- Ce înseamnă un gât roșu?
- Ce cauzează roșul în gât?
- Care sunt simptomele „gâtului roșu" la copii?
- Prevenire „roșu în gât"
- Cum tratăm „roșu în gât" la copii?
- Sirop roșu în gât copii
- Durerea în gât la copii tratament
- Rosu în gât copii tratament homeopat
- Roșu în gât la copii tratament naturist
- Aerosoli pentru roșu în gât la copii
- Roșu în gât fără febră
- Puroi în gât la copii
- Roșu în gât la copii: forum
Ce înseamnă un gât roșu?
Roșeața în gât însoțită de febră și dureri în zona gâtului și a urechilor, înseamnă inflamație cauzată de o infecție virală sau de o infecție bacteriană. Această afecțiune, des întâlnită la copii, este similară cu amigdalita, durerea comună de gât și infecția streptococică. Dacă medicul se uită în gura copilului va vedea: zona înroșită, amigdale umflate, de culoarea cireșelor și niște pete albe care reprezintă mucus și puroi.
Amigdalita se manifestă și ea prin roșu în gât. Amigdalele au un rol foarte important în protecția gâtului. Acestea secretă o serie de anticorpi ce au rolul de a bloca pătrunderea infecțiilor în organism, acționând ca un filtru. De asemenea, amigdalele declanșează producția de celule protectoare în momentul în care simt prezența unor agenți patogeni în gură sau în nas. Amigdalele sunt mase de țesut limfatic situate de o parte și de alta a gâtului, deasupra și în spatele limbii, făcând parte din sistemul imun al organismului. Amigdalita este o infecție sau o inflamație a amigdalelor palatine.
Principalele cauze ale amigdalitei sunt infecțiile virale și bacteriene. Bacteria cel mai des implicată în producerea amigdalitelor este streptococul beta-hemolitic grup A, care produce, de asemenea, și angina streptococică.
Durerea în gât este disconfortul sau senzația de iritație la nivelul gâtului care se simte acut, de cele mai multe ori, la înghițire. Durerea în gât poate fi un semn de „roșu în gât" provocat de o raceală.
Ce cauzează roșul în gât?
Există mulți agenți patogeni care cauzează roșul în gât și implicit durerea în această zonă. În cele mai multe cazuri vorbim despre o infecție a tractului respirator superior, cum ar fi răceala, tusea, rinita alergică și laringita. Roșul în gât este rezultatul procesului de inflamare cauzată de agenții patogeni care pătrund în gât. În caz de amigdalită, amigdalele sunt umflate, streptococul fiind principalul agent cauzal. Febra poate fi prezentă din cauza infecției. Netratată, această afecțiune poate provoca multe complicații. Agentul patogen poate trece prin căile respiratorii până la plămâni sau până la inimă, provocând endocardita infecțioasă. Roșu în gât fără durere poate fi din cauza vremii calde sau din cauza deshidratării.
Afecțiuni și obiceiuri care cauzează „roșu în gât" sunt:
- alergiile
- refluxul gastric
- durerea în gât, răceala, gripa
- faringita
- respirația pe gură
- fumatul
- pojarul
- herpes simplex
- amigdalita
- laringita
Virusuri responsabile de apariția roșului în gât sunt:
- virusurile comune responsabile de răceală
- virusul Epstein-Bar (care determină mononucleoza)
- influenza (provoacă sindromul gripal clasic)
- adenovirusul
Care sunt simptomele „gâtului roșu" la copii?
Simptomele care apar cu roșu în gât sunt febra, dureri provocate de inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului, dureri de urechi, dureri în gât, puroi pe amigdale, dificultăți la înghițire și oboseala. În cazul în care roșul în gât este provocat de un virus de răceală se poate să apară și alte simptome cum ar fi: nasul care curge, tuse, răgușeală, ochi roșii sau erupții cutanate. În cazul în care roșul în gât este cauzat de spreptococ, sugarii își pierd pofta de mâncare și devin agitați, iar temperatura rectală depășește 38 de grade Celsius. Copii mai mari pot avea și febră sau vărsături, dureri de stomac, noduli limfatici, disconfort general.
Prevenire „roșu în gât"
Infecția streptococică și cea virală sunt foarte frecvent întâlnite la școlari și adolescenți. Aceste infecții apar în general în colectivități. Se răspândesc foarte ușor, prin strănut, tuse, prin contact cu persoana bolnavă. De aceea igiena personală este foarte importantă, în special spălarea mâinilor. Este bine ca atunci când micuțul este bolnav de roșu în gât, acesta să stea acasă și să nu intre (pe cât posibil) în contact cu persoane sănătoase. Este recomandat să spălăm copilul pe mâini după fiecare strănut sau acces de tuse (valabil și pentru adulți), să folosim gelurile antibacteriene după plimbarea prin parc sau la locurile de joacă.
Dr. Marcovici Tamara răspunde unei mamici îngrijorate, pentru Sfatul Medicului: „Intercurențele respiratorii la copilul mic sunt inerente. Profilaxia acestora este importantă: fie se limitează contactul cu persoane bolnave (copiii "răciți"), se evită expunerea la condiții ambientale necorespunzatoare, noxe, etc., fie se recurge la imunostimulare. Ar fi de luat în considerare evaluarea biologică, examenul ORL, etc."
Cum tratăm „roșu în gât" la copii?
Tratamentul pentru „roșu în gât" poate include repaus, multe lichide, pastile de gât și medicamente anti-inflamatorii. Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar pentru copiii care au o infecție bacteriană.
Trebuie să știi ca medicamentele antibacteriene tratează infecția din gât cauzată de o bacterie. Medicamentele antifungice sunt luate pentru tratarea infecției provocate de o ciuperca localizată la nivelul gâtului (cum ar fi candida). Medicamentele antivirale tratează infecția virală din gât. Antihistaminicele combat infecțiile cauzate de alergii. Medicamentele homeopate sunt bune pentru a ameliora durerea în gât.
În caz de amigdalită repetată (3 ori într-un an) de multe ori, medicul recomandă amigdalectomia, îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor inflamate. Aceasta procedură are efecte asupra sistemului imun al pacientului. Când imunitatea este scăzută sunt recomandate suplimentele de vitamine și minerale pentru a ajuta organismul să rămână sănătos.
În caz de roșu în gât, copiii mai mari pot face gargară cu apă sărată (un pahar de apă cu o linguriță de sare). Sarea îmbunătățește circulația în zona gâtului și calmează durerea.
O durere în gât sau o răceală pot fi observate și diagnosticate acasă, în schimb roșul în gât nu poate fi vazut decât de doctor. Cele mai multe medicamente care tratează roșul în gât trebuie prescrise de medic, mai ales dacă vorbim despre un copil. Specialistul îi va face copilului teste de cultură (exudat faringian) pentru a stabili natura bolii. Medicul îți va spune din ce cauză are copilul roșu în gât și cum poate fi tratat eficient și sigur. Nu da copilului antibiotice sau medicamente care au funcționat „data trecută". Pentru o vindecare completă trebuie tratată cauza și aceasta poate fi diferită de fiecare dată.
Sirop roșu în gât copii
Dacă vorbim de roșu în gât la copii, atunci ne gândim doar la părinții care vor să-și scape micuții cât mai repede de acest disconfort. Siropurile sunt variante populare de tratament pentru durerea în gât, ele având puterea de a reduce inflamația. Înainte de a-i da copilului tău orice sirop, este recomandat să ceri părerea unui medic. De asemenea, este esențial să te uiți din ce este făcut siropul respectiv, deoarece copilul poate fi sensibil la unul dintre ingredientele acestuia. Mai jos ai numeroase variante de siropuri pentru roșu în gât la copii.
- Junior-Angin, 100 ml: calmează mucoasa, tratează eficient durerile în gât și are efect benefic chiar și asupra tusei la copii. Junior-Angin nu conține zahăr și este indicat doar pentru copii cu vârsta de peste 1 an. Pentru micuții între 1 – 6 ani, doza recomandată este de 5 ml de sirop o dată sau de 2 ori pe zi, iar pentru cei peste 6 ani se pot da 10 ml de sirop de 2 ori pe zi.
- Sirop Maria Med, 100 ml: ameliorează durerile de gât. Siropul Maria Med este realizat în proporție de 48% din miere, de aceea este interzis copiilor cu vârsta sub 1 an deoarece există riscul de botulism, dar și persoanelor alergice la preparatele apicole. Siropul Maria Med pentru roșu în gât la copii se administrează de 3 ori pe zi, respectiv pentru copii între 1 – 3 ani câte 2,5 ml, iar pentru cei între 6 – 12 ani sau mai mari se dau 5 ml de sirop la o singură doză.
- Sirop pentru gât cu uleiuri esențiale bio, 150 ml: este realizat din 100% uleiuri esențiale și are efect rapid asupra gâtului iritat. Nu se administrează copiilor mai mici de 3 ani. Doza recomandată este de 5 ml de sirop de 2 – 3 ori pe zi. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de 4 – 5 zile.
- Gâtuleț fericit spary pentru gât, 50 ml: nu face parte din categoria de siropuri, dar este un spray foarte eficient pentru roșu în gât la copii. Gâtuleț fericit este indicat pentru dureri și infecții ale gâtului. De asemenea, are efecte antibacteriene și antifungice. Gâtuleț fericit spray se adresează doar copiilor mai mari de 1 an, iar doza universală este de 3 pufuri pe zi, indiferent de vârstă.
- Minunino Larino spray pentru gât, 100 ml: este un supliment alimentar perfect și pentru bebeluși, începând de la 6 luni. Minunino Larino calmează mucoasa iritată și o regenerează, dar și consolidează sistemul imunitar. Pentru copii între 6 luni – 3 ani, trebuie o pulverizare de 3 ori pe zi, la o oră după masă.
- PufyPUF spray pentru gât, 20 ml: este un antiinflamator și cicatrizant pe bază de echinacea, o plantă adesea folosită pentru reducerea simptomelor asociate cu durerea în gât, tusea și febra. Pentru copii între 1 – 3 este suficientă o pulverizare de 2 – 3 ori pe zi, iar pentru cei mai mari se vor da 2 pufuri.
Durerea în gât la copii tratament
Nu îi da copilului niciun tratament pe bază de medicamente, fără a cere în prealabil părerea medicului. El va decide schema de tratament, în funcție de starea generală a copilului. Administrarea haotică de analgezice sau antibiotice nu face decât să ducă la înmulțirea patogenilor, de aceea este vital să respecți întocmai indicațiile specialistului. De asemenea, vârsta joacă un rol important, deoarece multe substanțe nu pot fi introduse în schema de tratament pentru roșu în gât la copii de 4 ani sau mai mici, deoarece sunt interzise de către Administrația Națională a Medicamentului (ANMDMR). Mai jos ai o listă cu medicamente ce pot face parte din schema de tratament pentru roșu în gât la copii.
- Medicamente antifungice: eficiente pentru roșu în gât la copii, ce a fost provocat de o ciupercă. Candidoza orofaringiană este cel mai bun exemplu în acest sens.
- Medicamente antivirale: prescrise în cele mai multe cazuri pentru amigdalita virală sau mononucleoză. Rolul antiviralelor este de a inhiba dezvoltarea virușilor. Pe de altă parte, ține cont că în jurul nostru există și multe antivirale naturale precum echinacea, propolis sau ghimbir, fiind unele dintre cele mai eficiente remedii pentru roșu în gât la copii.
- Ibuprofen sau paracetamol pentru roșu în gât la copii: ambele au efect rapid asupra febrei și a durerii. Paracetamolul are eficiență de până la 6 ore și poate fi administrat doar bebelușilor peste 2 luni și cu o greutate peste 4 kg, iar ibuprofenul scade durerea și febra până la 8 ore și este recomandat doar bebelușilor peste 3 luni și cu o greutate ce depășește 5 kg. Totodată, dozele sunt stabilite tot în funcție de greutate și vârstă.
- Antibiotice: recomandate doar pentru infecțiile bacteriene (cu streptococ, tusea convulsivă sau difteria) și se administrează la 12 ore. Penicilina și amoxicilina sunt 2 antibiotice folosite foarte des pentru tratarea faringitei, laringitei și amigdalitei acute. Antibioticele pentru roșu în gât la copii luate haotic duc la agravarea infecției și extinderea ei către alte părți ale corpului. Totodată, chiar dacă observi o ameliorare a stării generale a copilului după 2 – 3 zile, trebuie să duci întreg tratamentul până la final. Nu te opri din a-i da puiul tău tratamentul prescris de medic, deoarece organismul lui va dezvolta în viitor o rezistență la unele antibiotice.
Rosu în gât copii tratament homeopat
Homeopatia a devenit cunoscută mai ales în ultimii ani, deoarece părinții încep să-și piardă încrederea în tratamentele convenționale. Homeopatia este o variantă de tratament pin care este susținută capacitatea naturală de vindecare a organismului, se accelerează însănătoșirea și se elimină bacteriile prezente în organismul copilului. Printre avantajele homeopatiei amintim lipsa toxicității, faptul că se adresează oricui indiferent de vârstă, iar tratamentul este personalizat în funcție de mai multe criterii. Homeopatia se bazează doar pe medicamente de origine animală, vegetală sau minerală. Remediile homeopatice NU se administrează după bunul plac, ci numai după o evaluare din partea specialistului. Mai ales în cazul bebelușilor, grija trebuie să fie cu atât mai mare. Cele mai cunoscute remedii homeopatice pentru roșu în gât la copii sunt: Belladonna, Apis, Gelsemium, Phytollacca, Hepar sulphur și Mercurius solubilis.
Prevenția este o un alt lucru important pe care îl susține homeopatia. După urmarea unui tratament homeopat, organismul ar trebui să reziste cu brio și la viitoare probleme de sănătate. Pentru cei mai mici acest fapt este benefic, deoarece sâcâitorul roșu în gât la copii se transmite foarte ușor ori în mod direct pe cale aeriană sau indirect prin atingerea de obiecte contaminate. Amigdalita și faringita sunt cele mai contagioase infecții ale gâtului. Nu uita că principalele simptome pentru roșu în gât la copii sunt nasul înfundat, lipsa poftei de mâncare, febra moderată și răgușeala.
Mergi de urgență cu puiul tău la medic în următoarele situații, anume:
- durerea în gât nu cedează în maxim 7 zile
- febra se menține mai mare de 38℃
- nu poate mânca
- este deshidratat
- are edem (umflătură) în cavitatea bucală
Roșu în gât la copii tratament naturist
Natura ne oferă remedii variate pentru majoritatea bolilor existente. Este bine să profităm pe deplin de ceea ce ne înconjoară, mai ales să le oferim copiilor doar lucruri naturale prin care sistemul lor imunitar să se refacă rapid. Iată mai jos câteva opțiuni de tratament naturist pentru roșu în gât la copii, de încercat încă de la primele semne de boală.
- Cartofi rași cu spirt: acesta este un prim leac bătrânesc al cărui eficacitate încă este pusă la îndoială de multe persoane. Pe timpuri, femeile puneau pe o bucată de tifon mai mulți cartofi rași pe care îi stropeau cu spirt. Împătureau totul foarte bine, așezau cataplasma pe gâtul copilului și o lăsau acolo peste noapte. Acest remediu naturist are efect benefic asupra calmării durerilor în gât.
- Șodoul de ou: este un leac băbesc ce și-a păstrat popularitatea și în prezent. Șodoul este recomandat pentru roșu în gât la copii deoarece are efect calmant, iar gustul său este pe placul orcărui copilaș. Șodoul de ou aduce și un aport de vitamine și minerale oragnismului. Pentru a prepara șodoul ai nevoie de un gălbenuș de ou crud, 250 ml de lapte și 2 – 3 linguri cu miere. Opțional poți adăuga și câteva picături de esență de vanilie. Într-o cană bate bine gălbenușul până ce devine spumos, iar apoi pune vanilia, mierea și continuă să amesteci pentru câteva minute. Separat, încălzește laptele, dar să nu fie fierbinte. Toarnă laptele cald peste oul bătut si amestecă bine. Șodoul trebuie băut cât e cald.
- Ceaiurile cu miere și lămâie: precum cele de mușețel, tei, lemn-dulce sau cimbru sunt un adevărat medicament pentru gâtul iritat al copilului tău. Vitamina C din lămâie întărește sistemul imunitar, iar mierea este un foarte bun antibacterian. Nu uita că mierea nu este recomandată copiilor cu vârsta sub 1 an, existând riscul de botulism. Totodată, ceaiul fierbinte nu este bun pentru roșu în gât la copii, deoarece poate agrava disconfortul.
- Ceaiul de nalbă: eficient pentru durerile în gât produse de infecții bacteriene. De asemenea, are și efect calmant.
- Ceaiul de mentă: este un antiviral, antiinflamator și antibacterian foarte eficient pentru roșu în gât la copii. Pe lângă ceai, există și varianta de ulei esențial de mentă, perfect pentru masaj și pentru micuții neimpresionați de gustul mentei.
- Salvie: folosită pentru efectul său cicatrizant. Este recomandată gargara cu salvie la copii mai mari, iar pentru ceilalți există spray-uri pe bază de salvie care trebuie pulverizate local.
- Comprese cu frunze de varză: previn răgușeala și reduc inflamația gâtului. Frunzele de varză trebuie strivite cu un făcăleț și împachetate în tifon. Apoi, cu ajutorul unei alte bucăți de material, compresa trebuie legată la gâtul copilului și lăsată acolo pentru 3 – 4 ore.
- Propolis: este deja foarte cunoscut pentru efectele sale antivirale, calmante și antibacteriene asupra durerilor în gât. Copiilor le sunt recomandate dropsurile pe bază de propolis, care se găsesc la orice farmacie.
- Schinduful: sau „fânul grecesc” este o plantă foarte asemănătoare trifoiului pe care toți îl cunoaștem. Schinduful consumat în mâncăruri sau sub formă de ceai are proprietăți antifungie, având puterea de a ucide bacteriile aflate în tractul respirator.
Aerosoli pentru roșu în gât la copii
Aerosolii se folosesc adesea pentru tuse persistentă sau în cazurile severe de bronșiolită și amigdalită. Simpla durere în gât este considerată a fi o problemă ușor de tratat doar prin remedii naturiste. Pe de altă parte, în perioadele cu roșu în gât la copii sunt mai indicate spray-urile pentru calmarea iritației. Aerosolii au devenit o modă printre părinți în ultima perioadă, dar mulți dintre ei nu știu că această tehnică este complet interzisă pentru copii cu astm sau tahicardie, iar doza de medicamente trebuie stabilită clar în funcție de vârstă și greutate. Tratamentul cu aerosoli trebuie dat de către medic, iar pacientul să fie sub supravegherea sa continuă, deoarece prin inhalarea vaporilor, cantități generoase de medicamente ajung în căile respiratorii.
Totodată, substanțe precum uleiurile esențiale, tincturile sau siropurile din plante NU se administrează sub formă de aerosoli. Pe de altă parte, printre avantajele tratamentului cu aerosoli se numără șansele foarte scăzute de efecte adverse și faptul că totul poate fi realizat din confortul propriei locuințe. Nu începe tratamentul cu aerosoli la copilul tău din proprie inițiativă, ci anunță medicul în cazul în care durerea de gât nu cedează după câteva zile de remedii naturiste.
Roșu în gât fără febră
Refluxul gastroesofagian sau candidoza orofaringiană sunt unele dintre principalele cauze pentru roșu în gât la copii fără febră. Refluxul gastroesofagian este o afecțiune ce se caracterizează printr-o cantitate mare de acid gastric care se revarsă în esofag. Persoanele ce suferă de reflux gastroefogaian pot avea o senzație de arsură care se resimte adesea până la baza gâtului. În acele situații, tratamentele pentru roșu în gât nu sunt eficiente, ci unele pentru calmarea refluxului. În ceea ce privește candidioza orofaringiană, ea apare adesea după tratamentul cu antibiotice. Candidoza este o infecție provocată de cele mai multe ori de ciuperca numită Candida, care se poziționează la nivelul gâtului, al limbii sau al gurii și provoacă o ușoară durere, mai ales în cazul micuților. Tratamentul candidozei orofaringiene presupune administrarea de antimicotice, de mai multe ori pe zi.
Puroi în gât la copii
Amigdalita este principalul factor pentru apariția puroiului în gât la cei mici. Amigdalita reprezintă inflamarea amigdalelor și provoacă roșu în gât la copii, febră, depozite cu puroi, respirație neplăcută și noduli limfatici măriți și dureroși. Amigdalita nu se tratează acasă, ci doar cu antibiotice date de către medic. Dacă observi faptul că micuțul tău resimte dureri mari la înghițire și are febră peste 38℃, trebuie să mergi de urgență cu el la medic. Abcesul submandibular este o complicație gravă a amigdalitei netratate.
Pe de altă parte, amigdalita poate fi responsabilă și de roșu în gât la copii cu vărsături, tocmai din cauza durerilor și a stării generale alterate. De aceea este atât de important ca micuțul să primească tratament cât mai curând posibil după declanșarea problemei. Ai mai jos câteva poze cu roșu în gât la copii și cu amigdalita.
Roșu în gât la copii: forum
Durerea în gât este o problemă frecventă în rândul copiilor. Fie de la băuturi prea reci sau fierbinți, mucoasa orofargiană se irită, iar cel mic resimte un disconfort timp de mai multe zile. Pe lângă tratamentele cunoscute pe care toată lumea le aplică pentru a calma mucoasa iritată, părinții caută și sfaturi de la alte persoane ai căror micuți au trecut prin așa ceva, iar cele mai bune locuri sunt forumurile. Dacă te interesează remediile folosite de alte persoane pentru copii lor, atunci află mai jos câteva păreri de pe forum despre roșu în gât la copii.
„Pentru roșu în gât la copii, fără febră, pediatrul mi-a recomandat Tantum verde spray. Un alt medic, de la un spital de pediatrie din București, mi-a recomandat albastrul de metilen, în aceleași condiții, adică fără febră.” – forum.desprecopii.com
„Dacă nu face febră, atunci nu îi da niciun antiinflamator (paracetamol, nurofen). Ține-i năsucul desfundat și cam atât. Dacă starea se înrăutățește, du-te la medic cu micuțul. Când fiul meu era mai mic și avea roșu în gât, îi ridicam cu un obiect salteaua de la pătuț, fix în partea unde punea capul, ca să nu mai doarmă cu gurița deschisă.” – forum.7p.ro
„Ceaiul îndulcit cu lămâie și miere este cel mai bun prieten, de aceea dă-i copilului să bea cât mai mult. Pastilele speciale de supt sau antiinflamatoare nesteroidiene sunt și ele de ajutor. Umidifică aerul, deoarece o atmosferă uscată în cameră este foarte iritantă. Legendara gargară trebuie evitată cu orice preț, altfel gâtul îl va durea și mai rău. Dacă situația nu se îmbunătățește, mergi cu micuțul la medic.” – utilecopii.ro forum
„Din câte știu eu, cam până la 5 - 6 ani, acel roșu în gât la copii este o problemă frecventă. Și copilul meu face roșu în gât des, dar eu îi dau miere și lămâie, dar și multe sucuri naturale din fructe și morcovi.” – utilecopii.ro forum
Sâcâitorul roșu în gât la copii este acea inflamație a faringelui sau amigdalelor, care poate să apară de mai multe ori pe an, mai ales în sezonul virozelor. Roșul în gât este cauzat de virusurile comune responsabile de răceală, virusul Epstein-Bar sau adenovirusul. De asemenea, alergiile, faringita, pojarul sau amigdalita sunt și ele cauze ale roșului în gât. În primă fază, remediile naturiste precum ceaiurile călduțe, compresele cu frunze de varză, șodoul de ou sau propolisul sunt foarte eficiente în calmarea durerilor în gât. Dacă problema nu cedează în maxim 7 zile, atunci pe baza prescripției de la pediatru se poate apela la siropuri, medicamente antifungice, antivirale sau chiar antibiotice. Medicamentele NU se dau fără recomandare din partea medicului. Pe de altă parte, trebuie să-i oferi constant informații pediatrului despre evoluția stării de sănătate copilului tău. Remediile homeopate sunt și ele o variantă de tratament pentru roșu în gât la copii, avantajul lor fiind acela că se adresează oricui indiferent de vârstă.
Surse: webmd.com, freemd.com, rightdiagnosis.com, paininmythroat.com, sfatulmedicului.ro, healthline.com, webmd.com, reginamaria.ro, sciencedirect.com, lybrate.com, verywellfamily.com, medlife.ro, doc.ro, csid.ro, clubulbebelusilor.ro
Surse foto: istockphoto.com