Tusea copilului decodata

Tusea copilului decodata

Ioana-Catalina Pavel

Medicii spun ca tusitul este un "gest" sanatos al organismului pentru ca ajuta la desfundarea cailor respiratorii. Atunci cand acest tusit se repeta de mai multe ori pe zi, devine tuse. La micuti, tusea e un simptom foarte des intalnit. De cele mai multe ori nu e nimic grav, dar exista si cazuri cand tusea copilului este cauzata de o infectie virala. De aceea e important sa stii cum se manifesta exact fiecare in parte, pentru a-l duce la doctor doar atunci cand e nevoie.

Daca iti surprinzi copilasul tusind, mai intai uite-te sa vezi daca nu ai lasat vreun deodorant in priza ori nu este vreun alt miros care il ineaca sau la care poate are alergie (miros de fum de tigara, vreun caine sau pisica prin preajma etc.).


Chiar si o usoara raceala poate sa il faca pe copil sa tuseasca, mai ales in timpul noptii. Daca e racit si intr-o noapte face febra care ajunge sau depaseste 39 de grade, a doua zi dis-de dimineata, du-te cu el la doctor.

 

 


Tusea "latrata"


Aceasta tuse este cauzata cel mai adesea de anghina difterica, care este o inflamatie a laringelui si a traheii. Aceasta inflamatie il impedica pe copilas sa inghita. Cu mult mai dificil este pentru copiii sub 3 ani, care au traheea si caile respiratorii mai inguste. Din cauza acestei dificultati de a respira, se produce acest tusit zgomotos, strident, ca un latrat.


Tusea produsa de anghina difterica poate fi tratata acasa, rareori devine un caz dificil care necesita vizita la doctor. Se poate dezvolta si anghina difterica spsmodica- care poate incepe cu o raceala usoara.

Tusea convulsiva


Tusea convulsiva este produsa de o bacterie numita bordetella pertussis. Aceasta se manifesta prin accese de tuse repetata, fara posibilitatea de a respira intre ele. La finalul acestor "reprize", copilul va trebui sa ia o gura mare de aer, si astfel va produce un sunet asemanator unui racnet. De asemenea, copilul cu tuse convulsiva va stranuta tot timpul, ii va curge nasul si va face si febra.


Tusea convulsiva la copilasii mai mici de 1 an este un caz destul de grav. De obicei ea apare pentru ca nu i-ai facut toate vaccinurile necesare, si in special cel impotriva tusei la 2 luni, apoi la 4 luni. Acestea trebuie facute pana la 4,6 ani. Tusea convulsiva este foarte contagioasa si e nevoie sa mergi cu el la doctor imediat ce observi primele simptome.


Tusea "suieratoare"


Daca copilaul tau are astm, el va scoate acest suierat, mai ales noaptea, tot din cauza unei dificultati de a respira. De obicei tusea produsa de astm (si uneori si cea produsa de o simpla raceala) provoaca uneori si voma. Nu e cazul sa te ingrijorezi decat daca aceasta se intinde pe o perioada mai lunga de timp. Daca copilul tau are astm, cu siguranta ca ai deja un plan de ingrijire de la doctor.


Pentru fiecare din cazurile mentionate, exista lucruri pe care le poti face tu  inainte sa ajungi cu el la doctor:


Daca are o tuse "latratoare" da drumul la apa fierbinte in baie si stai cu el in baie in jur de 20 de minute. Aburul care se formeaza o sa il ajute sa respire cu mai multa usurinta. Citeste-i ceva ca sa treaca timpul mai repede.


De asemenea daca iti permiti un umidificator, acesta il poate ajuta sa respire mai usor. E foarte util in special noaptea pentru ca atunci se inteteste de obicei tusea, inlesnindu-i considerabil respiratia. Se gasesc in magazine, in zona electrocasnice, de la 200, 250 lei.

     


In perioada cat tuseste ai grija sa nu bea sucuri acidulate si nici chiar suc de portocale, pentru ca il poate irita si mai mult si activa tusea.


Nu ii da niciun medicament fara sa intrebi doctorul sau macar farmacistul intai. Dropsurile mentolate sunt ok, dar numai pentru copiii peste 3 ani.


Daca tusea, indiferent in ce forma, tine mai mult de trei saptamani, atunci e absolut necesar sa il duci la doctor.

 

Articolul urmator
Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceaiuri pentru plămâni pe care să le administrezi copilului când este bolnav
    Ceaiuri pentru plămâni pe care să le administrezi copilului când este bolnav

    Când copiii sunt bolnavi, mai ales cu afecțiuni respiratorii, părinții caută soluții naturale pentru a le ameliora simptomele și a le întări imunitatea.

    Cum îi spui copilului că are autism?
    Cum îi spui copilului că are autism?

    Autismul este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul copiilor, iar membrii familiilor sunt în dilemă: a spune sau a nu spune copilului...

    De ce i-am dat copilului meu 27 de prenume
    De ce i-am dat copilului meu 27 de prenume

    Ce faci atunci când ceri familiei și prietenilor idei de nume pentru copii? Le folosești pe toate! Cel puțin așa au procedat doi părinți de peste granițe, care i-au dat...

    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

    Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

    Cât de mult ar trebui să te implici în relațiile de prietenie ale copilului?
    Cât de mult ar trebui să te implici în relațiile de prietenie ale copilului?

    De ce ar fi prieteniile copiilor un motiv de îngrijorare pentru părinți? Adulții se pot gândi la influențele negative, la bullying, dar și la alte pericole din spatele unei...

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Ai găsit firișoare negre în scaunul copilului? Nu te speria, există o explicație logică!
    Ai găsit firișoare negre în scaunul copilului? Nu te speria, există o explicație logică!

    Atunci când devii mamă pentru prima dată, orice lucru banal te sperie în ceea ce privește starea de bine a copilului tău. La cel mai mic strănut, la primul plânset și...

    © 2024 Qbebe