Rosu in gat la sugari

Rosu in gat la sugari

Delia Raluca Moisa

Roșul în gât reprezintă o infecție bacteriană întâlnită frecvent la copii mici, al căror sistem imunitar este nedezvoltat. Durerea în gât semnalează o inflamație care există la nivelul faringelui și amigdalelor. La bebeluși, starea generală se poate degrada rapid, de aceea trebuie să fi atent la orice detaliu. Dacă sugarul prezintă dificultăți la înghițire, refuză mâncarea, face febră, tușește și prezintă secreții nazale, atunci este vorba cu siguranță despre roșul în gât. Totodată, dacă bebe are febră mare și respiră cu dificultate trebuie să mergi de urgență cu el la medic. Nu îți trata bebelușul prin propriile metode. În unele situații grave, medicul poate recurge la un tratament cu antibiotice. Află acum tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la sugari, adică despre roșul în gât.

Ce este roșul în gât?

Roșul în gât la sugari este cauzat de o infecție bacteriană produsă de streptococul beta - hemolitic A și reprezintă inflamarea căilor respiratorii superioare, mai exact a amigdalelor. Amigdalitele secretă o serie de anticorpi ce au rolul de a bloca pătrunderea infecțiilor în organism, acționând în acest mod ca un filtru. De asemenea, amigdalele declanșează producția de celule protectoare în momentul în care simt prezența unor agenți patogeni în gură sau în nas. Drept urmare, în funcție de acțiunea amigdalelor, ele se inflamează și provoacă această afecțiune: roșu în gât.

Cum se transmite roșul în gât la sugari?

Roșul în gât la sugari este cauzat de o infecție bacteriană ce se transmite pe calea aerului de la persoane infectate la cele sănătoase.

Roșul în gât se transmite, în general, prin strănut, tuse sau secreții nazale.

Sugarul va prelua infecția roșului în gât de la o persoană deja purtătoare a bacteriei cauzatoare în momentul în care virușii vor ajunge pe piele sau pe obiectele pe care sugarul le va atinge cu nasul sau gura.

Care sunt simptomele roșului în gât la sugari?

Roșul în gât se manifestă prin dificultăți la înghițire sau refuzarea mâncării, creșterea rapidă a temperaturii corpului sugarului, tusea copilului, prezența secrețiilor nazale, ochii roșii, strănutul, dar și ganglioni inflamați sau nas înfundat.

Roșul în gât la nou născuți debutează dupa maximum 5 zile de la intrarea virusului în organismul acestuia prin umflarea gâtului, dar și dureri locale, urmate ulterior de celelalte simptome.

Durata roșului în gât la sugari este de până la 10 zile și uneori se tratează de la sine, fără a fi nevoie urgentă de tratament special. Dar, în momentul în care observi aceste simptome la copilul tău, nu uita că trebuie să te adresezi medicului specialist, spre a evita posibilele complicații ce pot pune în pericol viața sugarului.

Cum se tratează roșul în gât?

În ceea ce privește tratarea roșului în gât, nu uita că trebuie, în primul rând, să contactezi medicul specialist, chiar dacă de cele mai multe ori roșul în gât la sugari dispare fără tratament special. În acest mod, vei evita complicațiile ce îi pot pune viața micuțului tău în pericol. De asemenea, nu încerca să îți tratezi copilul prin propriile metode, administrându-i medicamentele pe care le consideri tu ca fiind potrivite spre a-l vindeca de roșul în gât. Spre exemplu, administrarea aspirinei la sugar nu este indicată întrucât poate induce sindromul Reye ce va afecta sistemul nervos al acestuia.

 bebelus-care-sta-pe-spate-care-este-consultat-de-o-femeie-medic

În ceea ce privește tratamentul indicat de medicul specialist pentru roșul în gât la sugari, acesta va consta, în special, în antiinflamatoare și medicamente împotriva febrei.

Nu uita că este extrem de important sa îi administrezi tratamentul pentru roșul în gât, exact așa cum ți-a recomandat medicul specialist, chiar dacă simptomele dispar ori se diminuează după primele zile de tratament. De asemenea, întreruperea tratamentului sau chiar reducerea dozelor de medicamente împotriva înfecției de roșu în gât, poate duce la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la medicamentul respectiv, fenomen ce va avea consecințe negative asupra sănătății copilului.

În schimb, în cazul fericit în care în urma consultației de specialitate, medicul îți confirmă faptul că sugarul poate fi tratat acasa de afecțiunea roșului în gât, atunci poți opta pentru câteva metode naturiste ce îl vor vindeca de roșul în gât.

Dintre numeroasele metode de vindecare a roșului în gât, poți alege sa îi impui un tratament cu multe lichide cum ar fi sucurile de legume sau fructe, ceaiuri calde, preparate în casă. Aceste lichide îl vor ajuta atât prin conținutul bogat de vitamine ce îi vor reda pofta de mâncare și în acest mod îl vor ajuta să învingă bacteriile, cât și prin calitatea lor de a purifica organismul. De asemenea, este recomandată utilizarea unui umidificator pentru că tratamentul pentru roșul în gât la sugar să fie eficient. Umidificatorul pentru bebeluși are rolul de a îmbunătăți sistemul respirator, astfel încât el va putea respira mai ușor și va putea scăpa de congestia nazală.

Care sunt riscurile roșului în gât la sugari?

Din nefericire, există și cazuri în care roșul în gât la sugari apare de prea multe ori. Ce recomandă medicii specialiști în aceste cazuri?

În cazul în care amigdalele au devenit un organ bolnav ce nu mai pot împiedica bacteriile să tot revină nici măcar după numeroase tratamente, medicii specialiști recomandă amigdalectomia, adică îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor.

În cazul în care se refuză amigdalectomia, sugarul poate fi expus riscului de a prezenta un abces în interior sau în jurul amigdalelor ce va permite infecției să se răspândească atât în cerul gurii, la gât și în piept, cât și în plămâni. De asemenea, abcesul periamigdalian se poate sparge în gât și poate infecta căile respiratorii și le poate chiar bloca.

bebelus-care-sta-pe-burta-cu-mana-in-gura-iar-o-femeie-ii-tine-mana-pe-frunte

Dar abcesul amigalelor nu este singura urmarea negativă ce va pune viața sugarului în pericol. Datorită răspândirii foarte rapide a infecției, se poate instala otita la copil sau chiar reumatismul articular acut.

Spre a-ți feri nou născutul de roșul în gât, trebuie să îi oferi o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, bazată pe fructe și legume. De asemenea, trebuie să eviți expunerea sugarului în medii nesănătoase, cum ar fi locurile pentru fumători sau spațiile ce îl obligă pe copil să inspire aer ce conține particule infestate.

Rosu în gât la bebeluși

Durerea în gât sau „roșul în gât” apare în momentul în care există o inflamație la nivelul faringelui sau amigdalelor. Perioadele de roșu în gât la bebeluși sunt frecvente, din cauza sistemului imunitar vulnerabil. Printre cele mai întâlnite simptome pentru roșu în gât la bebeluși se numără: febra, agitația, nervozitatea și lipsa poftei de mâncare. La cei mici diagnosticul se pune mai greu, deoarece ei nu pot comunica despre disconforturile pe care le resimt. De aceea, este foarte important ca părinții să fie atenți la semnele pe care le transmite cel mic prin atitudinea sa.

bebelus-caruia-i-se-verifica-gatul-cu-un-betisor-de-lemn

Cauzele principale pentru roșu în gât la bebeluși sunt:

  • Alergiile: sunt un factor declanșator pentru roșu în gât la bebeluși de 1 an și mai mici. Mai ales primăvara, o mulțime de plante din mediul înconjurător provoacă alergii severe. Pe lângă durere în gât, un copil poate avea congestie nazală, lăcrimare excesivă, nas roșu și strănut.
  • Aftele: sunt dureroase și pot fi confundate la sugari cu urmele lăsate de lapte. Aftele sunt rezultatul unor infecții micotice care apar, cel mai des, la nivelul cavității bucale. În alte situații, aftele se regăsesc la nivelul faringelui sau amigdalelor și provoacă roșu în gât la bebeluși. Un copil poate avea afte chiar și din prima săptămână de viață, ca urmare a unui sistem imunitar slăbit sau a unei candidoze de la mamă. Netratate, aftele pot ajunge să acopere întreaga cavitate bucală într-un strat alb, brânzos.
  • Răceala comună: este normală în primul an de viață, deoarece sistemul imunitar se maturizează. Răceala este provocată de peste 200 de virusuri, rinovirusul fiind cel mai cunoscut. Fiind o infecție respiratorie, răceala nu poate fi tratată cu antibiotice. NU îi administra bebelușului tău medicamente, multe dintre ele sunt interzise copiilor sub 4 ani. Sâcâitorul roșu în gât la bebeluși, congestia nazală și febra sunt printre simptomele principale ale răcelii comune. Dacă bebe este răcit, el trebuie ținut departe de alți oameni.
  • Gripa: este un motiv clar pentru roșu în gât la bebeluși. Spre deosebire de o răceală care se dezvoltă treptat, gripa debutează brusc cu simptome mai accentuate precum frisoane, tuse seacă, congestie nazală, febră peste 38,5℃, greață, vărsături și slăbiciune. Gripa trece abia după 10 – 12 zile de la debut. Medicamentele antivirale sunt tratamentul cunoscut pentru ameliorarea simptomelor gripei și sunt eliberate doar în baza unei prescripții medicale.
  • Amigdalita: provocată de o infecție virală, se manifestă prin inflamarea amigdalelor pe care se regăsesc depozite cu puroi. În cazul acestei afecțiuni, bebelușul are dificultăți mari la înghițire, febră peste 38℃ și este irascibil. Pentru roșu în gât la bebeluși provocat de amigdalită, pediatrul poate recomanda nurofen, paracetamol, iar în situațiile în care starea copilului nu se îmbunătățește se poate apela și la antibiotice. Unii copii dezvoltă o amigdalită frecventă, care se produce de 6 – 7 ori pe an. În acele cazuri, îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor este soluția luată în calcul de medic.
  • Streptococul: este un tip mai puțin cunoscut de amigdalită provocată de o infecție bacteriană. Streptococul duce la inflamarea amigdalelor, durere în gât și febră. De asemenea, la unii copii poate să apară o erupție roșiatică în diferite zone ale corpului. Antibioticele sunt obligatorii în tratarea streptococului.
  • Boala gură-mână-picior: este provocată de enterovirusuri și este specifică sugarilor și copiilor mai mici de 4 – 5 ani. Boala gură-mână-picior se manifestă prin leziuni dureroase în cavitatea bucală, roșu în gât la bebeluși, febră și umflături mici roșiatice pe mâini și picioare. Nu există un tratament dezvoltat special pentru această afecțiune. Tot ce se poate face este încercarea de a ameliora simptomele, cu ajutorul antitermicelor, spary-urilor și analgezicelor.
  • Herpangina: cauzată de aceeași viruși ca boala gură-mână-picior duce la formarea de bășici în cavitatea bucală și faringe. Simptomele asociate cu herpangina sunt durerea în gât, febra și lipsa apetitului. Cu ajutorul analgezicelor și a spray-urilor locale, herpangina se vindecă în decurs de 6 – 7 zile.

Roșu în gât fără febră

Streptococul, refluxul gastroesofagian și candidoza orofaringiană sunt afecțiuni care provoacă roșu în gât la bebeluși, dar nu și febră. Streptococul este o infecție bacteriană care provoacă umflarea amigdalelor, pete albicioase pe amigdale și bubițe mici roșiatice pe cerul gurii. În același timp, streptococul provoacă rareori febră la copii. Refluxul gastroesofagian este o afecțiune ce se caracterizează printr-o cantitate mare de acid gastric care se revarsă în esofag. Persoanele ce suferă de reflux gastroefogaian pot avea o senzație de arsură care se resimte adesea până la baza gâtului. Candidoza orofaringiană este o infecție provocată de cele mai multe ori de ciuperca numită Candida, care se dezvoltă la nivelul gâtului sau al cavității bucale și provoacă o durere de intensitate medie, mai ales în cazul bebelușilor. Candidoza orofaringiană și refluxul gastroesofagian sunt factori pentru roșu în gât la bebeluși, dar nu îi provoacă celui mic și febră.

Febra de la gât

Infecțiile provoacă creșterea temperaturii corporale. În cele mai multe situații de roșu în gât la bebeluși, vorbim și de febră. Părinții trebuie să fie extrem de atenți atunci când bebelușul lor are febră, deoarece ea crește brusc în decurs de câteva ore, cu precădere pe timpul nopții. Este considerată febră la copii temperatura măsurată rectal care trece de 38℃. Administrarea unui antitermic pentru copii (Panadol sau Nurofen) ar trebui să scadă temperatura în decurs de 30 – 40 de minute. Dacă febra nu mai este controlabilă și nici antitermicele nu-și fac efectul, atunci trebuie să mergi de urgență cu puiul tău la medic. Din cauza febrei copii nu se pot alimenta corect, deshidratarea fiind o consecință gravă a acestui lucru. Unii bebeluși au nevoie chiar de spitalizare, pentru reechilibrarea hidroelectrolitică (refacerea rezervelor de lichid din organism). Bebelușii nu pot spune ce discnforturi au, așa că trebuie să acorzi atenție semnelor pe care organismul lui le dă și să acționezi în consecință.

Roșu în gât la bebeluși forum

Pentru orice mămică confruntarea cu supărătorul roșu în gât la bebeluși este o adevărată provocare. Este foarte greu să-ți vezi puiul cum nu are aceeași stare bună ca întotdeauna. Dacă vrei să găsești un punct de vedere din parte altor persoane, atunci poți afla mai jos despre roșu în gât la bebeluși de pe forum.

ilustratie-cu-buline-albastre-desenate-pentru-comentarii

„Copiilor mei de fiecare dată când au avut roșu în gât, indiferent dacă au făcut febră, medicul nu le-a prescris niciodata antobiotice. Am avut ambii copii bolnavi chiar acum două săptămâni și li s-au dat antitermice, adică Nurofen și Efferalgan, vitamina C, dar și picături pentru nas.” – forum.desprecopii.com

„Fiul meu a avut anul trecut roșu în gât și febră mare, chiar peste 39℃. Nu-i curgea nasul, nu strănuta și nici nu tușea. Se pare că a fost o viroză păcătoasă. În prima zi i-am dat doar antitermice, dar febra creștea la loc după ce le trecea efectul. De aceea, medicul l-a trecut pe antibiotice. În 6 – 7 zile și-a revenit complet.” – forum.desprecopii.com

„Bebelușul meu a avut roșu în gât și febră 39.6℃. Mi s-a spus că este faringită și să-i dau antitermice, adică Nurofen și Panadol, numai la nevoie. Eu sunt de părere că nu trebuie făcut abuz de medicamente la copii.” – garbo.ro forum

„Fetița mea care are nouă luni a făcut acum câteva săptămâni febră peste 38℃. Am mers imediat cu ea la medic. Pediatrul mi-a spus că are roșu în gât și de aceea nici nu mănâncă. Pentru că nu avea nici un alt simptom, mi s-a spus să-i dau doar Panadol pentru scăderea febrei. În următoarea zi a început să mănânce și nici febră nu a mai făcut.” – garbo.ro forum

Roșu în gât bebeluși tratament homeopat

Homeopatia este o variantă de tratament pin care este susținută capacitatea naturală de vindecare a organismului. Homeopatia se adresează oricui indiferent de vârstă și fiecare tratament este personalizat în funcție de starea pacientului și de istoricul medical. La copii, homeopatia este o variantă de tratament foarte bună datorită lipsei toxicității, în timp ce medicamentele convenționale au un risc foarte mare de reacții adverse. Remediile homeopate fie că sunt date pentru roșu în gât la bebeluși, fie pentru o altă problemă NU se administrează după bunul plac. Decizia de urmare a unor remedii homeopatice vine în urma unui consult din partea unui specialist. Cele mai cunoscut tratament homeopat pentru roșu în gât la bebeluși poate fi format din plante precum Belladonna, Apis, Gelsemium, Phytollacca, Hepar sulphur și Mercurius solubilis.

Citește și: Roșu în gât la copii

Durerea de gât tratament naturist

Bebelușilor nu le sunt recomandate medicamentele. Atunci când nu au problemă gravă de sănătate, se încurajează refacerea organismului cu ajutorul ingredientelor naturale. Există multe produse în natură care se dovedesc a fi un pansament pentru cei mici. Iată mai jos un tratament naturist pentru roșu în gât la bebeluși pe care orice părinte îl poate pune în aplicare acasă.

  • Umidificarea aerului: este una dintre primele măsuri pe care trebuie să le iei dacă ai un bebe cu roșu în gât. Aerul uscat agravează durerea în gât, deoarece duce la iritarea căilor respiratorii. Pe de altă parte, aerul umed menține gâtul hidratat și îl ajută pe cel mic să aibă un somn profund. Poziționează un umidificator în camera lui bebe, preferabil în colțul opus față de pătuțul său.
  • Picăturile saline: calmează iritația gâtului și elimină toxinele din căile respiratorii, responsabile de roșu în gât la bebeluși.

femeie-care-ii-pune-picaturi-saline-in-nas-unui-bebelus

  • Mierea: are efect antibacterian și emolient. De asemenea, mierea conține potasiu, calciu, fier și magneziu, elemente ce contribuie la întărirea sistemului imunitar. Mierea NU este recomandată copiilor cu vârsta sub 1 an, deoarece există riscul de botulism.
  • Propolisul: este utilizat pentru efectele sale antivirale, calmante și antibacteriene asupra roșului în gât. Copiilor le sunt recomandate dropsurile pe bază de propolis.
  • Ceaiurile neîndulcite: mențin corpul hidratat, iar servite călduțe sunt un pansament pentru gâtul iritat al copilului tău. Cele mai bune ceaiuri pentru roșu în gât la bebeluși sunt de tei, mușețel, lemn-dulce sau de nalbă-mare. Pentru copii mai mari ceaiurile se pot îndulci cu 1 – 2 lingurițe cu miere, dar la bebeluși se dau obligatoriu neîndulcite.
  • Compresele cu frunze de varză: reduc inflamația gâtului. Frunzele de varză trebuie strivite cu un făcăleț și împachetate în tifon. Apoi, cu ajutorul unei alte bucăți de tifon, compresa trebuie legată la gâtul celui mic și scoasă abia după 2 – 3 ore.
  • Compresele cu spirt și cartof ras: sunt un bun calmant pentru roșu în gât la bebeluși. Pașii sunt asemănători ca la împachetările cu frunze de varză. Cartofii rași și stropiți cu puțin spirt se pun pe o bucată de tifon și se împachetează. Cu ajutorul altui tifon, compresa se pune la gâtul copilului. La copii mai mici, se scoate după 2 – 3 ore, iar la cei mai mari se poate lăsa toată noaptea.

Listă antibiotice pentru gât

Antibioticele sunt o clasă de medicamente prescrise pentru infecțiile bacteriene. În cazul infecțiilor virale, antibioticele nu au efect. Dacă sunt administrate pentu o infecție virală, antibioticele fac mai mult rău decât bine, iar cel mic resimte efecte adverse precum diaree, greață sau tulburări gastrointestinale. De departe, rezistența la antibiotice este cel mai de temut efect advers, deoarece la o situație reală când se impune un tratament, efectul antibioticului respectiv va fi slab. De asemenea, dacă prăinții nu urmează cu strictețe orele de administrare și dozele stabilite de către medic, copilul poate avea tulbuări cardiovasculare și ale rinichilor.  Așa că, antibioticele luate haotic duc la agravarea infecției și extinderea ei către alte părți ale corpului.

fetita-bebelus-care-sta-in-fund-si-este-controlata-in-gat-de-o-femeie-doctor-cu-masca-chirurgicala

Copiilor cu vârsta sub 3 ani le sunt date antibiotice doar în situațiile în care au fost epuizate toate variantele de tratament și niciunul nu a dat roade. De obicei, medicii încurajează refacerea naturală a organismului. Antibioticele pe bază de penicilină sunt folosite adesea pentru roșu în gât la bebeluși. Ele sunt eficiente în tratarea faringitei, laringitei și amigdalitei acute. Amoxicilina este un antibiotic cu penicilină indicat pentru infecții ale pieptului, ale urechilor, ale sinusurilor sau rinichilor. Amoxicilina este prescrisă pentru dureri în gât copiilor peste 6 ani și doar în cazurile grave și celor mai mici. În general, tratamentul cu antibiotic pentru durere în gât durează între 7 – 10 zile, în funcție de starea pacientului.

Regim alimentar roșu în gât

Atunci când vorbim despre un gât iritat, regimul alimentar trebuie să se schimbe drastic în acele zile de refacere. Multe alimente nu fac altceva decât să agraveze starea de sănătate. În regimul alimentar al copiilor cu roșu în gât NU se vor regăsi produse tari, crocante, condimentate sau acidulate precum coaja de pâine, nucile, migdalele, citricele, covrigeii, sucurile, sosurile sau fructele cu semințe.

fetita-cu-bentita-rosie-pe-cap-este-hranita-cu-o-supa-si-este-murdara-pe-la-gura

Mâncarea trebuie să fie ușoară și poate chiar să-i calmeze durerea celui mic. Alimentele precum iaurturile, bananele, ouăle, grișul, pastele, legumele fierte, supele, jeleurile sau smoothie-urile sunt variante pline de vitamine și simplu de consumat de orice copil. Pentru hidratare îi poți da micuțului lapte cald (se poate bea îndulcit cu miere la copii mai mari de 1 an), compoturi sau ceaiuri. Nici apa nu trebuie să lipsească, aproximativ 7 – 8 pahare cu apă pe zi sunt suficiente pentru un copil. Hidratarea este esențială atunci când sistemul imunitar se luptă să se refacă.

Diagnosticul de roșu în gât la bebeluși se pune atunci când o infecție bacteriană duce la inflamarea căilor respiratorii superioare. Cel mai rapid copii se pot infecta cu bacterii pe calea aerului, de la o persoană bolnavă, prin strănut sau secreții nazale. Febra, dificultatea la înghițire și strănutul sunt simptome ale roșului în gât. Există mai multe tipuri de tratament pentru roșu în gât la bebeluși. Pentru copii fără simptome grave ale bolii se merge pe refacerea organismului prin remedii naturiste, iar în cazurile grave când nimic nu dă roade se ajunge la un tratament cu antibiotice pe bază de penicilină. Nu îi da copilului medicamente într-un mod haotic, ci contactează imediat medicul dacă starea lui bebe este gravă. Nu îți trata bebelușul prin propriile metode, deoarece poate dezvolta complicații care îi pot pune viața în pericol.

Surse: healthline.com reginamaria.ro whattoexpect.com, totuldespremame.ro, medlife.ro, doc.ro, medicalnewstoday.com, sensiblu.com, eva.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

    Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

    I-am dat copilului prietenei mele paste gătite cu vin roșu și mi-a spus că am fost extrem de iresponsabilă
    I-am dat copilului prietenei mele paste gătite cu vin roșu și mi-a spus că am fost extrem de iresponsabilă

    O mamă de peste hotare s-a supărat pe prietena ei, pentru că aceasta i-a oferit copilului său paste cu sos de vin roșu. Femeia însă, nu crede că a făcut nimic greșit. Cine are...

    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?
    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?

    Vitamina D face parte dintre nutrienții de care un copil are nevoie încă din primele sale zile de viață. Astfel, nu numai că această vitamină joacă un rol esențial în...

    O educatoare din Pitești a strâns de gât o fetiță și a lovit violent un băiețel. Ce au decis autoritățile
    O educatoare din Pitești a strâns de gât o fetiță și a lovit violent un băiețel. Ce au decis autoritățile

    O educatoare din Pitești a găsită vinovată pentru că a abuzat copiii pe care îi avea în grijă. Ea a primit trei ani de închisoare cu suspendare, însă decizia...

    Incendiu la Spitalul pentru copii din Timișoara. A fost activat planul roșu de intervenție
    Incendiu la Spitalul pentru copii din Timișoara. A fost activat planul roșu de intervenție

    În noaptea de sâmbătă spre duminică s-a produs un incendiu la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. ISU Banat a trimis la fața locului pompieri,...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Port verigheta la gât și nu înțeleg de ce pe soția mea o deranjează asta
    Port verigheta la gât și nu înțeleg de ce pe soția mea o deranjează asta

    Un bărbat apelează la internet pentru sfaturi după ce a primit un răspuns mai puțin entuziast din partea soției sale când i-a arătat că și-a transformat verigheta...

    © 2024 Qbebe