Vânătăi la copii: ce este normal și când să ne îngrijorăm

Vânătăi la copii: ce este normal și când să ne îngrijorăm

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă și devine tot mai activ, este normal să începi să sesizezi la el și primele vânătăi. Acestea devin mai frecvente când începe să meargă și să se cațere, iar odată ce un copil va petrece multe ore jucându-se atât în casă, cât și în aer liber, nu este exclus să-l vezi adesea cu multe vânătăi. Medicii spun că este un fenomen normal și că vor trece de la sine, în mai multe zile, în funcție de severitatea traumei ce le-a produs. În unele cazuri însă, vânătăile pot fi indiciu pentru probleme serioase de sănătate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi nu doar în ce situații ar trebui să-ți pui întrebări în legătură cu vânătăile copilului și să te adresezi medicului, ci și cum ar trebui să procedezi pentru a-l ajuta să scape mai ușor de disconfortul produs de acestea.

Vânătăi la bebeluși

Vânătăile la copii, indiferent de vârsta pe care o au aceștia, reprezintă un semn pe piele, în nuanțe de negru- albăstrui, care apare în condițiile în care un traumatism duce la o sângerare subcutanată, generată de o deteriorare a vaselor de sânge. În acest context, sângele se va acumula pe locul traumatismului și va schimba culoarea pielii din zona afectată, intervenind aspectul de vânătaie.

bebelus-cu-vanataie-pe-frunte-care-plange

Vânătăile la nou-născuți

Dacă un nou-născut are vânătăi în mai multe locuri de pe corp, este o dovadă a faptului că a avut o naștere traumatizantă. Printre cele mai cunoscute motive care duc la apariția vânătăilor la un nou-născut se regăsesc:

  • Distocia umărului- Are loc dacă umerii bebelușului rămân blocați în spatele pelvisului mamei în timpul nașterii. Când se întâmplă așa, va fi necesar să se apeleze la manevre speciale destinate deblocării bebelușului, de aceea intervin vânătăi în zona umerilor și a gâtului
  • Trauma provenită de la utilizarea forcepsului- În unele cazuri, există posibilitatea ca forcepsul să fie folosit excesiv sau să nu fie folosit corespunzător, ceea ce va antrena vânătăile din zona capului sau a gâtului bebelușului
  • Sindromul de coagulare vasculară diseminată- Este o maladie a sângelui extrem de rară, ce se manifestă prin tulburări majore de coagulare a sângelui, ceea ce duce la formarea de trombi microvasculari la nivelul diferitelor organe, dar și la apariția de hemoragii și de vânătăi. La nou-născuți, este declanșată de obicei de asfixiere, de sepsis, de insuficiență respiratorie. Este deosebit de periculoasă, întrucât poate să provoace insuficiența multiplă a organelor

Vânătăile la nou-născuți nu trebuie să fie confundate cu semnele din naștere pigmentate, așa cum sunt petele mongoloide. Ele au aspectul de vânătăi, având o nuanță albăstruie și fiind vizibile pe suprafețe mai mari de piele, cu precădere pe zona feselor sau pe spate. Sunt mai frecvente la bebelușii ce au pielea mai închisă la culoare, ca de exemplu la cei origine afro-americană sau la asiatici. Petele mongoloide dispar de obicei după primul an de viață.

Vânătăile la bebelușii între 7 și 12 luni

Dacă la bebelușii sub vârsta de 4 luni probabilitatea de apariție a vânătăilor este mult mai redusă întrucât aceștia nu pot încă să se rostogolească, să se târască, să stea în șezut etc.  cei care au în jur de 7 luni manipulează tot mai mult obiectele, le duc la gură, se rostogolesc și încep să stea în șezut. În aceste condiții, vânătăile pot surveni din pricina unor traumatisme minore.

Vânătăile la bebelușii între 7 și 12 luni sunt foarte posibile, dat fiind faptul că este vârsta la care se realizează tranziția către mers, micuții începând să se târască, să se ridice sprijinindu-se de diferite obiecte de mobilier din casă, ceea ce nu exclude posibilitatea de loviri și de căderi. Astfel, vânătăile de pe coate, genunchi, mâini, frunte, picioare sunt din ce în ce mai frecvente în jurul vârstei de 1 an.

Vânătăile la copiii de la 1 an în sus pot fi mai dese, în contextul în care aceștia devin tot mai independenți, tot mai activi și dornici să exploreze lumea din jur, începând să se cațere peste tot și să alerge. Este perioada în care copiii sunt mai expuși riscului să se confrunte, în urma loviturilor accidentale, chiar și cu contuzii, care sunt mult mai dureroase decât vânătăile obișnuite.

În scopul de a preveni, pe cât posibil, vânătăile bebelușilor și ale copiilor mici, se recomandă să fie luate măsuri precum sunt și cele de mai jos:

  • Securizează colțurile de la piesele de mobilier pentru ca bebelușul să nu se lovească prea tare
  • Împiedică accesul bebelușului în zone periculoase din locuință prin intermediul montării portițelor, a blocării mânerelor, prin montarea de încuietori etc.
  • Toate obiectele periculoase vor fi ținute cât mai la distanță de copil, în locuri inaccesibile
  • Supraveghează-ți permanent copilul, atât când vă aflați în casă, cât și în aer liber

În situații rare, vânătăile de pe corpul unui bebeluș pot surveni în urma unui abuz fizic. Indiciile menite să-ți atragă atenția sunt:

  • Ți-ai lăsat bebelușul în grija unei persoane străine și după aceea ai sesizat vânătăi inexplicabile
  • Vânătăile au o formă neobișnuită (de exemplu, pot avea forma unui obiect cu care a fost lovit bebelușul)
  • Vânătăile sunt localizate într-un loc neobișnuit sau sunt acompaniate de leziuni pentru care nu găsești explicații

De cele mai multe ori, vânătăile bebelușilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare, vindecându-se de la sine în una-două săptămâni. Cu toate acestea, în anumite cazuri, ele ar trebui să te pună în gardă dacă:

  • Sesizezi că vânătăile de pe corpul său apar brusc, inexplicabil, în mai multe zone (nu numai de la genunchi în jos)
  • Bebelușul se confruntă cu sângerări nazale sau la nivelul gingiilor
  • Vânătăile sunt dureroase și după mai multe zile
  • Nu dau semne de ameliorare nici după 14 zile
  • Observi că sub vânătaie a apărut o umflătură
  • Știi că bebelușul s-a lovit la cap și i-a apărut o vânătaie după ureche
  • Bebelușului îi este greu să-și miște piciorul sau brațul după ce a capătat o vânătaie pe genunchi, pe încheietura mâinii sau la gleznă
  • În jurul vânătăii pielea este inflamată și sunt semne de infecție, cum ar fi puroiul de exemplu
  • Vânătaia nu este plată, ci în relief
  • Dimensiunile vânătăii sunt mari (aproximativ cât o monedă)

Vânătăile anormale, atât la bebeluși, cât și la copiii mai mari, pot fi dovada numărului scăzut de trombocite (acestea repară pereții deteriorați ai vaselor de sânge, contribuie la oprirea sângerărilor și la coagularea sângelui- în cazul unei coagulări deficitare, proteinele prezente în sânge nu interferează așa cum ar trebui cu trombocitele ca să stopeze sângerarea și să aibă loc vindecarea), afecțiune numită trombocitopenie. Aceasta apare atât când trombocitele se produc în număr prea mic, cât și când se distrug prea rapid. Trombocitopenia apare din cauze variate, ca de exemplu:

  • Boli ale măduvei osoase (cum ar fi leucemiile de exemplu)
  • Distrugerea trombocitelor prin mecanism autoimun
  • Deficit de nutrienți (de fier, de vitamina B12)
  • Anemie aplastică (presupune producerea insuficientă de celule stem de măduva osoasă)
  • Hepatită cronică etc.

În același timp, vânătăile anormale la copii sau la bebeluși pot fi determinate de prezența unei tulburări de sângerare, determinate, pe de o parte, de anomalii ale trombocitelor și, pe de altă parte, de anomalii ale factorului de coagulare (proteinele ce participă la procesul de coagulare a sângelui. Factorul de coagulare poate să fie la un nivel scăzut din cauza unei infecții, a deficitului de vitamina K, a unor boli de ficat, a administrării unor medicamente sau poate să fie redus din naștere).

Tulburările de sângerare se referă la afecțiunile ce cresc predispoziția spre un risc ridicat de sângerare sau spre apariția vânătăilor (ca urmare a traumatismelor, a intervențiilor chirurgicale etc.), fiind generate de prezența deficiențelor trombocitelor sau de cele care țin de coagularea sângelui. Dintre tulburările de sângerare fac parte:

  • Hemofilia (presupune ca sângele să nu se coaguleze normal din cauza lipsei factorilor de coagulare)
  • Boala Von Willebrand (tulburare de sângerare ereditară, ce determină sângerări recurente, în condițiile în care este vorba despre un deficit cantitativ sau calitativ al Factorului von Willebrand, proteină responsabilă de aderarea trombocitelor în primele faze ale procesului de coagulare)
  • Afecțiuni ale trombocitelor

Te poți gândi că vânătăile la copil sunt și o cauză a unei tulburări de sângerare dacă există un istoric familial legat de o asemenea tulburare, dacă sesizezi învinețiri rapide sau dacă sunt prezente manifestări ca:

  • Sângerări excesive (manifestate, de pildă, la o intervenție de la dentist, la o intervenție chirurgicală, când se produc julituri etc.)
  • Sângerări anormal de abundente și prelungite în perioadele marcate de menstruație
  • Sângerări nazale prelungite sau dese
  • Prezența pe piele a unor pete roșii (care apar în urma presiunii lenjeriei intime)

Nu mai sta pe gânduri și solicită cât mai rapid ajutor medical în situația în care vânătăile apar în locuri neobișnuite și sunt însoțite de anumite manifestări. Cât privește locurile neobișnuite în care pot apărea vânătăile la copii, acestea sunt: pe spate, pe față, pe trunchi, în zona stomacului sau pe spatele brațului.

Simptomele periculoase ce însoțesc vânătăile pot fi:

  • Anomalii osoase sau faciale
  • Abdomen mărit (din cauza inflamării ficatului și/sau a splinei)
  • Febră
  • Transpirații abundente
  • Dureri la nivelul oaselor
  • Pierdere bruscă în greutate
  • Hemangioane de dimensiuni mari (hemangionul reprezintă o tumoră vasculară benignă, care apare pe spate, pe scalpul, pe fața, pe gâtul sau pe membrele unui bebeluș și care poate să dispară de la sine)
  • Iritații sau pete roșii pe piele

hemangiom-pe-capul-unui-bebelus

Oricare dintre aceste simptome pot reprezenta dovada unor boli serioase, precum boli de ficat, boli oncologice ale măduvei spinării sau infecții grave.

Poze cu vânătăi

Vânătăile la copii care sunt plate, în nuanțe de vânăt, așa cum se poate observa și din imaginea de mai jos, poartă numele de echimoze și se produc dacă este vorba despre acumularea de sânge în straturile superioare ale pielii. 

vanataie-care-are-mai-multe-nuante

vanataie-mare-in-zona-cotului

Când încep să se vindece, vânătăile nu vor mai avea nuanțe intense și tind să aibă nuanțe de maroniu-gălbui.

mana-de-femeie-care-se-afla-in-preajma-unei-vanatai-pe-corpul-unui-copil

Vânătăile la copii situate sub ochi se vindecă în general foarte bine, fără a crea probleme în zona ochiului. Ca să se reducă mai rapid inflamația, este ideal dacă vei îngriji copilul în felul următor: vei aplica comprese cu gheață (gheața nu va fi pusă direct pe piele) pe locul afectat, cam la fiecare 15 minute în primele 24 de ore. După aceea, îi va prinde bine o compresă călduță. Poți să repeți aceste demersuri pentru alte câteva zile. De asemenea, vei avea grijă ca micuțul să țină capul cât mai ridicat pentru a împiedica inflamarea. 

fetita-cu-un-ochi-umflat-si-vanat-si-cu-urme-de-leziuni-pe-fata

Vei solicita cât mai repede ajutorul unui medic, în cazul unei vânătăi din zona ochiului, în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Știi că vânătaia de la ochi are legătură cu o lovitură la cap
  • Copilul se plânge că nu vede bine sau că vede dublu
  • Nu poate să-și miște ochiul la fel ca în mod obișnuit
  • Observi semne de sângerare în albul ochiului
  • Pe copil îl doare mai degrabă globul ocular decât zona din jurul ochiului lezat

Dacă un copil are un traumatism în zona capului, se poate produce un hematom (când sângele se acumulează sub piele și va duce la apariția unei umflături, locul fiind sensibil și dureros). Printre vânătăile mai frecvente la copii sunt și cele cunoscute sub numele de „ou de gâscă”.

copil-mic-care-isi-duce-mana-la-frunte-unde-are-o-vanataie 

În cât timp trece o vânătaie

În mod obișnuit, vânătăile la copii dispar complet, fără îngrijire specială, în aproximativ două săptămâni. Pe parcursul acestui interval, ele își vor schimba culoarea pe măsură ce organismul reabsoarbe sângele acumulat în zonele cu vânătăi. În funcție de culoarea pe care o au vânătăile poți să-ți dai seama cât de vechi sunt acestea:

  • Prima dată o vânătaie are o nuanță roșiatică, dovedind că sângele proaspăt, bogat în oxigen, s-a strâns pe sub piele
  • După 1-2 zile, prin prezența hemoglobinei (proteina ce ajută la transportul oxigenului în organism), culoarea vânătăii se modifică și va avea o nuanță albastră-mov sau chiar negricioasă
  • După alte 5-10 zile, vânătăile încep să aibă o nuanță de gălbui sau de verzui, în condițiile în care organismul produce doi compuși (bilirubina- pigment biliar și biliverdina- este un pigment biliar, ce rezultă din descompunerea hemoglobinei, având culoarea verde) când hemoglobina este descompusă
  • Când vor trece 10-14 zile, vânătăile dobândesc o nuanță de galben-maroniu sau de maroniu deschis- Odată ce vânătăile au nuanță de maroniu deschis, se vor atenua și vor dispărea

Procesul de vindecare a unei vânătăi poate fi accelerat dacă vei reuși să pui gheață pe vânătaia copilului cât mai repede după ce s-a produs un traumatism sau să ții cât mai ridicată partea corpului pe care s-a produs vânătaia pentru a nu se acumula prea mult sânge pe sub piele, diminuând riscul ca vânătaia să devină prea intensă.
De asemenea, un efect benefic pentru stimularea vindecării vânătăilor la copii îl are și alimentația. Spre exemplu, alimente bogate în vitaminele B12, B9, vitamina C sau K (cum ar fi cerealele fortificate, carnea de vită, citricele, legumele cu frunze verzi, broccoli etc.) influențează pozitiv procesele de coagulare, reducând din predispoziția spre apariția de vânătăi.

În situația în care vânătăia copilului nu dă semne de vindecare în 14 zile sau dacă vei sesiza și alte modificări este necesar să cauți cât mai repede sprijin medical. Printre semnele care trebui să-ți atragă atenția și să te îngrijoreze se numără:

  • Vezi pe corpul copilului vase sparte în mai multe puncte de pe corp, alături de vânătăi apărute fără o cauză anume- În acest caz, medicii vorbesc despre o posibilă tulburare de coagulare a sângelui
  • Vânătăile inexplicabile apărute la un copil care nu se târăște sau care nu merge încă nu sunt normale
  • Vânătăile sunt atât de dureroase încât îl determină pe copil să aibă dificultăți în a-și mișca membrul respectiv

Nu în ultimul rând, vânătăile localizate la cap sau în zona ochilor nu trebuie neglijate și este indicat să se consulte un medic pentru a te asigura că nu este de fapt vreo contuzie severă.

Îngrijorarea mamelor față de vânătăile prezente la copii este dovedită și de prezența discuțiilor de pe forum. Adesea, acestea se plâng de vânătăi numeroase sau care apar cu ușurință. Iată câteva exemple în acest sens:

„Fetița mea are 3 ani și jumătate și multe vânătăi pe picioare. Ea nu este foarte agitată, de aceea îmi fac griji întrucât face prea ușor vânătăi. Nu îmi fac griji că ar fi cineva care ar maltrata-o, dar mă gândesc la faptul că sunt prea numeroase și prea frecvente. Niciodată nu e lipsită de vânătăi, are de obicei 5-6 vânătăi pe fiecare picior.
Cred că de fapt îmi este teamă de cancer. Nu are vânătăi în alte locuri. Are cineva copil cu atât de multe vânătăi?”

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • „Și fiul meu este în aceeași situație! A împlinit 3 ani în august. Are numeroase vânătăi pe gambe! Este însă un mic neîndemânatic. Durează o grămadă de timp pânâ când i se vindecă, dar la fel sunt și eu.
    S-a lovit de un coș de gunoi acum trei săptămâni și o mică porțiune din unghia de la degetul mare de la picior este și acum vânătă. Nu îți face griji. Unele persoane au pur și simplu pielea mai subțire.”
  • „Bună, am 3 copii, de 7 ani, de 3 ani și de 1 an și văd că toți trei sunt plini de vânătăi și mai ales pe picioare. Evident, dacă îți faci griji este bine să vezi un medic pediatru, dar majoritatea copiilor sunt plini de vânătăi, așa că nu cred că este vorba de o problemă.”
  • „Sunt de acord că majoritatea copiilor mici au vânătăi pe picioare și nu îți poți da seama de unde le au! Am o întrebare: fetița ta se află sub un tratament pentru o eczemă sau pentru astm cu steroizi (prezenți în produse pentru inhalat sau în unguente)? Dacă se întâmplă așa, predispoziția spre vânătăi este mai mare decât la alți copii. Fiul meu are o eczemă severă și apelăm adesea la un unguent cu steroizi, de aceea pe pielea lui sunt adesea vizibile vânătăi.”

Sursă: netmums.com

„DS are întotdeauna vânătăi inexplicabile, nu am idee de unde vin și când trec, întrucât imediat îi apar altele. Mă întrebam dacă li se întâmplă așa ceva și altor copii. Oare ce îi determină să se învinețească atât de ușor? Mulțumesc.”

Răspunsuri venite de la alte mame:

  • „Nu mi-aș face griji pentru așa ceva. Așa fi mai îngrijorată dacă aș avea un copil de 2 sau de 3 ani care nu are vânătăi! Imaginează-ți că se joacă și că se bagă peste tot, chiar și în locuri la care nu te gândești. Fetele mele sunt mereu pline de vânătăi, iar cea mai mare 7 ani. Și eu de obicei una-două vânătăi! Dar dacă ești îngrijorată, mergi cu el la medicul de familie/la medicul pediatru pentru un control. ”
  • „Prima dată am observat, acum un an, că DD are prea multe vânătăi, care durează prea mult timp și că este foarte palidă, letargică și obosea chiar și după câțiva pași. Ne-am îngrijorat și ne-am dus la pediatru, care ne-a prescris numeroase teste de sânge. Când rezultatele lor au sosit, a fost diagnosticată cu Boala von Willebrand. Este întotdeauna mai bine să mergem cu copiii la control. Ne-am temut de ce e mai rău, când presimți că este ceva ce nu este în regulă cu copilul tău.”

Sursă: huggies.com.au

„Are cineva un copil mic ale cărui picioare arată atât de rău?? Se pare că vânătăile sale arată tot mai rău. S-a întâmplat așa după ce a fost ieri la joacă. Nu i-a fost niciodată rău, are poftă de mâncare, nu are stări de oboseală. Acest lucru este liniștitor, dar mă stresează aceste vânătăi. Deja am luat legătura cu medicul pediatru și acesta ne-a trimis la analize ca să mă liniștească, încă așteptăm rezultatele.”

Răspunsuri de la alte mame:

  • „Sunt asistentă medicală. Dacă face ușor vânătăi și are și peteșii (mici leziuni purpurii pe piele), i-aș verifica nivelul de trombocite, este posibil să fie purpură trombocitopenică imună.”
  • „Pare ceva normal. Mi-am dat seama că fetița mea se tot urca și tot cobora din mașină și avea în mod constant vânătăi. Poate fi vorba despre activități pe care le face de obicei și nu îți dai seama că acestea sunt de vină pentru vânătăi.”

Sursă: community.whattoexpect.com

Cremă pentru vânătăi farmacie

Dacă la persoanele adulte vânătăile pot fi ameliorate, în cazurile în care sunt severe și cu unguente pe bază de  heparină (în farmacii sunt disponibile numeroase variante), pentru copii sunt recomandate cremele pe bază de ingrediente cât mai naturale. De exemplu, o cremă pentru vânătăi la copii, potrivită și pentru primii ani de viață, ar trebui să fie un produs homeopat sau realizată exclusiv din plante, din care să lipsească orice fel de ingrediente care să fie iritante sau care să favorizeze apariția efectelor adverse. Înainte să achiziționezi o asemenea cremă, cere sfatul medicului pediatru sau pe cel al farmacistului, utilizând-o exact așa cum ți-au indicat aceștia.

Foarte important este, până când vei aplica o cremă de la farmacie pe vânătăile copilului, să te asiguri că nu este alergic la niciunul dintre componentele cremei respective. Vei proceda în felul următor: înaintea aplicării cremei pe locul cu probleme, să o testezi pe o porțiune mică de piele ca să vezi cum reacționează copilul la ea. Este indicat să aplici produsul, de exemplu, pe o zonă sensibilă precum este partea anterioară a antebrațului copilului. Dacă în 24 de ore nu apar roșeață, mâncărimi, senzație de arsură, înseamnă că acea cremă poate fi utilizată în siguranță.

maini-de-femeie-care-aplica-un-unguent-pe-leziunile-si-vanataile-de-pe-piciorul-unui-baietel

Printre cele mai indicate creme pentru vânătăi la copii se numără cele pe bază de arnică. Atât în farmacii, cât și în magazinele cu produse naturiste, se găsesc mai multe tipuri de cremă cu arnică, plantă considerată ca fiind unul cele mai bune remedii naturale pentru vânătăi întrucât susține procesul natural de vindecare a organismului, contribuind la reabsorbția vânătăii, reducând inflamația și durerea.

Alături de arnică, alte ingrediente ce pot fi utile pentru a grăbi vindecarea vânătăilor sunt:

  • Gălbenelele- Au proprietăți antiinflamatorii și vindecă vânătăile chiar din profunzime. Sunt utile și în caz de arsuri și de răni deschise
  • Sunătoarea- Este numai bună pentru a atenua în special vânătăile din zone precum degetele de la mâini sau cele de la picioare
  • Coada-șoricelului- Este cunoscută din cele mai vechi timpuri că, dacă este utilizată extern, susține diminuarea vânătăilor, a arsurilor, a tăieturilor, a inflamațiilor, a eczemelor
  • Bellis perennis- În homeopatie este apreciat pentru capacitatea sa de a acționa asupra vânătăilor din zona trunchiului sau a celor provocate de traumele din țesuturile mai profunde ale pielii
  • Echinaceea- Dacă se folosește extern, este adecvată pentru vânătăi, arsuri și răni

Remedii pentru vânătăi

Vânătăile la copii se pot ameliora în timp mai scurt dacă vei recurge și la remedii care îți sunt la îndemână. Cu cât acestea vor fi utilizate mai curând după ce a avut loc traumatismul, cu atât disconfortul va fi diminuat, iar procesul de vindecare va fi stimulat. Printre cele mai populare remedii folositoare în acest scop sunt:

  • Aplicațiile cu o compresă rece- Sunt binevenite întrucât reduc inflamația, încetinesc fluxul sanguin în zona afectată, ceea ce va duce și la diminuarea cantității de sânge care va ajunge în țesut. În aceste condiții, va scădea și dimensiunea vânătăii. Ideal este ca o compresă rece să fie așezată pe vânătaie timp de 15-20 de minute, la fiecare oră, în primele două zile de la momentul apariției vânătăii
  • Aplicațiile cu gheață- Nu vei aplica direct gheața pe suprafața de piele cu vânătăi, ci vei înveli cu un prosop sau cu o cârpă, de exemplu, un pachet de legume congelate sau o pungă cu gheață. Nu le vei lăsa pe piele mai mult de 10-15 minute!
  • Repaos și ridicarea cât mai sus a membrului pe care se află o vânătaie- Pentru a se diminua inflamația și pentru a se micșora riscul de mărire a vânătăii, ar fi bine ca membrul cu vânătaie să fie ținut cât mai sus. Cam după două zile, se va aplica pe vânătaie un prosop cald, chiar și de trei ori pe zi
  • Comprese cu ulei de arnică- Arnica este unul dintre cele mai recomandate remedii pentru vânătăi, nu doar la copii, ci și la adulți. Din acest motiv, medicii naturopați spun că nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Planta are proprietăți antiinflamatorii, previne infecțiile și grăbește vindecarea. Ori de câte ori copilul tău se confruntă cu vânătăi, poți să-i pui pe vânătaie ulei de arnică, cu care îl vei masa ușor. Pentru ca acesta să pătrundă mai bine în piele, vei pune deasupra o compresă călduță. Este bine dacă vei proceda așa de două-trei ori pe zi
  • Masaj cu oțet- Amestecă 1/3 cană apă călduță cu câteva picături de oțet alb sau de oțet de mere. Vânătaia copilului va fi masată cu acest amestec sau se va aplica o compresă cu el pe locul respectiv. Ar fi bine să se repede procedeul pentru 5-6 zile, de două ori pe zi, în contextul în care va fi stimulată circulația sângelui și procesul de vindecare
  • Hamamelisul- Planta are proprietăți astringente, ajutând la dispersarea sângelui din țesutul pe care se află vânătaia, având proprietăți antiseptice și antiinflamatorii. În caz de vânătăi la copii, poți să aplici mai întâi o cremă pe bază de hamamelis, urmată de aplicarea de ulei/unguent cu arnică
  • Gelul de aloe vera- Grație enzimelor din el, ce au proprietăți antiinflamatorii, gelul de aloe vera îți poate fi de folos și în caz de vânătăi la copii, conferind o senzație plăcută de răcorire. Optează pentru un gel organic de pe piață sau vei stoarce tu gelul din frunzele plantei și îl vei aplica pe vânătaia copilului. Nu scăpa însă din vedere faptul că mai ales pielea foarte sensibilă a bebelușilor poate dezvolta, uneori, reacții alergice la gelul de aloe. Din acest motiv, este indicat ca mai întâi să testezi o cantitate foarte mică pe partea interioară a antebrațului ca să vezi cum reacționează copilul la el. Dacă în 24 de ore nu apar iritație și mâncărimi, înseamnă că gelul poate fi utilizat 

frunze-si-gel-de-aloe-vera-intr-un-recipient

  • Sarea Epsom- Este un remediu adecvat pentru vânătăi întrucât relaxează țesutul muscular și ușurează durerea. La o cană și jumătate de sare Epsom vei pune o cană de apă caldă. Vei înmuia o cârpă moale și curată în amestec și vei aplica direct pe vânătaia copilului, lăsând să acționeze timp de câteva minute. Repetă demersul din oră în oră
  • Comprese cu semințe de fenicul- Feniculul are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, așa că nu vei greși dacă îl vei folosi când micuțul tău are de suferit din cauza vânătăilor. Vei lua o mână de semințe de fenicul, le vei pune într-o cană de apă și le vei lăsa să fiarbă pentru câteva minute. Vei strecura amestecul, îl vei lăsa la răcit, vei pune câte puțin pe o dischetă de vată și vei aplica pe vânătaie. Se va lăsa la uscat pe piele, pentru cele mai bune efecte fiind recomandat să se repete demersul de două ori pe zi
  • Frunze de pătrunjel- Ca să îți ajuți copilul să scape mai repede de vânătăi, să-i reduci inflamațiile și durerile, poți pur și simplu să zdrobești în blender o mână de frunze de pătrunjel proaspăt. Amestecul rezultat va fi pus direct pe vânătăie și vei securiza cu un bandaj. După 10 minute vei îndepărta pasta de pătrunjel clătind bine. Vei relua demersul la un interval regulat

Cremă vânătăi copii

Fie că este vorba despre o cremă, fie că este vorba despre un gel pentru vânătăi la copii, întotdeauna asigură-te că acestea sunt pe bază de formule naturale, că nu conțin ftalați, parabeni, conservanți sintetici, coloranți sau alergeni.

Așa cum s-a precizat anterior, cremele cu arnică sunt de cele mai multe ori recomandarea specialiștilor pentru vânătăile copiilor. Principalul compus activ din această plantă constă în lactone, ce previn acumularea sângelui,  formarea vânătăilor și a inflamațiilor după o traumă. Practic, arnica are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, cremele sau gelurile ce o conțin aplicându-se în strat subțire direct pe locul afectat, printr-un masaj blând. Înainte să le folosești,  ține minte că arnica nu se va folosi topic pe răni deschise!

Dacă vrei ca micuțul tău să scape grabnic de vânătăi, nu ezita să recurgi și la o cremă care să includă combinația dintre arnică și gălbenele. Aceasta trebuie să fie naturală, gălbenelele din ea fiind binevenite pentru că pătrund în straturile profunde ale pielii, începând procesul de vindecare chiar de acolo, reducând și din durere. În același timp, datorită gălbenelelor se pot ameliora și alte probleme pe care copilul le-ar putea avea, în afară de vânătăi: zgârieturi, arsuri sau tăieturi minore.

În situația în care medicul pediatru recomandă, alături de o cremă pentru vânătăi îi poți oferi copilului, pentru a scăpa de durere, un medicament pe bază de Paracetamol și după două zile de când a avut loc traumatismul ce i-a provocat vânătăia/vânătăile. Ocolește însă Aspirina, care este foarte periculoasă pentru copii întrucât poate provoca Sindromul Reye (afectează în special ficatul și creierul, în unele cazuri fiind fatal).

Cremă pentru vânătăi și umflături

Procesul de vindecare a vânătăilor la copii poate fi susținut și dacă se va recurge la o cremă care să includă arnică și hamamelis. Pe de o parte, arnica diminuează durerea și inflamația, iar meritul hamamelisului este că va ajuta la refacerea vaselor de sânge și accelerează procesul de decolorare a vânătăii. În general, utilizarea topică a hamamelisului este considerată sigură pentru copii, dar cel mai bine este să ceri sfatul unui medic pediatru sau al unui farmacist înainte să-l aplici pe pielea copilului.

Nu vei da greș în a-ți ajuta copilul să scape mai rapid de vânătăi dacă vei miza pe o cremă pentru vânătăi și umflături realizată homemade. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie:

  • 1/2 cană flori de arnică uscate
  • 2/3 cană ulei purtător (de jojoba, de migdale dulci sau de semințe de struguri)
  • 1/4 cană pastile de ceară
  • 1/2 cană unt de shea
  • 1/4 linguriță pudră de Borax cosmetic (ajută la amestecarea ingredientelor, acționând ca un agent emulsificator. Are rolul de a împiedica dezvoltarea bacteriilor în crema obținută și nu va trebui să te temi că este toxic, în condițiile în care este special pentru uz cosmetic, este în cantitate mică și este bine diluat. Crema nu se va aplica însă sub nicio formă în zona gurii sau a ochilor!)
  • 1/4 cană apă distilată fierbinte

După ce vei avea la îndemână ingredientele, vei proceda după cum urmează:

  • Vei încălzi pe foc uleiul purtător amestecat cu florile de arnică. Lasă-le pe foc pentru aproximativ o jumătate de oră. Vei strecura apoi florile de arnică din ulei.
  • Adaugă peste uleiul infuzat de arnică pastilele de ceară. Pune la încălzit și amestecă până când ceara se va topi complet
  • Peste amestecul format din ceară și din uleiul infuzat de arnică vei adăuga și untul de shea, menținându-l fierbinte
  • Într-un alt recipient vei combina pudra de Borax cu apa distilată, având grijă să menții totul cât mai fierbinte, iar pudra să se dizolve perfect
  • Când amestecul cu unt de shea și cel cu Borax sunt fierbinți, vei turna foarte încet amestecul cu Borax peste cel cu unt de shea și ulei infuzat, amestecând bine
  • Lasă la răcit și toarnă apoi în recipiente bine securizate. Dacă dorești o consistență mai cremoasă, poți să amesteci ingredientele cu un mixer vertical

Crema va fi utilă pentru vânătăi, pentru umflături sau dureri musculare, dar nu se va aplica pe răni deschise.

Arnigel vânătăi

Accelerarea procesului de vindecare a vânătăilor la copii se poate realiza și prin folosirea unui gel homeopat pe bază de Arnica montana. Acesta a fost conceput nu doar pentru vânătăi, ci și pentru contuzii sau oboseală musculară, fiind recomandat copiilor de la 1 an în sus, dar și pentru adulți. 

flori-de-Arnica-Montana

Nu este necesară prescripția medicală pentru „Arnigel”, dar pentru a avea parte de cele mai bune rezultate se recomandă să se țină seama de indicațiile unui medic sau ale unui farmacist. De asemenea, trebuie să știi că nu este indicat să apelezi la el în oricare dintre următoarele situații:

  • Dacă ai un copil cu vârsta mai mică de 1 an
  • Dacă este vorba despre o alergie la Arnica montana- Poți să te asiguri că micuțul tău nu este alergic la această plantă dacă, înainte să aplici gelul pe vânătaie, îi vei testa reacția pe o suprafață foarte mică de piele. De pildă, vei pune puțin gel pe partea internă a antebrațului copilului și vei aștepta 24 de ore ca să vezi ce se întâmplă. În cazul în care pe piele nu apar roșeață, mâncărimi și nu survine senzația de arsură, înseamnă că puteți folosi gelul fără grijă

Ai în vedere și următoarele aspecte: în condițiile în care gelul conține și alcool, dacă aplicațiile topice vor fi frecvente, pe o perioadă îndelungată, se poate ajunge la iritații sau la uscarea pielii. De asemenea, ai grijă și nu aplica produsul în cazul rănilor deschise și a celor infectate. Se va evita și contactul cu ochii!

Ideal este ca gelul să se poată aplica pe vânătăile copilului cât mai curând de la producerea traumatismului, după aceea continuând să-l aplici pe locurile cu probleme prin masaj ușor o dată sau de două ori pe zi sau după cum ți-a fost recomandat de medic sau de farmacist. 

Așa cum s-a precizat pe parcursul articolului, vânătăile la copii reprezintă în cazuri rare motive serioase de îngrijorare. Cel mai important este să-ți observi cu atenție copilului și, dacă vânătăile sale sunt însoțite și de alte manifestări neobișnuite, să ceri ajutorul unui medic. 

Surse: anm.ro, birthinjuryhelpcenter.com, community.whattoexpect.com, diynatural.com, firstaidcreams.com, healthline.com, hemofilie.ro, huggies.com.au, kidshealth.org, kidspot.com.au, medicamente.romedic.ro, medicover.ro, netmums.com, news24.com, parenting.firstcry.com, reginamaria.ro, rileychildrens.org, romedic.ro, stlouischildrens.org, totuldespremame.ro, todaysparent.com, thebump.com, wa.kaiserpermanente.org, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie
    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie

    Cum depășești momentele în care copilul te scoate din minți? Are el nevoie de un părinte mereu calm, sau trebuie să vadă și reacțiile normale ale adultului în situații...

    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?
    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

    Indiferent de partea corpului pe care apar, petele stârnesc adesea îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o zonă sensibilă, precum este cea intimă,...

    Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame
    Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame

    În povestea noastră nu e nimic special. Sunt mii de copii care se nasc prematur. Prin prisma meseriei (sunt cadru medical în obstetrică) văd astfel de povești aproape zilnic....

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?
    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?

    O femeie a fost căsătorită cu soțul ei timp de 16 ani, iar în urmă cu câteva zile, soțul ei a plecat de acasă. Aceasta declară că simte o fericire și o ușurare cum nu...

    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm
    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm

    „Schimbările climatice mă sperie pentru că mă tem că lumea se va sfârși”, spune Maya, 14 ani, elevă în clasa a 9-a în Toronto, Canada. În cealaltă...

    © 2024 Qbebe