Schimbarea dintilor de lapte: tot ce trebuie sa stii

Schimbarea dintilor de lapte: tot ce trebuie sa stii

Cosmina Ionita

"Mami, mi se misca un dintisor!" Sunt cuvintele care o insufletesc, de fiecare data, pe Zana Maseluta, care zboara printre copii si aduna dintisorii de lapte, lasand in schimb cadouri sau banuti sub perna. Astfel, durerea si tristetea micutului ca a ramas stirb dispar ca prin minune, iar dintisorul se transforma in stea. Dr. Bogdan Rizea, medic pedodont, a stat de vorba cu Zana Maseluta si ne povesteste mai multe despre schimbarea dintilor de lapte.

Vorbele magice, "mami, se misca un dintisor" si o durere surda o avertizeaza pe Zana Maseluta cand un copil isi pierde un dinte. Porneste imediat in zbor ca sa prinda dintisorul cazut si sa-i aline micutului durerea. In somn, ii povesteste prichindelului ca, de obicei, dintii ies singuri cand sunt pregatiti si, prin urmare, nu ar trebui sa il doara. Dar daca incearca sa isi scoata singur dintisorul, atunci locul devine mai sensibil si apare senzatia de durere.

Trezit de durere, micutul plange: "Au, ma doare si de abia se mai tine. Nu vreau sa raman fara el, vor rade copiii de mine". Zana Maseluta il linisteste ca nu are de ce sa se teama: dintele de lapte va cadea la momentul potrivit. Nu trebuie decat sa aiba rabdare si in locul lui va creste un dinte nou nout, mai frumos si mai puternic.

Medicul dentist Bogdan Rizea o avertizeaza totusi pe Zana Maseluta: "Cand incep sa se miste, dintii pica destul de greu si, in general, tardiv. Cel mai bine, parintii trebuie educati ca nu este indicat sa extraga singuri dintii copiilor si nici sa-i lase sa pice singuri. Un banal consult si o discutie cu medicul dentist ii poate scuti de foarte multe neplaceri in viitor."

zana maseluta

Intalnirea cu Zana

Zana Maseluta ii povesteste prichindelului ca dintisorii de lapte nu sunt permanenti. 20 de soldatei doar tin locul celor definitivi, care se pregatesc sa iasa in jurul varstei de 6 ani, adica exact varsta lui. Desi constienti ca vor fi schimbati, soldateii poarta cu mandrie menirea de fi a sanatosi astfel incat dintisorii definitivi sa fie unii sanatosi. De asemenea, de ei depinde formarea oaselor si muschilor maxilarului si mentinerea distantei corespunzatoare pentru dintii permanenti. Sunt necesari pentru buna dezvoltare a vorbirii si pentru mestecarea alimentelor. "Vezi cat de importanti sunt acesti soldatei", il intreaba Zana pe cel mic. "Mi se par indispensabili", raspunde copilul. "Dar ce inseamna indispensabil?", intreaba mirata Zana. "Asa cum sunt eu pentru mama si mama pentru mine", sustine micutul.

Dupa ce trece peste momentul plin de incarcatura emotionala, Zana il invata cum sa ingrijeasca dantura corect: dintii se periaza dinspre gingie spre dinte (sau dinspre rosu spre alb ca sa retina mai usor), miscare pe care copilul trebuie sa o repete de 10-15 ori pentru fiecare zona periata. Iar parintii vor avea grija sa-i aleaga micutului o pasta de dinti fara prea mult fluor si o periuta de dimensiuni mici, cu peri moi, care sa nu-i raneasca gingia. De asemenea, Zana ii spune prichindelului ca este foarte important sa perieze dintisorii de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Medicul stomatolog, Bogdan Rizea, completeaza: "Igiena orala trebuie sa fie aceeasi intotdeauna. Nu este nimic deosebit in perioada schimbarii dintilor. Atat doar, trebuie urmariti de un medic dentist, pentru ca pot aparea defecte de smalt (asa numita amelogeneza imperfecta) sau o gramada de alte maladii dentare, sesizabile odata cu eruptia dintilor definitivi. Se pot face fluorizari topice, pentru a ajuta formarea sanatoasa a dintilor definitivi. Dar in privinta strict a igienei dentare, nu trebuie facut nimic deosebit."

Soldateii permanenti ies la atac!

Prichindelul afla de la Zana ca, de obicei, dintii de lapte pica in ordinea in care au erupt: cei doi dinti de jos din fata (incisivii centrali inferiori), urmati de cei doi de sus (incisivii centrali superiori), incisivii laterali, primii molari, caninii si molarii. In cazul in care un copil isi pierde un dinte de lapte mai devreme, ca urmare a cariilor dentare sau a unui accident, dintele permanent poate erupe precoce si sa creasca stramb din cauza spatiului limitat.

Primul dinte permanent care apare este, de fapt, o masea, molarul din spate, care are deja locul lui langa ultima masea de lapte si nu deranjeaza pe nimeni. Dar creeaza confuzia ca nu toate maselele de lapte au fost inlocuite. Se numeste "molarul de sase ani" si este capitanul. Il urmeaza cu devotament dintisorii din fata care se numesc incisivi si apar pana la 8 ani. Apoi caninii si premolarii, intre 9 si 11 ani. Pana la 13 ani, vor erupe 28 de dinti. Maselele de minte sunt ultimele care erup, intre 17 si 21 de ani. Formatia este acum completa: 32 de soldatei.

In general, dintii permanenti, cu precadere incisivii frontali, apar "in spatele" celor de lapte, inainte ca acestia sa fi cazut. Se creeaza doua randuri de dintisori, fenomen numit "dinti de rechin".

 schimbarea dintilor de lapte

"In acel moment, trebuie extrasi dintii de lapte, deoarece s-a produs ori o intarziere in schimbarea lor, ori cei definitivi au aparut mai devreme. Daca dintii de lapte pica de la sine prea devreme, de obicei dentitia nu este concordanta cu varsta biologica, lucru pe care doar un medic dentist il poate discerne. Atunci, se pot produce anomalii dentare, dintii definitivi neavand loc unde sa erupa, deoarece oasele maxilare sunt insuficient dezvoltate. Concomitent cu dezvoltarea somatica a copilului (cresterea masei osoase si musculare), se produc transformari si in zona aparatului masticator: oasele se dezvolta (complet sau incomplet, aparand anomalii, sesizabile in jurul varstei de 6-8 ani), se reorganizeaza intregul ansamblu masticator prin pierderea dintilor de lapte si aparitia definitivilor. Daca ne legam si de partea psiho-somatica, bineinteles ca incep problemele legate de aspect, constientizarea copilului ca este "stirb", deci urat. Incepe sa se preocupe tot mai mult de igiena dentara si grija fata de dinti, sub o indrumare corecta din partea parintilor," completeaza medicul dentist pediatru Bogdan Rizea.

Zana Maseluta i-a povestit celui mic ca a vazut copii care si-au pierdut primii dintisori la 4 sau de 7 ani. Unii soldatei isi indeplinesc mai repede sarcina, altii mai tarziu. "Intarzierile sunt normale. La fel cum si eruptiile premature sunt normale. Acum depinde cum definim termenul normal... Eu l-as incadra undeva la +/- 6-12 luni maxim, diferenta fata de varsta normala de eruptie. Tot ce depaseste aceste limite, se poate considera anormal, cu precadere situatiile cand dintii intarzie sa se schimbe. Cealalta varianta, in care apar mai devreme, este mai rara. Medicul stomatolog trebuie sa constate printr-un control daca este concordanta varsta de eruptie cu varsta biologica a copilului", adauga medicul dentist Bogdan Rizea.

Intalnirea cu Zana Maseluta reprezinta un eveniment in viata fiecarui copil, dovada de mandrie ca au crescut, ca nu mai sunt pitici. Exista in toate culturile obiceiuri legate de pierderea dintilor temporari. La noi, copiii din ziua de azi au auzit doar de Zana Maseluta, imprumutata de peste ocean. Nu si de Doamna Cioara, care inlocuia dintii de lapte cu unii de otel. "Cioara, cioara, ia un dinte de lapte si da-mi unul de otel!" sau "Cioara, cioara de la moara, ia un dinte de os si da-mi altul mai frumos!" strigam noi, copiii de ieri, de cate ori aruncam dintele de lapte pe acoperisul casei, in speranta ca vom primi in schimb unul alb si frumos.

Citeste si:

Primii dinti la bebelusi

Cand cresc dintii la copii?

Cum sa ai grija de gingiile si primii dinti ai bebelusului tau

Surse:
http://www.babycenter.com/0_losing-baby-teeth-what-to-expect-and-when_3658971.bc
http://www.mayoclinic.org/healthy-living/childrens-health/expert-answers/baby-teeth/faq-20058532
http://www.healthychildren.org/English/healthy-living/oral-health/Pages/When-Children-Begin-to-Lose-their-Baby-Teeth.aspx

 

Articolul urmator
Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    © 2024 Qbebe