O fetiță în vârstă de 5 luni a fost salvată după extirparea unei tumori pe creier
Miruna are 5 luni și a fost dusă la un spital din Galați de către părinții ei întrucât avea vărsături. Deși rezultatele analizelor de sânge efectuate nu indicau vreo problemă de sănătate, copilul tot nu se simțea bine. În aceste condiții, medicii i-au sfătuit pe părinții fetiței să ajungă la Iași pentru efectuarea unui CT și a unui examen RMN. La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”, Miruna a fost diagnosticată cu tumoră cerebrală și acumulare de lichid la cap.
Potrivit „Adevărul”, mama fetiței, Nicoleta Hurdui, a venit cu următoarele detalii: „Era sănătoasă, nu am avut nicio problemă cu ea până acum. Dintr-odată a avut două vărsături şi am zis să mergem cu ea la Galaţi, că nu ştiam despre ce este vorba. Toate analizele de sânge erau bune, dar ea totuşi vomita şi nu ştiam ce să facem. Doctorii de la Galaţi ne-au spus să venim la Iaşi. Aici, i s-a făcut CT şi RMN, iar medicii ne-au spus că are tumoră şi lichid la cap...”
De asemenea, Conf.Univ. Dr. Lucian Eva, managerul Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași, a dezvăluit că fetița de 5 luni ajunsese în comă în unitatea medicală și că medicii au intervenit printr-o procedură specială înainte de extirparea tumorii.
Conform datelor furnizate de „Știrile PRO TV”, medicul a făcut aceste precizări: „A ajuns la noi în urgență, într-o stare de comă. Am practicat o procedură care se numește ventriculostomie endoscopică, adică am creat o altă cale, și ea fiziologică, de scurgere a acestui lichid către măduvă. La câteva zile, am intervenit chirurgical și am reușit să facem o rejecţie microscopic totală a acestei tumori”.
Practic, fetița a trecut prin două intervenții: una pentru eliberarea lichidului și cealaltă pentru înlăturarea tumorii. Despre cum se recuperează în momentul de față, mama ei a declarat, așa cum reiese din sursele disponibile în „Adevărul”, că: „Vedem semne că zâmbeşte, gângureşte singură, dă din mânuţe, din picioare. Însă este foarte greu...”.
Nicoleta Hurdui mai are doi copii, unul dintre ei, un băiețel de 11 ani, având dizabilități.
Ce au spus medicii despre intervenția care a salvat miraculos bebelușul de 5 luni
Conf. Univ. Dr. Lucian Eva, care a făcut parte din echipa ce a realizat intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii cerebrale a fetiței de 5 luni, a menționat că tumora era de fapt un neuroblastom. Acest tip de tumoră se întâlnește adesea în rândul copiilor și a fost localizată „într-o poziție dificilă”.
Din datele oferite de „Jurnalul”, medicul a dat aceste detalii: „Copilul s-a adresat clinicii noastre pentru un sindrom de hipertensiune intracraniană, datorată existenței unei tumori care bloca scurgerea fiziologică a lichidului cefalorahidian, care curgea în canalul spinal. Ceea ce este cunoscut sub numele de neuroblastom, este o tumoare relativ frecventă la copii, cu un grad de malignitate ridicat, situată într-o poziție dificilă... A fost o provocare pentru echipa medicală”.
În plus, Conf. Univ. Dr. Lucian Eva nu s-a ferit să spună că un rol esențial în succesul intervenției chirurgicale l-a avut și faptul că Miruna a luptat pentru viața ei, fiind considerată o adevărată luptătoare: „Împreună cu echipa medicală, am reușit să scoatem în integralitate această tumoare și pot să vă spun că acest copil ne-a ajutat enorm. Dorința lui de a trăi, este ca și cum s-ar fi operat singur. După ce am deschis calea anatomică către leziune, această tumoare, parcă a ieșit singură. Copiii sunt o minune....Este un luptător acest copil și mă bucur că am participat la salvarea vieții acestuia”.
Un băiețel de 2 ani, operat pe creier, primește cadou un cățeluș cu aceeași afecțiune ca și el
Surse foto: capturi facebook.com, Image by jcomp on Freepik
Surse articol: adevarul.ro, jurnalul.ro, stirileprotv.ro