Unde găsești ceaiul de nalbă?
Pentru acțiune internă, nalba mare se poate găsi la orice plafar sau farmacie sub mai multe forme, anume ceaiuri, capsule, siropuri de tuse sau extracte, în funcție de afecțiunea pentru care o utilizezi.
Se găsește și în combinații cu alte plante cu efecte curative cum ar fi: mușețel, echinacea sau ghimbir. Pentru uz extern, există unguente cu extract de nalbă mare. Pentru proaspetele mămici care au probleme cu hidratarea pielii sau cu apariția vergeturilor, este recomandat un unguent cu nalbă mare.
Ceai de nalbă: beneficii
- Ajută la vindecarea răcelii și ameliorează tusea: conținutul mare de mucilagiu din rădăcina de nalbă are proprietăți antitusive, totodată reduce inflamarea si iritația gâtului. Rădăcina de nalbă mare acționează ca o substanță care inhibă bacteriile.
- Ameliorarea iritațiilor pielii: efectele antiinflamatorii din rădăcina de nalbă accelerează vindecarea pielii și este indicată pentru tratarea iritațiilor cauzate de furunculi, eczeme sau dermatite. Este utilă și pentru mușcăturile de insecte sau pielea deshidratată. Pentru noile mămici, este recomandat un unguent cu nalbă mare care ajută la hidratarea pielii și la prevenirea vergeturilor.
- Ameliorarea afecțiunilor gastrointestinale: mucilagiul din rădăcina de nalbă este un medicament natural care ajută la vindecarea pereților stomacului. Totodată, această plantă s-a dovedit utilă și în tratarea ulcerului.
- Tratament pentru sistemul digestiv: s-a demonstrat că rădăcina de nalbă ajută la vindecarea problemelor digestive cum ar fi: constipație, diaree, reflux gastroesofagian sau colici intestinali. Mutilagiul prezent în rădăcina de nalbă contribuie la crearea unui strat protector de țesut pe mucoasa tractului digestiv.
- Ajută la tratarea infectțiilor bacteriene: ceaiul de nalbă mare este recomandat în special pentru vindecarea infecțiilor urinare. Consumul de nalbă sporește secreția de urină, fapt ce contribuie la eliminarea bacteriilor.
- Este un diuretic foarte bun: ceaiul de nalbă mare ajută la eliminarea excesului de lichid din organism. Acest fapt duce la curățarea rinichilor și a vezicii urinare. De asemenea, nalba mare poate reduce balonarea și poate ajuta la scăderea în greutate.
- Susține sănătatea inimii: conform unui studiu, administrarea timp de câteva luni a ceaiului de nalbă mare a dus la scăderea colesterolului „rău”(LDL).
- Antioxidant puternic: ceaiul de nalbă mare protejează organismul împotriva daunelor produse de radicalii liberi.
Ceai de nalbă, proprietățile care susțin sănătatea copilului
Ceaiul de nalbă mare este unul dintre cele mai bune pentru copii. Proprietățile din rădăcina de nalbă mare ajută la creșterea imunității organismului și la capacitatea de a lupta cu bacteriile. Conține antioxidanți și aminoacizi foarte importanți pentru organism.
Datorită calităților sale antiinflamatoare și antitusive, reprezintă tratamentul pentru durerile în gât și tusea iritativă. Pentru tratarea acestor afecțiuni este recomandată infuzia de nalbă mare. Este recomandată și pentru tratarea diareei și afecțiunilor urinare. Pentru copilașii cărora nu le place ceaiul, se găsesc și siropuri cu nalbă mare.
Contraindicații
Deși este o plantă sigură de administrat, ar trebui să consultați un specialist înainte de a o consuma. Ceaiul de nalbă mare nu este recomandat în perioada sarcinii și alăptării deoarece nu se cunosc reacțiile adverse pe care le poate avea asupra copilului. În cazul pacienților cu diabet, este recomandată evitarea consumului de nalbă mare deoarece poate duce la scăderea bruscă a glicemiei.
Ceaiul de nalbă mare poate afecta nivelul zahărului din sânge așa că nu este recomandat consumul lui după intervenții chirurgicale. Totodată, excesul de consum de ceai de nalbă poate avea efecte laxative, manifestate prin diaree.
Cum prepari ceaiul de nalbă?
În funcție de afecțiunea pentru care este folosită, nalba mare este consumată diferit. Dacă vrei să o consumi sub formă de ceai, pune rădăcina de nalbă într-un recipient, astfel încât să fie umplut pe sfert. Pune apă până la umplerea borcanului și acoperă-l cu un capac. După câteva ore ceaiul de nalbă mare este gata. Strecoară ceaiul și îl poți servi atât cald, cât și rece.
Ceaiul de nalbă și soc este recomandat în tratarea constipației și a pietrelor la rinichi. Ai nevoie de:
- câteva grame de nalbă mare
- câteva grame de flori de soc
- apă
Pune amestecul de soc și nalbă într-o cană, iar peste acesta adaugă apa. Lasă amestecul să infuzeze 10 minute, iar apoi îl poți servi.
Pentru tratarea răcelii și a tusei iritative, ia 10 ml de sirop de rădăcină de nalbă. De asemenea, poți bea și câteva căni de ceai de nalbă mare pe zi. Ca antioxidant, ia zilnic câte 2 – 5 ml de extract de nalbă mare.
Nalba poate fi folosită și în tratamentul extern. Pentru iritațiile pielii sau a rănilor, aplică un unguent care conține 20% extract de nalbă mare pe zona afectată, de trei ori pe zi. Ca să menții sănătatea pielii, aplică un unguent cu extract de nalbă mare în fiecare dimineață și seară, cu atât mai mult dacă te expui la soare.
Știai că, nalba mare este responsabilă pentru apariția „marshmallows”?
Nu doar că este o plantă folosită de mii de ani pentru tratamente, dar nalba mare a dat numele și unuia dintre cele mai iubite deserturi de către copii, anume „marshmallows” (bezele). Celebrele bezele atât de îndrăgite în întreaga lume sunt întocmai traducerea din engleză a nalbei. „Marshmallows” nu a pornit ca un desert, ci ca bomboane cu miere și sevă din rădăcina nalbei și a rămas așa până la sfârșitul anilor 1800. Ceea ce noi numim astăzi bezele a apărut în 1948, când seva de nalbă a fost înlocuită de gelatină, iar producția de bezele a explodat. Acestea sunt un amestec de sirop de porumb sau zahăr, gelatină, gumă arabică și arome. Din 1953, compania Just Born a rămas cel mai mare producător de bezele din lume. Anual, la nivel global sunt consumate peste un miliard de „marshmallows”.
Surse: healthline.com, doc.ro, tandfonline.com
Surse foto: istockphoto.com