Semne ale răcelii la copil care indică ceva mult mai grav - sfatul specialistului

Semne ale răcelii la copil care indică ceva mult mai grav - sfatul specialistului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Începând de toamna și până primăvara se întinde sezonul răcelilor sau, în termeni medicali, al infecțiilor respiratorii superioare. Există însă situații în care simptomele ascund mai mult decât o banală răceală. Iată ce trebuie să urmărești, când trebuie să mergi de urgență la medic și ce recomandări ai din partea medicului specialist.

Informații despre răceală

O infecție respiratorie superioară, cunoscută sub denumirea de răceală, este o afecțiune comună, care cauzează cele mai frecvente vizite la medic și absențe de la școală în fiecare an. Cauzele acesteia sunt un virus care inflamează membranele mucoase ale nasului și gâtului, mai exact este vorba de peste 200 virusuri diferite (rinovirusurile sunt principalele implicate).

Pentru un părinte care nu are cunoștințe medicale se poate dovedi dificil să facă o distincție între o răceală și o afecțiune mai gravă cum este gripa. În cazul gripei alături de starea generală proastă mai sunt prezente și simptome precum: febră mare, frisoane, tuse, durere de gât, rinoree (nas care curge), durere la nivelul întregului corp, durere de cap, oboseală și uneori chiar vărsături și diaree. Pentru o răceală simptomele sunt mai puțin pronunțate: apare rinoreea cu mucus de culoare transparentă care devine treptat gros și de culoare gri, verde sau galben în decurs de 7-10 zile, precum și durere de cap, de gât, tuse și febră moderată. Acest exemplu este însă cel mai des întâlnit în practică, în realitate existând o mulțime de alte afecțiuni periculoase.

Semne ale răcelii care indică ceva mult mai grav 

Iată câteva semne care trebuie să îți atragă atenția și să mergi cu copilul la medic pentru consultație:

1. Starea de sănătate a copilului nu se ameliorează după ce febra scade

O febră pe până la 39.5 grade Celsius nu este neapărat un semn al unei afecțiuni grave. Dar dacă copilul tău are febră și alte simptome de răceală, ar trebui să se simtă mai bine când temperatura corporală revine la normal. Pe de altă parte, dacă este vorba despre o afecțiune mai gravă precum pneumonie, infecție de tract urinar, infecție a urechii, gripă sau meningită, starea de sănătate nu se va ameliora semnificativ după scăderea febrei.

semne ale racelii la copii care indica ceva mult mai grav

2. Copilul tău are durere într-o anumită zonă a corpului

Infecțiile serioase prezintă de obicei simptome localizate. Copilul tău poate să aibă durere de ureche, durere când respiră, când urinează sau când își mișcă capul sau gâtul, în funcție de localizarea infecției.

3. Apar noi simptome

Dacă congestia nazală persistă mai mult de două săptămâni sau apar simptome noi, în special febră sau irascibilitate, poate fi un semnal al unei noi infecții virale sau bacteriene, precum infecție a urechii, sinuzită sau pneumonie.

Dr. Ioana Panait, medic specialist pediatru din cadrul Clinicii Ana Medical Center  completează:

"Un părinte este extrem de îngrijorat atunci când vine vorba de sănătatea copilului lui. Această grijă implică atenție și consultarea unui specialist de câte ori este nevoie. Când vine vorba despre răceală, sunt câteva semne care trebuie urmărite de părinți: insuficiența respiratorie, febra, uneori cu convulsii, deshidratarea.

• Insuficiența respiratorie. Aceasta apare atunci când copilul respiră cu dificultate, iar plămânii săi nu primesc suficient oxigen. Cauzele sunt multiple, dacă ar fi să ne gândim în general. Acestea pot include sufocarea (care poate apărea atunci când copilul s-a înecat cu ceva), crizele de astm, diverse infecții sau pneumonie. Semnele insuficienței respiratorii sunt tusea, respirația șuierătoare sau cu zgomot, respirația îngreunată sau modificarea colorației în palid, violaceu, a extremităților. În astfel de cazuri, frecvența respiratorie e mai crescută de 50 de respirații pe minut, iar tusea este frecventă, în accese, din 5 în 5 minute. Copilului i se învinețesc buzele și pielea din jurul guriței, starea se înrăutățește, nu mai primește alimentație, își modifică starea generală.
• Convulsiile. La copii și la bebeluși creșterea rapidă a temperaturii poate provoca convulsii febrile. Marea majoritate a acestor cazuri sunt asociate cu febra și nu constituie urgențe. Chiar dacă copilul a mai avut asemenea episoade, iar criza nu a fost severă, copilul trebuie consultat de un medic.
• Sindromul de deshidratare acută. Vărsăturile și diareea necesită intervenție de urgență, cu cât copilul este mai mic, cu atât mai repede, deoarece copilul mic se poate deshidrata rapid. Dacă bebelușul varsă des sau are diaree severă, urmăriți semnele deshidratării: ochi înfundați în orbite - încercănat, pielea și mucoasele uscate, palide, cantitate redusă de urină, sugar greu responsiv sau din contră extrem de agitat.
• Febra la copil constituie cel mai frecvent motiv pentru care părinții aduc copilul la camera de gardă. Ea nu constituie urgență decât dacă aceasta nu poate fi controlată la domiciliu cu antitermice administrate în dozele corecte."

semne ale racelii la copii care indica ceva mult mai grav

De reținut

Febra nu reprezintă un motiv de îngrijorare în sine, atunci când este moderată. Ajută de fapt sistemul imunitar să distrugă bacteriile și virusurile. Atunci când este însă foarte ridicată poate ascunde probleme de sănătate mai grave; din acest motiv este important să notezi valorile pe care le-a avut temperatura corporală a copilului. De asemenea, cel mai adesea este posibil să apară o suprainfectare, respectiv o infecție secundară; aceasta se observă de obicei atunci când sistemul imunitar este slăbit. Infecția secundară este caracterizată în principal printr-o durată exagerat de mare a simptomelor, eventual chiar agravarea lor. Nici durerile de cap nu trebuie ignorate, mai ales când sunt puternice; pot indica o afectare a sistemului nervos central. În cazul în care copilul se confruntă cu o infecție bacteriană ajută un tratament cu antibiotic; în schimb, aceste medicamente nu sunt de ajutor pentru tratarea infecțiilor virale deoarece poate apărea rezistența la antibiotic. Alte simptome pentru care trebuie să apelezi de urgență la medic: palpitații cardiace (fie deshidratarea, fie un virus pot să atace inima sau învelișul său, uneori chiar un embolism pulmonar poate fi cauza), wheezing (poate indica debut de astm sau alergie), vărsături sau diaree în cantitate mare (deshidratarea reprezintă un pericol major pentru copii, în special pentru cei de vârstă mică). Cele mai frecvente complicații pentru răceala sunt: infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, pneumonie, infecții ale gâtului.

Dr. Ioana Panait concluzionează cu următoarele informații și recomandări: "Infecțiile respiratorii se clasifică în funcție de sediu: infecții de căi respiratorii superioare și inferioare. Infecțiile de căi respiratorii superioare sunt rinita (răceala) și rinofaringita acută (roșu în gât), adenoidita, sinuzita și otita. Infecțiile de căi respiratorii inferioare cuprind: laringotraheita, bronșita, bronșiolita și pneumonia.
De cele mai multe ori, acestea încep ca o infecție virală a tractului respirator superior manifestate prin rinoree (secreții nazale), tuse inițial seacă, ulterior productivă, de intensitate mică. Din cauza secrețiilor nazale abundente și a obstrucției nazale, acestea se pot complica bacterian cu otită medie acută, sinuzită sau pneumonie. În afara complicațiilor locale, infecțiile de tract respirator se pot complica la distanță cu meningită, prin diseminare sanguină.
Aceste complicații depind în cea mai mare parte de virulența agentului patogen, dar și de imunitatea organismului gazdă.
Ce putem face noi, ca părinți. În primul rând, ar trebui să oferim copilului cât mai multe lichide, pentru o hidratare cât mai bună, mai ales atunci când asociază febră. Recomandate sunt: apa, ceaiurile, compoturile, laptele și sucurile naturale de fructe și legume, facute în casă. De asemenea, este important să aerisim camera copilului de două ori pe zi, dimineața și seara, chiar și atunci când este racit.
Toaletarea nasului este esențială, iar lipsa acesteia constituie cea mai frecventă cale către o complicație. De la primele semne de boală putem folosi ser fiziologic sau apă de mare pentru fluidificarea secrețiilor și un aspirator nazal pentru îndepărtarea lor. Ulterior, folosim picături de nas conform recomandărilor medicului pediatru.

Cele mai multe infecții respiratorii la copii durează între 7 și 10 zile. Urmează apoi o perioadă de câteva săptămâni, numită convalescență, în care copilul mai prezintă câteva simptome ușoare de boală și în care este vulnerabil la alte infecții. În această perioadă este bine să evitați colectivitățile sau spațiile aglomerate, ori alte persoane bolnave. După o infecție respiratorie, este bine să păstrezi o igienă perfectă și să oferi celui mic un supliment de vitamina C."

 

Surse: www.beliefnet.com; www.babycenter.com; www.stanfordchildrens.org

Articolul urmator
Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși
Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    4 semne zodiacale care se vor iubi mai mult pe ele însele în anul 2024
    4 semne zodiacale care se vor iubi mai mult pe ele însele în anul 2024

    Anul 2024 este important pentru patru semne zodiacale care învață ce înseamnă iubirea de sine, ce înseamnă să își priroritizeze nevoile și dorințele și...

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Taților din lumea-ntreagă, nu mai întrebați dacă puteți ajuta cu ceva. FACEȚI direct ceva, orice!
    Taților din lumea-ntreagă, nu mai întrebați dacă puteți ajuta cu ceva. FACEȚI direct ceva, orice!

    Scrisoarea unei femei, soție și mamă, pentru tații din lumea întreagă care ar trebui să ofere o mână de ajutor partenerelor lor, a devenit virală. Mama explică pe...

    Un copil de 7 ani a fost rănit grav la sediul Primăriei Capitalei după ce o statuetă căzut pe el
    Un copil de 7 ani a fost rănit grav la sediul Primăriei Capitalei după ce o statuetă căzut pe el

    Un băiețel de 7 ani a ajuns la spital după ce o statuetă a căzut peste el, în clădirea Primăriei Capitalei! Micuțul a suferit multiple traumatisme, iar acum este internat la...

    © 2025 Qbebe