Gripa este o boală cu contagiozitate mare, iar calea de transmitere a virusului gripal este similară cu cea a noului coronavirus. Așadar, vaccinarea, alături igiena corespunzătoare, un stil de viață sănătos, evitarea aglomerațiilor și contactului cu persoanele bolnave, pare a fi cea mai la îndemână modalitate de prevenție a gripei.
Cât de eficient este vaccinul antigripal?
Vaccinul gripal reprezintă cea mai bună protecție împotriva unui virus imprevizibil care poate provoca destul de multe complicații în rândul grupurilor cu risc și nu numai. După vaccinare, organismul are nevoie de un interval cuprins între 2 și 3 săptămâni pentru a-și forma anticorpii.
Ce este foarte important de precizat este că vaccinul gripal nu va opri toate virusurile (nu este eficient împotriva noului coronavirus, de exemplu), iar nivelul său de protecție poate varia. Dacă totuși se întâmplă ca persoana vaccinată să facă gripă, este foarte probabil că boală să fie mai blandă și cu o durata mai scurtă decât în mod obișnuit.
De ce este necesară vaccinarea antigripală anuală?
Tulpinile de gripă se schimbă anul, motiv pentru care vaccinurile gripale sunt produse anual, iar populația trebuie să se vaccineze în fiecare an. Protecția vaccinului gripal scade treptat, motiv pentru care specialiștii recomandă imunizarea chiar la debutul sezonului rece, când numărul infecțiilor respiratorii este în creștere.
Ce vaccinuri antigripale există în România și care sunt recomandate copiilor?
Copiii contribuie la transmiterea gripei în cadrul comunităților, iar ratele episoadelor acute de gripă sunt ridicate la aceștia. În România există mai multe tipuri de vaccinuri antigripale, cum ar fi:
- vaccinul gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil - recomandat copiilor de peste 6 luni și adulților;
- vaccinul gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil - recomandat copiilor de peste 3 ani și adulților;
- vaccinul gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazala - recomandat copiilor între 2 și 18 ani.
„Pentru sezonul 2020-2021, sunt deja disponibile în farmacii vaccinuri gripale tetravalente cu administrare intramusculară sau intranazală. Este foarte important ca fiecare dintre noi să se consulte cu medicul de familie pentru a alege vaccinul optim, în funcție de vârstă și starea de sănătate”, a declarat Dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru.
Atlas Gripal: prima platformă educațională despre vaccinarea antigripală
Este foarte important să fim informați despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală pentru a putea lua cea mai bună decizie cu privire la sănătatea noastră și a celor dragi. La fel de important este să culegem informațiile despre imunizare, și nu numai, din surse sigure, verificate, care prezintă încredere.
Potrivit unui studiu realizat anul acesta de IMAS, cu privire la atitudinea și percepția părinților asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, medicii și sistemul de sănătate beneficiază de un capital de încredere considerabil, în rândul segmentului de vârstă 25 - 60 de ani. Cu toate acestea, peste 49% dintre respondenți declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinare și că nu dețin informații suficiente.
Atlas Gripal este o platformă educațională interactivă care îți vine în ajutor cu o mulțime de informații utile despre gripă și vaccinarea antigripală. Afli tot ce trebuie să știi despre prevenție, gripă, vaccinare, protecție, dar și cum să protejezi sănătatea familiei tale!
Atlas Gripal este prima platformă educațională despre vaccinarea antigripală, care reunește informații vitale despre imunizare și sfaturi utile venite direct de la profesioniști din domeniul sănătății. Platforma a fost lansată în luna octombrie de Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și scoate în evidență, prin conținut interactiv, rolul extrem de important al profesioniștilor din domeniul sănătății.
Misiunea platformei Atlas Gripal este aceea de a încuraja publicul larg, în special părinții, să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie când vine vorba de vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților în sezonul 2020-2021.
Prin intermediul conținutului interactiv realizat cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății, Atlas Gripal își propune să devină unul dintre cele mai relevante și mai importante instrumente în procesul de informare în legătura cu vaccinarea antigripală la copii și adolescenți, o sursă sigură și puternică de informare, un spațiu ce oferă acces la informații esențiale în legătură cu gripă și imunizarea împotriva acesteia.
Pe site-ul www.atlasgripal.ro ai acces la informații complete despre protecția directă și indirectă asociată vaccinării, rolul copiilor și adolescenților în transmiterea gripei în familie și comunitate, opțiuni de imunizare disponibile în România.
Protejează-ți copilul, protejează-ți familia! Discută cu medicul despre opțiunile de vaccinuri gripale disponibile în România pentru imunizarea antigripală a copilului și a întregii familii, pentru a vă proteja împotriva unor boli infecțioase severe cum este gripă sezonieră, atât pentru binele propriu, cât și pentru al celor din jur.
Află mai multe despre vaccinarea antigripală pe platforma www.atlasgripal.ro.
Surse foto: istockphoto.com