Despre tranzitul intestinal
Tranzitul intestinal constituie o functie importanta a organismului si parintii isi doresc sa inteleaga ce este normal si ce nu, cand trebuie sa se ingrijoreze si cum trebuie sa gestioneze eventualele probleme asociate. In acese sens, trebuie sa aflati ca tranzitul intestinal se refera la durata de timp de care are nevoie mancarea de a calatori din gura pana la finalul intestinelor (mai exact stomac, intestin subtire si intestin gros). Acesta poate fi influentat de mai multi factori, inclusiv alimentatie, medicatie, interventii chirurgicale, sex, nivel de activitate fizica si nivel de stres, precum si eventuale afectiuni cronice sau acute care pot influenta tractul gastrointestinal.
Intestinele sunt impartite in sectiunea denumita intestin gros- partea inferioara a sistemului digestiv si intestin subtire. Intestinul gros finalizeaza procesul de digestie al alimentelor prin defecatie (eliminarea materiilor fecale). Aproximativ 1.9 l de alimente si lichide trec prin corp zilnic si pot ramane in intestine timp indelungat (pana la 5 ore) unde corpul absoarbe apa si sarurile minerale. Digestia incepe efectiv in gura unde dintii descompun particulele mari de mancare si enzimele din saliva incep sa actioneze asupra sa; in stomac, mancarea se amesteca cu sucul gastric si enzimele care descompun proteinele (chim alimentar). Pe masura ce apa este absorbita, alimentele digerate se intaresc si apare senzatia de defecatie. Retineti insa ca alimentele nu trebuie sa paraseasca corpul in ordinea in care intra deoarece fiecare nutriment are nevoie de un interval de timp diferit pentru a se descompune (de altfel, stomacul asimileaza numai cateva nutrimente); carbohidratii sunt primii care parasesc stomacul, urmati de proteine si grasimi.
Normalitatea tranzitului
Multe persoane considera ca un tranzit normal inseamna un scaun pe zi, insa nu este o regula universal valabila. Oamenii sunt diferiti, la fel si modul in care functioneaza corpurile lor. Pentru unii o normalitate inseamna 3 scaune pe zi si altii 3 scaune pe saptamana; este de preferat incadrarea intre cele doua extreme.
Scaunele sunt formate din mancare descompusa, bacterii, celule desprinse din intestine si bila (un produs rezidual excretat de ficat care contribuie la culoarea scaunului). La nastere, intestinele copilului sunt sterile, insa in decurs de cateva saptamani acestea alaturi de materiile fecale se vor umple de o varietate de bacterii benefice. Bebelusii hraniti exclusiv la san ingereaza zilnic diferite proteine, in functie de alimentatia mamei, ceea ce determina diferentele in culoare ale scaunului. Dar si in cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf vor exista diferente in colorit si a bacteriilor continute de intestine.
Din punctul de vedere al consistentei, scaunele pot fi groase ca untul de arahide sau mai moi, precum branza de vaci sau iaurtul. Scaunele celor alaptati natural seamana oarecum cu mustarul: galbui, cu seminte sau ca un cheag, in timp ce in cazul celor cu alimentatie artificiala, seamana cu o tarta cu fructe sau budinca. Cand scaunul seamana cu cel al unei pisici (similar unui bustean) sau cu al unui iepure (similar unei pietricele), copilul este probabil constipat.
Frecventa scaunelor nu este in general importanta pentru specialisti, insa conteaza foarte mult pentru majoritatea parintilor. La aproximativ 6 luni de viata, mai mult de 4 scaune pe zi sunt considerate prea multe si mai putin de unul pe saptamana pentru un copil alaptat sau unul pe zi la un copil peste 2 ani este prea putin. Se intampla acest lucru deoarece materiile fecale trebuie sa treaca gradual si constant prin sistemul digestiv; daca se misca prea rapid, corpul asimileaza prea putine alimente si nutrimente, iar daca se misca prea incet poate cauza constipatie. Aspectul sau este considerat de specialisti mai important decat frecventa.
In acest sens, mirosul constituie un indicator important pentru durata de timp pe care materiile fecale au petrecut-o in intestine - cu cat stau mai mult inconjurate de bacterii, cu atat vor mirosi mai puternic. Totusi, unii bebelusi care elimina scaune cu miros acru, neplacut se poate sa sufere de intoleranta sau alergie. In general, la bebelusii alaptati scaunul nu miroase deloc, iar la cei hraniti cu formula miroase foarte putin. Pentru bebelusi/sugari, mirosul nu ar trebuie sa fie puternic in conditiile unui tranzit normal.
Doamna doctor Corina Cilcic, medic primar pediatru, sef sectie pediatrie Spital Sanador completeaza cu urmatoarele informatii:
"Activitatea intestinala este proprie fiecarui organism si reprezinta o actiune fiziologica a acestuia. In ceea ce priveste copilul, ca de altfel si adultul, exista particularitati la fiecare individ. La copil depide si de varsta si mai ales de tipul de alimentatie.
In cazul nou nascutului si a sugarului mic, mai ales cel alimentat strict natural, tranzitul intestinal este reprezentat de scaune cu asa zis "aspect de lapte de mama" sau comparate cu "jumarile de ou", acesta fiind zilnic, uneori si de mai multe ori pe zi. Chiar daca sunt mai frecvente, sunt acceptate ca fiind o frecventa normala, de multe ori aspectul scaunului fiind influentat de ceea ce contine alimentatia mamei care alapteaza.
Cand vorbim de scaunele sugarului alimentat mixt (lapte de mama si preparat de lapte) sau complet artificial, cu formula de lapte, aspectul scaunului si mai ales frecventa acestuia se modifica, in sensul unei frecvente uneori mai scazute chiar si la 2-3 zile si a unei consistente usor crescute fara a fi totusi de natura patologica. De aceea numeroase preparate de lapte contin componente care sa influenteze flora proprie a intestinului.
Odata cu diversificarea alimentatiei sugarului intervine o noua modificare a tranzitului intestinal si a consistentei scaunului, aceasta depinzind de felul alimentelor nou introduse. De fapt, la introducerea fiecarui nou aliment in alimentatia sugarului se tine cont de zestrea genetica a acestuia si de aspectul tranzitului intestinal prezent pana in acel moment. Fiecare nou aliment testeaza in realitate toleranta digestiva a fiecarui individ in parte, tinand cont ca fiecare este unic in felul sau.
La varste mai mari alimentatia este cea care dicteaza si ajuta aspectul si frecventa scaunelor, bogatia in fibre, fructele si legumele intr-o alimentatie echilibrata, precum si aportul zilnic si suficient de lichide."
Citeste si:
Diareea, constipatia si scaunul normal la copii - sfatul pediatrului
Despre constipatie
Constipatia presupune faptul ca tranzitul intestinal nu este suficient de eficient si scaunele sunt mai dure si mai uscate decat in mod normal. Scaunul normal trebuie sa fie moale si usor de eliminat, nu dureroase. Daca trec mai mult de 4 zile fara scaun, se poate sa fie vorba de constipatie.
Cea mai simpla metoda de ameliorare si, de altfel eficienta pe termen lung, a constipatiei, consta in modificarea alimentatiei. Este important consumul de alimente cu multe fibre vegetale (fructe, legume si cereale integrale) si reducerea consumului de alimente grase si uleioase (pui prajit, cartofi prajiti etc), dar si dulciuri (suc si bomboane). Si un aport sporit de apa poate ajuta, precum si exercitiul fizic. Retineti ca amanarea momentului de defecatie nu face decat sa agraveze problema. Sub nicio forma nu folositi laxative sau alte mijloace de purgatie fara aprobarea medicului.
Citeste si:
Alimente care ajuta in vindecarea constipatiei la copii
Despre diaree
Diareea presupune un tranzit intestinal prea rapid si este caracterizata de prezenta a mai multe scaune decat in mod normal, care sunt moi, ca terciul si apoase. Uneori, apare daca este modificata alimentatia sau daca se urmeaza un tratament medicamentos. De asemenea, diareea poate aparea si in urma nerespectarii regulilor de igiena inainte de masa si dupa folosirea toaletei; sunt situatii in care reprezinta un simptom al unei infectii (nu neaparat la stomac), alaturi de febra si varsaturi. Este necesara urmarea unui regim specific ce include alimente usor digerabile, de obicei fade, lipsite de grasimi sau de zahar.
Citeste si:
Alimentatia copilului cand are diaree
Factori care influenteaza tranzitul
Antibioticele - in urma administrarii lor pot aparea diaree, flatulenta, deranjamente stomacale si scaune dese. Nu le folositi decat cu acordul medicului si sunt indicate pe durata tratamentului suplimente cu culturi lactice vii (probiotice, prebiotice, simbiotice), demonstrate a reduce episoadele diareice in antibioterapie
Gastroenterita - in cazul unei viroze digestive, varsaturile sunt prezente aproximativ 24 ore, insa scaunele isi revin la normal in aproximativ 2 saptamani. Cand un virus se instaleaza in intestine, dureaza un timp pana cand bacteriile benefice repopuleaza zona si tranzitul revine in parametri uzuali
Calatorii - acestea pot presupune un risc mare deoarece consumul de apa din surse noi va determina modificarea bacteriilor normale din intestine si drept urmareva conduce la scaune mai moi. Sunt din nou de ajutor iaurturile/suplimentele cu probiotice
Stresul - uneori si ingrijorarea sau supararea pot cauza diaree sau constipatie sau o combinatie de durere abdominala, balonare, gaze, diaree si constipatie. Poate fi vorba de sindrumul intestinului iritabil, o sensibilizare a tranzitului intestinal, denumit si colon spastic, colita mucoasa sau tranzit nervos. Cea mai mare problema este durerea de burta; alte simptome: diaree, constipatie, mucus in scaun. Poate ajuta modificarea alimentatiei si invatarea unor moduri noi de a gestiona problemele
Sfaturi
Puteti incuraja un tranzit intestinal normal prin: consumul de alimente sanatoase (cereale integrale, fructe si legume) si de apa zilnic (sucul de fructe nu trebuie sa depaseasca 120 ml pe zi), un stil de viata activ, invatarea copilului sa nu se abtine/sa nu amane scaunul, sa explicati importanta scaunelor regulate, nu folositi cuvinte negative cum sunt murdar sau imputit deoarece copiii pot realiza asocieri peiorative ale procesului de defecatie.
Urmariti schimbarile semnificative in tiparul scaunului si nu lipsa unei regularitati, mai ales daca copilul nu se simte confortabil.
Doamna doctor Corina Cilcic, medic primar pediatru, sef sectie pediatrie Spital Sanador completeaza cu urmatoarele informatii:
"La orice varsta pot sa apara si tulburari ale tranzitului intestinal. Cele mai frecvente sunt cele cu cresterea frecventei, modificarea consistentei si a mirosului, insotite si de alte semne cum ar fi uneori prezenta de mucozitati sau eventual striuri de sange, alteori de durere abdominala eventual colicativa si cu tranzit de gaze prezent. Acestea sunt considerate semne ale unei gastroenterocolite si pot fi aparea chiar si febra, eventual varsaturi si aport alimentar mult redus. De cele mai multe ori este vorba de infectie care poate fi frecvent de cauza virala, dar si bacteriana, micelii sau parazitara la varste mai mari. Unele forme se pot insoti chiar si de deshidratare. De aceea, in normalizarea tranzitului intestinal importanta este rehidratarea si regimul alimentar alaturi de tratamentul corespunzator.
Alt tip de tulburare a tranzitului este scaderea frecventei scaunului si cresterea consistentei acestuia. Important si in acest caz ca si in cel precedent este o buna hidratare si alimentatie corespunzatoare care sa asigure revenirea la normal a tranzitului si eventual a unui tratament adecvat."
De retinut
Uneori un scaun mare, dur poate cauza o ruptura mica a pielii din jurul anusului (locul pe unde iese scaunul din corp) cu denumirea de fisura care poate sangera (este vizibil putin sange pe hartia igienica). Se vindeca de la sine de obicei in cateva zile. In principiu nu este normal sa existe un scaun atat de mare incat sa cauzeze sangerare. Cand este prezent sange in scaun si este insotit de simptome cum sunt greata, durere, crampe sau diaree, paote fi o problema de sanatate mai grava.
Nu apelati la laxative, supozitoare, purgative sau clisme decat la recomandarea medicului. Mergeti de urgenta la medic daca scaunul copilului este alb (nu produce suficienta bila), negru (exista sange digerat de stomac sau intestinul subtire) sau contine striuri de sange (poate fi sange in colon sau rect), daca copilul plange de durere sau sangereaza la defecatie, daca vedeti mucus (semn de infectie sau intoleranta), daca se modifica semnificativ dupa un aliment nou (alergie), daca are o consistenta foarte apoasa pana la 1 an (mai mult de 5 scaune pe zi). Daca scaunele sunt cu aspect gras sau miros neplacut poate fi vorba de fibroza chistica sau infectie cu paraziti (giardia).
Multumim doamnei doctor Corina Cilcic pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
http://kidshealth.org; www.caringforkids.cps.ca; www.healthychildren.org; www.parents.com; www.metroparent.com; http://healthyeating.sfgate.com/