete nu trebuie să ne sperie, ci doar să ne pună în gardă. Desigur, așa cum vom afla și din articolul de mai jos, unele dintre sunetele „ciudate" din casa noastră se produc din cauza trecerii timpului sau a schimbărilor de temperatură, iar altele apar ca urmare a unor defecțiuni. Important este să fim mereu atente la ceea ce se întâmplă în casă și să nu ne ferim să solicităm opinia și ajutorul unui specialist.

Scările din lemn scârțâie

Scârțâitul scărilor este unul dintre cele mai comune sunete ciudate pe care le putem auzi în casă. Nu trebuie să vă sperie un astfel de sunet, întrucât este o dovadă a folosirii intense a acestora și a învechirii.
O scară este alcătuită din: treptele propriu-zise (pe care pășim), din contratrepte - (element vertical care face legatura intre doua trepte) și vangul (grinda laterala sau centrala care permite sustinerea treptelor). Cu timpul, ca urmare a utilizării repetate, a diferențelor de temperatură și a umidității care afectează lemnul, dar și a cuielor și șuruburilor ce încep să se slăbească, poate să apară scârțâitul.
Există însă câteva soluții care pot duce la diminuarea enervantului scârțâit al scărilor din casa ta. Iată niște exemple:
• În zonele în care sesisezi că scările scârțâie mai tare poți adăuga un fel de „întărituri". Acestea ar putea consta, de exemplu, în niște șuruburi suplimentare adăugate între trepte și contratrepte.
• Pune covorașe antiderapante sau linoleum pe trepte- Acestea vor mai atenua din scârțâit când se pășește pe trepte.
Dublarea treptelor cu plăci din lemn- Fixate pe fiecare treaptă, și acestea pot diminua din scârțâit.

Fata ce sta pe scarile din casa

Cuptorul cu microunde pornește singur

Specialiștii spun că acest tip de cuptor poate porni singur din oricare dintre următoarele motive:
selectorul modului de încălzire nu funcționează corect
• racordurile de la ușiță sunt înțepenite
• s-a apăsat prea puternic pe butonul de pornire
• există anumite defecțiuni la butonul de pornire, la selectorul modului de încălzire, la ecranul de la ușiță
• ai setat cuptorul la o temperatură prea înaltă, iar aburii produși l-au supraîncălzit
• ventilatorul de răcire din interiorul cuptorului pornește întrucât unul dintre racordurile de la ușiță s-a defectat.

Înainte de a te apuca să faci tot felul de improvizații pentru a scăpa de sunetul produs de cuptorul care se aprinde singur, gândește-te la siguranță și solicită ajutorul unui tehnician. Numai acesta va identifica sursa problemei și va face reparațiile ce se impun. Fii însă pregătită să achiziționezi un nou cuptor, mai ales dacă este vorba despre defectarea unor mecanisme din interior.

Una dintre ușile din casă nu mai stă deschisă

Cauza principală a acestei probleme se leagă de faptul că, în timp, balamalele unei uși se slăbesc și aceasta nu mai poate avea o poziție verticală perfectă. Din acest motiv, se va modifica și centrul ei de greutate, iar ușa va avea tendința să stea închisă.
Soluția pentru remedierea acestei probleme este să se consolideze balamalele. Prima dată vor fi eliminate șuruburile care s-au slăbit, după care vor fi înlocuite cu unele noi. Acestea vor fi bine strânse, cu ajutorul unui ciocan. Dacă este necesar, vor fi lovite ușor de mai multe ori, până când ne asigurăm că s-au fixat cât mai bine.

În cadă se vede o pată de culoare portocalie, chiar dacă abia am făcut curățenie

Nu de puține ori ni se întâmplă să ne îngrijorăm că nu avem o cadă impecabilă.
Experții ne asigură că este normal ca, uneori, să observăm pete portocalii în cadă deoarece am curățat-o cu un produs pe bază de clor. Clorul va reacționa cu celelalte componente ale materialului din care este alcătuită cada și se vor forma asemenea pete.
Soluția este să curățăm cada cu un produs ce nu conține clor, precum peroxid de hidrogen sau oțet alb.

Citește și: Idei:cele mai frumoase băi rustice din lume

Ferestrele noastre șuieră

Dacă ți se întâmplă adesea să te sperii de sunetul ce se aude dinspre ferestrele tale, află că și acesta este unul dintre cele mai cunoscute sunete ciudate dintr-o casă.
Cauza acestui fenomen nu are nimic ieșit din comun: pur și simplu canaturile s-au slăbit din cauza diferențelor de temperatură sau dacă a pătruns prea multă apă la ele. De aceea, când este vânt sau la schimbările de presiune, cadrele ce suștin geamurile se vor deplasa mai mult.
Nu va fi complicat să scapi de această mică problemă. Fie va trebui să fie consolidate canaturile sau înlocuite, fie se vor etanșa ferestrele cu o substanță pe bază de silicon, fie vor fi cumpărate noi încuietori pentru geamuri.

Ferestrele pot provoca sunete ciudate

Din interiorul pereților se aud sunete de forma unor ciocăneli

Experții ne spun că un sunet puternic pe care-l putem auzi din pereți se numește „ciocan de apă". Acest sunet nu este atât de ciudat pe cât ni se pare și poate interveni în oricare dintre următoarele situații:
se acumulează prea mult aer în țevile de apă (de exemplu, din cauza unor probleme la scurgeri, din cauza unor fisuri în țevi etc.)
racordurile țevilor sunt slăbite - Din acest motiv, pot avea loc scurgeri de apă, ce se deplasează în toată structura de țevi din spatele pereților.
țevile se dilată când sunt fierbinți (cele din metal și cele din PVC)- Zgomotul produs în acest caz este mai evident când acestea nu au toate racordurile perfect îmbinate.
Va fi necesar să soliciți ajutorul unui specialist pentru rezolvarea acestei situații. Cel mai probabil, acesta va propune aerisirea unor țevi (pentru eliminarea surplusului de aer) sau chiar înlocuirea unora dintre ele.

Se poate sa auzim zgomote ciudate din peretii casei

Auzim apă curgând la toaletă, dar nimeni nu a umblat acolo

De cele mai multe ori, acest sunet ciudat din casă este provocat de o scurgere la supapa toaletei. Și în acest caz este recomandat să soliciți ajutorul unui specialist. Acesta fie va repara supapa, fie o va înlocui.
Uneori, poate fi vorba și de fisurarea unei țevi, chiar aflate în interiorul peretelui. Dacă se întâmplă așa, intervenția unui specialist este din nou necesară.

Baie

Citește și: 10 trucuri de organizare de la cea mai organizată femeie de pe Internet

Voi mai știți și alte sunete ciudate din casă, care ar trebui să ne pună în gardă?

Surse:
www.doityourself.com; www.diy.stackexchange.com;www.documents.tips;
www.hillerplumbing.com; www.homerenovations.about.com;www.homeguides.sfgate.com;
www.realsimple.com; www.spatiulconstruit.ro

Articolul urmator
Scrisorile îndurerate ale unor părinți care și-au pierdut copilul la 2 ani
Scrisorile îndurerate ale unor părinți care și-au pierdut copilul la 2 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie
    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie

    Fiecare dintre noi are și o latură întunecată, pe care nu ne dorim întotdeauna să o dezvăluim celor din jur. De asemenea, fără să ne dăm seama, anumite gânduri și...

    Trucurile incredibile ale unei bunici pentru sculptarea dovlecilor de Halloween
    Trucurile incredibile ale unei bunici pentru sculptarea dovlecilor de Halloween

    Poate că Halloween-ul nu este o sărbătoare românească, dar trebuie să recunoaștem că este extrem de distractivă! Cei mici o adoră, mai ales pentru că au ocazia să se...

    De la bunică la divă! Transformările șocante ale unei femei au cucerit internetul
    De la bunică la divă! Transformările șocante ale unei femei au cucerit internetul

    Alicia, o femeie de peste hotare care pe TikTok este cunoscută drept „Princess Glitterhead”, a devenit extrem de populară online după ce a postat mai multe clipuri în...

    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

    Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

    „M-am trezit cu un bărbat necunoscut lângă pat și cu casa în flăcări”.  Episoadele psihotice postpartum ale unei mame
    „M-am trezit cu un bărbat necunoscut lângă pat și cu casa în flăcări”. Episoadele psihotice postpartum ale unei mame

    Psihoza postpartum e una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe prin care poate trece o mamă. Iată ce povestește această femeie, care a avut mai multe episoade psihotice...

    Acuzațiile grave ale unei mămici al cărei copil are sindrom down: „Toți copiii au primit roluri la serbare, doar al meu nu”
    Acuzațiile grave ale unei mămici al cărei copil are sindrom down: „Toți copiii au primit roluri la serbare, doar al meu nu”

    Într-o țară în care se militează pentru egalitate de șanse, mama unui copil special face acuzații la adresa educatoarelor din cadrul grădiniței unde învață...

    Credeai că nu se întâmplă și la case mai mari? Kelly Clarkson recunoaște că își lovește copiii, așa cum a fost și ea lovită în copilărie de mama ei
    Credeai că nu se întâmplă și la case mai mari? Kelly Clarkson recunoaște că își lovește copiii, așa cum a fost și ea lovită în copilărie de mama ei

    Dacă anumiți părinți nu acceptă sub nicio formă să își sancționeze copiii lovindu-i, alții nu renunță deloc la un asemenea demers. De altfel, în unele cazuri,...

    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”
    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”

    O mamă cu patru copii povestește provocările financiare prin care trece la fiecare început de an școlar și nu numai. Familia se împrumută la bănci pentru a le asigura...

    © 2025 Qbebe