Vitaminele de care orice copil are nevoie în perioada de creștere

Vitaminele de care orice copil are nevoie în perioada de creștere

Bianca Geica - Redactor Senior

Mulți părinți se întreabă care este aportul potrivit de vitamine și minerale de care au nevoie copiii lor pentru a crește sănătos. Ce trebuie ei să știe este că necesarul de vitamine poate fi atins extrem de ușor printr-o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe. Dar știm foarte bine că, de multe ori, a-i face pe cei mici să mănânce fructe și legume, mai ales în stare crudă, când au cel mai mare conținut de vitamine, poate fi o adevărată provocare.

Ce facem în acest caz pentru a preveni carențele de nutriționale? Află care sunt vitaminele de care orice copil are nevoie în perioada de creștere și ce poți face pentru a te asigura că nu lipsesc din dietă micuțului tău.

un baietel si o fetita care rad si au in fata doua pahare de suc si mai multe fructe

Vitamina A

Vitamina A prezintă mai multe funcții în organism, fiind importante pentru creștere, dezvoltare, pentru menținerea sistemului imunitar și pentru vederea bună. Vitamina A cuprinde retinolul, retinalul și câteva carotenoide care acționează că provitamine A, cel mai important fiind beta-carotenul.

Această vitamină îi este de mare ajutor unui copil aflat în creștere întrucât contribuie la o bună dezvoltare a oaselor și a dinților, grăbește vindecarea unor leziune prezente la nivelul oaselor sau dinților și favorizează vederea sănătoasă. De asemenea, vitamina A este utilă pentru formarea și regenerea celulelor pielii.

În medie, băieții au nevoie de 700 mcg de vitamina A zilnic, iar fetele de 600 mcg zilnic. Bineînțeles, este important să se țină cont și de vârstă celor mici. De exemplu, între 1 și 3 ani, necesarul zilnic de vitamina A este între 300-350 micrograme. Abia de la 4 ani poate fi marită treptat doza zilnică, la recomandarea medicului pediatru.

Surse naturale de vitamina A

Vitamina A se regăsește în mod natural în fructe și legume, dar și în alimente de origine animală. Cele mai bogate surse sunt:

  • uleiul din ficat de cod - una dintre cele mai bogate surse de vitamina A;
  • peștele gras (anșoa, macrou, hering etc.);
  • ouăle;
  • cerealele integrale;
  • lactatele nedegresate;
  • legumele și fructele verzi: broccoli, spanac, salată verde, salată kale, varză de Bruxelles, ardei gras etc.;
  • legumele și fructele portocalii: morcovi, mango, portocale, piersici, caise etc.

Vitamina B

Vitamina B este alcătuită dintr-un complex de vitamine care îndeplinesc mai multe funcții în organism. În cazul copiilor, cele mai importante vitamine din grupul B-urilor sunt: Vitamina B5 (acid pantotenic), Vitamina B2 (Riboflavină), Vitamina B6 (Piridoxină) și Vitamina B1 (Tiamina), esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă.

Vitaminele B contribuie la susținerea metabolismului, menținerea pielii sănătoase și tonusului muscular, întărirea funcționării sistemului imunitar și a sistemului nervos. De asemenea, ajută la combaterea simptomelor și cauzelor stresului, depresiei și bolilor cardiovasculare.

Surse naturale de vitamina B

Cele mai bogate surse naturale de vitamina B sunt:

  • cerealele integrale (orez brun, orz, mei);
  • carnea roșie;
  • carnea de pui și curcan;
  • peștele;
  • semințe și nuci (semințe de floarea soarelui, migdale);
  • legume verzi (broccoli, spanac, salată kale etc.);
  • linte, mazăre, fasole;
  • fructe (citrice, avocado, banane).

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant important pentru funcționarea sistemului imunitar și, de altfel, a întregului organism. Este cunoscută sub denumirea chimică de acid ascorbic și ascorbat și se regăsește într-o serie de alimente, în special în legume intens colorate.

Vitamina C ajută la întărirea imunității, protejează împotriva răcelilor și reduce riscul de boli cronice, fiind un antioxidant puternic. De asemenea, ajută la scăderea hipertensiunii, protejează împotriva bolilor cardiovasculare și  ajută la îmbunătățirea memoriei și a vederii.

Carența de vitamina C apare atunci când aportul de fructe și legume este minim. Aporturile nutriționale recomandate de vitamina C sunt de 35 până la 65 miligrame pe zi pentru copil, de la 60 la 100 miligrame pentru adulți și adolescenți.

Surse naturale de vitamina C

Vitamina C se găsește îndeosebi în fructe și legume, citricele fiind recunoscute în acest sens, dar și alte fructe și legume, precum:

  • pepene galben;
  • cireșe;
  • afine;
  • kiwi;
  • mango;
  • papaya;
  • căpșune;
  • pepene roșu;
  • ardei gras roșu și verde;
  • ardei iuți;
  • legume verzi: varză, varză de Bruxelles, broccoli, pătrunjel, mazăre;
  • conopidă;
  • cartofi.

Vitamina D

Vitamina D, sau vitamina soarelui, este, de departe, una dintre cele mai importante vitamine pentru bună funcționare a organismului uman. Cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D3 (cunoscută și că colecalciferol) și vitamina D2 (ergocalciferol).

Vitamina D acționează că un hormon, reglând sistemul imunitar și funcționarea tuturor celulelor responsabile cu creșterea și dezvoltarea armonioasă. Susține sănătatea oaselor și favorizează absorbția calciului în organism. De asemenea, vitamina D participă la funcționarea normală a sistemului imunitar, precum și la prevenția bolilor neurodegenerative și cardiovasculare. Îi ține pe copii departe de probleme de sănătate frecvente la vârste fragede, precum rahitismul.

Surse naturale de vitamina D

Pentru a sintetiza o cantitate adecvată de vitamina D în organism este necesară expunerea la soare a brațelor, spatelui, feței și picioarelor timp de minimum 15 minute pe zi.

Din păcate, vitamina D apare în mod natural într-o gamă mică de alimente, fiind necesară suplimentarea pentru a evita carențele. Cele mai bogate surse de vitamina D sunt:

  • peștele (somnul, heringul și sardinele, în mod special);
  • carnea roșie;
  • ficat de pasăre;
  • ouăle, în special gălbenușurile;
  • lactatele;
  • cerealele fortificate.

Vitamina K

Vitaminele K reprezintă un grup de vitamine liposolubile (se dizolvă în grăsimi) care se regăsesc în alimente, dar pot fi utilizate și că medicamente sau suplimente alimentare. Este necesară pentru coagularea sângelui, având totodată un rol important și în funcționarea corectă a rinichilor și în creșterea și repararea oaselor.

Vitamina K întărește sistemul imunitar, menține sănătatea creierului și ajută ficatul să funcționeze sănătos. De asemenea, această vitamina contribuie la metabolismul calciului în organism.

O dietă săracă sau restrictivă poate provoca o carență de vitamina K, la fel și folosirea antibioticelor, a medicamentelor care scad nivelul colesterolului sau a celor cu efect anticoagulant.

Surse naturale de vitamina K

Vitamina K este sintetizată de către plante, fiind întâlnită în cele mai mari cantități în legumele verzi, dar și în cereale integrale, ouă și produse lactate. Cele mai bogate surse naturale de vitamina K sunt:

  • legumele verzi: salată kale, varză de Bruxelles, spanac, frunze de nap, sparanghel, salată verde, fasole verde, pătrunjel;
  • fructe: afine, kiwi, avocado, prune;
  • alimente de origine animală: ficat de pui, vită sau porc, carne de pui, brânzeturi, gălbenuș de ou, smanatana, unt.

Cum le asigurăm copiilor aportul necesar de vitamine?

Este extrem de important ca cei mici să aibă o dietă echilibrată și diversificată în așa fel încât să primească toată energia și substanțele nutritive de care au nevoie pentru a crește și a se dezvoltă armonios. Ce facem, însă, atunci când copiii sunt pretențioși la mâncare iar asigurarea tuturor nutrienților necesari devine o provocare? În astfel de situații, medicii pediatri recomandă administrarea suplimentelor naturale care conțin vitaminele de care cei mici au nevoie pentru a crește sănătos.

Vitadep picături orale este un supliment alimentar indicat în perioadele de creștere, când aportul suficient de vitamine este esențial pentru o dezvoltare armonioasă.

Vitadep ajută la prevenirea deficiențelor de vitamine în cazurile de carențe nutriționale mari, aport nutrițional insuficient sau când dieta nu este suficient de variată pentru a corespunde nevoilor nutriționale. Conține un complex de:

  • vitamina D și K, care contribuie la menținerea oaselor sănătoase;
  • vitamina A și C, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Vitamina C contribuie la reducerea slăbiciunii și oboselii;
  • vitaminele B, care contribuie la metabolismul energetic normal.
vitadep picaturi orale

Produsul vine sub formă de picături orale și poate fi administrat începând de la vârsta de 1 an.

Surse: webmd.com, healthline.com, mayoclinic.org, verywellfamily.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil
6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

    Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil
    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

    Dacă anumite cupluri nici nu concep ca unul dintre parteneri să nu-și ia concediu de creștere copil, pentru altele acest lucru nu intră în discuție. Într-o asemenea...

    © 2025 Qbebe